Så mycket desinformation och svammel

Det kan vara bra att läsa min blogg Alternativ till skuldslaveri finns om skillnaden mellan fiat-pengar (som jag även kommer beteckna som base money i texten nedan) och kredit/skuld-pengar inte är klar för läsaren. Fiatpengar (kontanter är enklast att tänka på som fiat) är det som ska ligga till grund för kredit/skulduppblåsandet som privatbankerna står för enligt gängse teori.

Att skapa förvirring är en bra grogrund för att ”söndra och härska”. I dessa tider ska man vara kritisk mot alla ekonomer/journalister och ekonomiska gurusar. Det samma gäller givetvis mig. Kolla därför även upp om det jag skriver stämmer.

Vad är då de största desillusionerna som vi matas med gällande pengar. Jo, detta enligt mig:

1) Det rådande systemet är inte ett fiat system som de försöker få oss att tro utan ett kredit/skuldsystem med en ytterst liten fiat

2) Det är inte centralbankerna som ”flödar ut” krediter. Centralbanken skapar fiat-pengar som kan utgöra ”base money” för det privata kreditskapande. Men privata bankerna tar inte först emot ”base money” (dvs fiat) från centralbanken som de sedan blåser upp med sitt kredit/skuldskapande. Ett sådant påstående är felaktigt då det empiriskt är bevisat av bl.a av 2 Nobelpristagare att de privata bankerna först blåser upp krediterna och att base money läggs till ungefär 1 år senare från centralbanken.

Varför blandas då fiat-pengar ihop med kredit/skuld så att man inte vet skillnaden mellan dem? Det kan förstås om man läser finansparasiternas reaktion på Lincolns skapande av skuldfria (fiat) Greenbacks. Citatet är från det kända Hazard cirkuläret 1862 där London-bankirer beskriver bankparasitismens synsätt på löneslaveriet. Det skickades till USA-bankirer och diskuterar övergivande av slaveriet till förmån för löneslaveri. Vanligt slaveri innebar att ”ägaren” av slaven var tvungen att ta hand om slaven (bostad, mat etc). Med löneslaveriet kunde det ”ansvaret” tas bort och mer kunde sugas ut från slaven.

Slavery is likely to be abolished by the war power, and chattel slavery abolished. This, I and my European friends are in favor of, for slavery is but the owning of labor, and carries with it the care of labor, while the European plan, led on by England, is that capital shall control labor by controlling wages.

The great debt that capitalists will see to it is made out of the [Civil] war must be used to control the value of money. To accomplish this, the Government bonds must be used as a banking basis.

We are now waiting for the Secretary of the Treasury of the United States to make this recommendation. It will not do to allow greenbacks, as they are called, to circulate as money any length of time, as we cannot control that, but we can control the bonds and through them the bank issues.

Med andra ord framgår det klart att utgivandet av krediter/skulder var en nödvändig förutsättning för att ersätta slaveri med det för parasiten mer effektiva löneslaveriet. Med krediter kan bankparasiterna kontrollera löneslaveriet då vi inte bara hyr ”pengarna” från dem utan dessutom hyr, i allt ökande grad ,våra tillgångar av banken (t.ex ”våra” bostäder som egentligen ägs av banken). Fiat-pengarna (Greenbacks) som Lincoln skapade försatte ingen i skuld och bankerna kunde inte kontrollera dem då de existerar utanför bankparasiterna balansräkningar – när man använder krediter vid betalningar måste folk  gå igenom banksystemet men med kontanter kan köpare och säljare gå förbi mellanhanden, parasiten, banken.

Så för bankparasiterna är det livsviktigt att vi inte ser alternativet till bankernas kredit/skuld”pengar” och att fiatpengar är en friare form av pengar. De måste få oss att tro att de är samma sak för att deras kredit/skuldsystem ska kunna fortsätta försätta folk i skuld/löneslaveri. Därav denna desinformation där man inte gör åtskillnad.

Det kan vara bra att veta nu när bankparasitismen nått ”peak debt”och inte kan skuldsätta mycket mer. Då är det bra att veta att det hela tiden funnits ett alternativ vid sidan om bankparasiternas skuld/kreditskapande av pseudopengar som INTE har skuldsatt samhället – fiatpengar, kontanter. Så när skiten rasar är egentligen lösningen enkel – nationalisera bankparasiterna, avskriv alla skulder, omfördela parasitrovet men behåll betalsystemet. Sedan måste vi givetvis ha en lag som förbjuder parasiter från att någonsin hitta på krediter/skulder från intet som de tillåts skuldfjättra samhället med. Vi gör om hela systemet till fiatpengar istället.

e24 SvD e242

Annonser

11 thoughts on “Så mycket desinformation och svammel

 1. Då är det ju enkelt att förstå varför de försökt få kontanters roll att minska genom att mer eller mindre brottsförklara användningen av kontanter. Går du på banken och ska plocka ut kontanter så ska de enligt lag ifrågasätta vad du ska ha det till. Stoppar du in en större summa ska de ifrågasätta vad du fått det från. Att använda kontanter i affären ses nästan som olagligt det med. De har helt enkelt vilja ta död på kontanter (=fiat, som du kallar det) så att deras påhittande av krediter kunnat skuldsätta alltmer och fler av oss.

  • Precis! Riksbanken har t.om sagt att de vill göra sig av med kontanterna (fiatpengar) helt och hållet. Det kanske säger något om vilka de är tjänare till.

 2. Men det här som du skrev om i ett tidigare inlägg, att de nya 200-lapparna skulle fylla ett hål som uppstår vid en krasch. Är inte det detsamma som vi skulle vilja göra om vi bestämde, är inte det att ersätta krediter med pengar (fiat)?

  • Jo för de har inget val då de har nått ”peak debt” och inte kan skapa mer skulder/krediter. Vi har nått en skuldmättnadsgrad. När krediterna dödas minskas ju penningmängden med samma belopp. För att fylla hålet måste de fylla ut med fiatpengar (kontanter) för att kompensera.
   Det var (är) vad som hände i Japan efter att deras kredit/skuld-bubbla sprack 1990. Japan har därför inte har följt resten av I-världen in i bankernas digitala fängelse. Det har pumpats ut massor kontanter (fiat) för att fylla hålet under 20-års tid för att fylla tomrummet av krediter som dör – ändå har Japan haft deflation. Japan är ett mycket kontantbaserat samhälle. Faktiskt är Japan oxå ett av de mest jämlika.Jag tror Japan är det land som har flest bankomater per innevånare – nästan allt betalas med kontanter – t.o.m med husköp kan ske direkt med kontanter. Att de inte har låst in sig i bankernas digitala fängelse beror ju knappast på att landet lider av någon teknisk efterblivenhet – de har helt enkelt varit tvungna att skjuta in kontanter (fiat).

   Jag tror att de hade tänkt att låsa in hela systemet i ett helt digitalt kredit/skuld system innan de nådde den maximala skuldmättnadsgraden (att Riksbanken, bl.a velat avskaffa kontanter är ett tecken på det) men de hann inte. Vi skulle då vara fast i ett system där bankerna totalt beslagtagit våra plånböcker och satt dem på sina konton. Allt vi handlade, när vi handlade, var vi handlade skulle var totalt kartlagt (det är det ju redan till stor del) och om vi öppnade käften och protesterade mot att vara skuld/kreditslavar skulle de enkelt kunna göra oss till digitalt laglösa utan möjlighet till försörjning genom att klippa av kontakten till våra konton.

   Men de han aldrig stänga dörren och nu finns bara möjligheten att fylla hålet när kreditbubblan ploppar med kontanter. Därav 200-kronors sedeln.

   • I Japan befann sig väl Richard Werner då, det var han som myntade begreppet quantitative easing. Men som jag förstått det så har det inte använts på ett sätt som han avsåg, eller gällde det bara i Storbritannien och USA? Att de pengar som skapades gavs till bankerna och användes till spekulation, och inte kom till användning i den riktiga ekonomin.
    Enligt Bernard Lietaer blev det också vanligt med alternativa valutor i Japan, man kunde t.ex. hjälpa åldringar och få något tillgodokvitto på timmarna, vet inte riktigt hur det funkar. Men det är också mycket intressant att människors beteende ändras beroende på vad slags valuta som används. Den vanliga räntebärande sorten skapar stress och omänskligt beteende, medan alternativa gör människor mer mänskliga och harmoniska!

   • Jag har läst Werners bok Mammons Furstar som var kanonbra. Att han myntat uttrycket Quantitative Easing visste jag inte – det var coolt!
    Tydligen har ju kontanterna letat sig ut till folk i Japan då de använder kontanter i en utsträckning som de var årtionden sen vi gjorde.
    När det gäller USA har väl det mesta stannat hos bankerna för att fylla på deras reserver och inte för att lätta för den skuldtyngda befolkningen.

    Gillar Bernard Lietaer med – han är en humanist av rang.
    Håller med om att dagens krediter skapar människor som aldrig finner ro. Då de privata parasitiskuldpåhittarna tjänar på att vi använder krediter så ofta och mycket som möjlig skapas det alltid brister som gör att människor måste fylla sitt inre tomrum genom att konsumera, dvs de måste ha sin dagliga dos av pengar för att må bra. I ett humant system borde penninganvändandet istället minimeras genom att vi fann värde i att hjälpa varandra. Det behövs inga pengar emellan människor som bryr sig om varandra. Skrev lite om skapade brister här (snodde faktiskt biten om Monsanto från din blogg, tack i efterskott)

 3. Kanon! Tack!
  Jag vet inte hur Japanerna bokför QE . Japanska statsskulden är trots allt 200% av BNP så kanske har det bokförts som skulder till staten. Men om staten är skyldig sig själv är ju mycket av dessa 200% egentligen inte statsskulder då en stat inte kan sätta sig själv i skuld – lika lite som en privatperson kan ta en hundralapp och skuldsätta sig själv med. Det skulle då inte vara frågan om krediter då krediter förutsätter att någon är satt i skuld. Det samma skulle ju t.ex vara sant om FED och Treasury båda var statliga – då skulle den ena inte kunna skuldsätta den andra då båda två är statliga. Just det där trixandet med statspapper som föregår själva skapandet av kontanter är nog oxå ett sätt att förvirra bort vad som är fiat och vad som är krediter. Men Japans centralbank är så vitt jag vet statlig och inte privat såsom FED i USA. Kanske har Japan gjort som USA och köpt upp bankernas dåliga papper för att hålla sina zombiebanker på fötterna. Jag vet faktiskt inte riktigt hur det ligger till.

  Men oavsett det så kan ju varje suverän stat skapa fiatpengar, dvs pengar som inte skuldsätter någon – dessa kan oxå skapas digitalt.

 4. Faktiskt finns det en Japansk forskare, professor Yamaguchi, som skapat en dynamisk matematisk modellsystem över ett penningsystem som enbart grundar sig på skuldfria pengar där krediter/skulder inte existerar och kommit fram att alla tjänar på det (utom då kredit/skuldparasiterna).

  Jag tycker hans forskning är mer intressanta än Professor Steve Keen (som oxå är kanon i mycket). Men Steve Keen har skapat dynamisk ekonomisk modellsystem som är helt grundat på krediter/skulder och visat att det är i princip totalt omöjliga att inte haverera.

  Så professor Yamaguchi, är mer konstruktiv – Steve Keen bekräftar mer vad vi alla vet – att kredit/skuldsystem kraschar förr eller senare.

  Gemensamt för båda är att de använder matematik som är otroligt långt över vad vanliga ekonomer klarar av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s