Glöm politikerna!

Jag tänkte dra igenom hur den Fictional Reserve Banking som bankerna kidnappat ekonomin med skapar alltmer ojämlikheter vartefter deras påhittade krediter/skulder ersätter kontanter.

För det finns förenklat sett två olika typer av pengar i omlopp i systemet – kredit och kontanter (som både kan vara sedlar/mynt och digitala men för att det ska bli enkelt kommer jag bara använda mig av sedlar/mynt som exempel på kontanter).

Dessa har olika egenskaper för sin existens

Kontanter                                       Krediter

Permanenta                                     Ickepermanenta (”dör” vid betalning av ”skulden”)

Skuldfria                                           Förutsätter att någon sitter i motsvarande skuld

Låt oss nu göra tankeexperimentet att en båt sjunker och 100 st överlevande  hamnar på en ö och  de överlevande skapar antingen ett helt kontantbaserat penningsystem eller ett helt kredit/skuld-baserat system. Vi börjar med kontant-ön

1) Kontant-ön

Låt säga att det på båten fanns hundra tusen kr i sedlar som hamnade på ön och dessa delades ut så att alla fick en tusenlapp var. Med tiden började dessa sedlar ansamlas hos allt färre personer och fördelningen bli alltmer ojämn. Till slut samlades alla till  ett öråd och bestämde att de hundratusen kronorna skulle samlas in och delas ut jämt igen bland de strandsatta så att alla fick en tusenlapp igen.

Min poäng här är inte att vara varken höger eller vänster. Min poäng är att kontanter kan omfördelas då de är permanenta utan att penningmängden förstörs. Jag tar inte ställning om denna omfördelning ska ske genom högerns ”trickle down” eller vänsterns skattemetod.

Låt oss så kolla in vad som händer om ön istället använder ett kredit/skuld-system

2) Kredit/skuld-ön

Den andra ön skapade istället en bank som skapade hundra tusen kronor genom krediter/skulder. Men för att en kredit ska existera måste en motsvarande skuld oxå existera. Ön blev således redan från början uppdelad i de som sitter i skuld och de som sitter med krediterna – dvs en ojämlikhet är grunden för att ett kreditsystemet överhuvudtaget ska existera.

Låt säga att de med skulder gör revolt då de tycker att det är ett parasitärt upplägg. Hur ska de då kunna omfördela krediterna så att det blir en jämn fördelning? Om de som sitter i skuld ges krediter kommer ju dessa betala sina skulder och krediten dödas – så om alla med skuld betalade sina ”skulder” skulle det inte finnas några  krediter (”pseudopengar”)  kvar på ön.

Samma sak med dagens samhälle. Krediterna har ansamlats hos en allt mindre klick av befolkningen. Hur ska vi i kunna omfördela dessa till en jämnare fördelning utan att förstöra penningmängden? Krediternas andel av penningmängden är runt 97-98%. Om de satta i skuld betalar sin skuld dödas ju en motsvarande del av penningmängden.  Så en omfördelning i detta parasitära kredit/skuld-system är en omöjlighet utan att förstöra penningmängden. Vi är strandsatta på kredit/skuld-ön utan att ha ett skit att säga till om. Och, som sagt. detta är ingen höger eller vänsterfråga – det är spelar ingen som helst  roll i ett samhälle där kreditparasitismen härskar och politikerna är dess marionetter.

———————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King –  Chef för Bank of England

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Annonser

6 thoughts on “Glöm politikerna!

 1. Klarspråk! Fler och fler nyttiga idioter blir insatta i bedrägeriet, men försök hitta en lärobok i ämnet. Det närmaste jag kommit är Lars-Erik Thunholm ”Svenskt Kreditväsen”. Jag kan lova att den är mindre spridd än Läckbergs böcker.

  • Den har jag inte läst! Ska försöka få tag i den.
   Visst har du rätt – det är svårt att hitta något och det som skrivs är oftast maximalt kvasikrångligt skrivet att det nästintill är oläsbart. Tystnaden är medveten – precis som George Carlin säger i videon ovan äger de media också.

 2. Lika klarsynt som vanligt.

  Jag har dock en fundering och vet inte om du hunnit studera den men hur stor del av BNP är egentligen ränta?

  Både för varor och tjänster som konsumeras så har ju förmodligen producenten en ränta att betala på lån och följdaktligen läggs på varans/tjänstens pris. Betalar man med kreditkort så läggs dessutom ytterligare till. Man kan säkert tro att de varor och tjänster som producenten konsumerar under produktionen av varan/tjänsten även de har en ”räntekostnad” för producentens leverantörer. Totalt torde detta summera upp till en inte helt oansenlig summa på alla varor och tjänster under ett år. Jag har själv aldrig lyckats se statistik på detta men det vore intressant att veta.

  Egen erfarenhet säger ju att på ett nyköpt hus så är i princip 50-70% av ”hyreskostnaden” (dvs vad man skulle behöva ta i hyra för att kunna täcka löpande kostnaderna såsom el, värme, underhåll och ränta på lån, exklusive amortering i detta fall) enbart ränta. Detta kanske är extremfall, då äldre hus som köpts innan ”asset inflation” förändrade köpeskillingen inte har samma räntekostnad men som ett exempel funkar det.

  Min tro är att bankparasiterna suger ut en inte helt oansenlig del av ekonomin såsom just en parasit, dvs utan att skapa något av egentligt värde – frågan är HUR mkt?

  Medan vissa ojar sig över skatter så kanske det visar sig att dessa ”skatter” på all ekonomisk verksamhet (som ränta i princip innebär) motsvarar en betydande del men utan att för den saken skull utbilda våra ungdomar, bygga ut våra vägar och annan infrastruktur, vårda våra sjuka eller gamla. Bara en tanke.

  • Tack!
   Japp, Margerit Kennedy skrev i sin bok, ”Ekonomi utan ränta och inflation”, om detta. Snor lite från den här sidan
   http://www.rainbowedu.se/nyapengar/pengar/3-ranta.shtml
   ”I Kennedys bok finns exempel på allmänna bostäder. I hyran av allmännyttiga bostäder uppgår räntans del ända till 77 %. I genomsnitt betalar vi omkring 50 % i räntekostnader för våra varor och tjänster.”

   Jag har hittar inte boken men signaturen Farfar har den och kan säkert berätta mer.

   Så du kom väldigt nära!
   Håller med! De suger ut allt de kan överallt!

Kommentarer inaktiverade.