Att skapa brister är motorn

Det finns ett mönster av att skapa brister i allt. Det gäller att flytta produktionen som resten av världen ska svälja till länder som lider brist på något. Kina har t.ex begränsade energiresurser och en stor befolkning att mätta. Mönstret går igen i t.ex Tyskland, Japan och Sydkorea.

Kissingers ord passar då snyggt in i pusslet:
”Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world.”

De som inte lider brist på något behöver inte tigga. De som saknar något måste använda pengar för att anskaffa detta något. Så att skapa brister är motorn. Både i stort och i smått.

Media är till för att vi ska svälja att styrt beroende är samma sak som globalisering, frihet och en bättre värld.

Att t.ex Argentina med sitt Pampas, enorma natur och energitilgångar, är ytmässigt  runt 11 gånger större än Storbritannien men med 20 miljoner färre innevånare, etc har en outvecklad ekonomi är därför ingen tillfällighet. Samma sak med Afrika.

På marknader i Afrika kan du köpa Europeiska jordbruksprodukter som är subventionerade av EU för en bråkdel av priset som de inhemska bönderna kan producera för. Att slå sönder jordbruket, tvinga de utfattiga bönderna att flytta till städerna så att landet tappar all form av egen förmåga till att försörja sig är den ”globala fria  marknaden”  – den finns helt enkelt inte! Det är en illusion som korkade ekonomer blivit hjärntvättade med.

När landet inte kan försörja sig måste de jaga dollar eller euro för att kunna försörja sin befolkning. Valet står mellan att sälja av sina naturtillgångar eller svälta. De blir lydiga tjänare av penningen.

Det handlar som sagt om kontroll, om att skapa brister som man kan styra och utnyttja. Det handlar om makt. Det gäller att skapa brister på rätt ställen och i rätt tid och få oss att tro att det är någon osynlig hand – marknaden – ibland med sin vän slumpen, som skapat den ordning som råder.

Man kan tro på tomten också.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s