Kvantpengar finns inte

Tron att bankerna lånar ut insättningar är en väldigt svåravlivad myt – jag märker detta när jag diskuterar detta på nätet. Jag kommer därför fortsätta tjata om detta i det här inlägget och hoppas att folktron på kvantpengars existensens kan ersättas med verklighet. För det finns t.o.m med de som tror att de påhittade kvantpengarna är mer verkliga än kontanter.

Fractional Reserve Banking  systemet är inte uppbyggt på att inlånade pengar lånas ut igen, som lånas in igen osv i en fallande geometrisk serie (låter det krångligt så bry er inte  om att försöka förstå det då det är en felaktig bild av verkligheten som man inte behöver slösa tid på – var glada att ni inte gått på penningskräddarnas indoktrinering).

Multiplikatormodellen,, som detta påhitt kallas, är felaktig och till för att vi ska tro på sagor – det ser bättre ut för bankerna om det låter som om de lånar ut något istället för att hitta på krediter från tomma luften som de skuldsätter allt med i samhället.

För att få redan på mer exakt hur det går till kan du läsa Riksbankens chef Stefan Ingves som framförde  ett tal med en exempelräkning på hur det funkar.

Kontanter kan vara fysiska men även digitala och vid 100% täckning  är alla kontopengar kontanter. Det är det här som jag menar med att bankerna medvetet suddar ut gränsen mellan krediter och kontanter.

Förutom att två Nobelpristagen bevisat att pengar inte har kvantegenskaper så är det enkelt att påvisa. Om de nu lånade ut 90% av vad som finns på ditt konto till någon annan så skulle ju 90% vara borta när du kollar kontot men det har väl du  aldrig varit med om, antar jag. Krediterna står kvar på kontot och är inte ”utlånade” någonstans. Det kanske säger något om hur indoktrinerade vi blivit när vi tror att pengar är några slags kvantobjekt som har en existens på minst två ställen samtidigt.

Krediter skapas inte baserat på  insättning och eventuella reserver skapas ungefär ett år efteråt av centralbanken. Banker ska låna ut pengar de har och inte dopa marknader genom att hitta på pseudopengar som de inte har och ”låna” ut.

Det naturliga vore givetvis att när banken lånar ut pengar från ett konto så töms det kontot, detta kallas 100% täckning. Banker ska kunna låna ut pengar de har på insättningkonton, under den tid kunden så önskar låna ut dessa, och inte lura folk med att pengar har kvantobjektsegenskaper, dvs sprida sagan om att pengar kan finnas på många ställen samtidigt. Banksystemet ska vara en allmännyttig del av en infrastruktur, precis som vägnätet, och inte syssla med att hitta på sagor för att lura folk.

Det finns ju redan en mängd företag som inte har bankoktroj (= framför allt förmågan att trolla fram krediter/skulder från ingenting) som tar emot insättningar och lånar ut dem igen. Dessa företag kan inte behandla pengar som kvantobjekt som har en existens på många ställen samtidigt – när dessa företaget lånar ut kunders pengar töms det kontot. Det är bara finansinstitut med bankoktroj som har rätt att låtsas att pengar har kvantfysiska förmågor – där pengar ”lånas” ut från ett konto men ändå finns kvar på kontot.

Hoppas att någon har vaknat från banksagorna som växer under eken nu. Man kan ju hoppas att en och annan politiker också vaknar och vågar ta tag i parasitverksamheten – men det troligaste är väl att de redan är köpta av skräddarna av kvantpenga-sagorna.

———-

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King –  Chef för Bank of England

1 2 3 4 5 6 8

Annonser

4 thoughts on “Kvantpengar finns inte

 1. Det är inte politikerna som är köpta av fictional-reserve-bankerna. Det är tvärtom politikerna som bestämt om fictional-reserve, och som via centralbankerna är orsaken till problemet.

  • Gällande USA:s banksystem så kan man ju fastställa att finansen vandrar mellan finanssystemet och politiska ekonomiska poster lite som de vill – Kolla Geitner, Summers, Paulson, Rahm, etc etc. Om du kollar upp CIA-cheferna så har de alla tagits från Finansen. Och här i Sverige verkar det ju som om Nuder väljer att sätta sig i knät hos Farbror Wallenberg. Så vem som är knähund åt vem tycker jag är ganska uppenbart.

   Gällande CIA så är det lite skoj att den ena Dulles-brorsan fixade ihop CIA medan den andra fixade ihop BIS. De var båda finansmän och var hopkopplat med Sullivan and Cromwell, Brown Brothers, Bush etc. När man nystar lite i det där ser man att inaveln ganska klart.

  • Dagens svenska system infördes i och med Novemberrevolutionen 1985. Det som tydligt framgår var att avregleringen av kreditmarknaderna (dvs den sk Novemberrevolutionen) genomfördes av en liten med storfinansen lierad elit, väldigt långt i från den öppna demokrati som vi tror oss leva i. Jag misstänker dessutom starkt att dessa politiker som såg till att genomföra reformen inte hade en j-a aning om vad de i själva verket gjorde – de hade fullt ut köpts av storfinansen och hade gått på dess falsarier, framförallt de skräpteorier utan fundament som Milton Friedman så starkt förespråkade på den tiden (i dag har ändrat åsikt, men det är en annan femma). Dan Josefson, har skrivit en stark artikel på detta tema.

   • Nä, jag tror inte heller politikerna visste om vad de gjorde när de släppte loss parasiten i och med kreditavregleringen 1985. Men att begå landsförräderi mot landets suveränitet är ett brott även om det skett av okunniga och oförstående politiker.

    Josefsons artikel om Novemberrevolutionen är jättebra. men liksom i hans dokumentär är hans kunskaper om hur banker skapar pseudopengarna, krediterna – från ingenting – begränsad. Dokumentären finns på youtube (fyra delar):

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s