Ingves om den vansinniga skuldsättningen

Det här blogginlägget är helt och hållet bloggaren Zekes förtjänst då han hjälpt mig försöka förstå hur bankparasiterna hittar på sina krediter (fast det är ju givetvis inte hans fel om jag missat något i förståelse).  Han hittade följande exempelräkning som Riksbankens chef Stefan Ingves framförde i ett tal:

”Ett exempel kan belysa vad kapitaltäckningsreglerna tillät och fortfarande tillåter. Antag att vi har en husköpare som lånar 1 miljon kronor och belånar sitt hus till 100 procent. Riskvikten för bolån kan vi uppskatta till 10 procent. I så fall blir de riskvägda tillgångarna för lånet 100 000 kronor. Det totala kapitalkravet är på 8 procent, vilket innebär att banken måste hålla kapital på 8 000 kronor. Det mer relevanta primärkapitalkravet är 4 procent, så primärkapitalet måste motsvara 4 000 kronor. Av primärkapitalet kan 30 procent vara hybrider av olika former. Det innebär att en bank kan komma undan med ett eget kapital – riktigt aktiekapital och upparbetade vinster – på 2 800 kronor för en utlåning på 1 miljon kronor. Ger 2 800 kronor i förlustabsorberande kapital tillräcklig motståndskraft vid utlåning på 1 miljon kronor?
Mitt svar är nej”

http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2009/091119.pdf

Så baserat på 2 800 kr kan bankerna blåsa upp 1 miljon kr i krediter som de skuldsätter botorskar med! Observera att Ingves inte säger att bankerna baserar de påhittade skulderna/krediterna på insättningar som de lånar ut.  Det var ärligt av honom. Bankerna hittar nämligen  bara på skulderna/krediterna  rakt av – det baseras inte alls på några insättningar. Detta är grunden för den s.k. ”bostadsmarknaden”. Bankerna använder dessa påhitt och trissar upp priser på t.ex bostäder med och anskaffar på så sätt skuldslavar.

Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan hitta på från luften såsom kredit
Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
1) en säljare (tillgångssidan)
2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
och
3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting
Det är ingen marknad, det är skuldslavsrace där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken

Och bankerna marknadsför bostadsinflationen, som är en följd av denna upptrissning, såsom ”värdeökningar” (samma skit med IT-bubblor, aktier, guld, etc). På så sätt får de människor att tro att alla kan bli rika bara de skuldsätter sig maximalt och går in i pyramidspelet och spekulerar. Sist ut blir svarte Petter.

Vad Ingves inte säger dock är att reserver läggs till ungefär ett år efter påhittningen av skulderna/krediterna – detta är bevisat av bl.a två nobelpristagare i  ekonomi.

Lite skoj är då att räkna ut räntan på påhittning till bostäder. Låt säga att de tar 4% ränta på den miljon de hittade på och ”lånade” ut. På ett år får banken in 40 000 kronor i ränta! Då kan de ju lugnt ta 2 800 kr av detta och lägga i reserven. De kan ta de intjänade pengarna utan att ha ett skit i början! (ok de måste muta de som har insättningar på banken med lite av dessa 40 000 kr så att de inte får för sig att plocka ut pengarna som banken inte har – men räntan på konton är ju nästintill ingenting.)

Man kan då lätt förstå varför bankerna vill få folk att tro att de lånar ut folks insättningar och försöka få det till att de bara tjänar på mellanskillnaden mellan ”inlåningsräntan” och ”utlåningsränta” – den sk ”räntemarginalen”.

Man kan då även förstå varför bankparasiterna vill att vi ska använda kontokort då deras påhitt endast existerar på konton och då de nästan inga pengar (kontanter) har. Därför bombar bankerna och media oss med att vi alla är presumtiva brottslingar eller terrorister om vi använder kontanter.

Kan man annat än hålla med Bank of England-chefen, Mervyn King, om att detta måste var det absolut värsta sättet man kan sköta banker på! Men för parasiten är det givetvis helt optimerat.

Ett pyramidspel vars grund får kärnkraften att framstå som ett under av säkerhet.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Annonser

23 thoughts on “Ingves om den vansinniga skuldsättningen

  • Japp, de tjänar ju på att håva in så många skuldtorskar som möjligt. Skuldmaximering är bankernas mål medan människorna i samhället har de det motsatta målet – att skuldminimera. Vilken sida politikerna tagit i den tvekampen är ju helt uppenbart.

 1. Jäkligt bra skrivet, du har fått med det hela på ett snyggt sätt.
  Skönt när man kan ha med ett uttalande av Ingves som bekräftar alltihop.
  Sitter också och ”filar på” ett inlägg, jobbar lite långsammare än dig bara 🙂

  Vet inte om du är med på Facebook men där finns ett par grupper av intresse.
  1. ”Nätverket mot bankernas skapande av pengar ur luft”
  http://www.facebook.com/group.php?gid=125728355385
  och
  2. ”Nätverket för komplementära valutor i Sverige”
  http://www.facebook.com/group.php?gid=106249086090001

  Vet inte hur länkarna fungerar men det går enkelt att hitta på gruppnamnet också.

  Hörs vidare
  Janne

  • Kan inte annat än tacka för din insats.

   Som du säger känns det skönt att beräkningen är gjord av Riksbankschefen – nu kan inte längre förklädda bankkramare komma med ickeargument som att man är en konspirationsteoretiker, har foliehatten på etc – bankkramarna som hävdar detta nu är avslöjade som de hycklare de är.

   Hur samhällets pengar skapas går till ska givetvis vara helt genomskinligt – de pengar som vi har en social konsensus om att använda ska givetvis skapas under de former folket vill ha dem. Folket vill inte ha ett penningsystem där en parasit tillåts skuldmaximera och suga ut andras arbete – folk vill, tvärtom, skuldminimera. Att politikerna (sossar eller moderater – samma skit) ställts sig på parasiternas sida i detta och skapat ett system som anbringar alltfler skuldslavar till bankerna.

   ”Den som är satt i skuld är icke fri” skrev Göran Persson – men ändå är troligen han en de mest skyldiga till att vi har ett banksystem där ”pengar” (mer riktigt,; krediter) skapas av parasiter genom att parasiten tar folkets egendomar i pant och hittar på skulder som slavbinder folket till att betala hyra på sin egen egendom. Göran Persson kan knappast skylla på ”okunskap”. Detsamma gäller Anders Borg nu.

   Varför tar inget politiskt parti upp penningskapandet som en valfråga? Varför får vi inte rösta om vi verkligen vill att ett gäng parasiter ska få skapa de pengar vi behöver för att kunna handla genom att skuldförslava samhället med påhittade krediter?

   Svaret är enkelt: vi har korrupta politiker, en korrupt media som är helt köpta av parasiterna! Vi lever i en skendemokrati och bankkramarna kan efter att Stefan Ingves demonstrerat parasitismen i sitt räkneexemplet inte längre håna de som sett igenom hyckleriet. Vad återstår då för taktik för dessa bankkramare? Jo, att tysta ner åsikterna som inte stryker deras parasitism medhårs – att tysta ihjäl oss och inte ge oss plats i den media de äger.
   Därför är det viktigt att vi hörs så mycket det går genom internet – nu när de förlorat sitt främsta vapen – hånet. För det finns ett tidsfönster innan de stänger denna möjlighet – FRA,Ipred är bara början på det tankefängelset som politikerna bygger in oss i på uppdrag av sina herrar finansparasiterna.

   Facebook har jag inte testat ännu. Man kan vara anonym där, va?

 2. Hej, håller med dig i det du skriver.

  Jovisst så kan du vara anonym på Facebook. Du kan ange vilka personuppgifter som helst när du skapar kontot. Lämpligt namn kan kanske vara Fredrick Soddy -:)

  Ett gott råd är att du först skapar en anonym skräp-email-adress som du registrerar Facebook-kontot på. Då slipper du all skräppost ifrån Facebook till din ”riktiga emailadress” och dessutom så håller du din riktiga adress helt borta ifrån Internet.

  Sedan så kommer du säkert att uppleva Facebook som superkommersiellt och löjligt barnsligt på många sätt. Det är det också.
  Men skit i det, mitt i all röran så finns det bra saker som t.ex de där två grupperna som jag tipsade om och även en del annat i den stilen.

  Ha det
  Janne

  • Ska testa men jag kommer vara lite upptagen de närmsta dagarna. Känner oxå att jag upprepat mig de sista bloggarna och hade tänkt ha lite längre tid mellan inläggen tills jag får lite nya tankar. Men så kom du med Ingves tal och drog igång mig igen! Ditt fel! 🙂
   Men det är verkligen kanon att ha det av Inves för ofta när man diskuterar sådant går så mycket tid åt att stångas med desinformatörer som enbart vill snurra upp en och förvirra. Nu är det bara att hänvisa till Ingves så blir de tysta. Dessutom är siffrorna så groteska att vanligt folk borde reagera.

 3. ha ha, erkänner, mitt fel.

  Nu kom jag i varje fall till skott och skrev ett eget inlägg ”Hur bankerna styr vårt samhälle del 10”. Kolla gärna och se vad du tycker. Är bra om någon kunnig ser efter så man inte ”strulat till” det i texten, vilket kan vara lätt hänt ibland.
  Handlar om samma sak som det du skrev om men är lite annorlunda vinklat.

  Ha det
  Janne

  • Ja, känn skuld! 🙂

   Skämt åsido!, kanonbra blogg du skrev! Enkel och rak – precis motsatsen till den dimma bankkramarna vill förleda oss in i.

 4. Om Ingves och Borg förstår Bankens sjuka ”affärsmodell” varför vill dem då frikoppla sig från Bankväsendet? är det pga deras massiva skuldsättning som man inte vill vara delaktig i?…Vilken bank blir inte bailoutad från svenska staten då?…dem flesta naturligtvis
  Borde inte ett lands regering ha kontoll över banken så att penningtryckeriet inte får ordrar godtyckligt från dessa bankers privata vinstsyften?
  Det verkar obegripligt

 5. En oerhörd viktig fråga för alla bolånetorskar är: vilken laglig rätt kan man hävda när man blir utslängd på gatan när banken höjer sin ränta?
  kan man hävda att banken lånar ut pengar som inte exiterar och tar ränta på det?
  Är Fractional reserve banking lagligt i grundlagen att använda sig av denna affärsmodell?
  juridiskt hjälp tack….känner någon en jurist eller advokat??

  Om det är olagligt eller inte preciserat i någon lag, så kan ett lag råd bestämma vad som är riktigt….vi torskar …(en helvetes massa människor) kontra banken….kan vi vinna? jaaaa det kan vi om vi tar oss samman.

  Det en oerhörd tillgång en sådan rätt på sin sida när vår bobubbla spricker dvs

  bostäderna sjunker lägre än det upphaussade köpeskillingen samt att räntan stiger utan tak, alla förlorar utom banken,…banken går sedan med sina obetalda fordringar till staten och begär bailout…som dem får….skattetrycket och sjuka reformer skapas som gör människan till en slavarbetare med noll rättigheter.
  Vi måste agera NUUUU?
  VEM ÄR MED MIG?

  • Jo, det är väl det som de är rädda för. Därför alla dessa avledningar av fördumningsmedia i form av meningslös underhållning, terrorister som smyger under ditt köksbord, muslimer som tar över Sverige eller t.o.m hela världen o.s.v. Om folk blir informerade om hur totalt blåsta de blivit och att de ”skulder” som parasiterna lurat på dem saknar all moralisk legitimitet skulle hela systemet vändas upp och ner. Vi blir dock fler och fler med dig och när bobubblan brister kommer nog vändpunkten när parasiten inte längre kan dölja sitt utsugeri.

   Det finns faktiskt t.om ett domslut i USA på att man inte behöver betala bankernas påhittade skulder och att deras krediter är ett bedrägeri.

 6. Vad jag är ute efter är en svensk lag, och det förstod du Lincoln, problemet är att få det på pränt och samtidigt täcka in alla luckor som en dåre kan hävda i sitt försvarstal.
  En viktig sak är upplysning om det…det vore enkelt, brev utskick till alla låntagare om än kostsamt.
  Ingen skulle ignorera ett sådan brev som vet att dem sitter i knät på banken….för visst är det knas att tro man äger någonting med 10-15% insats…..
  I ett pyramidspel så är det som bekant förlorarna som är i den yttre ringen eller basen av en pyramid…men samtidigt utgör dem den bas nötet på toppen stöder sig mot..fylls däremot basen på av staten ”vår bästa gemensamma vän” så kan inte pyramiden falla.

  • Jag vet inget rättsfall där det prövats i Sverige men det är ett gammalt spel som de spelar. Tulpanlökarna i Holland var samma spel, IT-bubblan sist är ett senare pyramidspel uppumpat av skapandet av påhittade krediter/skulder. Jag tror det behövs ett folkligt uppror för att betvinga detta bedrägeri.
   På sikt är ”skuld”avskrivningar (påhittsavskrivningar är ett bättre ord), ett nationaliserande av bankerna och skapandet av ett demokratiskt genomlyst penningsystem den enda vägen. Så länge politikerna är knähundar åt finansparasiterna kommer nog inte något av detta ske, tyvärr.

   Jag tror, dock att vi är i ett vändpunkt nu när bobubblan brister. Fortfarande tror de flesta att det är ett rent spel de deltagit i – de tror fortfarande på skitsnacket om ”värdeökningar” när ”värdeökningar” endast sker genom att någon annan skuldslav går in i spelet och höjer insatsen med sitt eget skuldslaveri. När bubblan spricker kommer alltfler av dessa förstå hur totalt lurade de blivit av systemet. Då, om inte förr, kommer de förstå hur bankparasiterna skapat ett skuldfängelse genom bedrägeri där de är dömda att leva resten av livet. Då kommer folk gå emot bankparasitismen och kräva att parasiterna ställs inför rätta för sitt bedrägeri. Men så länge illusionen har folk i ett järngrepp finns nog inte mycket att göra mer än att vi bloggare etc informerar och skapar opinion om detta pyramidspel. Någon hjälp av media i detta lär vi dock inte få – de är knähundar åt finansparasiterna de med – vars främsta uppgift är att bygga illusioner – inte riva dem.

   Finanseliten kan åtalas för många saker. Om folket bara så kräver och inte låter sig tystas av finansparasiternas avledningar och svammel.
   https://parasitstopp.wordpress.com/2011/01/26/banker-ar-landsforradarna/

 7. bubblor och korruption av politiker har skett tidigare..ingen reaktion från folket.
  Island med sin pyttebefolking gick inte samman och krossade bankväsendets fiat system mig veterligt….pratade med islandsmamman på aftonbladetsblogg
  Därför tror jag inte folk självmant vaknar till liv och funderar…..vet man istället om hur det ligger till innan man sparkas ut, så är chanserna stor att man gemensamt går emot systemet.

 8. Islänningarna har mycket högre medvetandegrad än vi svenskar om detta och jag tror att när det skiter sig globalt så finns chansen att det blir en dominoeffekt liknande den i som Tunisien, Egypten Yemen etc.

  Det är en fråga om kontroll av information och finansparasiterna vet att tiden rinner dem mellan fingrarna i och med internet – detta även om de har allehanda sätt att försöka stoppa flödet. FRA, Ipred etc är bara början på det digitala fängelse de sätter upp.

  Men de är extremt sårbara. Att folk plockar ut sina kontanter och använder dem istället (Riksbanken har föreslagit att kontanter ska tas bort helt – inte konstig då bankerna inga pengar har) och använder kontantsystemet istället så går vi totalt förbi bankparasiterna.
  Demonstrationer behöver dessutom inte ske rent fysiskt. Finansparasiterna skulle helst vilja stänga internet men det kan de inte då de byggt hela sitt kredit/skuld betalningssystem på internet. När folk blir riktigt förbannade kan t.ex det svenska banksystemet väldigt enkelt släckas ner och få hela systemet att krascha. I Estland lyckades ett par ryska hackare med ganska osofistikerade DDOS attacker släcka ner nästan hela Estland.
  http://www.wired.com/politics/security/magazine/15-09/ff_estonia?currentPage=all

  Så medlen att sätta politiker, finansparasiterna på plats finns och är extremt potenta. Inom sinom tid kommer folk vakna av den brutala verkligheten och inse bedrägeriet som satt dem i skuldslaveri – då kommer nog alla medel användas för att nå rättvisa.

 9. Ping: Varför ska vi betala bankernas påhittade skulder? | Ett nytt penningsystem

 10. Ping: Varför får vi inte rösta om penningsystemet? | Ett nytt penningsystem

 11. Ping: Lögner, censur och bankrövslickeri | Ett nytt penningsystem

 12. Ping: Det finns inget där! | Ett nytt penningsystem

 13. Ping: Folkhemstanken=ett trevlighetsfascistiskt stängsel? | Ett nytt penningsystem

 14. Ping: Banker är bedrägerifabriker | Ett nytt penningsystem

 15. Varför inte gå in till banken och låna 3 miljoner till ett husköp. När allt är påskrivet och klart ber jag att få de 3 miljonerna – i kontanter. Om de då påpekar en risk med det så är det upp till mig att avgöra. Jag är ju skyldig banken 3 miljoner i vilket fall. Jag kan säga att jag vill se de verkliga pengarna. Sedan kan jag gå direkt till kassan och sätta in de 3 miljonerna på mitt konto. Eftersom jag fått dem av banken kan de inte påstå att de vill veta var pengarna kommer ifrån.
  Om jag lånar grannen min gräsklippare vill han ju inte se ett papper där det står skrivet ”Gräsklippare” han vill ju så klart se det han bett att få låna fysiskt.
  Men banken vill ge mig ett papper där det står ”gräsklippare” men de vill ha en riktig gräsklippare tillbaka. Sjukt!

Kommentarer inaktiverade.