Jämför med insnöade ekonomer

Regeringen är tydligen  missnöjd med SMHI och miljöminister Andreas Carlgren kräver att SMHI ska ha minst 85% träffsäkerhet i väderprognoser.

Jo, det är bra att det tas i med hårdhandskarna med SMHI och att regering och riksdag (oavsett färg – jag ser alla politiker i dagens system som lika bortkollrade) lägger ned så mycket kraft i detta. 85% träffsäkerhet är ändå bra jämfört med nationalekonomerna som har i princip 0% träffsäkerhet men som tidningarna alltid rådfrågar som ”experter”. Utav alla ekonomer var det t.ex bara en handfull som förutsåg finanskrisen I HELA VÄRLDEN. Man skulle kunna tänka sig att någon av dessa få ekonomer skulle få Nobelpris (som inte är ett Nobelpris utan ett påhitt av Riksbanken) men ack nej! De som får ”Nobelpris” är de som absolut inte sett ett skit. Så allt är relativt och meteorologi är ett under av träffsäkerhet jämfört med kvacksalveriyrket nationalekonomi.

Ekonomer har t.ex i allmänhet inte en aning om hur pengar skapas. De har inte en aning om att banker fungerar som pantbanker utan pengar och att bankparasiterna hittar på krediter istället som människor pantsätter sitt framtida arbete och samtidigt förbinder sig  till att bli skuldslavar för att få. Inte ens denna basala kunskapen har de. Men att tro att politikerna skulle kräva bättring bland ekonomer är att drömma.

Här är t.ex  f.d chefen för Federal Reserve i New York som totalt missade allt när han rådde Island före den Isländska finanskrisen. Han visste, i och för sig, mycket väl hur pengar skapas men han hade egenintressen i att göra den prognos han gjorde. Egenintresse är nämligen en STOR faktor i ekonomernas prognosmakeri. Och som fallet Island visat kan även politikernas egennytta väga tungt in.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Annonser

6 thoughts on “Jämför med insnöade ekonomer

 1. Vilken guldgruva den finansiella världen är för undersökande jounalistik. Ser de inte skogen för alla trän. När skall de börja se klart. Snaran dras snart åt runt halsen på alla dessa rövarbaroner. Det är väl som vanligt, resningen måste kommer från de djupa leden

 2. Funderar på om det skulle kunna göras en datorsimulering av finansiella marknaden på samma sätt som meteorologins datorsimuleringar.

  Det skulle i varje fall vara ett bra uppslag till ett nytt datorspel, en variant av klassikern ”Monopol” men där allt var inlagt som det fungerar i verkligheten.
  Alltså med ”fractional reserve banking”, petrodollar och allt ”vad det nu heter”.

  Jag har aldrig spelat datorspel men ett sådant skulle vara kul att spela.

  Janne

  • Hej Janne,

   Steve Keen har väl med sina simuleringsmodeller för att beskriva en kreditbaserad ekonomi kommit längst. Han har med sina modeller visat att denna typ av ekonomiskt system är instabilt i själva konstruktionen…no surprise!

 3. Det vi ser är den stora svagheten i vårt demokratisystem. Har man inte hand om rodret så kan man inte styra skutan.
  Vad hjälper det att det finns många som ser att skutan är på väg mot isberget men som inte kan påverka rorgängaren. I sådana fall är det enda man kan göra är att ha sin egen livbåt, informera sina vänner vad som är på gång och hoppas att de fattar.

  De flesta vill inte höra om att värre tider väntar utan litar på de officiella rapporterna om att bättre tider. Jag betraktas som lite ”egen” när jag lägger ut mina tankar om vår nära framtid.
  Jag kan ana hur vår kära förfader Noak
  kände sig när han byggde arken.

 4. Jag tror ungdomarna kommer vara de som kommer göra revolt först. Det är runt 22% arbetslöshet samtidigt som riksdag försöker få igenom att de som har ett jobb ska jobba från andra sidan graven. Dessutom försöker regeringen (och jag har inte större tilltro till vänstern) få igenom en ny lag om att det ska bli lättare för arbetsgivare att kräva övertidsarbete. Så de som har arbete ska arbeta ihjäl sig och helst fortsätta därefter.
  Ungdomar marginaliseras och på detta kommer att det är de unga som kommer åka på största smällen när bobubblan spricker (vilken den enligt dagens industri redan har gjort). Om inte förr så borde dessa ungdomar reagera över skuldslaveriet som de lurats in i av en parasitisk mellanhand=banken.

  Lite annat som är roligt! I Spanien har en stad börjat använda pesetas igen som lokal valuta och blomstrar!
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12657225

  Kommer inte ha tid att skriva så mycket ett tag framöver. Kanske är bra – märker att jag upprepar mig mer och mer.

Kommentarer inaktiverade.