Vi måste sluta tillbe mammon

Från början var guld något som förvarades i tempel och hade en religiös betydelse och offervärde till gudarna. Guld användes sedan som en måttstock för ett visst antal sädeskorn och man kunde använda guldet som pengar. Antalet sädeskorn som en viss mängd guld motsvarade bestämdes av templen – guldet i sig hade inget inneboende värde – värdet fanns i livet, i säden.

Tidiga guld och silvermynt samt hur många sädeskorn de var värda. Från Stephen Zarlengas bok – The Lost Science of Money – rekommenderad läsning!

Med tiden växte idén om att guld hade ett inneboende värde trots att det i sig är ganska värdelöst och inte hade många inneboende bruksområden som gagnar livet. Kopplingen till livet, sädeskornen, suddades ut. Guld börjades tillbes och fick i sig en religiös falsk status.

Den Grekiska mytologin om Midas, kungen av Frygien,  som fick sin önskan besannad om att allt han berörde blev förvandlat till guld, är talande. Han upptäckte att han inte kunde äta maten eller dricka vattnet då detta blev förvandlat till guld. När han berörde sin dotter blev också hon förvandlad till guld och kungen bad guden Dionysos att bli av med sin förbannelse.

Religionen att guld hade ett eget värde, ett liv i sig själv, begränsades av att det fanns en begränsad mängd guld. Så som substitut skapades papper som man kunde byta ut mot guld. I verkligheten fanns inte täckning för allt guld som skrevs på alla papper – det hela fungerade så länge inte för många hämtade ut sitt guld. Man hade ”tro på” att guldet verkligen fanns. Kredit betyder ”tro på”.

Parasiter fick rätten att skapa dessa ”tro på” papper (=krediter) och den som fick dessa ”tro på” papper fick en ”tro på”-skuld. Genom denna ”tro på”-skuld har parasiterna sedan skuldförslavat samhället.

Templens religiösa ”tro på” guld som offergåva hade flyttats till papperstro som nu har flyttat in i datorerna och folk sitter med en religiös tro på att de är skyldiga herrarna i dagens tempel, bankerna, något. Varje månad måste vi offra en del av våra liv till svamlarna i templen – skit samma om det kallas ränta eller tionde. Bankirernas tro på pengar har blivit religionen som pissar på det som borde utgöra grunden för religionen – livet.

Först när det sista trädet huggits ned,
Först när den sista floden förorenats,
Först när den sista fisken blivit fångad,
Då först kommer du förstå att pengar inte kan ätas.

Cree-indiansk profetia

Genom att sätta den religiösa tron på att pengars värde  högre än livet har vi hamnat närmare och närmare den kanten då vi tar död på oss själva för att upprätthålla denna tro. Vi står på randen till stupet som denna psykopatiska parasitiska penningreligion fört oss. Att föröka tron på mammons pengar har blivit det centrala. Att föröka pengar är dogmat som dödar det vi borde föröka – mångfalden av liv. Vi måste vända oss om och omfamna livet igen och sluta lyssna på mammons svammel som vill att vi ska göra det yttersta offret till mammons fromma.

Hoppas offren i Japan inte var förgäves. Hoppas vi kan se värdet i livet igen. Hoppas att vi kan se att psykopattillbedjan till mammon leder till ättestupet.

Lite att begrunda för att se vart detta vansinne leder oss: Hål i Nevadaöknen av atombombstester (flytta runt lite för att se vansinnet).

http://www.flashearth.com/?lat=37.037612&lon=-116.024707&z=14.1&r=0&src=msl

Relaterad blogg:

Hur dollarn skapat härdsmältan

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Annonser

8 thoughts on “Vi måste sluta tillbe mammon

  • Eller är det du som behöver en psykolog då du tycks tro dig ha omnipotenta egenskaper och kan göra psykoanalyser på någon du inte känner. Tror du verkligen på allvar att du känner och vet vilken social tillvaro och psykologisk status de du aldrig träffat har? Lider du ofta av dessa villfarelser av att tro dig vara siare? Du kanske skulle söka hjälp för dina hallucinationer?
   Jo, jag får kramar -får du det? Eller diktar du ihop dem med?

   I sak, mer än att pissa på person, har du inget att säga, som vanligt med de som lider av det storhetsvansinne som tron på att tillhöra det utvalda folket brukar föra med sig.

   Man vet att man träffat rätt när sådana som du bara mäktar med ihopdiktade personangrepp. Träffad? 🙂

   • I en värld styrd av psykopater så kommer den sunt tänkande och agerande människan utpekas som störd precis som pojken som uppmärksammade det uppenbara i kejsarens avsaknad av kläder…åtminståne innan det gick upp för alla att han faktiskt hade rätt!

    …men den dagen kommer även för dagens finanskapitalistiska system – jordens ändlighet, människors delande av information och upplysning kommer att sätta ett definitivt stopp för denna parantes i historien!

 1. Hejsan, jag tror att du kan ha intresse att läsa om en annan sorts ekonomi, nämligen
  ”Gift Economy”. Eller gåvoekonomi, i råöversättning.
  Det är den ekonmi som varit dominerande i många tusen år runtom i världen, innan patriarkat och kapitalism slog undan benen på den.

  Genevieve Vaughan har skrivit ett antal böcker i ämnet, alla erbjuds för gratis nedladdning på hennes hemsida : http://www.gift-economy.com/

  En annan intressant bok i ämnet ekonomisk historia, som jag precis börjat läsa är
  Människans rikedomar. Av Leo Huberman

  http://www.marxists.org/svenska/huberman/1936/rikedomar.htm

  Han tar bl. a upp hur vi gick från självhushåll till feodala samhällen vidare till kapitalism,

  • Tack ska kolla upp när jag hinner. Att pengar ska vara en ”last resort” tycker i alla fall jag. Det är det man ska använda när vänner, familj och samhälle inte räcker.
   Nu är det tvärt om – pengar är det centrala som mänskliga behov är underställda.

 2. Hej

  Jag fick tips om en ny svensk webb-TV-kanal som tar upp detta med penningreform.
  Har inte hunnit igenom allt material men det verkar riktigt intressant. Länkar…..

  TV-kanalen
  http://www.whitetv.se/index.php#rok_link_on_0

  Specialsidor
  http://www.whitetv.se/sv/raeddning-ur-finanskrisen.html

  27-sidigt dokument om hur penningsystemet fungerar och vad som behövs ändras.
  http://www.whitetv.se/images/vita_skolan/vita%20skolan.doc

  Svar på fråga ifrån Riksbanken om FRB.
  http://www.whitetv.se/images/vita_skolan/riksbanken%20svar%20pdf%208.7.10.eml.pdf

  Hörs
  Janne

  • Tack Janne! Skrev en rad till honom. kollade snabbt igenom hans papper och han använder tydligen multiplikatormodellen.

   Har massor att göra just nu så jag är ledsen att jag inte hinner med allt.
   Ha det bra, Janne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s