Sista förbrukningsdag

Det finns en stor paradox i dagens samhälle. Vi framställs som friare och självständigare än någon generation tidigare. Samtidigt som det finns en viss sanning i detta påstående är det också en illusion.

Förr i tiden kunde man sköta sig själv, bonden kunde bruka jorden och hade all kunskap för att klara sig själv – folk var självhushållande och såg ner på överheten – det enda som höll dem i schakt från att välta överheten var fruktan. Det som mest begränsade bondens självständighet var ägandet till jorden.

Idag kollar vi på Jepardy där folk tävlar om kvasikunskaper som t.ex vem som var skådespelare i någon film – det är det som kallas kunskap i dagens samhälle. Den basala kunskapen att överleva – att leva – finns knappt kvar hos någon. Bondens kunskaper om ytan, det som  numer kallas världsvana, kanske inte var så stora men hans kunskaper på djupet, att bruka jorden och  kunna ta hand om sig själv och sina närmaste, fanns där.

Idag är alla beroende och vår tilltro till oss själva beskärs på alla möjliga vis samtidigt som vi inbillas att vi kan mer och är friare än någonsin. Vi kan inte mer tycka, tänka och känna själva,  i mångt och mycket kan vi mindre och är ofriare än någonsin.

Vi har berövats vår tilltro till att uppfostra och ta hand om våra egna barn. Det finns det ”experter” som gör det bättre i en institutionell klinisk miljö. De barn som inte ”klarar” av att bli mentalt sanerade av institutionen och inte fogar sig till mallen är det något fel på. De som visar tecken på självständighet anses vara problembarn när de ofta bara gör en sund revolt mot ett institutionellt fängelse. De som ”klarar” av den mentala kloningsprocessen i skolan får samtidigt ett inplantat som säger att de är självständiga individer. De som inte klarar av att bli klonade blir stämplade som sjuka i huvudet. Skolans uppgift har aldrig varit att odla självständiga individer – skolans uppgift har varit att skapa pliktskyldiga människor som våldtar sina egna impulser och känslor för att bli en del av samhällsmaskineriet.

När vi kommer ut ur skolan är vi beskurna, identitetslösa kopior av varandra som saknar   tilltro till vår egen förmåga att forma värden, åsikter och förståelse. Vi har därför en media som kryllar av ”experter” som berättar hur vi ska tycka, tänka och känna. De berättar hur vi ska klä oss, vilken mat som är bättre eller sämre än den andra, hur hemmet ska se ut så att det är trendriktigt (d.v.s vad andra klonade ”normala” människor uppskattar). Ekonomiska ”experter”, som bevisligen alltid har fel, berättar om hur ekonomin ska skötas och orsakerna till att allt går åt helvete. Politiker som bevisligen antingen ljuger eller är okunniga berättar för oss vad vi ska tycka och välja i ett mångfaldigt landskap av enfald och monokultur. Vi lever i tron att vi har mångkultur men det har vi inte – den kultur som sticker ut från enfalden hyvlas snabbt ner. Att vara egen är en synd – sådana människor skapar ångest och fantomsmärtor över det som berövats den egna identiteten.

Vår självkänsla och tilltro till vad de egna sinnena säger har blivit amputerade så till den grad att vi berövats förmågan att forma våra egna tankar. Vi överlåter det åt andra. Och i denna enfaldens likriktning tror vi oss vara mer fria och självständiga än någonsin. Det är ett illusionstrick i den högre skolan.

Förr i tiden använde man sina sinnen för att bestämma om en vara gick att äta eller ej  – man tittade, luktade och smakade. Idag har vi t.o.m berövats tilltron till våra sinnen – vi kollar på sista förbrukningsdagen på paketet och häller ut mjölken fastän den mycket väl går att använda.

Men jag tror allt fler ser igenom systemet. Fantomsmärtorna från de egna sinnena, de egna tankarna, de egna värderingarna som finns där under den likriktade ytan håller på att vakna till liv. När folk vaknar upp och litar på sin egen förmåga att skapa, att bruka den egna mentala jorden istället för att överlåta den åt ”experter”,  kommer sista förbrukningsdagen för detta ruttna system. För jag tror att allt fler känner stanken av förruttnelse fastän systemet påstår att allt är gröna ängar. Vi behöver inga fåraherdar som vallar oss för att hittade till de gröna ängarna – tvärtom, när vi inser att fåraherdarna är till för att hålla oss fångna kan vi frigöra oss och bli självständiga individer på riktigt.

ab1234567 ex1234567 dn123456 svd123 gp123 svt1

Annonser

7 thoughts on “Sista förbrukningsdag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s