Vart skutan ska gå ska vi inte veta

Medan tidningarna dränker oss fulla by proxy med dravel rådslår de som styr på riktigt om hur de ska lotsa världen in i en ny farled med en ny världsvaluta. Att hålla reda på vad vi tycker, vet och inte får veta är viktigt för att kunna kontrollera skutan.

Leif Pagrotsky skriver på Twitter:

”Skall bygga vidare på Keynes och 1944 års världsordning!”

angående hans göranden vid Bretton Wood. Tydligen har George Soros, denne lille finansiella världsterrorist som havererat så många ekonomier, bjudit in bl.a Pagrotsky till möte om att skapa en ny världsordning syftande till att ersätta den döende Dollarn.

Lite svårt att veta vad Pagrotsky menar. För det var inte Keynes förslag som vann vid Bretton Wood efter andra världskriget  utan det amerikanska förslaget om en guldstandard och dollarn som världsreservvaluta som gick segrande.

Keynes förslag byggde på att skapa en världsvaluta som han kallade Bancor (kvarlevan av den är SDR, Special Drawing Rights). Valutan Bancor skulle inte kunna användas såsom världsvalutan dollar, ellert Pundet före det, som ett Imperialistiskt sätt att suga ut andra länder. Bancor skulle nämligen bara kunna användas mellan länderna men vara förbjudna att användas i de enskilda länder där enbart lokal valuta fick användas. Så Keynes förslag var att skydda de lokala valutorna från att en herrevaluta, världsreservvaluta, typ Dollarn eller Pundet, skulle få suga ut enskilda länder. Keynes hade också tänkt ut ett clearingsystem som gjorde att inget land kunde åka snålskjuts på andra länder och få den ”free ride” som USA haft sedan Bretton Wood.

Nu tror jag inte Pagrotsky är intresserad av att använda Bancors , eller det som överlevde – SDR,  på det sätt som Keynes ville. Dollarn är en döende världsvaluta vars utsugarmakt avtar – elitens plan är att ersätta den med en ny. Men det har nog inget med Keynes förslag vid Bretton Wood att göra men det kommer låta snyggare om man sveper in det i Keynes skugga.

När ska vi göra som Islänningarna och säga NEJ! till dessa utsugare och kräva att få vara med om att forma hur vårt finanssystem ska se ut?

Skrev om hur världsreservvalutan dollar suger ut andra länder här:
https://parasitstopp.wordpress.com/2011/01/12/afghanistan-det-tredje-opiumkriget/

ab ex sr dn ab svd ex dagen

Annonser

5 thoughts on “Vart skutan ska gå ska vi inte veta

 1. Ping: Corbett report, ekonomi «

 2. Hej

  Såg just att Birger Schlaug har börjat en serie om hur pengar skapas m.m. Intressant eftersom han är en såpass känd person. Han kanske också behöver ”lite hjälp” mot alla bankkramare som kommer att ge sig på honom.

  http://schlaug.blogspot.com/2011/04/sondagsskola-for-tillvaxthungrande-del.html
  och avsnitt 9 här (hans blogg är rätt så rörig)
  http://utveckling-utan-tillvaxt.blogspot.com/

  Han kör förstås med multiplikatorn, fast bra ändå.

  Janne

  • Jo, det var bra (fastän han använder multiplikatormodellen – men även jag hade svårt att svälja enkelheten i att bankerna bara hittar på krediterna/skulderna rakt av och att multiplikatormodellen är felaktig – så det är förståeligt att han använder den)

Kommentarer inaktiverade.