Den fiktive arbetaren och liberalreligiöse Norberg

Johan Norberg är en lustig figur. Han är liberalreligiös och tror på blodigaste allvar att alla människor har omnipotenta, gudslika, förmågor som t.ex förmågan att veta allt om allt – dvs den liberalreligiösa tron på perfekt information där ingen har mer information än den andra. Denna omnipotenta tro borde dock krocka med den andra liberalreligiösa trossatsen, nämligen att alla är maximalt egoistiska. För om alla är egoistiska borde de ju rimligen försöka dölja information för att maximera sin egen vinst – och döljer någon information så kan ju inte trosats nummer 1 om perfekt information gälla. Det är bara en av många kortslutningar i denna fundamentalistiska tro på att psykopati är människans mål och mening. Psykopater är ”natural born killers” utan samvete eller regler – på något konstigt sätt har denna lilla klicks neurologiska emotionella förståndshandikapp upphöjts till en liberalreligiös tro på att samhället klarar sig bäst om vi försöker konkurrera ihjäl varandra med alla till buds stående medel – herre på täppan och ”fri” konkurrens till vilket pris som helst.

Sådana ”små” kortslutningar brukar inte vara något problem för fundamentalistiskt religiösa människor – det som gäller är själva tron i sig själv. Bokstaven i den liberalreligiösa bibeln är viktigare än verkligheten – eller som en av de ultimata prästerna av denna tro, Ludwig Von Mises, brukade uttrycka sig: ”Endast fakta kan inte omkullkasta mina teorier”.

Nu vill den liberalreligiöse ickearbetaren Johan Norberg slopa semesterrätten. För han har ett fiktivt jobb – ingen kan inbilla mig att det han gör har något som helst existentiellt värde för någon – att snacka skit är inget jobb. Han är inte ensam, ytterst få av oss gör egentligen något som av livsbetydelse, jag tillhör också samma skara som Johan Norberg – om jag slutade ”arbeta” idag skulle det varken göra till eller ifrån i samhället – det samma gäller Norberg. Mekaniseringen inom t.ex jordbruket har gjort att fler och fler av oss har kunnat skaffa oss nonsensarbeten. I dessa dagar kan de flesta leva på att göra fullständigt nonsensjobb, såsom Norberg och jag. Inte fan behöver Norberg och jag semester – semester från vad? Men att kräva att de som faktiskt gör något av värde (oftast får de dessutom mycket mindre betalt än låtsasarbetare som Norberg och jag får) inte ska ha rätt till sin semester ”von oben” är lätt att göra. Han hänvisar till USA där det funkar så bra – Jovisst! Max 14 dagars obetald semester och risken att få sparken för illojalitet om man frågar – låter fritt och bra, eller hur?

Suck, stön och bank, bank för pannan. Att dessa liberalreligiösa saknar all förmåga till självreflektion, och självinsikt – kan det kallas hybris? Kolla in hans ögon, visst är det något sektartat i dom. Han vet vägen! Visst fan får man kräkreflexer! Han är en nyttig idiot åt de som sätter på oss den finansiella tvångströjan.

—————-

Ett till litet tillägg:

Som ett litet bevis på att vi skulle kunna klara oss bra med att arbeta mindre: I Maria-skolan på Söder i Stockholm slängs det 10 ton mat om året. TIO TON på en skola under ett år. Hur djävla mycket blir inte det om räknar med alla skolor, fritids, sjukhus, dagis, restauranger etc – en sjuhelvetes massa! Och om man dessutom tar med i beräkningen det som affärerna tvingas kasta för att sista förbrukningsdagen närmar sig? Med en bättre resurshushållning skulle vi antagligen kunna turas om med att göra det lilla som behöver göras och hjälpa och bry oss om varandra istället. Men som sagt då kan vi ju skapa värden som vi inte tar betalt för och som penningparasiterna inte kan komma åt – så vi får fortsätta förnedras till att utföra fullständigt idiotiska ”arbeten” – de största idioterna av oss kanske t.om kan lura oss själva med att vi gör något vettigt – såsom Johan Norberg.

LO-tidningen 1, 2, 3, 4, 5, Sydsvenskan, SVT, BLT 1, 2, 3, 4, 5   AB

Annonser

10 thoughts on “Den fiktive arbetaren och liberalreligiöse Norberg

 1. Ord och inga visor, men fullkomligt sant. Liberalerna kan inte ens själva definiera vad de är för figurer. De verkar vara för allt och mot allt beroende på vad det är för väder. Liberalismen är nog egentligen ett alias för egoism, men det kan de inte säga själva, det skulle vara för nära sanningen.

  • Framför allt gör han sig till en nyttig idiot då han på fullaste allvar verkar tro att pengars ”frihet” innebär individens frihet när det är precis tvärtom i vårt skuldslavsbaserade penningsystem – ju mer penningen får styra över alla vår handlingar och tid desto ofriare blir vi. Men penningparasiterna älskar säkert honom.

 2. Ett mycket bra inlägg och mitt i prick. Logik är ingenting som ligger för religiösa fanatiker och som sådana får man nog lov att karaktärisera libertarianer.

  Det är klart dessutom att penningparasiterna älskar Johan Norberg. Han får ju betalt av dem för att göra propaganda för dem och deras utsugning av oss andra – och troligen bra betalt dessutom – för den smörja han kläcker ur sig.

  Har ett annat bra exempel på hur Norberg biter sig själv i svansen, endera utan att förstå det eller för att försöka lura andra, dvs uppfylla egoismdelen i den libertarianska ideologin:

  Han deklarerade i en artikel att skiftena var så bra för de möjliggjorde modernisering och att bönder befriades (från bygemenskapen får man anta). Men endera vet han inte, eller så ägnar han sig som sagt åt medveten desinformation, att de där skiftena minsann inte var några frivilliga historier som jordbrukande människor i gemen hurrade för. Istället påtvingades de dessa ovanifrån och ofta nog mot sin egen vilja. Så något bra exempel på hur frihet från regeringsingripande gynnar utveckling, som Norberg vill hävda, är de inte. Tvärtom är de bra exempel på hur statens ingripanden ibland kan vara nödvändiga eller kan möjliggöra effektivisering och utveckling, om det är vad man vill ha – och det vill ju liberaler och libertarianer.

  Lite mer om Norbergs historieförfalskning skriver jag bl.a. här, där det också finns fler länkar till ytterligare några inlägg på min blogg om Norbergs propagandistiska lögner:
  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=2383#comments

  För övrigt, för dem som inte vet det, har ju Norberg verkat, som någon slags stipendiat, som junior fellow eller vad det kallas, på Cato Institute i USA, grundat av bröderna Koch, samma gubbar som bekostar och underhåller Tea Party-rörelsen i USA. Så vi ska kanske betrakta honom som Tea Party-rörelsens röst i Sverige.

  • Jo, allt kan köpas för pengar i lille Johans liberalreligiösa värld. Inte undra på att de som skuldförslavar allt och alla med påhittade krediter älskar hans ”frihet” – han måste vara den nyttigaste idioten de har!

   Blommor är ett sorgligt kapitel för min del. Vet inte om jag vågar köpa några då det blir begravning av dem tämligen omgående, Men tack för tipsen!

 3. Glömde att i svaret till dig på min blogg skriva att jag har läst din blogg ett tag, vilket jag brukar göra innan jag lägger in länk till den på min blogg :-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s