Bild på hur det ”stabila” penningsystemet ser ut!

Egentligen kan man likna hela penningsystembygget med en upp och nedvänd pyramid där Riksbankens RIX håller på och flyttar bankernas små pölar riktiga centralbankspengar (bl.a kontanter) i spetsen fram och tillbaka för att hålla balansen på en gigantisk överbyggnad av bankernas krediter och påhittade skuldsättning. Ganska otroligt att det funkar överhuvudtaget!

Så det är en balansakt på hög nivå: bankerna har nämligen också lovat kunderna att de kan hämta ut sina centralbankspengar, kontanter, när de vill. Krediter är ju bara fordringar på bankernas konton som kunden har på centralbankspengar. Så om många kunder tar ut sina centralbankspengar rinner bankernas små pölar av centralbankspengar ut – t.ex vid en bankrusning och pyramiden faller.

Det finns digitala kontanter hos RIX som bankerna bollar med. Bankerna skapar också (från ingenting som vanligt) en massa ”värdepapper” på de skuldslavar som de skaffat – t.ex bostadsobligationer, där boskuldslaven är den ”underliggande tillgången”. När en bank behöver mer kontanter för att fylla på sin egna lilla pöl hos RIX så säljer banken dessa skuldslavspapper (=”värdepapper” på BankOrwellianska, t.ex bostadsobligationer) till en annan bank och får kontanter istället.. Kallas interbank lending.

Om bankerna börjar misstro värdet av en annan banks skuldslavspapper (t.ex bostadsobligationer) så kan ”interbank lending” helt sluta fungera då ingen vill köpa. Riksbanken kan då gå in och trycka in kontanter (centralbankspengar) i RIX för att skiten inte ska rasa. Vilket skedde 2008 och då banksystemet genomgick en ”tripple bypass” operation enligt IMF (tack Stan för länken):
http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=3138768&codingformat=.m4a&metafile=asx

Ingen ingenjör skulle givetvis få för sig att bygga en pyramid upp och ned och försöka balansera den med lite barlast för att hålla den upprätt.

En ingenjör hade sett till att basen var vänd mot marken och bestod av permanenta skuldfria pengar, centralbankspengar (kontanter) och sett till att de ickepermanenta skuldpengarna, krediterna, inte fick skapas från luften av privata parasiter med guldbyxor på sig.

Kvacksalvarna ekonomerna har byggt pyramiden upp och ner och sett till att de permanenta skuldfria pengarna som borde utgöra grunden för hela bygget är en liten barlast som ska balansera upp gigantiska mängder påhittade krediter byggda på påhittade skulder.

Det lustiga är att de dessutom påstår att detta sätt att bygga på är det naturliga. Och att skiten fortfarande står upp (vilket, i och för sig, är ett djävla under) kallar de det ”naturliga jämviktsläget” .

Men det är inte byggt för stabilitet – det är byggt för att maximera parasitismen genom att tillåta parasiten skuldsätta allt för att skapa penningmängden samhället behöver.

”Den som är satt i skuld är icke fri” – ta dig i arslet, Göran Persson! Hela systemet är ju för fan byggt på att sätta maximalt många i skuld!

Greker, Spanjorer, Irländare etc som demonstrerar på gatorna – snart kommer Svenskarna också vakna när bostadsbubblan ploppar och förstå att vi måste välta den instabila upp och nedvända skuldslavspyramiden som parasiterna byggt upp.

Relaterad blogg:

Bankerna ser inte sina ”pengar” som pengar!

Bloggat om penningsystemet:

När det ”extrema” blir det normala

DI Sydsvenskan SVD  e24  e232  ETC  SVT2  SR2  AF1  AF2
DN2 Veckans Affärer SR

Annonser

17 thoughts on “Bild på hur det ”stabila” penningsystemet ser ut!

 1. Ha ha …..ja man måste säga att du är rätt fram…….och det med rätta. Fler skulle våga öppna truten so du gör.

 2. Den där pengapyramiden var en bra illustration i hur verkligheten ser ut! Fler borde se den. Bilder kan ibland vara ett bättre sätt för människor att förstå hur det hänger ihop. Jag tror ärligt inte folk begriper eller ens har orkat förstå hur lurade de blir. Ska bli intressant att se hur protesterna i Spanien utvecklar sig och hur allt fler kommer gå ut på gator och torg för att visa sitt missnöje med det sjuka system vi har…

 3. Hej

  Jättebra att du börjar illustrera med bilder. Det finns inget mer effektivt sätt. Jag brukar själv försöka ”rita bilder” för att förstå saker. Från mina gamla utbildning i hemelektronik så är det mest blockscheman och sådant som ”finns kvar i hågkomst” och trots att jag inte alls har jobbat praktiskt med elektronik så kommer jag ihåg detta trots att snart 20 år passerat utan att jag har hållit på med det.

  Det är samma som med ”mindmaping” för att komma ihåg saker så det är helt sant att ”en bild säger mer än tusen ord”. Och detta stämmer allra bäst när det är krångliga och vilseledande ord. Har man bara tydliga bilder som grund så är det mycket enklare att få fram vad man vill ha sagt. Så det här är verkligen helt rätt väg att gå. Så ”rita på” så mycket du bara kan 🙂

  Hörs vidare
  Janne

 4. Hallå där! Dig vill jag ha med i planeringsgruppen för bankinformation. Ett gäng från stora delar av sverige har börjat samla ihop sig för att starta en förening, hemsida och ge ut ett blad (till att börja med) till allmänheten om nuläget gällande bankväsendet och det monetära systemet.

  Maila gärna mig om du är intresserad, antar att du kan se e-post adressen som jag skrev in, annars får jag ett mail om du kommenterar det jag skrev (Uppmärksamma mig på vidare kommentarer via e-post.)

  MVH Andreas

 5. Intressant sida! Tack för det 🙂 Fler föreningar på olika håll med samma mål (att informera) är ju däremot en bra idé; det visar omvärlden att det är flera som vet vad som pågår, och att det är på riktigt! Din vän ”Zeke” är för övrigt också med i gruppen som jag talar om. Vi har fått ihop 20 VÄL informerade människor hittils där en del även har verklig erfarenhet av bankväsendet och det ekonomiska systemet. 🙂

  MVH

  • Det är många fler än så även om vissa (jag 🙂 ) är mer högljudda än andra. Dessutom växer det globalt.
   The American Monetary Institute
   Positive Money
   är några
   Fed-chefen i Kansas City, Thomas Hoenig har sagt att banker borde göra det folk tror att de gör och som banker påstår sig göra – låna ut pengar som de har och inte hitta på krediter som de skuldsätter allt med.
   Marvin King, chef Bank of England har gjort följande uttalande:
   ”Of all the ways of organising banking, the worst is the one we have today”
   Och pratat om att införa 100 reservkrav (dvs att banker inte ska få hitta på krediter)

   Och i Grekland har de ockuperat finansministeriet
   aten

   Blir nog samma sak både i Spanien sedan Irland etc.

   Så jag tror snöbollen är igång ganska ordentligt!

   Det tycks inte vara alltför mycket som är verkligt i penningsystemet. Penningsystemet bygger på att folk ”tror på” (vilket kredit betyder på latin) att påhittade skulder och krediter är verkliga. Ekonomiprofessor Steve Keen(en av ett handfull ekonomer som såg finanskrisen komma) har sagt att han tycker alla ekonomer borde begå harakiri, inklusive han själv, så att ekonomi kan startas om som en vetenskap och inte vara den kvasisvamlande religion den är idag. Så att ekonomer skulle se något annat än det de är insnöade till att se är nog att begära för mycket (men det finns en del ekonomer som klarat sig från hjärntvätten).

 6. Tack för informationen! 😀 Jag måste bara säga att runt om mig och i mig själv är det någonting som händer; folk börjar ”vakna” och bli medvetna. Eliten hinner inte med att hjärntvätta, transen håller på att brytas. (det kan till och med vara så att allt är, varit och kommer bli som det ska; att det är som en blomma som aldrig någonsin blommat men som just nu håller på att blomma ut).

  Hur som helst så är i princip ALLA mottagliga för sanningen, vad än man nu förtäljer, och förstår vad den kommer med. Som det här med pengar t.ex, att det är ifrån naturen allt kommer.

  Jag själv anser ju att hela allt det här är onaturligt, det vi gör för att få ta del av naturen dvs. Att få bo och leva i den egentligen fria självreparerande och självregenererande naturen.

  • Jo, att använda naturvetenskapliga begrepp är något som kvacksalvare gör för att skapa legitimitet åt sin produkt. Kolla bara på alla dessa krämer, schampon och allt annat som saluförs såsom naturliga eller att de innehåller den nya ”formeln” etc. Ekonomerna tillhör ju av ”naturen” 🙂 samma ”snake oil salesman!” 🙂 kategori av yrke.

 7. Ping: Ghost:/Att bygga pyramider upp och ner | ghostalive

 8. Ping: Ekonomerna bluffar hej vilt och hur de gör det. | Zekes allehanda – lite av varje

Kommentarer inaktiverade.