Jag vill ha mer ekonomisk vilda västern!

En av de stora lögnerna om vilda västern är att det var någon slags jungfrulig mark där företag härjade fritt utan regler. Från denna ursoppa av laglös konkurrens växte sig USA till en stormakt.

Men precis som det där med att cowboys var häftiga typer vars enda uppgift var att skjuta ihjäl varandra (vilken grabb har inte blivit djupt deprimerad när han kom på att cowboy betydde kopojke?) är detta en fullständigt förljugen bild – såsom det mesta gällande historien. Företagen i 1800-talets USA var reglerade av en massa regler och fick charter för en viss tid att utföra ett arbete, sedan dödades företaget när uppdraget var uppfyllt. Här är en del av reglerna:

The states also imposed conditions (some of which remain on the books, though unused) like these:

* Corporate charters (licenses to exist) were granted for a limited time and could be revoked promptly for violating laws.

* Corporations could engage only in activities necessary to fulfill their chartered purpose.

* Corporations could not own stock in other corporations nor own any property that was not essential to fulfilling their chartered purpose.

* Corporations were often terminated if they exceeded their authority or caused public harm.

* Owners and managers were responsible for criminal acts committed on the job.

* Corporations could not make any political or charitable contributions nor spend money to influence law-making.

http://reclaimdemocracy.org/corporate_accountability/history_corporations_us.html

Men 1886 förfalskade de mäktiga ett domslut: ”Santa Clara County v. Southern Pacific Railroad”.  De åberopade en ny lag som kom efter inbördeskriget som garanterade Afroamerikaner i USA samma rätt att ses som personer som vita (14th Amendment) . Genom förfalskningen av domslutet blev också företag personer – de vill säga de fick mänskliga rättigheter. De gavs bl.a rätt till att vara tyst när de åtalades (Ni vet det där – ”You have the right to remain silent” som de säger i alla filmer), företags gavs rätt att föra politik och köra med lobbying etc

Men företag är inte människor

1) Storföretag dör inte fastän de är en plåga för många och gör mer onytta än nytta för världen

2) Företag kan bli extremt stora och innefatta andras (riktiga människors) liv

3) Storföretag har ingen geografisk begränsning

4) Storföretag saknar moral, samvete och etisk förmåga som normala människor har (det är säkert en av anledningarna till att det kryllar av psykopater, enligt psykopatexperten Professor Robert Hare, inom storföretag)

5) Storföretag är med andra ord ”supermänniskor” (eller snarare Lex Luthor)

Så jag vill ha mer vilda västern! Stoppa storföretagen från att vara personer, ta ned dom till jorden till oss vanliga dödliga och sätt tvångströjor på psykopaterna. Vi kan börja med parasitpsykopaterna inom finansen och bankparasiterna – de är ju inte ens företag.

Jag tar sommarledigt nu! Om ni vill läsa mer om hur ”Vilda västern” blev kidnappat av psykopatiserade storföretag rekommenderas Ted Nace bok ”Gangs of America” som kan laddas ner grattis – extremt bra.

Ett litet utdrag som kanske lite grann förklarar varför grundarna av USA (”the founding fathers”) var så emot att företag växte sig för stora – det var bl.a detta de slogs mot när de befriade sig från Engelsmännen:

”the East India Company is historically significant because it was quite simply the most powerful corporation that has ever existed. Imagine a private company so unaccountable it conducts its own criminal trials and runs its own jails, so dominant it possesses an army larger than any other organized force in the world, and so predatory that for more than two centuries it squeezes the economy of the richest country in the world until observers report that some regions have been “bled white.” The King is dependent on periodic “loans” from the company. A third of Parliament owns stock in it, and a tax on its tea constitutes ten percent of the government’s revenues. A 250,000-man army (twice the size of Britain’s) fights the company’s wars, and the four out of five soldiers in that army who are “sepoys,” i.e. Indians, are kept in line by punishments such as “blowing away”strapping an offending soldier across the mouth of a cannon and firing the weapon. ”

Politiker ska inte, såsom idag, sitta i knät på finansparasiter och storföretag som dikterar hur slavmedborgarnas rättigheter minimeras medan storföretagen och finans får psykopatisera ostört. Då får vi de hycklande politiker vi har idag  som gynnar sig själva och sparkar på sjukskrivna. arbetslösa, ensamstående, invandrare etc!

SvD DN, DN2, SvD, SvD2, SvD3, AbSVT. e24

Annonser

23 thoughts on “Jag vill ha mer ekonomisk vilda västern!

 1. Man inser till slut hur lätt världen styrs och hur få det behövs för att styra den. Vi förleds att tror vi har demokrati bara för att vi har rösträtt, men på vilka kan vi rösta när vi alla sitter i pengamånglarnas båt. Trevlig sommar vill jag önska dig och som läsare vill man se fram mot höstens fortsättning.

 2. Får jag bara snabbt ta död på myten att cowboys var en myt. De existerade, de föste kor till slakt. Tack för mig.

  • Jo,, precis! Snacka om att jag blev besviken när polaren berättade att cowboys betydde kopojke! Jag som trodde de fritt red omkring och sköt ihjäl varandra (jag fattade aldrig riktigt varför!

 3. Hela filmen om The Corporation
  http://www.youtube.com/view_play_list?p=FA50FBC214A6CE87
  Om John Perkins rkomenderar hans böcker, världabanken och IMF är ingen världsbank o IMF är inte internationella monetära banken dom är amerikanska, amerikaner har majoritetsröster, John tog upp detta i boken The Secret History of the American Empire – Economic Hit Men, Jackals, and the Truth om vad som händer när länder hamnar i klorna på världsbanken & IMF.

 4. Shock Doctrine(inbunden)Rise of Disaster Capitalism av Naomi Klein
  Under 1997 asien krisen beskriver Naomi Klein att finanskrisen var konstruerad av USA för att köpa företag till underpris i asien, IMF kom med medecin, Malasia var klok nog att inne följa den men klarade sig bättre än andra som lät IMF sätta klorna i dom, något som Grekerna bör ha insett vid det här laget.
  När det kommer till psykopati, titta på Paul Babiak( en av författarna till snakes in suits go to work) han är specialiserad att hitta psykopater i arbetslivet som han kallar för industraliserade psykopater.( kan hittas på youtube)
  Bra att fler får upp ögonen för dessa pesonlighetstyper & vad dom är kapabla att ställa till med, dom kanske är lite för magstarka för andra bloggare.
  Ha en trevlig & underbar sommar.

 5. Trevlig sommar och välkommen tillbaka i höst. Dina bloggar är alltid läsvärda och tänkvärda.

  • Tack! Ska ut och bada med döttra mi nu!
   Trevlig sommar på dig med!
   Jag kommer nog tillbaka till hösten – surare och djävligare än någonsin! Fast jag låter mest arg! Är egentligen ganska mesig!

  • Tack! Ha det bra i sommar du med. Du gör ett bra jobb i att förmedla sanningar i medias motvind (fast allt färre tror ju på dem så det blir lättare och lättare tycker jag)

 6. Hej och hopp

  Ha en trevlig sommar Lincoln och tack för ett givande samarbete, och på återseende till hösten.

  Men försök inte inbilla mig att cowboysar är kofösare. Det här med att banker skapar pengar ”ur tomma luften” köper jag direkt men att cowboys har något med kor att göra det går jag inte på. Nej cowboys rider omkring och skjuter vilt omkring sig (jag vet inte heller riktigt varför, men troligen för att de tycker att det är skoj). När de kommer till en stad så går de in på en saloon, dricker några Whisky och efter en stund börjar alla i saloonen slåss med varandra. Efteråt spelar de poker och dricker mer Whiskey.

  Ha det gott Lincoln
  Janne

  • Tack, Janne och ha det bra själv! Tack för alla uppslag du kommit med.

   Nä, det där med cowboys hade jag svårt att smälta (vete fan om jag tror på det ännu).

   Han som berättade det för mig berättade också att flickor har två hål och att mammor födde bebisar ur det andra. Jag trodde mammorna bajsade ut bebisar. Men han hade i alla fall rätt där! Det vet jag med säkerhet!

 7. En cowboy går in på saloonen i Desertville och stegar hjulbent fram till bardisken. Efter att ha beställt sin whisky frågar han mannen bredvid:
  — Hur mycket är två plus två?
  — Fyra, svarar den andre, varpå cowboyen blixtsnabbt drar sin pistol och skjuter ner den nyss svarande.
  Lugnt dricker han ur sin whisky. Så småningom kommer bartendern fram och frågar:
  — Varför sköt du honom?
  — Han visste för mycket.

  Glad sommar Lincoln. Ser fram mot nya arga motlägg till hösten!

 8. Problemet med ”corporations” ligger uppenbarligen i ett antal saker. På en normal marknad (i mikro perspektiv) så köper folk det de vill ha och det de inte vill ha ger de f-n i. Storföretagen verkar stå över denna naturliga lag och kan på något sätt tvinga med våld sina skitprodukter på konsumenter och även stater. Hur kommer detta sig? Jag tycker det är intressanta exempel som ges om hur det fungerade i USA på 1800-talet med ”charters”, men, uppenbarligen fallerar det gång på gång då några banker eller storföretag ”lyckas” driva igenom någon lag som säger det ena eller det andra. De kapar staten för sina egna intressen och får staten att verka för ”dem” och inte för ”oss” – folket! Hur undviker man detta?

  Jag tror att frågan har flera sanna svar. Fri information tror jag är nyckeln. Det har vi nästan nu!
  Penningsystemets funktion och ett fritt internet är de 2 viktigaste frågorna som finns.

  De är en förutsättning för att lösa de andra problem som vi har här i världen!

Kommentarer inaktiverade.