Inlärd hjälplöshet, ”shit happens” versus ”konspirationsteorier”

Ofta avfärdas rena fakta som konspirationsteorier. Istället för att ge någon hållbar förklaring eller motargumentering förväntas vi istället svälja direkta lögner eller ”shit happens” argument. ”Shit happens”-teorierna är som förklaringsmodell den direkta motsatsen till konspirationsteorier. I konspirationsteorier finns antagandet att grupper av människor samarbetar, har en agenda och kan styra utfallet. ”Shit happens”- teorin hävdar att det finns inga samband; det finns inga grupper som ”konspirerar” och försöker skapa sig fördelar eller styra utfallet av händelser på andras bekostnad – allt är bara utfall av slump – ”tillfälligheter”.

Mycket kraft läggs ner för att smutskasta alla som tror att människor och grupper konspirerar för att nå sina mål. Jag tänker dock inte gå in på detta område då det är dit som jag upplever att de som hävdar ”shit happens” teorierna vill få diskussionen – att man hamnar i en defensiv position där man tvingas försvara sig mot allehanda sjuka påståenden som ”shit happens”-förespråkarna använder (det kan vara allt från att Elvis lever på månen till andra helt befängda påståenden).

Istället kommer jag angripa alla ”shit happens”-förespråkares trovärdighet och jag kommer t.o.m hävda att de som har makten har en rad anledningar till varför vi ska tro att allt sker av slump. Kort sagt kommer jag hävda att ”shit happens”-förespråkarna medvetet eller omedvetet deltar i en konspiration. Vissa deltar av ren dumhet eller okunskap, andra deltar fullt medvetet.

Varför skulle makthavarna vilja få oss att tro att det inte finns några samband? Ett skäl är givetvis att makthavarna då kan gömma sig bakom en dimma av total irrationalitet där makthavarnas beslut och handlingar inte syns. Att få saker oförståeliga skulle ur ett sådant perspektiv vara fullständigt rationellt och något som makthavarna eftersträvar; exempel på detta kan t.ex vara samhällsekonomin där orsakssammanhangen som ska beskriva en situation ofta inte bara är totala lögner utan även framförda på ett fullständigt obegripligt sätt där ett ogenomträngligt språk överbryggar fullständiga nonsensargument. Mystiska marknader påstås vara styrda av mer eller mindre slumpmässiga ”krafter” och beskrivs ofta med allehanda väderfenomen (typ t.ex på börsen). Väder är ju något vi inte kan påverka. Dessutom lider dessa ”marknadskrafter” av grav schizofreni med kraftiga humörsvängningar.

Men jag skulle vilja påstå att det finns ett även djupare motiv som dessa makthavare eftersträvar som leder till något som inom beteendepsykologin kallas för ”inlärd hjälplöshet”.

Några sadister till psykologer fick för sig att göra ett experiment med hundar i en bur som var avdelad med en grind som hunden kunde hoppa över. Golvet, på var sin sida om grinden, var strömförande. När ström sattes på i ena halvan av buren skuttade hunden över till den andra sidan grinden där golvet inte var strömförande för att undvika en elchock. Hunden lärde sig fly från elchocken genom att skutta fram och tillbaka över grinden.

”Forskarna” satte sedan på ström på båda sidor om grinden så att oavsett vilken sida hunden var på fick den en elchock. Efter ett tag la sig hunden ned på golvet och gav upp och tog emot elchock efter elchock. Inte ens när de öppnade buren försökte hunden ta sig ur. Hunden hade lärt sig att bli ”inlärt hjälplös”: den hade fåtts att tro att det spelade ingen roll vad den gjorde så skulle den i alla fall få en elchock.

Jag tycker man kan lätt se hur ”shit happens”-teorierna använts för att uppnå detta mål för att få befolkningar i ett ”inlärt hjälplöst” tillstånd.

Exempel där jag tycker makthavarna försöker skapa ett tillstånd av inlärd hjälplöshet:

*Ekonomi – det spelar ingen roll vad eller hur vi gör vi är i händerna på ”marknaden”

*Politik – det spelar ingen roll hur vi röstar (eller ger fan i att rösta) – resultatet är samma ändå

*Expertvälde – där vi inbillats att vi inget kan själva utan hela tiden måste rådfråga någon ”expert”

Men sambandet mellan människors inlärda hjälplöshet och ”shit happens”-teorier kan göras än starkare. För ”forskarna” utförde sedan hundexperimentet så att två olika grupper hundar fick elchocker oavsett vilken sida de var på av grinden i buren. Men den ena gruppen hundar fick en lampa som berättade hur lång tid det var kvar innan en pågående elchock slutade. Denna grupp hundar utvecklade inte inlärd hjälplöshet. Bara gruppen som inte hade någon koll alls på hur länge chocken varade utvecklade inlärd hjälplöshet. Människor reagerar i princip på samma sätt.

Så för att utveckla inlärd hjälplöshet måste folk inbillas att det inte finns några samband : d.v.s ett rent ”shit happens”-scenario utan några som helst orsakssammanband är en förutsättning för att betingning till inlärd hjälplöshet ska fungera.

Folk ska tro att t.ex att boskulderna de sitter med finns och att att de inte har något annat val än att sitta kvar i buren och ta chock efter chock. Att bobubblan sprack var givetvis en fullständigt oförutsägbar händelse på en schizofren väderberoende marknad och ingen kunde ha vetat att det gick som det gick – det är bara otur för dem som blev kvar i skuldbubblan när den sprack. Hela finanskrisen marknadsförs på samma sätt – ingen visste, förstod eller begrep orsakerna (förutom ett gäng ”konspirationsteoretiker”).

Om folk fick reda på att systemet hela tiden varit riggat och boskulderna är fullständiga påhitt skulle de kunna göra sig av med sin inlärda hjälplöshet och se att dörren hela tiden varit öppen. De skulle kunna vända ut och in på gallret och stoppa bankparasiterna i den moraliska skuldburen (sedan behöver vi kanske inte vara så sadistiska att vi sätter på ström).

Så ”shit happens”-teorierna är till för att skapa inlärd hjälplöshet inom oss. Det finns många, många sätt som de använder sig av för att få oss att känna oss små, rädda och hjälplösa. Men innerst inne är vi inte små, rädda och hjälplösa – medvetandet ökar om att det finns orsak och samband . Medvetenheten ökar hela tiden om att det finns egennytta, girighet och grupper som utnyttjar oss och vill att vi ska stanna kvar i buren. Med vetskapen om att konspirationer finns kan vi gå ur buren av inlärd hjälplöshet. Det som händer är inte bara utfallet av en massa ”tillfälligheter”.

Så låt oss jaga ”shit happens”-förespråkarna ur templet! Vi ska inte längre backa in i buren inför dessa hycklare – de kan inte längre göra oss små, löjliga och hjälplösa. Vi accepterar inte mer skit, lögner och påhittad verklighet för att hålla oss fjättrade i buren. Jag tror det är den resningen som sker i allt ökad grad i världen. Grekerna har klivit ur den ickeexisterande skuldburen före oss men vi kan vi med. Vi har ingen skuld på något sätt till de psykopatiska makthavarna. Snart vänds gallret ut och in.

ab1234 ex12 dn12 svd12 sr gp

Annonser

26 thoughts on “Inlärd hjälplöshet, ”shit happens” versus ”konspirationsteorier”

 1. Mkt bra, som vanligt. Tänker på gamle Chomsky, som brukar säga att det behövs inga konspirationsteorier, det räcker att studera verkligheten. Allt ligger där i öppen dag för den som orkar titta. Tack för att du orkar, Lincoln.

 2. Suveränt! Det finns med andra ord hopp. Fler och fler får upp ögonen för hur det hänger ihop. Men än återstår massor innan massan fattat! Tyvärr! Sorry och hela skiten!

 3. Jo, det tror jag med. Bobubblans ploppande kommer nog väcka än fler. Antingen vaknar folk och inser hur totalt lurade de blivit eller så fastnar de i en skuldbur av påhittad livegenskap till bankparasiterna. Att Grekerna inte tänker finna sig i att vara livegna tar jag som givet. Man kan inte annat än beundra dem – de har guts!

  • Den var bra!
   Jo, det är väl så. Tror det måste vara jobbigt att växa upp idag. Massa val som inte fanns när man själv var ungdom men ändå är det bara mer av inget. Tycker bilden fick med rörelsen, vågorna – mångfalden av enfald. När vi var unga var det mer stiltje men även mer plats för egna tankar och ett ro i sinnet. Precis som på bilden saknar dagens ungdom årorna att ro med. Inget land i sikte för dem heller – ingen ö att ankra vid – bara mer av samma massproducerade ingenting. Som sagt, jag tycker synd om dagens ungdom och hoppas de kan finna ro någonstans så de hinner forma egna tankar, egen identitet och egna värden. Men många kommer nog fortsätta guppa på havet, rolöst utan mål, mening eller hopp.

   Som sagt riktigt bra teckning du gjort, Kerstin!

   • Men nog blev vi lurade vi också, av media- och politikerpropagandan. Åtminstone jag, som var barn och tonåring på 50-talet, indoktrinerades i precis samma blinda Amerikabeundran som dagens ungdomar, och den var lika galen då som nu. Sen kom vänstervågen och en reaktion varvid kritiken mot USA blev det normala. Idag är USA världsguden igen, med Wall Street och Marknaden, den moderna heliga treenigheten.

   • Sant! Men informationen var begränsad. En liknelse till din bild kanske skulle vara att sätta båten i en liten insjö – det var på något sätt överskådligt. Numer är informationsmängden och framför allt desinformationsmängden så extrem att man riskerar drunkna i den. Men de ungdomar som kan sortera bort all desinformation är å andra sidan otroligt mer välinformerade en jag var vid motsvarande ålder.
    Jo, Mammon heter guden.

  • Tack!
   Lite intressant med ”folkbildning” på nätet. Undrar hur styrt det blir? Nätet är otroligt men saknar man filter så kan det vara överväldigande (undrar om inte dagens ungdomar som flödas över av information kanske i större grad än äldre generationer saknar filter? Tänkte på det när jag kollade på Kerstins teckning:
   http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=251#comment-654255
   Kanske dagens ungdomar inte har lärt sig sortera bort onödiga intryck i den storm av information de guppar på. De har inte samma ro i sinnet som vi äldre har utan intryckskranen har alltid stått på fullt ös och de har aldrig riktigt fått tid att stilla sinnet tillräckligt för att sålla bort skräpet. Kanske dagens informationsflod skapar pseudoautistiska ungdomar?
   Folkbildning skulle ju kunna vara ett bra sätt att sänka hastigheten i intrycken och låta ungdomar upptäcka sina egna värderingar och värden. Men det troliga är väl att ”Folkbildningen” är till för att styra värderingarna i önskad riktning – att ”bilda folket”.

   Men jag ska inte gnälla för mycket på ungdomar. De som inte fastnat i massmedial passivitet (en form av inlärd hjälplöshet?) är djävligt vakna! Mer än jag någonsin var i deras ålder! Och de blir allt fler! Problemet kanske mer finns hos i min ålder som stängt av totalt och har ett filter som inte släpper in något nytt – vem vet?

  • Ja, var fan går gränsen då? Kan de gå in på alla restauranger och ha razzior i vissa områden? Kan de inhägna ett område?
   Håller med! Får också ruggiga vibbar!

 4. Det verkar som om det börjar dra ihop sig riktigt, skriver man så här på Ekot måste man väl tolka det som en riktig krisvarning – Grekland tycks alltmer närma sig en statsbankrutt. Händer det så kan Riksbanken återigen tvingas ge dom svenska bankerna nödlån. I värsta fall kan det innebära att Sverige måste trycka mer pengar.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4558163
  Det var det du sa om 200-lapparna? Att de var till för att fylla hålet i penningmängden som kommer att uppstå därför att ….. ? En statsbankrutt i Grekland kommer att få effekter som sprider sig och hela det internationella banksystemet hamnar i en akut kris ungefär som 2008?
  Då är det väl dags att ta ett steg framåt och föra fram krav på nyktra lösningar, för nog måste rätt många hålla med om att det får vara nog med bank-intensiv-vård!

  • Jo, låtsasspelet med krediter (som är fordringar på pengar och inte pengar) håller på att rasa som det domino-korthus-pyramidspel det är. Fanns en karta på SR med med fordringar på Grekland:
   Grek
   Och bankerna är ju en kartell förankrad med de statliga centralbankerna; så rasar Grekland kommer det riva med sig resten av alla fordringar på pengar som ingen bank har. Det är ju ett bevis på att banker inte konkurrerar med varandra – i andra branscher gynnas en konkurrent om konkurrenten går i konkurs – Volvo t.ex gynnas om Saab går i konkurs; bankerna däremot är så sammanflätade att den ena river med sig den andra.

   Jo, det blir till att trycka pengar utav helvete. Frågan är om de kommer göra som Richard Werner bl.a föreslog vore bäst – att dela ut dem till de fattigaste i samhället eller om de kommer göra som i USA – skänka pengarna till bankparasiterna så att de kan öka sin likviditet och hållas levande som zombiebanker (såsom i Japan).
   Det bästa vore om staten kunde ta över bankparasiterna och göra dem allmännyttiga istället för såsom nu: ett redskap för en psykopatisk egennytta. Statens uppgift är ju att minimera parasitismen – inte såsom nu maximera den genom att slicka röven på en massa leende psykopater.

 5. Ett enkelt sätt att få en bra pejl på hur någon förklara saker inom spektrumet ”shit happens” eller ”allt är styrt” är att fråga: Tror du på slumpen?
  Snabba enkla svar som ”ja” visar troligtvis att man inte har en vettig förklaringsmodell för någonting utan tror att världen är en sofistikerad slumpgenerator och det är bara att lägga sig på rygg och acceptera att allt är som det är; ingen kan inte påverka något. I princip samma sak gäller andra sidan av spektrumet, ”allt är styrt”.

  Jag har kommit fram till ord som enkelt kan förklara dessa extrema synsätt som ser det som meningslöst att göra något åt vad som händer i vår omvärld, eftersom det är omöjligt att påverka utfallet; FÖRLORARINSTINKT eller förlorarmentalitet vilket man har när man alltid eller oftast tänker som en förlorare inom ett, flera eller alla områden. Utfallet av att (oftast) tänka som en förlorare är att det med tiden kommer att bli en självuppfylld profetia.

  Precis som du skriver i detta inlägg om hjälplöshet, (som måste vara ett av dina bästa inlägg), så ger bara föreställningen hos en person att man inte kan påverka sin omvärld att man praktiskt taget lägger sig på rygg och bara tar emot allt vad världen kastar på en. Detta synsätt kan i sin tur kopplas till Sun Tzu och däri nämns det skickligaste och effektivaste sättet för att vinna ett krig är att få motståndaren att tro han redan har förlorat innan det faktiska slaget; att få motståndaren att tro att motstånd är meningslöst. Detta stödjer ovanstående påstående som är: Att (oftast) tänka som en förlorare och därmed göda fram en förlorarinstinkt leder till att man med tiden blir en förlorare; det räcker för någon att ”förklara krig mot en” för att man ska börja förlora.

  Själv motarbetar jag uppkomsten av förlorarinstinkt genom att jag tänka: Det finns i princip alltid en bakomliggande orsak till varför något sker och tar man reda på vad den orsaken är går det att komma på flera sätt att förändra utfallet och med det försöka påverka utfallet till det bättre!

  • Mycket bra och genomtänkt kommentar!. Ledsen att jag inte läste den förrän nu. Missat en del av kommentarerna i bloggen märker jag. Tyvärr har jag lite för lite tid för att kunna svara på allt just nu. men jag försöker läsa dem. Men ibland missar jag även bra och tankeväckande kommentarer som din – så återigen – ber om ursäkt!

   • Vad trevligt att du har läst kommentaren och tack för berömmet. Jag tycker att det passar att jag i min tur berömmer din fantastiska blogg som hela tiden försöker förtydliga det extremt viktiga ämnet som penningskapandet är och hur detta påverkar oss alla.

    Jag tror att en förändring av penningsystemet är närmare än många kanske föreställer sig. Skulle penningsystemet fungera mer som många tror det fungerar – staten skapar skuldfria pengar och banker kan bara låna ut dessa pengar – så skulle det nog fungera ganska bra dvs. det finns nästan ingen mental spärr för en sådan förändring hos många vanliga människor. Det som behövs är checks and balances med avseende på hur staten skapar skuldfria pengar och på hur pengarna ska nå ut i samhället. Dessutom behövs en total öppenhet av hela processen.

    Jag har säkert glömt någon viktig princip i det jag har skrivit här ovan, the devil is in the details.

    Tack för att du finns och tack för allt du gör; jag önskar dig en glad påsk!

 6. ”Conspiracies are the engine of history!” – G. Edward Griffin

  Mycket bra skriven artikel, du har så rätt. Det finns ett namn för ”shit happens”-teorin: den accidentiella händelseutvecklingen, i motsats till den konspiratoriska händelseutvecklingen.

  Ständigt när någon skriver något som går på tvärs emot en uppenbart felaktig officiell version, och påvisar rent faktabaserade orimligheter, så är det någon där och skriker foliehatt eller liknande för att förlöjliga. Antingen är det något hjärntvättat mongo som bara svalt propagandan, eller så är det någon skum figur som är just ute efter att förlöjliga budbäraren och/eller dennes budskap. Sanningen ska hållas dold, eller förlöjligas om den kommer till ytan, lögnen ska råda.

  Sedan verkar många inte fatta ens vad ordet konspiration betyder, utan tror att det betyder någon form av fantasifoster, istället för en verklig hemlig sammansvärjning mellan en grupp individer med mörka syften – vilket onekligen är rikligt förekommande, såväl idag som genom historien.

  Det finns ett antal mycket intressanta videos på YouTube med G. Edward Griffin. Här är ett MYCKET intressant föredrag ”The Quigley Formula” där han pratar om just konspirationer och om hur det styr världen. Specifikt talar han om Carroll Quigleys böcker ”Tragedy and Hope: A History of the World in Our Time” och ”The Anglo-American Establishment”. (Quigley var en insider och amerikansk historieprofessor vid Georgetown University och var mentor åt Bill Clinton).
  Strax före 8 minuter in i videon och några minuter framåt talar Griffin om begreppet konspiration. Hela videon rekommenderas starkt.

  Griffin är f ö författare till flera intressanta böcker som ”The Creature from Jekyll Island” (om FED) och ”World Without Cancer – The Story of Vitamin B17”.

 7. Mycket bra Lincoln! Det här inlägget skulle jag gärna se bland länkarna längst upp! Det kan nog hjälpa fler att våga stå upp och säga emot.

Kommentarer inaktiverade.