Folkomröstning, hur skulle du rösta?

Som framgår av min tidigare blogg, ”Vilka djävla lån?”, så är statsskulden som Grekerna ska tvingas betala tillbaka fullständiga påhitt. Egentligen är det hela väldigt lätt. Bara att välja mellan två alternativ.

Tänk om det var folkomröstning och folket fick valen:
1) Antingen låter vi, såsom nu, privata banker hitta på krediter som de skuldsätter stat och kommun med och folket får betala skatt för att betala dessa påhitt
eller
2) Staten skapar skuldfria pengar och spenderar ut till allmänna nyttigheter där det i demokratisk ordning röstas om att vad vi ska satsa på och vi slipper betala skatt till bankerna

Hur skulle du rösta?

Hur pengar skapas är den enskilt viktigaste frågan som ingen politiker vågar eller har kunskap att ta upp. Kräv besked av din politiker (oavsett färg). Kopiera alternativen (ändra dom gärna om mitt sätt att skriva inte faller dig i smaken – jag har all förståelse för det!) , gå till din politikers blogg och kräv ett svar och folkomröstning! NU!

Jag, personligen, kan inte se någon anledning till att någon, varken höger eller vänster, skulle blinka en sekund på att ta val 2 i en sådan folkomröstning (finansparasiterna skulle givetvis rösta för val 1)!

Politiska bloggar (fyll gärna på med fler som ni tycker jag ska pingbacka till):

Carl Bildt

Fotolasse   Mitt i steget   Jonas Sjöstedt  Röda Berget  SKP
dn12 svd ab ex sr  1  2  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14   15  16  17  18

AB, 1, DN, 1, 2, SvD, 1, Exp, SVT

Annonser

20 thoughts on “Folkomröstning, hur skulle du rösta?

 1. *tänker så det knakar*… Nja, lutar å alt 2.. Alltid fräscht med förändringar ;)..

  Skulle vilja fråga politikerna otroligt mycket, men detta är på topp tre i listan.
  Synd att de ändrat i grundlagen bara, för nu krävs det dubbelt så många mot förr som kräver en folkomröstning för att den eventuellt ska genomföras.
  Dessutom:
  ”Folkomröstningar i Sverige är bara rådgivande, politikerna kan fatta ett beslut som strider mot valresultatet, se exempelvis folkomröstningen om högertrafik. I en typ av fall är dock en svensk folkomröstning beslutande: om frågan gäller en grundlagsändring och folkomröstningen hålls i samband med ett riksdagsval, så är ett nej i folkomröstningen bindande. Någon beslutande folkomröstning har ännu aldrig hållits.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkomr%C3%B6stning

  Senaste grundlagsförändringen fick vi knappt veta att den skulle ske..
  Visst är det härligt med sann demokrati?…

  • Jo, visst var det ett svårt val! 🙂

   Vi får skämmas inför Islänningarna.

   Vi en representativ finansdiktatur – där politikerna representerar fin-asens intressen.

  • Peter Madison: Försökt mejla honom för att få en förklaring till denna kommentaren:
   ”- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor”
   (Tyvärr har DN fimpat den artikeln på nätet som kommentaren kommer ifrån…)

   Jag har inte fått svar än dock..

  • Politisk färg spelar nog ingen roll i det här fallet. Oavsett om man är höger eller vänster vill man nog inte betala fullständigt påhittade skulder genom skatten.

 2. Kreab=riksdagens penningtvätteri?

  Om man ska tro bloggen queveritas som har en del intressant uppgifter kring detta, så snor våra politiker!?skattepengar? och tvättas via kreab som ägs och sköts av sina partikamrater? synpunkter på det påståendet från queveritas?
  Helen

  http://queveritas.blogspot.com/

 3. Tvåan funkar inte som du skriver det. Det är bara om den statliga krediten verkligen går till nya fysiska infrastrukturprojekt som du kan ge ut sådana där Riksbankskredtier, som det heter när staten själv trycker pengar. Då skapas en större ekonomi allteftersom den nya krediten används, kanske flera gånger om leverantörer och deras underleverantörer också bygger för den nya pengarna. Denna nya fysiska produktionsförmåga garanterar värdet på de nytryckta pengarna och det gör att det inte blir inflation. Om du bara använder dina nyutgivna pengar till konsumtion blir blir det inflation, som vid dagens massiva sedeltryckning (quantitive easing) som håller på att leda till en explosion av matpriser och råvarupriser. Se: http://www.larouche.se/program

  • Man kan inte bara bygga och sen låta det förfalla byggnader kostar för att hålla värde i form av arbete och nytt matrial så man kan bara gära en beräkning på kosnader för olika bestämda perioder och stämmer inte beräkningarna så är det bara korigera dem med mer pengar eller mindre pengar.
   Alltså perioden blir till en sak som blir en budget och ett värde och den oavsätt om det är mat eller vad så går den styras genom en politisk demokrati det är det demokrati är för, att balancera ekonomin så att pengarna representerar vad vi vill och gör, vi ska inte anpassa oss efter pengarna, pengarna ska anpassa sig efter vår vilja inget annat.

   • Det ända som behövs för det resonemanget är ju folks vilja att delta i att vilja påverka i en demokrati utan den viljan existerar inget med dynamiskt värde. Vi har ju i alla fall 9 års grundskola och att då misslyckas med att få medborgarnas vilja att delta verkar ju helt befängt att man kan lyckas med det.

  • re Ulf Sandmark

   Det råder mycket begreppsförvirring i ditt resonemang.

   1) Att det kallas riksbankskrediter är mest en formalitet för bokföringen i dagens kreditsystem. Det är mycket enkelt att påvisa – staten kan inte sätta sig i skuld till sig själv (lika lite som du kan skuldsätta dig själv med pengarna i din egen plånbok). Den ”kredit” som riksbanken ställer ut till sig själv är således ingen skuld – är det ingen skuld är det heller ingen kredit. De pengar riksbanken skapar (i form av fysiska kontanter t.ex) är således permanenta, skuldfria fiatpengar som existerar fram till dess centralbanken drar dem ur cirkulation (att betala sin egen ”skuld” till sig själv).

   2) Du måste särskilja på ickepermanenta krediter som skapas när banker skuldsätter allt och permanenta centralbankspengar (se punk1) )som inte skuldsätter någon. Krediter dör när ”skulder” betalas – amortera kommer från latinets ”döda”. När permanenta pengar släpps ut (det som du kallar QE) i ett döende hav av ickepermanenta krediteter så hinner inte de permanenta pengarna skjutas till i samma takt som de ickepermanenta krediterna dör – varvid det kommer bli deflation. Japans kreditbubbla sprack för 20-år sedan och Japan har haft massiva QE sedan dess men ändå deflation. Kollar du in USA:s QE så ser du på deras penningmängd (M3) minskat trots dessa massiva injektioner av permanenta centralbankspengar – återigen, krediter har dött snabbare än permanenta centralbankspengar kunnat skjutas in.
   m3
   Att det trotts detta råder inflation i USA beror på att dollarn håller på att förlora sin status och free ride som världsvaluta.

   Jag skrev om enkelt om detta här
   https://parasitstopp.wordpress.com/2011/01/06/qe-fiat-och-mangas-forvirring/

   3) Det du beskriver är Keynes multiplikatorffekt.och det är sant att t.ex en fönsterhantering av krediter kan vara effektiv såsom ekonomiprofessor Richard Werner t.ex beskriver Japans (och de andra Asiatiska ”Tiger-ekonomierna) mycket styrda fönsterstyrning. Men att avskaffa krediter helt och hållet och inte ha ett penningsystem som bygger på att skuldsätta tycker Werner är bättre – så även jag. Att i dagens system som redan är skuldmättat prata om att man ska se över hur mer skuld och därmed krediter kan skapas tror jag är ett synnerligen ineffektivt sätt.

   Jag har också skrivit om varför Keynes är död i dagens kredit/skuldsystem
   https://parasitstopp.wordpress.com/2011/05/03/keynes-ar-dod-i-ett-kreditskuld-penningsystem/

 4. Det ända som behövs för det resonemanget är ju folks vilja att delta i att vilja påverka i en demokrati utan den viljan existerar inget med dynamiskt värde. Vi har ju i alla fall 9 års grundskola och att då misslyckas med att få medborgarnas vilja att delta verkar ju helt befängt att man kan lyckas med det.

  I och för sig så lyckades skolan krossa min vilja att delta i årskurs ett och det är ju inget bra exempel att följa alls. Skolan ska i grund skapa intresse, självklart finns dessa utopier någon stans och kan vara vägledande då som ett predjukat eller vad det nu heter.

 5. Så jag är för 2an med styre av folket, vilket jag trodde man kunde ta för givet men demokrati kan man aldrig ta för givet den måste hållas hårt i grunden/skolas in annars manipulerar några den och då är man ju alltid tillbaks till ruta ett.
  Vad som är demokrati måste vara lika självklart som 2+2=4 (det låter töntigt men det är ju så det förhåller sig, tittar man på vicki p och försöker förstå vad demokrati är om man inte visste det så är det omöjligt uppdrag att veta det igenom vicki p)

 6. Äntligen en blogg som talar ur skägget.
  Vilken röra detta är. Jag undrar om du tror detta är planerat sedan lång tid som vissa tror och att valutorna (Dollar, Euro) kommer att kollapsa och att sedan Euron blir den ledande pga 5% guldbackning pga Freegoldteorin?(Guldvärdet 50-100 faldigas för att balansera statsskulder).
  Finns ju även religiös agenda om ett uppkommande sista rike (Europeiskt/Vatikanskt) som skall styra världen en sista gång. http://www.thercg.org/books/tbgpu.html#c

  • Knappast de som tror på Jesus som styr. De som styr pissar på nya testamentet – bara att kolla upp namnen på alla med dubbla medborgarskap USA t.ex. Men nyttiga idioter som ”kristna” sionister finns det ju gott om iofs.

  • Tack!
   Tror man måste köpa den tjänsten. Men om du har möjligjhet att gör en poll så sno de tex du behöver (och skriv om det så att det passar din stil om du känner för det – alla uppskattar kanske inte min ”bultbräde-stil” 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s