Finansparasitismens eskalerande utsugning

I min ”vetenskapliga” iver att leka nationalekonom och skapa entydiga ”naturliga lagar” som styr ekonomin har jag tagit fram följande samband för den historiska utvecklingen av den genomsnittlige parasiten (det är givetvis mest åsikter från min sida men med tanke på vilka låga kriterier nationalekonomi har på ”bevis” så kan man väl lugnt kalla det en ”naturlag”). Parasitism inom det ekonomiska systemet har alltid funnits. Parasiten  lever på att suga ut andras arbeten d.v.s att ”pengar skapar pengar”. Graden av parasitism kan variera från ingen parasitism alls (0%) till 100%. Grafen ovan beskriver den genomsnittlige parasiten från 1960 till 2010.

1985 var en brytpunkt för parasitismen då kreditavregleringen skedde i Sverige (och i andra länder). Parasiterna kunde då drastiskt öka sin andel och i än större grad parasitera sig fram. Denna utveckling har sedan eskalerat så den genomsnittlige parasiten lever nästan uteslutande på att suga ut andra. Parasitismen har nu kommit till stadiet där den utsugna värden håller på att dö. Precis som Michael Hudson anger i videon nedan är detta dock inga problem för penningparasiten – den hoppar bara över till nästa värd (tack Janne för videon):

 

Annonser

8 thoughts on “Finansparasitismens eskalerande utsugning

 1. Ju mer jag tänker på det, desto mer känner jag att vi måste göra något åt detta.
  Vi har några vapen, en del mer effektiva än andra.
  Är bankrusning det mest effektiva, eller är det en kombination av bankrusning, strunta i att betala räkningar/lån en månad och konsumera så ytterst lite man bara kan?
  Om nog många är med på det, hur stor skada (om någon) gör man om det sker under en månad?

  • Vi har ett ganska så effektivt vapen ännu, demokratin! Men för att göra detta vapen stridsdugligt behövs ammunition, i form av folkbildning (inkluderar även utbildning av politiker med ambitioner att få ett bättre samhälle till stånd).

 2. En början skulle kunna vara att förbjuda bankerna att använda termerna ”lån eller kredit” när de ger lån. I stället skulle de måsta annonsera t.ex ”Vi erbjuder dig nytryckta* digital pengar till 3.5 % ränta”. Kanske detta skulle få den sovande massan att vakna till lite (antagligen bara lite lite grann).

  *Pengarna vi lånar dig har vi inte, utan måste trycka dem.

  • Jo, det är rätt med enda lilla invändningen att de inte lånar ut pengar de varje banke hittar på sin egen kredit/skuld-valuta som inte är pengar utan bara fordran på banken på pengar (kunderna tror att de har pengar på kontot men om (inte alltför) många plockade ut sin fordran skulle de snabbt upptäcka hur nakna banken är på pengar)

   Att ha ett pyramidspel till penningsystem som bygger på att ”tillväxt” skapas genom att en finansparasit-elit skaffar sig alltfler skuldslavar är givetvis ohållbart på sikt. Men som Michael Hudson påpekar så bekymrar det inte finansparasiten ifall värden dör – den hoppar bara över till nästa värd.

  • Rudolf, hur mycket jag än gillar ditt förslag så är det en utopi tyvärr.. Men det hade varit kul att få se den grå massans frågande miner iofs 😉

   Men… Om vi samlade ihop slantar för en helsidesannons i väl vald propagandablaska så skulle vi kunna få liknande resultat.
   Dessutom så skulle media bli så rädda så de fick hicka antagligen :).
   Om t.ex. 200 pers kunde skänka 1200:- var så skulle vi kunna testa. Alternativt om en redan välbeställd person vill göra en verklig insats och donera hela summan.
   Rubriken ”Banken rånar DIG!” med fyllig och bra (för massan skrämmande) brödtext tillsammans med en bild av en fet bankir som tar maten från ett barn borde rendera i läsare.
   Texten ska vara busenkel och lätt att förstå, samt såklart vara sann :).
   Som exempelvis:
   ”Banken säger att de lånar Dina pengar för att låna ut till andra.
   Då frågar vi Dig, hur många gånger har Dina pengar (eller delar av dem) saknats på något av dina konton?
   Troligen har det aldrig skett eftersom bankerna har rättigheten att begå svindleri i den högre skolan då de faktiskt lånar ut Dina pengar samtidigt som du har dem kvar. Det i sin tur innebär att bankerna faktiskt hittar på och gör helt egna pengar från ingenting när de säger att de lånar ut pengar, men Du ska betala dem med Dina riktiga pengar.”

   Eller nåt åt det hållet..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s