Omfördela ”pengarna” skapar depression

I det nuvarande kredit/skuldsystem kan inte en omfördelning av ”pengar” (mer riktigt bankernas egna skulder) ske utan att den sk penningmängden förstörs och det blir depression. Vid den stora depressionen på 30-talet förstördes 1/3 av penningmängden när ”krediter” dödades (amortera betyder döda på latin). För att maximera enkelheten blir det mycket grafik.

I USA är fördelningen av ”krediter” extrem:

Enligt vad folk och troligen de flesta politiker tror är det då bara att omfördela ”pengarna” . Denna omfördelning kan ske genom vänsterns skatter eller högerns ”trickle down”. Jag tar inte ställning för någon av dem men gången skulle då, oavsett ideologisk teori, bli så här (lite seg animerad gif så att man ska hinna läsa, så ha lite tålamod):

Men det fungerar ju inte så! För om skuldslavarna får något över efter att de betalat det de behöver för att leva (mat, bostadskostnader etc) så börjar de ju betala av sina ”skulder”. Så vad som händer är följande (återigen: lite seg animerad gif så att man ska hinna läsa, så ha lite tålamod):

Så för att inte penningmängden ska kollapsa får de skuldsatta inte få för mycket krediter  i detta sjuka parasitsystem:

Så det gäller att hålla både skuld och kreditbubblorna uppblåsta och åtskilda annars hotar de att förinta varandra. Lösningen är givetvis att skapa statliga permanenta pengar som staten spenderar ut utan att skuldsätta någon. För det finns inget i naturen som fungerar som bankparasiterna skuld/kredit-system:

Annonser

37 thoughts on “Omfördela ”pengarna” skapar depression

 1. Lysande…
  Det förklarar varför de med fjantigt mycket pengar inte hjälper folk med det som de behöver hjälp med, bli skuldfria. Skulder är det som förstör de flesta liv, förhållanden och framtidsutsikter.
  Hade jag en stor kasse med pengar och ville göra något riktigt bra för medmänniskorna, så skulle jag betala av deras skulder.

  Såg detta om guld maa de krafter som vill att vi ska ha ett guldbaserat penningsystem:
  ”Pengarna som inkasserades för guldet har investerats i andra tillgångar. Hur mycket Riksbanken fick för guldet och hur de placeringar som pengarna investerades i har gått i förhållande till guldpriset vill inte Riksbanken berätta”
  http://www.dn.se/ekonomi/riksbankens-stora-guldmiss
  Riksbanken, är inte det allas vår bank sas? Eller ska vara iaf..

  En kommentar på Facebook sa ”Visade sig att flertalet EU-länder sålde av guld under samma period. Vi ska komma ihåg att guldpriset mer än fördubblats efter den perioden. Vem som köpte guldet var tydligen skyddat av banksekretessen. Tydligen väger den tyngre än svenska folkets gemensamma tillgångar och vår (förmodade) demokratiska rätt att veta vad som händer med våra tillgångar.”

  Börjar klarna…
  – Bankirerna köper upp sanslösa mängder guld från alla möjliga håll (tänk på alla reklamfilmer där de vill köpa banne mig allt guld vi har..) och samlar på hög.
  – Värdet på guldet ökar kraftigt.
  – Samtidigt designar dessa en global kollaps av ekonomin, och för fram olika förespråkare för att guld åter ska gälla som standard.
  – Kollapsen blir ett faktum.
  – Guld är det dom backar upp ekonomierna numera.
  – Bankirerna skrockar gott och smeker sina feta magar, för de har under mer än tio år roffat åt sig så mycket guld de kan komma över, och är nu så rika så de inte ens kan räkna så långt..

  Den som har rikedomarna, har makten. Den som har makten, har kontrollen. Nu använder de dessa ”medel” för att få ännu mer makt, rikedomar och kontroll för de får aldrig nog, är aldrig mätta och ger ingenting tillbaka utan att förvänta sig en fet vinst i någon form.

  I mina ögon är det inte en framtid, eller nutid, som känns speciellt uppmuntrande..

  • Jag kollade hos riksbanken senast i går och det verkade som om fösäljningen av guldet gick till att låna upp i utländsk valuta (bla euro och dollar) när kronan var väldigt låg. Nu har man löst in dessa lån (kronan har gått upp) och man gjorde en förtjänst på runt 8 miljarder om jag inte minns fel. Vad man hade gjort i förtjänst om man väntat och sålt guldet nu i stället vet jag inte men förmodligen något mer…men det kunde man ju inte veta då. 😉

  • I slutändan spelar det väl ingen roll ifall det leder till att en enda person äger allt guld i hela världen, han/hon kan ju ändå inte äta guldet.

 2. Början på kollapsen?..:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13419851.ab
  Hör ihop med min tidigare kommentar:
  ”Under torsdagen nådde guldpriset nya rekordnivåer och många investerare ser guld som det säkraste sättet att placera sina tillgångar.
  – Intresset för guld har ökat i världen, bevisligen finns det en del investerare som ser guld om ett alternativ, säger Erik Nielsen.”

  USA kommer aldrig kunna resa sig under nuvarande system, utan är helt i händerna på privata bankirer som genom sina marionettrådar har alla viktiga funktioner under kontroll.
  Spanien och Italien är nära samma sits som Grekland.
  Börserna börjar inse att slutet är nära, och då gäller ”räddas det som räddas kan” där aktier överges till förmån för ädelmetaller.
  Det gör att det går ändå snabbare nedåt för de länder som har stora problem med att betala tillbaka hitte-på-slantarna till bankerna, som får mindre i kassan, som också de börjar överge den skakiga aktie- och valutamarknaden till guld å silver.
  Men, eftersom det är mycket troligt att även marknaden för guld och silver är en uppblåst ballong (det säljs mycket mer än det egentligen finns/samma guld säljs flera ggr om, ungefär som att bankerna lånar ut våra pengar samtidigt som de finns kvar) så finns risken att även den ballongen briserar. Mindre troligt dock, eftersom den ballongen hålls och ägs av de i de absoluta topparna av bankirmaffian..
  De kan dock få den ballongen att implodera ifall det kommer en ny valuta uppseglande som ska städa upp eländet som dollarn har ”orsakat” (tänker på Ameron).
  Byta kraftigt övervärderat guld mot Amero till 1/1 får de göra som ingår i den lilla krets hela denna som arrangerar denna globala kollapsshow, innan det är offentligt.
  När det blir offentligt så får alla andra byta t.ex. 5 USD mot en Amero, och voilá så har de som var rikast tidigare ökat upp sin rikedom med fem ggr mot andra..
  Kan de göra pengar av noll och ingenting och komma undan med det så lär det inte vara några problem att komma undan med en sådan manöver heller.
  Det är i sig inte antalet kronor och ören som gör en person rik, det är mellanskillnaden till de nedanför i rikedomsstegen som bestämmer det..
  Kan de alltså öka denna skillnaden ännu mer, så ökar därmed deras makt, kontroll och inflytande med minst samma förhållande.
  Och det har vi lärt oss, att kan de öka sina vinster så gör de det oavsett kostnaderna för alla andra. En del vill kalla det marknadskrafterna..

  Detta är mina egna vilda spekulationer är väl bäst att tillägga 😉

  • Tror definitivt att herrarna på toppen dammsuger världen efter guld (som vi sedan ska tigga om att få låna ett kvitto på guld för att kunna handla när de inför guldmyntfoten igen – d.v.s guldmyntfoten rasar ner i Fractional Reserve Banking som det alltid gör då den är FRB urmoder). Libyens guld var nog ett mål för en operationen (det första ”rebellerna” gjorde var att öppna en egen centralbank – det pekar ju ganska klart ut vilka det är som sköter showen) Italiens guld är nog nästa mål att roffa åt sig:

 3. Det handlar om att för skuldslavarna kunna skapa en säljbar produkt på en marknad. När tillgången på energiresurser och råvaror börjar fallera blir detta en omöjlighet. Historiskt har depresioner varit skapade av bankerna, men den nuvarande beror till största delen på att naturens tillgångar helt enkelt inte räcker till längre.

  • Sant! Vilket punkterar den kredit/skuld ballong som endast fungerar så länge den inflateras – när resurserna inte längre finns för fortsatt uppblåsning punkteras ballongen.

   • I den värld som nu väntar med sinande, och därmed allt dyrare naturtillgångar, blir det snart till en fullständig omöjlighet att skapa pengar genom att utfärda de räntebärande skulder som till sin natur förutsätter en exponentiellt växande värld. När krediterna skall betalas har ju de resurser som ska möjliggöra återbetalningen krympt ännu mera. Därför måste räntan bort och pengar utan skuld skapas.

    Men vad göra? Hur skall det stora flertalet informeras? Du gör ett stort jobb Lincoln, och jag fattar inte hur du orkar, men du når bara ett fåtal, varav de flesta i olika grad redan vet. Jag tror att det måste fram en lista med odiskutabla bevis på hur våra pengar skapas. Jag tog upp detta förslag i våras men har flyttat i sommar och jag har inte vare sig hunnit kommentera eller engagera mig särskilt mycket. Tankar finns dock hela tiden på den tid som snart kommer. Men en kort lista som sedan skulle kunna distribueras genom att varje ”insatt” skriver ut ett antal A4-blad och delar ut i sitt närområde. På så vis skulle många fler kunna bli insatta i hur förda bakom ljuset de är. Man skulle även kunna sprida en sådan lista genom till exempel Transition Sweden eller liknande opolitiska organisationer.

    Men till förslagen och ni som läser denna blogg kan säkert fylla i det tomrum som inte en sketen föredetting som jag kan komma på i en hast:

    Nummer ett: Varifrån kommer pengarna till räntan när en ny kredit beviljas?
    Nummer två: Varför försvinner inga pengar från någons konto när nya pengar lånas ut?
    Nummer tre: Varför är M0 bara fem procent av M3 om vi har statligt skapade pengar?
    Nummer fyra: Vad är det som utgör mellanskillnaden mellan M0 och M3 om våra pengar nu är skapade av staten?

   • Mkt bra idé!

    Vad jag tyvärr tror behövs är ett skjutjärn som Janne Josefsson för att få upp det på förstasidorna inom kort (då Janne är duktig på att få fram sanningen och skapa debatt).

   • Resurserna räcker gott och väl. Felet är hur de fördelas och den groteska skillnaden på vad som anses vara ”nödvändigt”.
    Nu förespråkar jag inte att vi ska hasta tillbaka till stenåldern, det är inte det allt handlar om.
    Flera ser på att resurserna inte räcker som att vi är för många människor. Befolkningsreducering är något flera inom den sk ”makteliten” förespråkar som en lösningar, med Bill Gates, Ted Turner och många fler som sagt det öppet.
    Dessa extremegoister vill inte släppa en tum på sina egna levnadsmiljöer, utan är hellre villiga att offra mer än hälften av världens befolkning så de kan ha det lika bra och bättre.. Brrrr..

   • Nummer fem: Om bankerna lånar ut vad de faktiskt har hur kan då penningmängden öka trots att staten inte trycker upp nya riksbankspengar?
    Nummer sex (riktat till de som trots allt inser att exponentiell tillväxt på en ändlig planet inte är möjligt): Hur skulle vi nånsin kunna betala tillbaka lån PLUS ränta i ett system med nolltillväxt?

   • Ledsen, Farfar, missade ditt inlägg! Ska försöka klura ut något själv men ni har kommit långt! Säg till när ni vill att jag ska sätta upp det som inlägg.
    Har just nu allt mindre med tid för bloggen.

  • Nog har skuldbubblan som sådan en inneboende kraft, utan peak oil! Peak oil gör det hela bara så mkt värre när vi åter skall bygga upp världen efter att bubblan spruckit då vi saknar bränsle för att få fart på ekonomin.

   Men just nu så har jag svårt att se att peak oil är det som kommer få bubblan att brista, snarare att de utsugna (alla vi som närt parasiterna i årtionden med ränta på påhittekrediterna) saknar konsumtionskraft att få fart på ekonomin. Vi ser då börserna vika och många (liksom jag) säljer nu fonder och aktier och amorterar av lånet i stället (då detta verkar säkrast ”investering” för framtiden just nu). Man antingen sparar i ladorna eller amorterar lån, vilket endast spär på krisen.

   Åtstramningarna i Grekland, Portugal, USA mfl är som någon uttryckte det (var det Paul Krugman?) som att ”hälla diesel på lågorna för att släcka branden”. De kommer endast leda till fallande konsumtion och fallande BNP (dvs skuldernas andel av BNP ökar) – ”debtdeflation” kallar man visst detta och kommer göra livet oerhört tungt för många med skulder.

  • Jag tror både dollarn och euron faller men i oilka takt. Precis som Michael Hudson sa håller nog råttorna att överge skeppet för att parasitera på BRIC-länderna istället.

   • Tur man kan söka sig fram till vad olika saker är, så man slipper fråga för mycket 😉
    ”BRIC (på svenska ibland även BRIK) är en förkortning för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (China), fyra stora, snabbt växande tillväxtmarknader. Termen myntades i en rapport från investmentbanken Goldman Sachs 2001. De fyra länderna bildar inte någon ekonomisk union. Ibland ingår Sydafrika, varför termen då blir BRICS.”

    Frågan är hur dessa länder isf håller dem borta, om de kan. Stretar de emot så avlossar parasiterna bara ett världskrig eller två igen, och vips så är de herre på täppan även där.

  • En sak som är säker är att balansräkningen hos många företag och hushåll dräneras då skulderna ligger kvar medans de fiktiva tillgångarna i värdepapper minskar…

 4. Kina, Brasilien och Ryssland har kommit överens om att de ska använda deras egna valutor när de handlar med varandras valutor och skippar dollarn (Kineserna har också fixat en deal med Turkiet att skippa dollarn handeln dem emellan).

  SCO är en annan intressant grupp som bryter sig loss. Lite intressant att läsa om dem:
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=13969
  Om vad SCO sysslade med när Bilderberg hade möte (givetvis helt utsuddat från västmedia):
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25359

  Och dom är också STORA (så Sverige kan skulle vända sina intressen åt ett annat håll än USA? För framtiden ligger knappast där):
  sco

 5. Om vi antar att det är sant att digitala krediter som amorteras med riktiga sedlar intjänade via arbete ger depression eftersom penningmängden minskar, kan inte staten råda bot på det ganska enkelt genom att trycka nya pengar?

  • Det finns även digitala kontanter (det bankerna har på centralbankskonto kan ses som digitala kontanter – sedan kan man dividera om centralbankspengar är krediter eller ej men under förutsättning att staten inte kan sätta sig själv i skuld till sig själv så bör man ju se dem som skuldfria pengar – och i synnerhet när de är d enda pengar bankerna ser som pengar då de ser varandras krediter som fullständiga falskmynt).

   Jo, staten kan trycka in mer skuldfria pengar, såsom den QE (Quantitative easing) som skett i USA och som Japan sysslat med sedan början av 90-talet när deras kreditbubbla sprack. Trots att Japanerna har tryckt in massiva QE har de ändå haft deflation då krediter dött snabbare än cash har kunnat tryckas in. Dessutom har de mesta av pengarna hamnat på bankernas centralbankskonton för fylla på reserverna och hålla zombiebankerna vid liv – både i Japan och USA. Ekonomen Rickard Werner,som myntade ordet QE, ville att Japanska staten skulle ge ut pengarna direkt till människor istället för att ge dem till bankerna. Helikopter-Bernanke har fått smeknamnet (helicopter Ben) för att han sa att han skulle flyga över USA och släppa dollarsedlar på folk med en helikopter. Nu har han som sagt inte gjort det utan istället gett pengarna till bankerna (tydligen var det 16 biljoner dollar (trillions i USA) som FED bara trollade fram från ingenting och det mesta gavs inte ens till amerikanska banker! Så budgetunderskottet är ett stort fånigt blaha – kan FED skapa 16 billioner dollar från ingenting som FED ger till bankerna skulle FED självklart kunnat skapat 1 billion (trillion i USA) från ingenting och täckt upp budgetunderskott, såsom Michael Hudson mycket riktigt påpekat.

 6. Hittade en intressant sida
  http://khan-academy.appspot.com/
  där man under ”Banking and Money” kan hitta intressanta videor.

  Har snabbskummat en del och den här ”FRB Commentary 3: Big Picture”

  och de här två inledande

  och

  Han pratar om guld men det spelar ingen roll som jag förstår det. Guldet blir ju samma sak som riksbankspengar och används bara för att förenkla det hela.

  • Han säger mycket som är vettigt men problemet med hans beskrivning är att han använder multiplikatormodellen och använder därmed felaktig terminologi (den bankerna vill att vi ska tro på).

 7. Ping: Hemimammas kamp – Det räcker inte med gubbens infrakt och min egen operation? – nu vill Förnedringskassan bjuda upp till dans… « HEMIMAMMA – Livet är politiken från sorgens perspektiv

 8. Sker egentligen någon verklig omfördelning politiskt, enligt det sätt som du visar här? Det du presenterar som omfördelning är ju det som vi vanliga människor TROR är omfördelning, men tittar man på hur omfördelning görs rent politiskt så är det inte alls så det går till. Man tar ju inte från rika och ger till fattiga. Man beskattar aldrig avkastning högre utan det enda som beskattas högre i omfördelningspolitik är lönerna, aldrig har väl bolagsskatt och skatt på avkastning höjts. Då blir det inte depression eftersom omfördelningen sker enbart i den röda bubblan. Man omfördelar även genom statlig belåning vilket inte heller innebär någon förändring i den blå bubblan utan betalas mestadels av de i den röda bubblan med höjda skatter på lön (den enda skatt som någonsin höjs).

  Den omfördelning du visar står väl inget parti i riksdagen för utan är nog något som små partier utanför riksdagen drömmer om. Skulle dessa partier någonsin komma in i riksdagen så skulle snart de andra politikerna förklara för dem vad som gäller och de skulle ändra uppfattning i samma ögonblick som första riksdagslönen betalats ut.

 9. Japp, tar man från någon så tar man från de fattiga snarare och ger de rika och pumpar upp den blå bubblan så att den inte töms. Hela kreditbubbelblåsandet bygger att den blå bubblan inte får punkteras. Med statliga permanenta pengar skulle en omfördelning vara möjlig.

  Som du säger är nog alla politiker mer eller mindre köpta och vårdar sina egna arschlen mer än sina väljares. Därför behövs direktdemokrati:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2011/08/11/direktdemokrati-enda-medlet-mot-maktpsykopaterna/

  • Min betraktelse av politiken, skatter, subventioner, bidrag osv. Ger mig en insikt om man betraktar finanssystemet som centralt i alltihopa. Den omfördelning som ändå sker, socialförsäkringar, sjukpengar, arbetslöshetsförsäkringar, bostadsbidrag, barnbidrag, ränteavdrag osv. Sker i den omfattning som krävs för att hindra kreditförluster, eftersom bankerna av skäl som inses lätt från det du skrivit är väldigt känsliga för kreditförluster.

   Känsligheten för kreditförluster har lett mig till en annan revolutionär taktik, eftersom nästan inga svenskar har några pengar utan skulder som vida överskrider tillgångarna, så blir en ”bankrun” omöjlig, eftersom de som kan ge effekt i en ”bankrun” inte är så intresserade av att välta systemet över ända. Taktiken blir därför att alla går och ställer sig utanför banken och river sina skuldsedlar.

   Man kan nog faktiskt räkna ut antalet personer som måste vägra betala sina skulder under en månad för att det skall få bankerna att falla som dominobrickor. Jag tror att vi kommer förvånas över hur få som måste göra detta.

 10. Ping: » Vetenskapens värld – Del 12 | SVT Play Intressanta Nyheter

Kommentarer inaktiverade.