Döda bobubblan med statligt utgivna skuldfria pengar

Fan! Jag har tydligen drabbats av bloggabstinens (finns det någon bloggantabus man kan ta?) så det blev ett till blogginlägg till innan Julledigheten.

Johan Ehrenberg har skrivit en artikel som på många sätt är riktigt bra om boskuldbubblan i ETC. Tyvärr missar han det väsentliga i hur systemet är uppbyggt och kan därför inte ange någon lösning. Jag skrev en kommentar men den blev för lång för att tas emot så jag lägger upp den som blogg:

”Det som är fel är att det är privata banker som skapar nästan alla ”pengar”, som egentligen inte är pengar utan krediter som skuldsätter allt. De enda skuldfria pengarna som staten skapar är en plutt och kallas M0 – de är de enda riktiga pengarna i systemet. För inte ens bankerna själva ser sina krediter som riktiga pengar – de behöver centralbankspengar (=M0=de statliga skuldfria pengarna) för att kunna växla  krediter i Riksbankens växlingskontor RIX – de vägrar och kan inte se varandras krediter såsom pengar.

Så bobubblan är uppkommen av att bankerna har tillåtits skapa groteska summor krediter utgående från en extremt liten mängd riktiga statligt skuldfria pengar. Enligt den här exempelräkningen som Riksbankschef Ingves gjorde behöver banken bara ha 2 800 kr som ligger som reserv för att hitta på 1 miljon kronor i krediter som de skuldsätter en presumtiv boskuldslav med (observera att de 2 800kr riktiga kronorna aldrig lånas ut – de ligger som reserv i Riksbankens RIX-system). Citat från Ingves (sidan 2):

”Ett exempel kan belysa vad kapitaltäckningsreglerna tillät och fortfarande tillåter. Antag att vi har en husköpare som lånar 1 miljon kronor och belånar sitt hus till 100 procent. Riskvikten för bolån kan vi uppskatta till 10 procent. I så fall blir de riskvägda tillgångarna för lånet 100 000 kronor. Det totala kapitalkravet är på 8 procent, vilket innebär att banken måste hålla kapital på 8 000 kronor. Det mer relevanta primärkapitalkravet är 4 procent, så primärkapitalet måste motsvara 4 000 kronor. Av primärkapitalet kan 30 procent vara hybrider av olika former. Det innebär att en bank kan komma undan med ett eget kapital – riktigt aktiekapital och upparbetade vinster – på 2 800 kronor för en utlåning på 1 miljon kronor. Ger 2 800 kronor i förlustabsorberande kapital tillräcklig motståndskraft vid utlåning på 1 miljon kronor?
Mitt svar är nej””

http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2009/091119.pdf

Så den sk bostadsmarknaden, som mer ska ses som en boskuldslavsauktion, ser ut så här:
Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan hitta på från luften såsom kredit.
Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
1) en säljare (tillgångssidan)
2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
och
3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs krediter (och vidhörande skulder) skapade från ingenting

Detta har skapat den enorma boskuldbubbla som nu ploppar.

Problemet är väldigt enkelt att lösa – låt staten skapa skuldfria pengar och spendera ut till allmänna nyttigheter samt tvinga bankerna att göra det folk tror att de gör – dvs att bankerna lånar ut pengar som staten skapat – banker ska tas ifrån rätten att hitta på krediter från luften som de skuldsätter allt med. Det skapar heller ingen inflation om staten skapar skuldfria pengar som de sätter i omlopp då krediter dör (amortera=död från latin) när de betalas av och de statligt utgivna skuldfria pengarna kan fylla på vartefter. Vi skulle inte behöva ha någon statsskuld eller kommunala skulder och knappt behöva betala någon skatt då staten kan skapa pengarna som samhället behöver vartefter de behövs.

Samhället behöver demokratiska statliga skuldfria pengar.

Jag har en blogg
https://parasitstopp.wordpress.com/
där man mer i detalj kan läsa hur skuld/kredit-systemet fungerar.”

——————-

Nu får det fan vara nog! Nu ska jag sluta med detta bloggande och socialisera mig med familjen istället – om jag fortsätter så här är risken att jag snart inte har någon familj 🙂 .

God Jul på er och jobba för en bättre värld!

Relaterade bloggar:

Därför kan inte bankerna byta sina falskmynt med varandra

Hur bankkasinot fungerar, del2

Annonser

5 thoughts on “Döda bobubblan med statligt utgivna skuldfria pengar

 1. Räcker det inte att låta folk öppna konton hos riksbanken eller dylikt? Konton där insatta pengar tillhör insättaren, som ett bankfack. Jag ser inte riktigt varför man behöver förbjuda bankerna att skapa sina krediter, om vi kan öppna samma typ av konton som de har hos Riksbanken kommer ingen välja att gå till bankerna och slava i inödan?

  • Jo, jag har i min enfald stoppat in massa pengar på Riksgälden (men inte fan kommer det hjälpa om det rasar). Själv tycker jag skattekonto vore bättre och att bankernas konton läggs in där med så att de kan ha samma kolla på deras konton som de har på alla oss andra. Bankerna skulle inte kunna skapa ett eget kontosystem vid sidan om som de har nu. Skrev om det här:
   https://parasitstopp.wordpress.com/2011/09/02/hur-parasitmellanhanden-bankerna-kan-kapas-av/

   • Men kan man betala räkningar från ett riksgäldkonto som på ett vanligt bankkonto? Kanske får svaret i ditt inlägg, ska läsa det och återkomma.

   • Nä man inte betala räkningar från riksgälden. Dessutom så måste man skicka pengarna till sin bank om man ska ha ut dom – och om alla banker har rasat finns inga pengar att hämta ut :).

    Fördelen är väl att på Riksgälden är pengarna i kronor och man får ut dem oberoende av insättningsgarantin. Insättningsgarantin är ju satt i euro så om euron slutar existera så får man inte ut ett skit. (men, som sagt, det kanske man inte får ändå 😦 )

   • Typiskt, varför kan inte vi komma åt Riksbanken på samma vilkor som bankerna? Varför har banker detta privilegium?

    Tror du det hade varit möjligt att låta folk öppna konton på samma vilkor som bankerna hos riksbanken? Det är väl i princip samma som ditt förslag om skattekonton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s