Pengar ska inte ha värde i sig själv

Det finns de som påstår att pengar i sig inte bara ska ha ett värde utan dessutom vara något man lagrar värde i. Men ett av problemen med pengar, enligt mig, är just att de kan hamstras för att stiga i värde.

I mångt och mycket tycker jag tvärtom – pengar ska rosta, dvs tappa värde med tiden, precis som Gesells tankar och som de gjorde i Wörgl (kolla gärna wiki).Man ska inte tjäna på att hamstra pengar. Keynes sa att troligen hade framtiden mer att lära av Gesell än av Marx. Irving Fisher var också mycket intresserad av ”undret i Wörgl”.

Om pengarna rostade skulle vi försöka skapa reella värden som varar istället. Som det är nu är det precis tvärtom – reella värden ska rosta, saker ska gå sönder så fort som möjligt så att efterfrågan och värdet på pengar kan hållas uppe. Mobiler, lampor, you name it, är skapade för att gå sönder för att vi ska använda pengar så att inte värdet på pengar sjunker – för om prylarna höll skulle vi ju inte behöva ha pengar i samma omfattning. Pengar, som i sig är totalt utan reellt värde. är det centrala medan de reella värdena är något som ska förbrukas fort för att uppehålla värdet på pengar. Det är bara sjukt att tillbe pengars ”värde” som bas för ett samhälle, det är bara parasiter som gynnas av ett sådant system.

Här är en intressant video om att prylar ska gå sönder. Tydligen finns en glödlampa på en brandstation som lyst i 100-år (och bland annat överlevt 2 webbkameror som filmar den dygnet runt). Tror ni det är en tillfällighet att glödlamporna ska paja? Eller att mobilen bara är byggd för att hålla i ungefär 2 år? Eller är det för att vi ska köpa nytt och hålla efterfrågan och värdet på pengar uppe?

———————–
Tillägg, kommentar till farfar:

Värden kan förmedlas på många olika sätt varav pengar bara är ett. En riktig vän ser det som en skymf att bli erbjuden pengar när han/hon gör något värdefullt åt en i vänskap. Därför måste vänskap och gentjänster mördas av penningskaparna då de konkurrerar om att vara värdeförmedlare. Likaså måste all form av lokal självhushållning slås sönder då detta också är en värdeförmedling som konkurrerar och går förbi penningskaparnas penningar. Ja, all form av humanism och all form av altruism som förmedlar värden utan egennytta måste slaktas så att endast den psykopatiska penningen står ensam kvar på täppan.

Så det är inte bara saker som måste slås sönder för att efterfrågan på pengar ska kunna hållas uppe. Hela det sociala nätet måste trasas sönder så att inga andra förmedlingsmöjligheter av värden än penningen finns. De som är för detta värdeförmedlingssystem kallar det tydligen ”fri konkurrens” när det egentligen bara är fråga om ren förslavning. Och att sätta folk i skuld med penningen är givetvis det optimala förslavningsmedlet.

Annonser

16 thoughts on “Pengar ska inte ha värde i sig själv

 1. Givetvis ska det vara som du skriver eller att som Åsa Brandberg föreslår två olika pengar. Men det finns ett enort problem, de som kontrollerar dagens penningsystem är inte intresserade och det är för vanligt folk inte fattar hur våra pengar kommer till existens. Om det fanns ett intresse av att sprida kunskap.om våra pengar så skulle det finnas på skolschemat. Det finns nog många lösningar men det handlar inte om det, utan om makt. Kissinger vet.

 2. Värden kan förmedlas på många olika sätt varav pengar bara är ett. En riktig vän ser det som en skymf att bli erbjuden pengar när han/hon gör något värdefullt åt en i vänskap. Därför måste vänskap och gentjänster mördas av penningskaparna då de konkurrerar om att vara värdeförmedlare. Likaså måste all form av lokal självhushållning slås sönder då detta också är en värdeförmedling som konkurrerar och går förbi penningskaparnas penningar. Ja, all form av humanism och all form av altruism som förmedlar värden utan egennytta måste slaktas så att endast den psykopatiska penningen står ensam kvar på täppan.

  Så det är inte bara saker som måste slås sönder för att efterfrågan på pengar ska kunna hållas uppe. Hela det sociala nätet måste trasas sönder så att inga andra förmedlingsmöjligheter av värden än penningen finns. De som är för detta värdeförmedlingssystem kallar det tydligen ”fri konkurrens” när det egentligen bara är fråga om ren förslavning. Och att sätta folk i skuld med penningen är givetvis det optimala förslavningsmedlet.

  • Om du och fick bestämma skulle världen bli bättre. Frågan som vi återkommer till hela tiden är hur detta bäst sprids.

   • Tror att allt fler ser detta samt att trollen som satts ut för att försvara dårskapen blir allt färre. Man får väl fortsätta banka bultbräda 🙂

   • Du gör ett utmärkt jobb och vi får hoppas du orkar fortsätta. Vårt penningsystem kommer dock snart till sitt matematiska slut.

  • Just precis, det handlar inte om att skapa pengar som ett fungerande bytesmedel, utan om att via skulder förmedla resultatet av människors arbete till dem som har råd att lagra och tidvis avstå sina bytesmedel. Utställda skulder och dess ränta ska betalas tillbaka med hjälp av naturens resurser, som i sammanhanget endast värderas till utvinningskostnaden. Ren luft, vatten, outtömliga hav, sjöar, skogar, mm, tas för givna.

  • ”Värden kan förmedlas på många olika sätt varav pengar bara är ett.”
   nämn två till sätt att förmedla ett värde. (arbetstimmar*arbetskvalitetkoefficient ?)

   ”En riktig vän ser det som en skymf att bli erbjuden pengar när han/hon gör något värdefullt åt en i vänskap. Därför måste vänskap och gentjänster mördas av penningskaparna då de konkurrerar om att vara värdeförmedlare.”
   Vänskap som värdeförmedlare :D:D:D jupp, en direkt ersättare till pengar 😉 (ibland så väljer man vänners hjälp trotts att det hade varit enklare och ibland billigare! att betala)
   Men tjänster och gentjänster är inte universella, och inte alls lika pålitliga (gentjänsten är något ”den andra” beslutar om att infria, om det passar, om den kan)

   ”Likaså måste all form av lokal självhushållning slås sönder då detta också är en värdeförmedling som konkurrerar och går förbi penningskaparnas penningar.”
   Självhushållning har ett visst egenvärde, men ibland är det inte tillräckligt. (Köper du skor? tillverkar egna knappar?)

   ”Ja, all form av humanism och all form av altruism som förmedlar värden utan egennytta måste slaktas så att endast den psykopatiska penningen står ensam kvar på täppan.”
   Detta har väl ingen påstått? Men man kan inte ”always depend on the kindness of strangers” för att omvandla ens arbetsinsats till lösningen på ens behov.

   ”Så det är inte bara saker som måste slås sönder för att efterfrågan på pengar ska kunna hållas uppe.”
   Glödlampan som brunnit i över 100år lyser upp omgivningen sämre än en ficklampa för 20 spänn. Den ÄR imponerande, men skulle du verkligen betala motsvarande den lampans dåvarande inköpskostnad för att få motsvarande belysning på dasset 100år framöver? Den kostade väl (vilt gissat/taget ur luften) motsvarande en veckas. Idag skulle vi inte tycka att den lyser upp ens en garderob tillräckligt.
   Så, vill du ha en Nokia 1610 som din mobil livet ut för 20papp eller en ”modern” mobil var annat år till samma pris/arbetsinsats?
   Livslängden på saker behöver inte vara oändlig, men för vissa [människor/tillämpningar] kommer den alltid vara för kort.

   ”Hela det sociala nätet måste trasas sönder så att inga andra förmedlingsmöjligheter av värden än penningen finns. De som är för detta värdeförmedlingssystem kallar det tydligen ”fri konkurrens” när det egentligen bara är fråga om ren förslavning.”
   Ja, pengar är det som inte låter folk att visa omtanke och känslor och förbjuder alla andra former av värdeförmedling…[/ironi]

   ”Och att sätta folk i skuld med penningen är givetvis det optimala förslavningsmedlet.”
   Sätta och sätta, det är låntagaren som ber om att bli skuldsatt i de fall vi kan påverka det,
   sen finns ju den del av samhällets skulder vi får bära som dess medborgare, de flesta verkar acceptera detta pris för att vara med.

   • ”Vänskap som värdeförmedlare 😀 :D:D jupp, en direkt ersättare till pengar 😉 (ibland så väljer man vänners hjälp trotts att det hade varit enklare och ibland billigare! att betala)”

    Denna lilla överlägsna nedlåtande stilen är ju så dryg så jag har all förståelse för om du har problem med vänner och att värdesätta vad de gör. Men du kan inte utgå från dig själv och anta att det gäller alla – även om jag förstår att det är en bieffekt av arrogans 🙂

    ”Den ÄR imponerande, men skulle du verkligen betala motsvarande den lampans dåvarande inköpskostnad för att få motsvarande belysning på dasset 100år framöver? Den kostade väl (vilt gissat/taget ur luften) motsvarande en veckas. Idag skulle vi inte tycka att den lyser upp ens en garderob tillräckligt.”

    Var har jag skrivit att folk måste gå tillbaka till 1800-talet? Du är onekligen en okränkt mästare på ickeargument. Det finns inget skäl till att inte använda dagens produktionsmedel och kapacitet för att tillverka saker som håller längre.

    Jag har en gammal mobil och är nöjd med den – ytterligare ett ickeargument.Eller menar du att vi ska bygga mobiler med 1800-tals teknik på lampfabriken? Jag kan förstå att du kan behöva en ny nalle varje år med tanke på den brist på vänner som du uttryckte ovan.
    Du vet om att det är en ändlig värld vi lever i?

    ”Självhushållning har ett visst egenvärde, men ibland är det inte tillräckligt. (Köper du skor? tillverkar egna knappar?)”

    Har du någonsin sett pengar göra dessa göranden? Har du överhuvudtaget sett pengar ”arbeta” (en av dessa mentala kortslutningar ekonomer är experter på). Man kan faktiskt göra massa själv och med vänner kan man få än mer gjort :).
    Jag har inte heller sagt att pengar inte ska finnas men att de inte ska vara det värdecentrala -såsom det är i din vänbefriade världsåskådning.

    ”Ja, pengar är det som inte låter folk att visa omtanke och känslor och förbjuder alla andra former av värdeförmedling…[/ironi]”
    Ja, du stackare som inte bara tror att pengar kan arbeta utan dessutom kan visa omtanke (ironi)

    ”Sätta och sätta, det är låntagaren som ber om att bli skuldsatt i de fall vi kan påverka det,sen finns ju den del av samhällets skulder vi får bära som dess medborgare, de flesta verkar acceptera detta pris för att vara med.”

    Förutsätter att banken något lånar ut något vilket de inte gör – de hittar på krediten och skulden från ingenting och som du kanske kan förstå är det svårt att ”låna ut” ingenting – men jag kan ge dig att det är en djävla bra affärside att få folk att ”låna” ingentimng och få dem att jobba gratis åt en – tills dess folk kommer på att det är ett bedrägeri och hämtar tjära och fjädrar.

  • God fortsättning själv och hoppas ni blir bättre. Tack för all information om Borrelia – jag hade ingen aning om att denvar så djävlig!

   Jo, den filmen visar verkligen vilket vansinnigt system vi har!

 3. Hej L!
  Jag har läst några av dina inlägg och detta är första gången jag kommenterar.
  Jag tycker din blogg är kanon!

  Men..

  Jag skulle vilja veta din syn på vem/vilka du anser egentligen styr bankvärlden, då speciellt FED. I ditt inlägg ”Banker är landsförrädare” skriver du följande:
  ”Att de vill att vi ska leta efter Goldstein och spotta på invandrare när korthuset faller är bara avledningar – vi får inte falla för det.”

  Vem/vilka är Goldstein? Om det är de jag tror du syftar på så är du lika indoktrinerad och vilseförd som de du försöker att väcka upp från den djupa sömnen. Jag vet inte om du är rädd för att stöta dig med den mäktiga MSM-censuren eller om du skriver för att locka så mycket folk som möjligt, men om du ska skriva om vem som är de riktiga ”Penningskaparna”, så måste du vara rak, ärlig och konsekvent och skriva vilka som egentligen styr bankvärlden.

  SEB, Nordea eller Swedbank och andra småbanker följer bara order som kommer uppifrån, de är small-fish. Nedan är en liten sammanställning på vilka som sätter den finansiella och ekonomiska agendan världen över. Kan du se den röda tråden här?:
  1. Goldman Sachs CEO, Lyold Blankfein
  2. IMF Deputy CEO, John Lisky
  3. Ex IMF CEO, Dominic Strauss
  4. World Bank CEO, Robert Zoellick
  5. Ex World Bank CEO, James Woolfhesen
  6. Fed Chairman, Ben Bernanke
  7. Ex Fed Chairman, Alan Greenspan
  8. Obama Treasury Secretary, Timothy Geithner
  9. George Bush Treasury Secretary, Hank Paulson
  10. Bill Clinton Treasury Secretary, Robert Rubin
  11. Deustche Bank CEO, Yosef Ackermann
  12. Obama’s Director of Economic Council, Larry Summers
  13. Lehman Brothers CEO, Richard Fuld
  14. Bear Sterns CEO, Alan Schwartz
  15. Barclays Bank Chairman, Marcus Agius wife is Katherine Rothschild,
  16. AIG CEO, Robert Benmosche
  17. Kuhn & Loeb,

  Sen har vi alla de som tidigare arbetat på Goldman Sachs och som idag har toppositioner i mäktiga organisationer och stater. Några exempel:
  Mario Draghi
  Mario Monti
  Gary Genzler
  Lucas Papademos
  Rahm Emanuel
  Peter Sutherland
  Karel von Miert
  Erik Åsbrink.
  mfl
  mfl

  Och då har jag inte ens tagit med huset Rothschilds, Warburgs, Salmonons, Mellons, Lazards mfl.

  Om du bortser från att dessa mäktiga bank- och finanshus (sk Goldsteins) samt deras underhuggare inte är en maktfaktor så har du nog inte riktigt helhetsbilden klar för dig.

  MVH
  J

  • jo, jag vet om den massiva judiska överrepresentationen inom såväl bankvärlden som ägandet av media och historien därkring. Man upptäcker det ganska snart när man studerar dessa frågor.
   Jag vill dock inte gå in på historien runt omkring så mycket då det kommer skrikas ”antisemitism” så fort man nämner ägarbilden. din uppraddning t.ex kommer dra till sig ”antisemitism”-skrikare fastän den är helt sann och mycket påtalande. Sedan spelar det ingen roll hur mycket man påpekar att denna lilla sionistiska elitgrupp inte representerar judar som helhet och att judar troligen är de som fått lida mest av dessa psykopatiska sionistiska handlingar genom historien – hysterin är lika stor för det.

   Därför försöker jag avhålla mig från att gå in på detta och istället rikta in mig på hur systemet är uppbyggt och hur det kan ändras.

 4. Hej L.
  Tack för ditt raka, ärliga men framförallt mogna svar. Jag hade i ärlighetens namn förväntat mig att bli idiotförklarad och blockerad, som så många andra gånger på andra bloggar, när man påtalat var problemet ligger och vilka som är de verkliga styrande.

  Din blogg och dina inlägg är mångfalt bättre än pajasarna Cornu-freak och Flute och andra finans-jag-vet-allt-wannabe bloggare. De är inte ens i närheten av de insikter du levererar i varje inlägg.

  Keep up the good work, son!

  Gott Nytt År!

  Mvh
  J

Kommentarer inaktiverade.