Är du ”värdig” att ”låna” bankernas skulder?

För vad är krediter? Jo, det är bankernas skulder (till kontoinnehavarna). Så ”kreditvärdighet” betyder bokstavligen att du är ”värdig” att ”låna” bankernas skuld. Drar man det ett till snäpp betyder ”kreditvärdighet” att du är ”värdig” att betala av bankernas skuld samt ränta ovanpå detta.

Är det någon som ser en parasiterande mellanhand här som ingen nytta gör? Kanske någon bankkramare säger att banken gör nytta som förmedlar pengar från de som kan avvara dem (insättare) till de som vill ”låna” dem? Men det är inte vad bankerna gör! Bankerna hittar på sina egna skulder (krediter) som de ”lånar” ut från luften. Banken har aldrig lånat ut någon insättning. Lyssna på ekonomiprofessor Richard Werner som förklarar detta:

Så nästa gång du ska ”förhandla” om att lägga om ”lånet” på huset fråga banktjänstemannen om du kan få ”låna” lite av bankens skulder. Banktjänstemannen kommer nog förbryllat titta på dig och undra vad du menar – för troligen har han/hon ingen aning om vad han/hon sysslar med.

Annonser

One thought on “Är du ”värdig” att ”låna” bankernas skulder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s