När blir ”marknaden” staten som styr staten?

Som jag skrivit tidigare vill jag ha mer vilda västern i samhället. Om de regler som sattes upp i USA i början av 1800-talet för att skydda det allmännyttiga sattes på dagens storföretag och banksystem skulle Vänstern framstå som ett högerparti. Ändå kan väl knappast någon kalla Vilda västern för ett vänsterprojekt.

Problemen i USA med storföretagen och bankerna (banker är enligt mig enbart är parasitära enheter i dagens system och inga företag) kom när eliten i USA förfalskade ett domstolsbeslut och företag blev ”personer” (se länk ovan).

För företag är inte människor. Människor kan inte växa sig över nationsgränser, människor har inte evigt liv, människor har ett samvete, människor lever inte allena av egennytta (om man inte är psykopat – något man faktiskt kan hävda att storföretagen är, kolla t.ex filmen Corporations ) osv.

Så var går gränsen mellan ”marknaden” och det allmännyttiga som staten ska garantera och skydda? När har de konstgjorda ”personerna” i marknaden växt sig så starka  att de i realiteten tagit över samhället?

En ensam företagare är en person som inte har makten att utöva någon kontroll eller styra samhället. Mindre företag med fåtal anställda har likaså ingen möjlighet påverka den allmänna nyttan i någon större omfattning.  Men när företag blir allt större får de sådant inflytande att deras egennyttiga mål och mening alltmer inkräktar på allmännyttan och demokratin.  Om man ovan detta, som styrande enhet, sätter ett privatiserat penningsystem som drivs av ren egennytta och är enbart rent parasitärt – var finns då kvar av det vi alla ska kunna rösta om och styra som gynnar det allmänna och inte en konstgjord ”persons” egennytta?

Är det kanske dags att införa de charter som fanns i ”Vilda västern” och tvinga in storföretagen in i demokratin igen? Att bank och betalsystemet helt och hållet , enligt mig, ska in under demokratisk och allmännyttig kontroll har nog framkommit ganska klart i mina tidigare inlägg (ska banksystemet få finnas kvar ska de ENBART syssla med det de påstår att de gör – låna ut insättarnas pengar! Idag sysslar de med allt utom just detta).

Vad tycker ni? Var går gränsen? När blir storföretagens makt så stor att den inkräktar på demokratin och det gemensamma? När ska vi sätta gränsen då ett företag i sig är en institution starkare än staten och då vi kräver mer demokratisk kontroll av styrningen av dessa; från företags-egennytta till allmännytta? När blir ett samhälle fascistiskt i enlighet med Mussolinis definition av fascism såsom sammansmältningen av staten och företagande? Är vi där nu? Är motmedlet och öka direktdemokratin och kraven på storföretagen? Var går gränsen då stordriftsfördelar skapar storföretag som är mäktigare än staten och i sig blir stater som kontrollerar stater? Är avskaffandet av den riktiga staten, som är satt till att skydda det allmännyttiga, verkligen en lösning om storföretagen och banksystemet ändå är stater i stater? Är det verkligen en lösning att ”avreglera” all statlig kontroll och låta dessa stater i staten, kontrollerade av en liten maktelit, få härska oinskränkt?

Annonser

9 tankar om “När blir ”marknaden” staten som styr staten?

 1. Vi är, som du nämner , redan i en situation att många av de globala superbolagen är mäktigare än många stater. Att få rätsida på detta förhållande genom politiska beslut är i dagens läge helt omöjligt utan att gräsrötterna höjer sin kunskapsnivå gällande tingens ordning. Dock får vi inte den kunskapshöjningen via statliga bildningsinstituationer eller av de inom media som vi har haft en övertro att de bevakar denna skrämmande utveckling. Hur göra? Systemet kommer troligen att förgöra sig själv med kaos i släptåg och sedan får rövaroligarkerna börja om från början.

  • Jag tycker dock allt fler vaknar och ser att det är ingen höger/vänster-grej – det är de 0,1% mot oss andra 99,9%.
   Jag tycker faktiskt det är egna företagare som är de som har lättast att se det här. Dels ser de skillnaderna, är ofta självständiga och kan tänka själva, samt är oftare mer livegna än löntagare (groteskt långa arbetsdagar och arbetsvillkor som igen löntagare skulle acceptera).

   • Visst vaknar en del, förhoppningsvis många, men att bryta upp ett indoktrinerat folk och få dem att förstå tingens ordning är som att gå i motvind med stormstyrka. Alla de överseende blickar jag fått när jag förklarat situationen för min bekantskapskrets, har gjort mig stum. Dock söker jag oförtröttligt efter argument som styrker min övertygelse . Där är netet ovärderligt. Som pensionär har detta ,för mig, blivit ett otium. Tack för din blogg.

   • Tack själv för att du läser!
    Jo, det är trögt. Folk är är otroligt indoktrinerade och även de så kallade utbildade är fullpumpade med lögner och/eller missriktad information. Vi har nationalekonomer som inget lär sig om ekonomi och historiker som inget förstår om de ekonomiskt drivande orsakerna till historiens skrivande. Dessa nyttiga idioter tjänar som ”experter” för vanligt folk och trots att dessa experters förklaringsmodeller är ologiska och läcker som såll tyr sig folk i sin auktoritetstro till dessa.

    Fast jag tror allt fler vaknar. Även när jag inte skriver något är det runt 400-500 personer om dagen som läser bloggen och allt fler verkar söka sig hit genom sökmotorer. Och jag är bara en av allt fler som skriver om det här.
    Om man kollar in DI kommentarer (vem fan orkar läsa vad artiklarna skriver – de är presstitution på lägsta lägsta nivå – jag brukar skumma över rubrikerna) så är det slående vilken förändring det skett i medvetenhet de sista åren – faktiskt riktigt hoppfullt!
    Så hopp finns!

 2. Har sett Corporation, och även filmen om Monsanto. (kommer ihåg att i Monsanto har personerna i ledningen typ svängdörrar mellan bolaget och poster i usa-s motsvarigh jordbruks/livsmedelsv).
  Dessa juridiska personligheter är totalt psykopatiska, dvs svårt sjuka. Människor som arbetar för dem fråntas allt personligt ansvar för vad bolagen ställer till med i sin jakt på högre vinster.
  Döda människor eller en död planet till slut. Personerna i ledningen anpassas till sjukdomsbilden. Denna jakt på pengar och makt kan likställas med svårt missbruk. Missbruket måste stoppas. Hur? Jo ge människorna tillbaka ansvaret för sina handlingar. Makten och pengarna ska medföra ansvar som står i proportion till bolagens storlek. Utarbeta och inför 112-stegs program för dessa skadade individer som arbetat för storbolagen. Nya lagar kan hjälpa en del.
  Bolagen borde ansvara för sina anställda fullt ut, sjukförsäkringar(även livslång), a-kassa 80%, semester, utbildningar, körkort, insatser för alla typer av problem. Presenter och fri lunch.
  Ansvaret för miljö borde ligga på minst 110%. Löner för chefer får inte överstiga den nivå där ”lyckokurvan” för ökade inkomster planar ut för en normal person. Vinster likaså, annars ska pengarna investeras i olika för världen uppbyggliga projekt. Allt missbruk av makt eller pengar måste bort för allas bästa. Att detta är vad ägare eller personer i bolagens ledningar innerst inne vill, ja det bevisas ju i tex Undercover boss. Glädjetårar och allt. Dit vill vi komma, det ska gå med mycket morötter. Välgörenhetsgalor och fina vandringspriser för extra fina insatser, mm.
  Det finns säkert svårare fall, tex bankirer. Men även de kan få hjälp mot missbruket. SEB.s talesperson Annika Någonting, fick häromdaget i tv en fråga men kunde som vanligt inte svara redigt utan yrade något utan sammanhang. Jag tolkade det som ett rop på hjälp. Nu kanske inte just hon är någon äkta bankir men hon verkar vara illa ute i blåsten. Den värsta typen av bankirer kan vara obotliga. Men för sin egen skull, och mycket viktigare, för hela mänsklighetens skull, måste missbruket stoppas. Dessa obotliga får aldrig exponeras för den minsta gnutta makt eller pengar. De kan istället tvingas att odla sina egna morötter på livstid.

  Jaa, lite så tänker jag.

 3. Tackkk, Helena, för din beundransvärda kamp för att ”väcka” sovande människor! Problemet är, att världens storföretag äger vida större förmögenhet än jordens samtliga stater tillsammans. Därtill kommer de VERKLIGT förmögna: BROTTSSYNDIKATENS samlade rikedomar! Därtill kommer DET VERKLIGA hotet mot mänskligheten, FAKTUMET att varje människa på jorden är HJÄRNTVÄTTAD! Kannibalen är av sin kultur omedvetet hjärntvättad att vara ”normal” om han styckar och käkar människor. Huvudskallejägarn är på samma premisser, likaså hjärntvättad att synas ”normal” om han hugger skallen av folk, krymper dem och lägger skallarna till sin samling. ”Snipp-Snopparn” är hjärntvättad att ses som normal om han förbättrar fulländade flickor och pojkar. Vi Industrivärldsmänniskor anses i vår kultur ”normala” om vi omvandlar alla mänsklighetens, livsuppehållande nödvändigheter inom ekosystemen, själva symbiosen, till PRYLAR och PENGAR! Alltså är det vi, I-världsmänniskor, som är, för allt på jorden levande livsfarligt hjärntvättade. Vi är Dödens Drabanter!

  VÄCKAS ur HJärntvätten = ofrånkomligt första steg – OM vi vill rädda Framtiden för våra ”Småsvampar!!!” Klarar vi det, tror du Helena, och ni andra???

 4. Ord och inga visor , vad menas med det egentligen. Självklart vet jag det men kan någon sätta ord på det? Är visorna lallande ord för att inte märkas kanske..Ett sätt att smila in lite rövslickar sång i protest hmmm…Förmodligen är det från bibliska trycksaker som levt i en annan rytm av husmor för att treva till husbonnen i sin vredes ord lallala. Int faen vet jag men jag undrar ju ibland, inte så allvarligt men tanken banka ju på.
  Själv känner jag mig som vinäger i den sjudande mjölken en ”lyckans ost” nja int riktigt men skurad mjölk kanske.
  Bra med boken Linkoln 🙂

 5. Jag tror att fri information är det viktigaste. Att folk kan få kommunicera fritt över nätet och att man låter alternativa system uppstå parallellt med statens skuldfria penningsystem, som tex bitcoin. Staten ska skydda den enskilda människans fri och rättigheter, inte vara expropriatör åt storföretagens förlustsocialiserings- och vinsprivatiseringsmaskineri. Bailout åt folket och omstart från noll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s