Därför kommer inte bankerna sänka boräntan

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

———————–

Det är inte konstigt att folk inte förstår att räntan inte kommer sänkas då de felaktigt tror att de lånat pengar, Svenska kronor, av bankerna. För folk vet inte att det de egentligen är skuldsatta upp över öronen med är bankernas egna skulder (=krediter).

Man brukar ju snacka om hävstång när det gäller banker och hur mycket bankerna får hitta på i egna skulder och ”låna ut” (=krediter). Så jag har gjort lite bilder på en gungbräda för att demonstrerar detta. Så massor av bilder blir det, vi börjar med en banks balansräkning (tryck på bilderna om ni vill ha större bilder):

Som bilden visar behöver banken bara ha en liten plutt av riktiga pengar för att balansera gungbrädan av påhittade bankskulder (=krediter) och värdena på panter som skuldslavarna pantat för att få ”låna” bankernas skulder (=krediter).

Vi sätter in lite siffror i bilden ovan för att illustrera en banks balansräkning:

Säg nu att bankkunderna börjar misstro banken och plockar ut 100 miljonersom banken är skyldiga i riktiga Svenska kronor, dvs kontanter:

Då försvinner 100 miljoner riktiga Svenska kronor från den 1 miljard riktiga Svenska  kronor som banken håller i och då dessa ”väger” mycket mer än de andra ”tillgångarna” (de är ju längst ut på gungbrädan) tippar balansräkningen:

Låt oss säga att bobubblan spricker och de av bankerna uppumpade värderingarna på bankernas tillgångar (för lets face it – det är bankerna som äger bostäderna)  sjunker med säg 10 miljarder kr. Då minskar bankernas tillgångssida med 10 miljarder kronor (till 89 miljarder kr) och balansräkningen tippar då oxå:

För att försöka få riktiga Svenska kronor till banken höjer banken därför räntorna (och eller höjer kraven på amorteringar) för att få in de 10 miljarder som fattas. Om inte boskuldslaven kan betala de högre räntorna får de sälja och banken försöker klämma fram riktiga Svenska kronor den vägen:

Tanken är att banken då ska komma i balans igen:

Ett annat alternativ för banken är ju att hitta en annan tillgångsbubbla som den kan fylla med falska värderingar för att få upp de 89 miljarderna upp till 99 miljarder igen. Men det är nog ganska svårt att hitta fler skuldslavar som är villiga att bli inlurade i en ny spekulationsbubbla igen.  Men 2008 lyckades de faktisk blåsa liv i bostadsbubblan igen. (gjorde tyvärr ingen bild på detta).

Tillägg

Ett tredje alternativ, som troligen är det som kommer hända är att staten, genom Riksbanken och Riksgälden, köper bankernas uppblåsta tillgångar till det uppblåsta värdet. Såsom skedde år 2008 när bostadsbubblan var på vippen att ploppa och staten köpte upp hälften av alla bostadsobligationer.. Socialisera förlusterna och privatisera vinsterna kallas det väl:

Citat från en Riksbanksrapport 2008:
”För att lindra problemen på marknaden för bostadsobligationer har Riksgälden placerat de medel de får in i sina extra emissioner av statsskuldväxlar i säkerställda bostadsobligationer, samtidigt som Riksbanken nu i större utsträckning tar emot säkerställda bostadsobligationer som säkerheter. Riksbanken och Riksgäldens åtgärder tillsammans innebär att svenska myndigheter har lånat ut ungefär 500 miljarder kronor mot säkerheter i framför allt säkerställda bostadsobligationer. Detta belopp kan jämföras med den totala utestående stocken av säkerställda bostadsobligationer i Sverige som i slutet av augusti uppskattades till cirka 1000 miljarder kronor. Detta innebär att svenska myndigheter i dagsläget innehar cirka hälften av den utestående stocken.”
http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Rapporter/2008/fs_08_2_sv.pdf

Annonser

10 thoughts on “Därför kommer inte bankerna sänka boräntan

 1. Företag är oxå lovliga byten. Säga upp krediterna och sälja till nån kompis som kan köpa kontant. Då har man slagit två flugor i en smäll.

  • Det är väl bara SBAB och Skandiabanken som har sänk och då bara med 0,15%? Och det är nog ganska temporärt.

   Men att de skulle kunna blåsa liv i bobubblan igen som de gjorde 2008 genom räntan är kört den här gången – bubblan spricker nu och då måste bankerna se till hålla balansen genom att dra in cash (hur snabbt är en annan sak men den har redan börjat spricka). Det troligaste är väl det tredje alternativet.

 2. Vore intressant höra ditt take på Ehrenbergs senaste krönika i ETC:
  http://dagens.etc.se/kronika/statsskuld-kan-radda-klimatet
  Han kritiserar alltså såna som dig:
  ” en del tycker vi ska byta penningsystem och sluta ”skapa lån av luft” för att istället få en hållbar ekonomi.
  Detta är en ekonomisk strategi lika enögd som högerns.
  Det går inte att ”spara” ett samhälle rikare och mer stabilt. Det går bara att investera.”
  Och han tycker visst lån är lika gott som krediter:
  ”Men det betyder inte att man ska vara emot lån, krediter eller investeringar”
  Man blir inte klok på hur han tänker, särskilt inte när man läser svaret på första kommentaren

  • Jag tror inte han vet vad han talar om faktiskt. Bankerna lånar inte ut något (troligen tror han på sagorna om att bankerna lånar ut insättningar) då deras krediter är påhittade av ingenting. Om bankerna fungerade på det sätt som han tror – att bankerna lånar ut pengar som de har så har jag inte heller något emot banker. Så ska man sammanfatta så tror han
   1) Staten hittar på pengar
   2) Folk får tag i dessa och sätter in dem på banken
   3) Bankerna lånar ut dessa insatta pengar

   Jag har som sagt inga problem med banker om det var som ovan de fungerade men det är så här de fungerar (och som Ehrenberg antagligen ite har en susning om):

   1) Bankerna hittar på krediter från luften som de ”lånar ut” (hur man nu kan ”låna ut” ingenting) genom att skuldsätta allt
   2) Staten skapar pengar som täcker upp för att Interbank Lending ska fungera då bankerna omöjligen kan växla sina skulder (krediter) med varandra

   Så processen är den omvända mot var Johan tror. Det är inte staten som skapar penningmängden som bankerna sedan lånar ut. Det är bankerna som skapar krediterna först från luften och staten som skapar pengar efter ungefär ett år för att olja Interbank Lending systemet åt bankerna.

   T.ex ”statsskulden” som han skriver om. Om modellen fungerade som han tror skulle ju inte staten behöva ”låna” av bankerna – staten skulle ju bara behöva skapa de pengar de behöver som banksystemet sedan kunde låna ut. Men nu är ju staten, enligt EU-lag, förbjuden att skapa pengar och måste därför låna de påhittade krediterna från banksystemet.

 3. OK
  Så om det vore som det borde så skapar alltså staten alla pengar ur tomma intet och sätter dem i cirkulation t.ex. genom att bygga infrastruktur.
  Sen kan staten dessutom dels ta in en del av dessa pengar i skatt, dels låna in en del av dem från medborgare och företag, mot ränta. Det senare bildar då en statsskuld, som är sund om den används till nåt samhällsnyttigt och ger överskott som betalar räntorna.

  • Precsi, och staten skulle bara behöva ha en skatt som är till för att reglera penningmängden (t.ex höja skatten lite om det finns för mycket pengar i cirkulation för att dra in på penningmängden). Staten skulle inte behöva skatta för att finansiera sig själv och de allmännyttiga projekten.

 4. Om bobubblan spricker och husvärdet sjunker kan banken tvinga bolåntagaren att förvandla övervärdet i bolånet till ett blancolån. Med mycket högre ränta. Har jag hört.

Kommentarer inaktiverade.