Bankerna pumpar upp det egna aktievärdet med sina egna skulder

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

———————–

Som bilden på gungbrädan visar nedan har banken dels ”tillgångar” i form av skuldslavar och värdet på de panter dessa pantsatt  samt tillgångar i form av riktiga Svenska kronor där aktiekapitalet ingår:

Bankerna använder sina egna skulder på Svenska kronor till kontoinnehavarna (=krediter) till att pumpa upp värdet på bankens ”tillgångar” – t.ex genom att pumpa upp ”värdet” på bostäder. Såsom bilden på gungbrädan nedan visar:

En animering som visar detta:

Men är inte det vad bankerna gör för att ”värdet” på aktiekapitalet också ska hållas uppe? Dvs bankerna mutar aktieägarna genom att stoppa in krediter (=bankernas skulder på Svenska kronor) på aktieägarnas konton för att värdet på aktierna ska hållas högt. För aktieägarna får ju inte utdelning i Svenska kronor. En till animering som illustrera detta:

För det sista banken vill förlora är ju det fåtal Svenska kronor de har då de är de som ”väger upp” hela skiten och har en enorm ”vikt” på bankens balansräkning.

Är det så illa? Att bankerna använder sina egna skulder (krediter) för att pumpa upp värdet på det egna aktiekapitalet så att det inte flyger ut – därav dessa ständiga krav på ”aktieutdelning”?

Annonser

8 thoughts on “Bankerna pumpar upp det egna aktievärdet med sina egna skulder

 1. Off topic. Ska till banken i veckan och förhandla ner räntan på bolånet. Precis som de flesta andra banker har min bank inte brytt sig om att sänka bolåneräntan efter Riksbankens sänkning av reporäntan. Vad tycker du att jag säga till min bankman när han försvarar bankens agerande med att deras ”upplåningskostnader har ökat”?

 2. @BLT
  Om han säger att upplåningskostnaderna har ökat så kan du säga ungefär så här (för att få in honom på lite andra tankar liksom)….. 🙂

  Men en det är ju just så som det INTE fungerar när någon tar ett banklån. Varför skulle det behövas lånas upp något…??? De pengar som finns på bankernas sparkonton lånas ALDRIG ut. Om du går till en bank och skall låna 1 miljon kronor så behöver banken bara ha 0.28% av den miljonen (2.800 kronor) på sitt konto på Riksbanken för att låna dig 1miljon kronor.

  Det som händer är att du skriver på en skuldförbindelse till banken att du är skyldig banken 1 miljon + ränta. Denna skuldförbindelse för sedan banken in i sin balansräkning som en tillgång (för banken). Eftersom nu banken har en tillgång på 1 miljon (din undertecknade skuldförbindelse) så för banken in denna tillgång som ett lån på ditt konto. Och denna tillgång för dig (för banken en utgift) kan du sedan använda för att köpa t.ex ett hus.

  Så en bank behöver ALDRIG ha några upplånade/inlånade pengar för att låna ut pengar. Om man skall prata om upplåning överhuvudtaget så utgörs den av den ”av dig undertecknande skuldkontraktet”. Det är på detta viset som ALLA banklån går till.

  Det är alltså inte ”inlåning av banken som skapar utlåning” utan det är själva ”utlåningen som skapar inlåningen”.

 3. Rätt, Janne! Med det ”lilla” tillägget som Professor Werner gör att det inte finns något som heter ”Lån” då bankerna inte har avvarat något utan hittat på hela skiten från ingenting.

  • Har du en bärbar dator så ta med dig den och visa klippet på Werner 🙂 Fråga om banktjänstemannen tror sig veta bättre? 🙂
   Det finns faktiskt t.om ett domslut på att man inte behöver betala bankernas påhittade skulder och att deras krediter är ett bedrägeri. Visa honom det med:

   • Funderar på att åberopa Brottsbalken (1962:700) 9 kap. 5§ Om bedrägeri och annan oredlighet
    Den som vid avtal eller någon annan rättshandling begagnar sig av
    någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till
    att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till
    vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker
    till böter eller fängelse i högst två år.

    För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet
    eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större
    omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i
    uppenbart missförhållande till motprestationen.

    🙂

 4. Werner är grym! Dina illustrationer är grymma. Finns ingen som förklarar banksystemet så pedagogiskt och passionerat. När jag kom i kontakt med banksystemet för några år sedan så fick jag förklarat det som så att det var en multiplikatoreffekt som gjorde att penningmängden ökar. Typ:

  10 000 och 10% kapitalkrav.
  9000 lånas ut igen och blir 8100 osv.

  Jag var tillräckligt chokad över detta vill jag lova! Men nu sedan jag läst din blogg förstår jag ju att det är värre än så. Krediterna som är på våra konton är ju inte ens svenska kronor. De är bara denominerade i SEK!!! Sjukt!

  Jag blev så snurrig när Jag sprang på Werners video för ett tag sedan och han gav en förklaring som inte liknade det jag hade hört innan. Han säger ju exakt det att bankerna betalar in alla pengar de får in på sitt riksbankskonto och sedan skapar det krediter baserat på det. Precis det du har försökt påvisa men som Cornucopia försöker hävda att så inte är fallet.
  Cornu fösökte ju hävda att de då skulle kunna skapa hur mycket pengar som helst – varför inte 1000 miljarder istället för miljoner men jag antar att de har sitt reserkrav som de ”lurar” riksbanken med, som Werner beskriver ovan, och som de måste förhålla sig till. Det skulle väl vara för riskfyllt för dem för att skapa för mycket skuld-krediter om någon skulle vilja föra över dessa från en bank till en annan då de då måste ge den banken RIKTIGA svenska kronor då de inte vill ha deras skuld-kredit-valuta?
  Som i denna video

   Eller har jag fattat det rätt. Kanske står tydligt i något av dina inlägg fast jag har missat det?

  Förövrigt: jag känner mig jävligt taggad att få ut det här till fler personer via de medier som finns att sprida info via idag. Har skissat lite på layout på en tänkbar hemsida eller liknande som kunde innhålla videoklipp, text, förklaringar mm och som kan öppna för en disskusion på en bredare nivå. Din blogg är ju grym, helt klart, men man borde nå ut till fler och du är bara en person och har som de flesta av oss begränsat med tid.

  Får man plocka från dina texter kanske till och med använda en och annan layout ifall man ber snällt! Hänvisar givet till din blogg isåfall!

  Låt oss stoppa skuldslaveriet och slopa parasitismen en gång för alla!

  • Tack!
   Jo, för fan! Plocka på ju mer som det kommer ut till desto bättre. Skrev ett långt drygt inlägg till Cornu:

   ”Nä, det finns inget Nobellpris i ekonomi – därför skrev jag ”Nobell”pris men du kanske har ”No bell” till vad ” ” brukar användas för?.

   Vem skapar bostadsobligationer om ”finansierar” bostadsköpen? Jo, bankens hypotek som ger banken obligationen (där bostäderna är det underliggande värdet) så att banken kan trolla fram sina egna skulder som de ”lånar ut” (för krediter är bankernas skuld på Svenska kronor till kontoinnehavarna och krediter skrivs även som skulder på bankernas balansräkningar- hitta det företaget som får göra det – låna ut sina egna skulder och använda dessa som betalningssubstitut för Svenska kronor 🙂 ).

   Vi återkommer till dessa bostadsobligationer strax. Måste reda ut en annan missuppfattning från din sida först. Du skriver att banken kan låna ut hela ”inlåningen” – men banken lånar inte ut Svenska kronor överhuvudtaget – vilket, återigen, bankernas balansräkningar t.o.m visar – bankerna lånar ut sina SKULDER på Svenska kronor (för det är vad krediter är). Om du har en fordran på mig på sig 100 kr och vi skriver en skuldlapp så kan ju inte jag påstå att skuldlappen är Svenska kronor – lappen är bara ett bevis på att jag är skyldig dig Svenska kronor. Det samma gäller skuldlapparna (=krediterna) som bankerna hittar på – de är endast ett bevis på att banken är skyldig kontoinnehavaren Svenska kronor – de är inte Svenska kronor.

   Om du har centralbankspengar (Svenska kronor) i form av kontanter och lånar ut dessa lånar banken inte ut dessa sedlar till någon annan. Banken stoppar dem i sin lilla reserv av riktiga Svenska kronor i Riksbanken för att ha något att växla med då bankerna självfallet inte vill ta över en annan banks skuld (=krediter) vid transaktioner. Varför skulle SEB vilja sätta sig med en Swedbanks skuld (=kredit)? Så om t.ex en bankskuld (kredit) flyttas från ett SEB konto till ett Swedbanks-konto kräver Swedbank att SEB plockar från sin lilla pöl av riktiga Svenska kronor i RIX för att acceptera att ta över SEB:s skuld (kredit). Mao inte ens bankerna själva ser sina skulder (=krediter) som giltiga substitut för Svenska kronor sinsemellan. För om krediterna var Svenska kronor kulle det ju inte vara något problem för en bank att ta emot en annan banks kredit (=skuld)

   Så banken har en massa skulder på Svenska kronor (=krediter) och bara en liten ynka pöl av riktiga Svenska kronor i RIX som de swappar mellan sig när transaktioner mellan bankerna sker för att cleara skulderna (=krediterna) sinsemellan bankerna (den sk Interbank Lending).

   Om en bank får taskigt i sin lila pöl av riktiga Svenska kronor kan de panta sina bostadsobligationer. De kan sälja den till andra banker direkt i Interbank lending, de kan sälja den till allmänheten, de kan sälja den till pensionsfonder och som sista resurs kan staten köpa upp hela skiten som de gjorde 2008 då ingen bank ville ta emot en annan banks bostadsobligationer och helat betalsystemet i RIX höll på att totalfastna (Banksystemet var en hårsmån från en infarkt enligt IMF utredare) – då köpte staten upp ungefär hälften av alla bostadsobligationer.

   Men inget av ovan har ju något med att ”finansiera” ”köpet” (hyreskontraktet är mer rätt). De krediter (bankskulder) som ”finansierade” ”köpet” av bostaden fixades med bostadsobligationen som bankens hypotek skapade. Att bankerna sedan bollar sina bostadsobligationer hitan ditan för att inte den lilla pölen av Svenska kronor i RIX ska ebba ut är ju en helt annan sak.

   Då du tydligen tyckte de två ”Nobell”pristagarna Kydland Prescot var för ”konspiratoriska” så kanske ett citat som ekonomiprofessor Steve Keen (jo, jag vet, du tyckar han är en konspirationsdåre han med)brukar citera av New York Federal Reserve Chefen Alan Holmes:

   ‘In the real world, banks extend credit, creating deposits in the process, and look for the reserves later”

   Så bankerna lånar inte ut inlåningar som du skrev. De letar efter reserver (Svenska kronor) som centralbanken efter ungefär 1 år fyller på med. Ett till citat från Steve Keen (jo, jag vet han är en konspiratorisk dåre)
   ”If the entire banking system is at its reserve requirement limit, then the Federal Reserve has three choices:

   refuse to issue new reserves and cause a credit crunch;
   create new reserves; or
   relax the reserve ratio.

   Så bankerna hittar på sina skulder (krediter) först som de ”lånar ut” och centralbanken lägger till så att det finns växlingspengar så det räcker i bankernas reserver efter ungefär ett år.
   Dvs krediter skapar centralbanskpengar (Svenska kronor) och inte tvärtom.

   Lincoln den dryge
   https://parasitstopp.wordpress.com/

Kommentarer inaktiverade.