Skulle du vilja ta över min skuld på 50 000 svenska kronor?

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Skulle du vilja ta över min skuld på 50 00 svenska kronor?

Inte en chans, eller hur?

Varför skulle då en bank acceptera att ta över en annan banks skuld? Därmed har du bevisat att bankernas krediter (=skulder till kunderna) inte är Svenska kronor. Svårare än så är det inte.

För är krediterna Svenska kronor skulle ju SEB ta emot Swedbanks krediter utan knussel. Men så är det ju inte – ska SEB ta emot SWED-banks skuld till en kontokund (=kredit) kräver SEB att SWED-bank skickar med en lika stor summa i Svenska kronor som skulden (=krediten) som SEB ska ta över. Mao accepterar inte ens bankerna sina krediter (=skulder) såsom substitut till Svenska kronor. Och om inte ens bankerna själva ser sina krediter som Svenska kronor kan de ju inte heller vara Svenska kronor. Så varje bank skapar sina egna kreditvalutor baserat på sina skulder som bankerna inbördes inte ser som Svenska kronor. Fast de gör allt för att vi ska tro att de ÄR Svenska kronor och tacka fan för det – tänk om alla fick använda sina egna skulder som penningsurrogat åt Svenska kronor och ”låna ut” dem mot ränta – vilket privilegium.

Jag vet att jag tjatar om detta men då smarta människor som Cornucopia (för han är smart men ibland kan smartheten låsa in tanken i totalt fördärv) fortfarande tror att bankernas krediter är Svenska kronor som blivit ”utlånade” så får jag väl tjata (och jag hoppas andra gör samma sak). Oftast är sk smarta människor de mest korkade – kanske för de genom sin ”utbildning” visat vara de bästa på att tänka i kör och låta tanken dirigeras ”by proxy” av dirigenten? Vad vet jag?

Närliggande:

Sveriges valuta är SEB-kreditkronor då Wallenberg har tagit över skattesystemet

Annonser

14 thoughts on “Skulle du vilja ta över min skuld på 50 000 svenska kronor?

 1. Hur du kommer fram till att cornucopia är smart förstår jag inte, han är snarare trög och ignorant. Nej man är inte smart bara för att man kan stava rätt och formulera en text på ett fint sätt.

  Smarta personer skriver inte självsäkert om saker de absolut inte förstår sig på, något som cornucopia gör gång på gång, inte bara när det gäller kreditsystemet.

   • Den som ställer sig ödmjuk inför ett problem och luskar vidare för att nå full förståelse (såsom Lincoln) och insikt är förmodligen smart (eller så gör denna inställning personen smartare på sikt. Den som har en klar åsikt om ett svårbegripligt problem såsom Cornucopia är nog inte vidare smart…egentligen, snarare högfärdig.

   • Tack, Nebbilio. Jag är faktiskt ganska trög men det finns en positiv pryl i trögheten – man sväljer inte allt med en gång med halvöppen mun. Snabba människor i tanken är mycket mer följsamma till andras tankar än jag är. Så tröga människor kan också var smarta människor och snabbtänkta smarta människor kan lätt springa ifrån sin egen tanke när de låter andra tänka åt dem och bli förvånansvärt korkade.

 2. Cornucopia skriver i egenintresse. Han är en tradare och troligen en duglig sådan, om nu såna kan vara dugliga. Han vill hålla på med sina affärer, investera och parasitera på andras arbete så länge han kan. Läste ett inlägg han gjort om ”Limits to Growth”. Han skrev att bokens prognoser fortfarande höll streck. Men om man tror på det som står i den boken och samtidigt påstår att denna världen kan vi fortsätta med i minst fyrtio år till, då har man undra över om hans smarthet sitter på samma ställe som det man sitter på.

 3. Om nu Cornucopia, visserligen mot förmodan, skulle fatta hur penningsystemet fungerar men av egenintresse skriver nåt annat så är det mycket bra att han får detta skrivit på sin högfärdiga näsa. Mycket bra.

Kommentarer inaktiverade.