Bild på bankernas sk ”lån”

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Den största begreppsförvirringen bankerna lyckas skapa är nog att folk indoktrinerats till att tro att Svenska kronor och krediter är samma sak då de kan användas som betalmedel båda två. Men krediter är ju endast bankerna skulder på Svenska kronor och inget annat.  Kladdade ihop den här bilden lite snabbt som beskriver det – observera att bankerna aldrig ”lånar” in och sedan ut några Svenska kronor – bankerna lånar ENDAST ut sina egna skulder på Svenska kronor, för det är vad krediter är (för att försöka tjata in detta) – bankernas egna påhittade skulder på Svenska kronor och INTE Svenska kronor:

Min poäng är är banken inte behöver skaffa sig inlåningar först för att hitta på sina egna skulder (=krediter). Krediter (bankskulderna) hittas på först och reserver i Svenska kronor letar banken eventuellt efter. I fallet med stat/kommun behöver banken inte ens leta efter reserver då bankens påhittekvot är satt till oändlighet.

Centralbanken lägger annars till Svenska kronor när det behövs, ungefär 1 år efter det att banken hittat på sin egen skuld som de “lånat ut” (bl.a de två “Nobell”pristagarna Prescot och Kydland). Så gången är den totalt motsatta till vad ekonomer lär sig på universitet och handelshögskolor – bankens påhittning och “utlåning” av sina egna skulder (=krediter) skapar centralbankspengar, dvs de Svenska kronorna.  De Svenska kronorna skapar inte bankernas krediter genom “inlåningar” som banken “lånar ut” .

Som Steve Keen skriver:
”If the entire banking system is at its reserve requirement limit, then the Federal Reserve has three choices:

refuse to issue new reserves and cause a credit crunch;
create new reserves; or
relax the reserve ratio.

Since the main role of the Federal Reserve is to try to ensure the smooth functioning of the credit system, option one is out—so it either adds Base Money to the system, or relaxes the reserve requirements, or both.”

Så återigen bankernas påhittning av sina egna skulder på Svenska kronor som de “lånar ut” (=krediter) får centralbanken att föda fler Svenska kronor – så multplikatorteorin är inte bara fel – verkligheten är i mångt och mycket totalt motsatt till vad som lärs ut.

New York Federal Reserve Chefen Alan Holmes:

‘In the real world, banks extend credit, creating deposits in the process, and look for the reserves later”

Annonser

18 thoughts on “Bild på bankernas sk ”lån”

  • Det behövs en clearingfunktion mellan centralbankerna liknande den som bankerna redan har genom RIX. Då varje bank bara har sina skulder på Svenska kronor på kontona så vill ju ingen bank ta emot en annan banks skuld (=kredit) vid transaktioner mellan bankerna – varför skulle SEB vilja öka sina skulder genom att ta över t.ex Swedbanks skuld till en kontoinnehavare (=kredit)? Det gör de givetvis inte utan en bank måste samtidigt plocka från sin lilla pöl av riktiga Svenska kronor och skicka med om den vill att en annan bank ska över bankens skuld i Svenska kronor. Så RIX fungerar redan som ett forex-växlingskontor där bankerna vägrar se andras bankers krediter som Svenska kronor (vilket de ju inte heller är – de är ju bara bankernas egna skulder på Svenska kronor). Så det är helt rätt att säga att varje bank skapar sin egen valuta och behöver RIX för att växla sina falskmynt med andra banker vid transaktioner – Handelsbanken skapar Handelsbankskrediter, SEB skapar SEB-krediter osv och inget är Svenska kronor. Utlandet är väl bara en förlängning av samma sak mellan centralbankerna. Hur det rent tekniskt fungerar är jag inte hemma på.

 1. Det känns ju helt rätt och rimligt att bankens skulder hanteras som valuta av gemene man och företag.

  De är ju institutioner som har specialtillstånd för just detta. Egentligen är det inte svårare än att vanliga företag säljer vidare kundfordringar. Om jag som företag t.ex har köpt 1 kg guld så kan jag även sälja certifikat på 1 kg guld för samma pris + marginal. Detta dubblar mängden guld som ”finns” då jag har 1kg och min kund äger rätten till 1 kg. Det skulle även kunna vara datorer. Kunden i sin tur har rätt att sälja vidare derivat av sitt certifikat.

  När ett företag säljer på beställning så blir det ytterligare steg. Dvs kundfordran som skapas vid beställningen ökar den bokföringsmässiga tillgångssidan vilket gör att man kan beställa från underleverantören. Detta bindande kontrakt med viss löptid (fram till varan skickas) är lika mycket ”luft” som bankernas utlånade pengar. Enda skillnaden mot en bank är att staten står som garant och att skuldsedlar därifrån inte är öronmärkta. Dvs de behåller värdet även vid en konkurs.

  På vilket sätt är en bank annorlunda mot en postorderfirma som lägger sin beställning efter att kunden lagt sin order? Principen är densamma. Man säljer en vara utan täckning men fixar det efter affären.

  • Så det är naturligt att använda sina egna skulder som valuta? Ok, det finns säkert massa bostadsskuldslavar som älskar att höra det: BLT brukar skriva här så du kanske kan göra en deal med honom om att få ”låna” hans skulder av honom då du tycker det är ”rimligt och rätt” att låna och betala andras skulder! Han kommer bli skitglad. Och gör du det kommer jag högakta dig! Snacka om solidaritet och total oegennytta! 🙂

   Vilket fullständigt bladder, Viktor!

   Jo du kan sälja ett certifikat eller om du köper en kundfordran men är det ett giltigt betalmedel som du kan handla med på konsum? NÄ! Fånigt igen, Viktor!

   Det samma gäller postorderfirman – du tror på allvar att postorderfirman skapar en valuta genom att ”lägger sin beställning efter att kunden lagt sin order” – Jesus.
   Du tror säkert att om du skriver en skuldlapp där du skriver ”Jag är en jättesnäll prick som absolut kommer betala tillbaka 5 000 kronor” så kan du gå och handla med den som giltigt betalmedel på Elgiganten? Lycka till! Berätta hur det gick – och det räcker ju inte med att du lyckas lura någon stackars dåre om att din skuld är allmänt giltigt betalmedel istället för Svenska kronor – du måste även påvisa att din skuldlapp kan cirkulera som giltigt betalmedel i samhället och alla accepterar den såsom man gör med bankernas skulder på Svenska kronor (=krediter).

   Men varsågod gå ut och visa detta – videofilma, vet jag, det kan bli lustigt att se dig försöka pracka på andra ditt allmänna betalmedel i form av din egen skuld och kräva att du kan handla var som helst med det. Hur många tror du du kan lura med att ”det är rimligt och rätt”?

   Den här typen av ”argument” är ju så löjliga!

 2. Lindoln: Jag tycker inte att du ska öda kraft på dumma kommentarer. Du kan göra som Merit Wager. Bara sända inlägg. Där får ingen kommentera. Dina inlägg står för sig själva. Behöver inte förklaras. Tänk på det. Öda kraften på att skriva sanningen i bild och text som du gör. Trevlig måndag kära du!

  • @Lincoln och Helena

   Jag tycker att det är viktigt att besvara även ”dumma kommentarer”. T.ex så är Victors kommentar något man hör hela tiden, alltså att det är ingen skillnad på bankers verksamhet och ICA-handlaren eller postorderföretagen o.s.v

   Kanske det skulle vara bra att lägga upp ett FAQ med de vanligaste bankkramar-argumenten som man kan hänvisa till och där svar ges på dem. Man lär sig väldigt mycket på att läsa ”frågor och svar”

   • Löjligt att kalla folk för rättshaverist! Då har man verkligen noll och ingenting att komma med!
    En bra kommentar under Cornus inlägg:

    ”Lincoln vill nog inte nationalisera bankerna, däremot vill han nationalisera förmågan att skapa pengar, något som idag sköts av privata banker. Varför ska penningmängden styras av privata företag, när makten att styra mängden härstammar från staten?
    Kan det bli mer fel? Nej, dagens penningsystem är sämsta tänkbara för alla utom bankerna.”

   • Japp, det har ju t.om Bank of Englands chef, Mervyn King sagt – att det är det sämsta tänkbara. En till som psykiatriker Cornu har psykfallsförklarat. 🙂

 3. Lincoln, har du lust att köra din trolldetektor på min blogg? Någon André påstår att e24 siffrorna är påhittade (eller något i den stilen) i kommentarsfältet för mitt senaste inlägg.

 4. Håller delvis med Helena, men och ett stort MEN, jag läser denna blogg mycket pga den bultbräda som Lincoln gladeligen plockar fram när det kommer dumma kommentarer och ignorant folk som tror sig förstå systemet. Och jag fullkomligt älskar att se när bultbrädan gång på gång hackar sönder folk till höger och vänster! Bulträdan är imo halva bloggen 🙂 Så för min del ser jag gärna att lite av tiden ödslas på mörbultande 😉

  Lincoln: Jag är evigt tacksam för att du tar dig tid och ork att både utbilda OCH samtidigt värja dig för förståsigpåare. Tack!

 5. Tack alla för ert stöd!
  Tack, Helena för din omsorgsfulla tankar.
  Tack Jophiel, Perre, Janne, Skvit och farfar.
  Och tack Dan för att du uppskattar mitt bultbrädebankande – men jämfört med den här grabben är jag en fullständig amatör 🙂

 6. Den här kommentaren skrev Stan under ett av mina inlägg på Newsmill. Kopiera och sprid. Brodera och sätt som en bonad ovanför kökssoffan i torpet, i lägenheten, villan, bondgården eller herrgården:

  ”Roger säger att det bara är v som vill förstatliga banker. Men lösningen enligt penningreformförespråkare är inte att förstatliga banker, men privata banker ska inte längre ha rätten att skapa nya pengar genom fractional reserve banking.Staten ska ha ensamrätt till att skapa och sätta nya pengar i cirkulation!
  Sen kan privata banker agera på en fri marknad som andra företag.
  Med det system vi har nu, när en privilegierad grupp av privata bankintressen är de som i praktiken styr, kan vi inte säga att vi har demokrati och fri marknadsekonomi.
  Dom flesta tror nog att det är så nu, att staten har denna ensamrätt. Otroligt nog är det inte så!”

 7. Här får du en Hemimammakram som pep!

  Klart du ska banka lite vett i skallarna. Själv blev jag generad att jag fraterniserade med så bevandrade människor i Cornus blogg?? *skakar på huvudet*

 8. @Lincoln eller någon annan.

  Något som kanske skulle kunna skrivas in i ett FAQ som vi pratade om.

  Här är en sådant där argument som brukar komma upp när det skrivs om banker. Argumentet är att det är lika lätt att ”hitta på” skulder även om banken ”bara lånar ut de pengar som är insatta” Hoppa över allt med kapitaltäckning och ränta i exemplet. Och hela tiden används kontanter i äkta SEK.

  Antag att jag öppnar en bank och att banken har 1 miljon kronor i kontanter i eget kapital.

  1. En person A kommer in på banken och lånar denna 1 miljon (i kontanter) och köper ett hus eller något annat av person B. Person B sätter då in denna 1 miljon på banken (kontanter).
  2. Sedan så kommer person C in på banken och lånar denna 1 miljon och köper något av person B som sedan sätter in denna 1 miljon på banken.
  3. Sedan kommer person D in på banken och lånar samma 1 miljon. Vi kan sluta där.

  Då skall det alltså finnas 0 (noll) kronor i banken men 3 miljoner i lån som banken kan kräva in.
  Och då har banken ”skapat” 2 ”nya” miljoner trots att den bara lånat ut ”pengar som den har”……??????

  I princip skulle ju detta kunna fortsätta i oändlighet och hur mycket lån som helst skapas.

  Jag går bet på detta….. 😦

  • ”Jag går bet på detta….. ”
   Jamen sockerbetor blir nog bra!

   För ett alternativ kan ju vara att överföra tankarna till något användbart som socker som jag gjorde i det här inlägget:
   Vad är krediter? Jo, ickepengar som folk inbillats tro är pengar

   Tänk att socker är pengar och du stoppar in 1 miljon sockerbitar på banken och säg att detta är de enda sockerbitarna som finns i hela samhället. Antag att banken lånar ut alla dina sockerbitar till någon annan. På ditt konto står det lite kludd på att banken är skyldig dig 1 miljon sockerbitar – några sockerbitar=pengar finns ju inte på kontot. Men banken fixar sedan så att bankens skuld på sockerbitar går lika bra att handla med som de riktiga sockerbitarna. Kan man då säga att det finns 2 miljoner sockerbitar? Nä, det finns fortfarande bara 1 miljon sockerbitar – den andra 1 miljonen som banken är skyldig dig är ickeexisterande sockerbitar som banken (med staten hjälp) gjort som substitut för de riktiga sockerbitarna så att dessa ickeexisterande sockerbitar går att använda som sockerbitar. Om de sedan fortsätter serien ”låna in” och ”låna ut” de riktiga sockerbitarna som du beskrev så har ju för den skull inga nya sockerbitar skapats. Det som skapas är bara nya bankskulder på sockerbitar som de kan kräva att folk ska använda som pengar (=riktiga sockerbitar). Och till slut är blir det en djävla massa bankskulder på sockerbitar (=ickepengar=ickesocker) som används istället för riktiga pengar (=sockerbitar).

   För att ovan ska fungera måste det mao finnas två OLIKA sorters pengar – pengar (sockerbitar) och ickepengar (bankernas skulder på sockerbitar= ickeexisterande sockerbitar=krediter).

   Om banken ska låna ut 5 miljoner, vad ”lånar” de då ut? Är det sockerbitar (som det bra finns 1 miljon av i hela systemet) eller ickesockerbitar i form av bankernas egna skulder på sockerbitar? Det är givetvis det senare! Så banken kommer inte ”låna ut” några pengar – de kommer ”låna ut” sina skulder på pengar (=skulder på sockerbitar). Testa det med grannen och se om han går med på det – säg att han kan få låna 10 kilo ickesocker av dig mot att han betalar 10% ränta så att du får ett kilo riktigt socker av honom per år! Vore väl en ganska nice deal för dig? 🙂 Men om du gör så var djävligt noga med att kolla så att grannen är ”kreditvärdig” så att han inte blåser dig och sticker iväg med ditt ickesocker! 😉

   Jo, ett FAQ skulle nog vara bra tillsammans med ett bankorwellianskt lexikon 🙂

   • Ha ha, jag är oändligt tröööööööööööööög idag.. 🙂

    Jag måste smälta detta. Så jäkla konstigt att man snurrar upp sig på det som är absolut ”basic” gång på gång. Det är som att se Joe Labero utföra ett enkelt trick. Trots att han visar en hur han skall göra så blir man lika blåst varenda gång. Penningsystemet är i sanning ett av de absolut bästa illusionstrick som någonsin skapats.

    Jag skall börja med att sammanställa lite frågor till en FAQ och även se om jag kan göra förklaringar. Funderar på att gå igenom den stora FRB-tråden på Flashback för att hämta material. Fanns mycket argument för och emot där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s