Gör som bankerna – gör dina skulder till allmänna betalmedel!

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Kluddat ihop det här snabbt så det är fan inte snyggt men det är som det är.

Bankerna gör allt för att sudda ut gränsen mellan deras skulder på Svenska kronor och Svenska kronor. För att få folk att tro att deras krediter är annat än just bara skulder på Svenska kronor måste de odla myten om att de först ”lånar in” Svenska kronor av folk som de sedan ”lånar ut”. Detta är helt fel – det enda som bankerna ”lånar ut” är sina egna skulder på Svenska kronor – banken ”lånar” aldrig ut Svenska kronor till kontoinnehavarna (om kontoinnehavarna plockar ut sin fordran på banken så finns det ytterst lite Svenska kronor som bankerna kan betala sina skulder med).

För att lyckas med detta är det viktigt att bankerna får folk tror att bankernas skulder på Svenska kronor ÄR Svenska kronor men det är de självklart inte. För vanligt folk är mängden ”skulder i Svenska kronor” helt skild från mängden tillgångar i Svenska kronor som jag visar nedan (och visst det ser trivialt ut och det är det):

Alla håller givetvis sina skulder och sina pengar åtskilda som två helt skilda mängder och ingen av oss accepterar att en annan person försöker betala en skuld med sina skulder som visas nedan:

Men funkar inte banker så också kan man ju fråga sig? Jodå men bara mellan bankerna själva (vi andra får inte se på bankernas krediter, dvs skulder på Svenska kronor på samma sätt som bankerna internt ser på dem – vi ska tro att de ÄR Svenska kronor):

Så bankerna sinsemellan vägrar acceptera varandras skulder på Svenska kronor (=krediter) såsom betalning dem emellan. Men här kommer själva banktricket. Genom att göra sina egna skulder på Svenska kronor(=krediter) som ett lika gångbart betalmedel som Svenska kronor för alla utanför banksystemet har bankerna kunnat skuldsätta folk, företag och stat med sina egna skulder!

Bankerna har lyckats ersätta Svenska kronor med sina egna skulder på Svenska kronor (=krediter) så bra  att de nästan helt ersatt Svenska kronor:

Så nu används nästan bara bankernas skulder på Svenska kronor (=krediter) såsom betalmedel –  folk, företag, stat, kommun, ja allt, är skuldsatt av bankernas egna skulder (krediter) på Svenska kronor. Och bankerna har lyckats dupera folk till att tro att bankernas skulder ÄR Svenska kronor när det, som sagt bara är skulder på Svensk kronor.

Snacka om privilegium! Att kunna hitta på sina egna skulder och ”låna ut” dessa och säga att de är Svenska kronor! Vi vanliga dödliga får givetvis inte göra något sådant för då är det bedrägeri. För inte fan kan vi göra våra skulder till allmänna betalmedel som vi ”lånar ut” och ersätter Svenska kronor med!

———

Proportionerna på sista bilden får det att se ut som om Nisse ”lånat” nästan alla av bankernas skulder – så är det givetvis inte. Ska se om jag orkar göra en bättre bild och komplettera med.

Lägger till farfars kommentar då den är viktig:

“Men här kommer själva banktricket. Genom att göra sina egna skulder på Svenska kronor(=krediter) som ett lika gångbart betalmedel som Svenska kronor för alla utanför banksystemet har bankerna kunnat skuldsätta folk, företag och stat med sina egna skulder!”

….och ta ränta på det!!
Glöm inte varför:)”

Annonser

21 thoughts on “Gör som bankerna – gör dina skulder till allmänna betalmedel!

 1. ”Men här kommer själva banktricket. Genom att göra sina egna skulder på Svenska kronor(=krediter) som ett lika gångbart betalmedel som Svenska kronor för alla utanför banksystemet har bankerna kunnat skuldsätta folk, företag och stat med sina egna skulder!”

  ….och ta ränta på det!!
  Glöm inte varför:)

 2. Funderingar igen kring amortering. Ett ”kreditlån” som är en kredit tagen ur intet, ska ju vid amorteringen kvittas så att amorteringspengarna förintas. Det fanns någon uppgift att banken då lägger dessa amorteringskronor i ”en hög för sig” som lånas ut igen direkt. De kan inte användas till något annat (nej för de existerar ju inte). Det här är ju en skenförklaring så vi ska tro att allt är pengar. Är väl ändå samma sak som att förinta kredit kronor och sen skapa nya ur intet.
  Vad jag undrar är, vad händer när någon vill betala sin amortering och kommer med kontanter? En vanlig småföretagare har ju ofta mycket kontanter, när man får betalt så. Jag antar att banken inte river sönder sedlarna, utan lägger ytterligare ”en liten hög för sig”. Under posten ”stulit”.
  Fast det här kanske sker vid alla inbetalningar via bank med kontanter?

  • Bara Riksbanken kan skapa Svenska kronor (i form av sedlar och mynt eller genom att Riksbanken fyller på bankernas Riksbankskonton med Svenska kronor). Bankerna kan inte skapa Svenska kronor – de kan bara skapa skulder (till kontoinnehavarna) på Svenska kronor som de ”lånar ut”. En skuld på Svenska kronor kan ju per definition inte vara Svenska kronor varken för dig eller för en bank (vore ganska nice annars, tänk om alla dina skulder som du har plöysligt blev Svenska kronor 🙂 ). Så amorteringar (morte=döda på latin) dödar bara bankernas skulder på Svenska kronor men skapar inga Svenska kronor.
   Det sjuka är att bankerna har fått göra sina egna skulder till allmänt betalmedel (återigen det vore väl ganska nice om du kunde göra 🙂 ). Inte nog med att de gjort sina egna skulder till betalmedel utan de får dessutom ”låna ut” sina egna skulder på Svenska kronor och får någon annan att betala dem. Men några Svenska kronor har de inte skapat.

   • Jag tror att du svarat på en helt annan fråga än min. Men tack i allafall:)
    Jag menade att skenförklaringen var bankens sätt att ge sken av att de inbetalda kreditkronorna skulle vara riktiga pengar, som en liten illusion.
    Jag tror jag förstått din förklaring ovan, att det vi kallar pengar mest består av bankens skulder och inte är Svenska kronor. Som vanligt en bra förklaring som jag tror alla kan fatta. Det är ju inte vettigt att blanda plus och minus hur som helst.

   • Jo, du har helt rätt – det är ett sken då bankerna varken kan skapa eller förstöra Svenska kronor (om de inte gör som Schyman, eldar upp dom 🙂 ). Banker kan bara skapa sina egna skulder på Svenska kronor (=krediter) som de ”lånar” ut och inget annat. Så att amorteringar skapar Svenska kronor är bullshit. Kanske var mitt svar för omständligt! Solsting? Fan det är skönt ute ! En kopp kaffe och kolla ut över vattnet ska bli nice!

   • Tjena Lincoln, long time no see!

    Banka inte för hårt nu men jag måste få leka djävulens advokat lite ;.)

    Jag kan göra mina skulder till betalningsmedel! Förmodligen du också.

    Varje gång jag betalar med ett kreditkort, som Amex, så använder jag min skuld till Amex som betalningsmedel. Skulden skapar jag när jag använder kortet och ökar kreditmängden i samhället lite grann på köpet, precis som banksterna gör. Om jag vill kan jag till och med låna ut en del av min skuld till Lincoln 😉 Det är bara att gå till bankomaten och ta ut svenska sedlar och överlämna. Fast helst skulle jag vilja öppna ett konto åt Lincoln och skriva in lånesumman på det och sedan övertala honom att inte ta ut några svenska sedlar. Sedan kan jag sitta där och håva in ränta…

    I det fallet fungerar Amex som clearingcentral mellan mig och de jag handlar av, lite som riksbanken mellan bankerna.

    Och det troligaste är väl att jag bara lånar ut pengar om jag litar på Lincoln och tror att han tänker betala tillbaka, precis som Amex litar på att jag kan hedra min skuld till dem.

    Precis som med alla IOUs handlar det bara om förtroende. Alla sedlar, mynt, krediter, obligationer och allt annat man kan hitta på som betalningsmedel eller säkerhet för betalningar är värt precis så mycket som förtroendet är värt.

    Så principen är samma, men banksterna har gått ett steg längre; de har oligopol på betalningssystemen och gör allt för att krediterna aldrig skall lämna deras gemensamma system. Och så länge musiken spelar och finansmarknaden leker hela havet stormar så tickar det ränta och bonusar.

    “As long as the music is playing, you’ve got to get up and dance”
    – Charles Prince –

   • Tjena Chase!
    Då Amex inte med i RIX måste du ”låna” av Amex vad Amex ”lånar” av någon bank som får låna ut krediter (=bankens egna skulder) och som är deltagare i RIX. Berätta gärna annars hur din krediter kommer på andras konton och skapas (hittas på är mer rätt) om inte inom banksystemet som är anslutet till RIX om de ska vara giltiga allmänna betalmedel och du ska kunna betala genom det nätet? Amex har ett konto i någon bank som är anslutet till RIX och det är krediter från den banken du ”lånar”- du har inte skapat några krediter.

    Klart du kan skriva en skuldsedel som de närmast sörjande 🙂 kanske accepterar men du lär ju få problem att använda den som ett allmänt betalmedel – du kanske kan t.o.m få den snälle korvgubben att ta emot din skuldlapp men sedan är det nog ganska stopp – för korvgubben tror nog inte att han kan använda din skuldlapp när han handlar hos sin grossist. Så något allmänt betalmedel av din skuldlapp har du inte skapat men du har handlat på krita och det funkar ju bra tills dess du blåst tillräckligt många och folk kräver att få tillbaka sina pengar på alla skuldlappar du delat ut till höger och vänster – då blir det tjära och fjärdrar 🙂 Precis som för banksterna! 🙂

 3. Nä, det nätet kommer jag aldrig åt om jag inte är bank. Och om bara korvgubben tar kort så har du min skuldsedel där ;.) Däremot kan jag skapa krediter som går att handla för inom Amex ”nät” av kortinnehavare och affärer som godtar Amex krediter som betalningsmedel. Affärerna godtar i praktiken Amex krediterna på samma sätt som de godtar krediterna i bankernas betalkort eller svenska sedlar utgivna av staten. Alltså kan jag använda min skuld att betala med på Pressbyrån. Transaktioner genom RIX kommer att ske först när någon part vill realisera krediterna i svenska pengar.

  Skillnaden är väl egentligen mest att jag kommer att bli tvungen att hosta upp snabba cash efter 30 dagar medan banksterna kan cleara sina mellanhavanden med varandra via RIX och därmed inte behöver betala ut särskilt mycket netto vid dagens slut. Och nästa dag kan det vara tvärtom så det jämnar ut sig i längden. Och som sagt, under tiden tickar det stadigt in ränta…

  • Det är väl snarare att Amex skapar en skuld på Svenska kronor (krediter) som de ”lånar ut” (mot saftig ränta) för om du hade skapat din egen skuldvaluta skulle det ju inte vara vidare smart av dig att ta ränta av dig själv och ge Amex. Och i slutändan måste ändå Amex krediter komma in i det allmänna betalsystemet som ingår i RIX. Låt säga att du betala genom Amex till pressbyrån och pressbyrån har anställda som ska betalas löner som har Swedbank-konton – Swedbank kommer ju inte acceptera att ta emot Amex skuld utan Swedbank kräver att Amex ska betala i Svenska kronor.

   Men jag håller med dig till viss del – kreditringar – såsom Schweiziska WIR kan vara ett bra sätt att åtminstone delvis skapa ett visst utrymme för lokal självständighet. Det är faktiskt lite lustigt! Amex är ju faktiskt närmare WIR än JAK som har alla sina ”pengar” innestående på de stora bankerna och är i princip bara annex åt slavsystemet – den tanken har aldrig slagit mig förut. Så paradoxalt nog har JAK lite att lära av Amex (minus ränta då 🙂 ) för vad JAK borde syssla med är se till att få till ett system som WIR om de vill verka för en förändring av systemet.
   Så det var intressanta tankar Case! Tack för dom!

   • Detta var mycket intressanta tankar, för det skulle kunna vara ett sätt att starta lokala valutor! Detta måste spridas!

   • Absolut. Jag håller för övrigt precis på att installera banksystemet Cyclos på en server för att titta närmare på hur det fungerar. Systemet stödjer tydligen både kort, sms-bank, LETS och allt möjligt. Så fort man släpper idén om att det bara är storbanker som får hantera betalningar öppnar sig en helt ny värld av möjligheter 🙂

   • Jo, det stämmer! Om man bara släpper deras monopol på tanken finns det som som du säger enorma möjligheter! Tack Case för den nya vinklingen och tankarna! Jag blir själv inlåst i de tabkar som jag försöker låsa upp (tunnelseende kanske det kallas och kan lätt utvecklas till inlärd hjälplöhet) Och som du säger i dagens lättillgängliga informationsflöde är det egentligen lättare än någonsin då pengar i mångt och mycket kan ses som bara ren information. Det är egentligen väldigt paradoxalt att det informationssamhälle som de byggt för att fjättra oss istället kan användas emot dem – läs vad Brzezinski skrev 1970 i bok ”Between Two Ages: America’s Role in the Technetronic Era”:

    ”The technetronic era involves the gradual appearance of a more controlled society. Such a society would be dominated by an elite, unrestrained by traditional values. Soon it will be possible to assert almost continuous surveillance over every citizen and maintain up-to-date complete files containing even the most personal information about the citizen. These files will be subject to instantaneous retrieval by the authorities.’)

    Om du vill kan du ju skriva Cyclos något om det som vi kan lägga upp?

   • Har inte så mycket att säga om Cyclos just nu, men jag tror det är ett bra verktyg. Om inte annat tvingas man ta ställning till hur man skulle vilja att det fungerar under tiden man bygger upp sitt eget penningsystem, och det är ju skoj! Jag skriver en liten rapport när jag kommit lite längre.

 4. Ping: Det stör! « skvitts

 5. Tanken svindlade för ett ögonblick, men tillbaka till verkligheten. För att kunna starta en lokal ekonomi och kunna konkurrera med dagens kreditpengar måste problemen i dagens ekonomi vara så uppenbara att människorna i det område ska utgöra den tilltänkta ekonomin ser dem. Vi är inte där riktigt ännu. Man måste inse att de flesta inte har den blekaste aning om hur vårt penningsystem fungerar. Men skuldsedlar i en lokal ekonomi är faktiskt det enda riktigt ärliga bytesmedlet. Skuldsedlar som kvitton på saker/arbete att bytas mot andras saker/arbete. Det är ju så de flesta tror att våra pengar fungerar. Om man sedan har guld eller papperslappar som kvitton är i sak det samma, men guld håller längre än papper och finns bara i en begränsad mängd, till skillnad mot papperslappar. Problemen uppkommer ju inte förrän man börjar låna ut skuldsedlarna och ta ränta på dem:)

  • Såg just den här: http://thenextweb.com/insider/2012/03/01/the-future-of-online-banking/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheNextWeb+%28The+Next+Web+All+Stories%29&utm_content=FaceBook&fb_source=message

   Riktigt intressant. Världens ondaste företag Barclays är på god väg att skaffa monopol på tekniken för mobilbetalningar.

   Det poppar upp massor av spännande betalningslösningar nu. Ripple, hunungsvalutor, bytesringar, microbetalningar över mobil (där faktiskt Afrika verkar ledande i användning!) kommunstödda lokalvalutor i England bara för att välja några. PayPal har fått bankoktroj och flyttat till Luxemburg och den gamla penningtvättaren Forex smyger in från sidan med riktiga banktjänster.

   Det gamla bankoligopolet pressas från alla håll (utom från politiker och ägare som såklart vill fortsätta att skuldsätta mänskligheten) och de kommer att få det värre.

   Om nu bara staten kunde få tummen ur och beordra SBAB att pressa bolånen så skulle det bli lite riktig konkurrens.

   Man förstår att bankernas bank gör allt för att behålla kontrollen över betalningsströmmarna.

   Nebbiolo71 publicerade den här länken i en kommentar till artikeln i SvD om världens ondaste företag. Jag tyckte den var intressant så jag lånar den. Tack!
   http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed–the-capitalist-network-that-runs-the-world.html

   • Tack Case för en lösningsinriktad omvärldsöversyn. Jag är så djävla insnöad på att banka ihjäl det nuvarande systemet att jag tyvärr ofta glömmer att kolla upp att det dyker upp alternativ. Uruguay har tydligen infört en valuta liknade WIR som löper parallelt med den officiella valutan. Till skillnad från Schweiz så kan de i Urugay tydligen även betala skatter med sin WIR valuta.
    Och enligt Maveras översättning i av en Rysk artikel så:
    ”I ett av sina tal har Putin sagt att den västerländska ekonomiska modell baserad på lån inte fungerar. Han förklarade att Ryssland behöver skriva av alla skulder till banksektorn och måste börja en ny “industrialisering” av landet.”
    och
    ”Det finns tre modeller som den ryska ledningen kan välja att tillämpa. Den första är den sovjetiska industrialiseringsmodell från 1930-talet, vilket förutser statens lutning mot socialism och rättvisa. Det andra är en modell av Hjalmar Schacht som ledde den industriella revolutionen i Tyskland under 1930-talet. Och den tredje är en förbättrad version av den “vitryska modellen”.

    http://maverablogg.wordpress.com/2012/03/02/ryssland-ledarens-aterkomst/

    Tyskland fick hela bankkartellen på sig när de började ge ut statligt utgivna pengar istället för att ”låna” bankernas påhittade krediter. Så det kanske inte är så konstigt att Putin framställs som en ny Hitler precis som alla andra som inte lytt bankmaffian:
    Konsten att bli en ny Hitler

 6. Ping: Påtvingad sekretess – hot mot demokratin « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s