Vi behöver en större bazooka!

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Den allvätande (obs, inte felstavat!) bloggaren Cornu har fått en till person som han kan placera på sitt sinnessjukhus för mentalsjuka penningsystemshaverister. The Financial Time journalisten Martin Wolf har skrivit följande:

”…The pity is that the Bank’s new money is going to buy long-dated government debt. That will not achieve much, given how low yields already are. As the prime minister might say, policymakers need a bigger “bazooka”. It would be more effective if newly created money paid directly for government spending. The government could send £1,250 to each citizen resident in the UK. It could also use new money to purchase private debt, including loans to small businesses. This is off-balance sheet public spending. If the chancellor decides to call it “credit easing”, that is absolutely fine…. ”

Låter som ekonomiprofessor Steve Keens förslag (och, jo, Steve Keen är oxå sinnessjuk enligt allvätande Cornu) som jag tagit upp tidigare.

Det är oxå i linje med hur  Quantitative easing ska implementeras enligt ekonomiprofessor Richard Werner (som myntat uttrycket Quantitative easing – han är givitvis oxå mentalsjuk enligt allvätande Cornu)

Det bästa vore om staten spenderar ut skuldfria pengar i ekonomin och riktar dessa till uppbyggnaden av infrastruktur etc (till skillnad från bankernas skapande av krediter som bara eldat på spekulationsekonomin – förresten vem lever på att mjölka ur spekulationsekonomin? Jo, vår allvätande Cornu! Så att han anser att alla som hotar hans rätt att leva på spekulation är ”mentalsjuka” kanske inte är så konstigt).

Annars blir vi fast i ett bankskuldslav-samhälle med en feodal ordning. För i det nuvarande kredit/skuldsystem kan inte en omfördelning av ”pengar” (mer riktigt krediter) ske utan att penningmängden förstörs och det blir depression. Vid den stora depressionen på 30-talet förstördes 1/3 av penningmängden när krediter dödades (amortera betyder döda på latin) –  det fanns produktionskapacitet och prylar men inga pengar att köpa dem för.

För att maximera enkelheten blir det mycket grafik.

I t.ex USA är fördelningen av krediter extrem:

Enligt vad folk och troligen de flesta politiker tror är det då bara att omfördela ”pengarna” (och detta är problemet i förståelsen – det är inga ”pengar” – det är krediter som alltid hänger ihop med en lika stor skuld). Denna omfördelning kan ske genom vänsterns skatter eller högerns ”trickle down”. Jag tar inte ställning för någon av dem men gången skulle då, oavsett ideologisk teori, bli så här (lite seg animerad gif så att man ska hinna läsa, så ha lite tålamod):

Men det fungerar ju inte så! För om skuldslavarna får något över efter att de betalat det de behöver för att leva (mat, bostadskostnader etc) så börjar de ju betala av sina ”skulder”. Så vad som händer är följande (återigen: lite seg animerad gif så att man ska hinna läsa, så ha lite tålamod):

Så för att inte penningmängden ska kollapsa får de skuldsatta inte få för mycket krediter i detta sjuka parasitsystem:

Så det gäller att hålla både skuld och kreditbubblorna uppblåsta och åtskilda annars hotar de att förinta varandra. Lösningen är givetvis att skapa statliga permanenta pengar  som staten spenderar ut utan att skuldsätta någon och på så sätt punkterar bankernas skuldslavsystem med vidhörande parasiterande spekulationsbubblor (sedan får Cornu kalla oss mentalsjuka bäst han vill).

Annonser

22 thoughts on “Vi behöver en större bazooka!

 1. Vill du inte uppfattas som psykiskt sjuk bör du nog släppa Cornucopia? nu och börjar skriva ur ett annat perspektiv. Det börjar faktiskt bli lite skrämmande.

  • Ok, så jag är mentalt sjuk för att jag inte tillåter att Cornu kallar alla som vill ha en penningreform för mentalsjuka – spelar ingen roll om det är ekonomiprofessorer eller som i detta fall Martin Wolf? Då Cornu har en stor läsekrets tror dessa säkerligen på hans totala okunnighet och vissa av hans stinkande droppar av allvätande letar sig t.o.m hit (du t.ex). Att motverka dumhet (om den så kommer från Cornu eller genom att han tänker åt dig by proxy) ser inte jag som psykiskt sjukt.

   Du hade givetvis inget att invända mot vad Martin Wolf skrev i sak (på vilket sätt är han psykiskt sjuk?). Jag släppte fram din kommentar för att påvisa hur mentalt inavlad man blir om man låter Cornu tänka åt en by proxy – du är ett lysande, om än skrämmande, exempel.
   Gå ut i skogen och göm dig och sluta läsa Cornu – se till att du ”överlever” honom och försöker tänka själv. Du vet väl om att det inte är bra för utvecklandet av den egna tanken att alltid följa manualer? Om det så är Cornu eller ”Amerikanska militärmanualer” (att läsa sådant tycks mig vara lite på gränslandet till mentalt friskt) som tänker åt dig. Men du tänker säkert bäst på kommando – Apport! Var duktig vovve nu och spring iväg!

 2. Jag läser intresserad, men är okunnig i ämnet. Snöade in här på grund av att jag ville lära mig hur man startar en bank och hur det sen funkar med riksbankslån osv.

  Fråga: Om staten pumpar in cash, tex bygger nya vägar med nytryckta pengar, urhålkar man inte penningvärdet då eftersom ingen skuld tillförs? Jag försöker verkligen förstå men man blir trött i huvudet ibland. När banken skapar 99% krediter ur 1% så skapas ju en skuld samtidigt för att motverka att penningarna urholkas. Men om staten skulle köpa tjänster, vad skulle hända då? Lönerna skulle gå upp? Bopriserna upp? Och man måste fortfarande få låna mer för att ha råd att köpa ett hus, då man aldrig skulle kunna spara ihop till ett hus.

  Du skriver bra. Är det värt att läsa Cornu bloggen?

  Georg

 3. Om det nu är cornu-avsky eller nåt annat som du behöver som bensin för att motivera dig till att skriva, så fine with me ! kör på bara

 4. Cornucopia är inte ärlig. Han driver sin blogg som bara en så kallad investerare kan. Han vet hur vår ekonomi fungerar, han måste veta. Men han vill dra egen nytta av systemet och omvandla så mycket han kan till sin egen fördel. Han och hans gelikar, ställer alltid ut sitt kapital med krav på vinst. Han skriver själv ett inlägg om ”Att ta en vinst”. Jag tycker det inlägget säger det mesta om denne person och andra lika honom.

  Vi har genom sådana som Cornucopia förvandlat våra bytesmedel till en handelsvara och där är väl den största bristen i hela vår civilisation och eftersom det finns så många Cornucopior kommer detta nu snart till sitt oundvikliga slut,

  • Jo, han är allt annat än ärlig och tyvärr har du nog rätt. Men kanske kan det även komma något gott ur att det sociala kontraktet rivs. Lokala sociala kontrakt kan skapas allt enklare och när man kollar in program som cyclos så är det lättare än någonsin att skapa lokala tillförlitliga penningsystem där grunden är folks arbete och omsorg för varandra istället för det Cornu står för – egennyttan och spekulationen. Ett socialt kontrakt måste vara överblickbart och de som ingår måste ha förtroende för det. Folk får upp ögonen mer och mer hur detta förtroende missbrukas i dagens penningsystem av bankerna och vidhörande parasitanhang.

   • Tänk på att hela pensionssystemet är baserat på spekulation, staten tar dina pengar och ger dem till ”förvaltare” som sedan spekulerar med dem och tar självklart ut stora avgifter för detta.

    http://www.svd.se/naringsliv/din-pensionsangest-bygger-deras-vinst_6702249.svd ”Avgifter äter upp en stor del av pensionen, Kan kosta uppåt 500 000 kr.”

    Vet att du inte gillar guld men när guld var det underliggande värdet för de kvitton bankerna gav ut så var spekulation minimal, det fanns ingen anledning till att spekulera eftersom pengarnas värde var stabilt.

   • Jo, i princip är allt spekulation för bankerna måste hitta på olika sätt som deras skulder på pengar (krediter) påstås växa fortare än alternativet att folk plockar ut sina pengar i form av kontanter. För alla dessa bubblor (aktier, bostadsbubblan etc) är ju helt uppblåsta av de 2 400 miljarde skulder på kronor som bankerna har mot sina kontokunder (=krediter) – bubblorna är ju inte uppblåsta av de 117 miljarder Svenska kronor som finns i systemet (kontanter och bankernas innehav på sina centralbankskonton). Så kreditbubblor (bankernas skulder på Svenska kronor) måste växa fortare än alternativet att hålla sina pengar som kontanter för annars kommer ju folk vilja plocka ut sina fordringar på bankerna och banken måste erkänna att de inte har pengar för att täcka sina skulder på Svenska kronor (=krediter). Så det är ett enda stor pyramidspel hela skiten!

    Går utmärkt att blåsa kreditbubblor med guld som bas också – 20-talets bubbla som ledde till depressionen t.ex. Faktum är ju att länder som inte har något guld MÅSTE blåsa upp kreditbubblor för att kunna ha något att handla med under guldmyntfot.

 5. Jag tycker faktiskt det är riktigt uppfriskande att du ger cornu en uppsträckning ett par gånger i veckan, det minsta han förtjänar, samhällsfarlig som han är.

  Hade ju inte viljat vara elev till dig i skolan dock, fan ta en om man har fel på en fråga )

  • Jag är faktiskt ganska snäll! Du skulle nog bli ganska förvånad om du träffade mig.
   Men jag har ”diskuterat” penningsystem några år nu, av och till, och det finns inget annat område där man möts med sådan arrogans, nedlåtenhet och överlägsenhet samtidigt som all logik i princip saknas i snömoset som levereras. Det går inte att vara ”snäll” och diskutera med dessa desinformatörer – de är inte intresserade av att diskutera (kolla bara Cornu) utan försöker förödmjuka motparten genom ett närmast totalt obegripligt snömos-språk kombinerat med allehanda härskartekniker för att få ett tolkningsföreträde.
   Man märker ganska snabbt om motparten är intresserad av att diskutera.

   Fast det är lite roligt att typ Cornu eller signaturen ”Casper” ovan inte lägre vågar ta en diskussion utan enbart hemfaller till olika epitet – typ mentalsjuk, penningsystemhaverist, klent begåvade etc. Visar att de är lite desperata 🙂

  • Tack Helena men jag har haft nog med att hålla uppe den här bloggen och tror vi (för det är jag som skrivit men Janne, farfar, Håkan, Dave1b, Anders med flera har bidragit till det mesta) nått till parasitens kärna med mitt senaste inlägg. Förhoppningsvis kommer andra ha nytta av vad jag skrivit. Vi behöver inte backa in i hörnet och bli förödmjukade av desinformatörernas svammel och verbala dimmor längre.

   • Det är dock skönt att vara med i grupper som kan det här med pengarna. Du ska veta att du har stöd. Du kan gärna går med men utan att göra något. Ju mer vi är tillsammans ju gladare förlåt starkare vi blir…

   • Ok men då måste man fixa facebook-konto? Kan man vara anonym där? Och vilka grupper är det?
    Under förutsättning att jag får vara BammBamm och ta med mig bultbrädan 🙂

   • Det där med anonymitet och Facebook skulle inte jag ge mycket för. De kan visserligen kolla vem du är nu oxå, men Facebook?? I och för sig skulle du kanske kunna dra igång den folkrörelse som behövs för att stoppa idiotin. Men anonym………nää

    Läste just att nu börjar CDS,erna falla ut på Greklands statsbankrutt. Håll i hatten:)

   • Jomenvisst så kan du vara anonym på Facebook. Regga dig med en anonym email-adress bara och kör med en VPN-tunnel typ Anonine. Strunta i att ladda upp loggfoto och skriv andra uppgifter som inte stämmer (om det begärs några). Regga helst en ny emailadress eftersom man kan få en massa skräppost och då är det bra att få dessa till en adress som man slipper använda.

    Den gruppen vi började med heter ”Nätverket mot bankernas skapande av pengar ur luft”. Och om du klickar på denna länk (efter att du skapat ett konto) så kommer du förhoppningsvis dit.
    Begär bara att gå med i gruppen så blir du godkänd och kan sedan skriva i den.

    http://www.facebook.com/groups/125728355385/

    Ibland så är det några nyliberaler som skriver där och då kommer bultbrädan till sin rätt….. 🙂
    Sedan finns en hel del andra intressanta grupper men regga dig först. T.ex så finns ju ”Positive Money” och sådant, ja nästan alla bra rörelser finns på Facebook.

 6. ”Jag är faktiskt ganska snäll! Du skulle nog bli ganska förvånad om du träffade mig.
  Men jag har “diskuterat” penningsystem några år nu, av och till, och det finns inget annat område där man möts med sådan arrogans, nedlåtenhet och överlägsenhet samtidigt som all logik i princip saknas i snömoset som levereras. Det går inte att vara “snäll” och diskutera med dessa desinformatörer – de är inte intresserade av att diskutera (kolla bara Cornu) utan försöker förödmjuka motparten genom ett närmast totalt obegripligt snömos-språk kombinerat med allehanda härskartekniker för att få ett tolkningsföreträde.
  Man märker ganska snabbt om motparten är intresserad av att diskutera.”

  Jag stjäl citatet och om du sätter in ordet Kronisk Borrelia och MIG i sammanhanget, så ser du att det finns andra områden… *ler*

  Kör hårt och ge dem på nöten!!

  Hemikram

 7. Hej,

  vilken intressant blogg! Cornu har ibland riktigt intressant fakta, men tyvärr verkar han fått hybris. Ibland skriver han så ologiskt att jag själv velat börja blogga för att påpeka sakfel. Men! Nu kan jag kanske få utlopp för det genom att läsa dig istället. Samtidigt som jag kan få en bättre förståelse för penningsystemet, kollade på ämnet för 6 år sedan men kunde inte riktigt greppa ämnet, eller rättare sagt följderna av slutsatserna jag drog. Ska därför bli intressant att följa din blogg!

  Mvh
  Johan

 8. Jag undrar hur mycket man kan omfördela skattevägen inom detta penningsystem innan effekten blir som du skriver. Om man bara omfördelar och tar mest ifrån de rika och satsar detta på ”det allmänna” såsom skola, vård omsorg. Alltså ingen ”överföring” av krediter direkt till ”de fattiga” så att de kan amortera sina skulder. Utan mer en överföring till det ”offentliga”.

  Fast effekten kanske blir som du skriver ändå……?

  • Men krediterna skulle ju ”rinna över” till de som är skuldsatta om det offentliga skattade in och spenderade ut dem varvid penningmängden skulle minska.

   Men det kanske finns väl en ”uppgivenhetsfaktor” också då folk är så skuldsatta att det i princip inte spelar någon roll om de betalar av 10 000 kr på 3 miljoners ”lånet” – skillnaden i månadskostnaden blir så minimalt liten att de kanske tycker det är bättre att spendera pengarna på konsumtion istället. Tycker man har hört flera som säger att ”det spelar ju ingen roll om jag amorterear det påverkar ju bara marginellt vad jag måste betala till banken”. Snacka om ”inlärd hjälplöshet” – folk har blivit så intutade att deras påhittade skulder är riktiga att de inte ens försöker komma ut ur skuldburen.

   • Jo så är det säkert, det var det jag menade med ”Fast effekten kanske blir som du skriver ändå……?”. Krediterna ”rinner helt enkelt över”. Shit vad maxat sjukt det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s