Marknadsliberalismen = förklädd religion

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg. succen

——————————–

Religiöst fanatiska människor tror på att det finns en osynlig gud i himlen som styr allt – marknadsfundamentalisterna tror på en osynlig hand som styr allt – och båda två bygger helt på tro. Inte för att jag har något emot tro – bara den inte går ut på att slakta alla annan tro – vilket monoteismen i både judendom, kristendom och islam har gemensamt med den tokliberala marknadsfundamentalismen – om du inte tror på Gud i himlen kommer han förpassa dig till helvetet där du får brinna i evigheternas evighet – på samma sätt skippar marknadsfundamentalisternas ”osynliga hand” rättvisa genom att förpassa de som inte kan simma i socialdarwinismens ”sink or swim” race på botten av träsket.

Prästerna, rabbinerna och mullorna har använt Gud för att sko sig. De har fått människor att offra sina liv och egendom till templen och den osynliga ”Guden” i himlen. På samma sätt offrar folk sin själ på marknadsfundamentalismens altare. Denna gud står ovan kritik oavsett om han skippar sin rättvisa genom molnen eller genom sin ”osynliga hand”. Nakna och ensamma ska vi stå till ansvars inför ”Gud” och straffas.

Så det är ingen större skillnad mellan marknadsliberalismens monoteistiska tillbedjan och  judendomen, kristendomen och islams exploatering av människor. De lämpar sig alldeles utmärkt för psykopater att söndra och härska med. De sociala sambanden suddas ut och vi ska rannsaka våra tillkortakommanden såsom individer där psykopaternas hämndaktiga gud annars straffar oss. Psykopaterna själva tror givetvis inte ett skit på det här utan samarbetar internt hej vilt då de mässar för den krälande massan som vrider sig i smärtorna av sina egna tillkortakommanden.

—————-

Lägger till en kommentar från mig i det föregående blogginlägget:

Förutsätter att man tror på sagan om en ”osynlig hand” och att denna hand gör sina osynliga dåd i utopin ”fri marknad”. Och förutsättningarna för denna utopi är en rad teologiska antaganden som inte stämmer ett piss med verkligheten. T.ex antagandet om
* Tron på perfekt information för alla parter – dvs att alla har samma och omedelbar information samtidigt så att ingen gynnas
* Att alla spelar fair play men ändå inte då det gäller att ta död på allt och alla
* Att fullständig konkurrens råder och någon slags socialdarwinistisk utslagning sker
* Att inga stordriftsfördelar finns (bl.a på grund av punkten om perfekt information och dels p.g.a av att startinsatserna måste vara så små att ALLA konkurrerar på samma villkor – se punkten ovan, dels för att vid någon storlek måste även ett företag anses vara så stort att de kan ses som en samhällelig institution)
* Att inga grupper samarbetar utan alla är fullständiga egoister (fastän samarbete är det naturliga för människan – såvida de inte är psykopater)

Därtill kluddar de på med lite svammel om naturen, djungeln, organisk självorganisation och annat hokus pokus (företrädesvis Hayek men även de andra förkunnarna av den Österrikiska skolan)
Det de glömmer i sin lek i att leka fältbiologer är att i naturen finns inget statligt skydd för ägande eller ärvande – vill de verkligen ha det som i naturen så ska ingen form av ägande skyddas utan det är fritt fram för alla att roffa från andra? Men skydd av enskild egendom är ett undantag från den ”naturliga” ”organiska” skapelse som de målar upp sin himmel ”fri marknad” med.
Osv

Dvs allt är tro och ingen vetenskap. Och vilka är det som gynnas av att vi tror på svamlet ovan? Jo, de som alltid söndrar och härskar samt alltid samarbetar för att gynna sina intressen kollektivt är de som mässar för sina undersåtar så att undersåtarna fortsätter vara åsnorna som drar vagnen. Vad är egentligen skillnaden mellan tron på att man kommer till himlen bara man tror på gud eller all individuell framgångsteologi som får folk att tro på t.ex ”den Amerikanska drömmen” – det är samma djävla framtidsmorot som de håller framför åsnorna så att åsnan fortsätter dra kärran åt härskarna.

Det är genom samarbete som vi kan besegra parasiten – inte genom att falla för deras tanketrick att världen blir ett bättre ställe om vi konkurrerar ihjäl varandra.

Du frågade om en statlig centraliserad makt – nä, det är inte bra – därför behövs direktdemokrati där den gemensamma makten inte kan korrumperas såsom den görs nu (av just de krafter som predikar ”den fria marknadens” höga visa). Min motfråga blir – hur ska du fixa ett system som t.ex har perfekt information och inga stordriftsfördelar finns då dessa strider mot den ”fria marknaden”? Och hur ska du göra med djungeln? Om nu det ekonomiska systemet är någon organisk självorganiserande djungel (Hayek) så måste du ju rimligtvis vara emot all form av statligt skydd av ägande – tror du det kommer funka?

Moneyteismen och monoteismen har samma ruttna moder och är i princip samma religion. Samma blindhet råder också bland följeslagarna.

Annonser

One thought on “Marknadsliberalismen = förklädd religion

  1. Faktum är att från början var inte ränta tillåtet i den kristna världen, det är den fortfarande formellt inte i den muslimska världen, men tillämpas i flera muslimska länder. I den judiska världen har den varit det i alla tider har jag förstått. Detta gjorde att tex franska hovet under en period skuldsatte sig hos mosaiska bankirer. De fick därmed ett inflytande och tillgångar som andra icke mosaiska tosbekännare kunde skapa sig. Notera, mitt påstående har inget med antisemitism att göra. Samma sak skedde i flertal läner, detta ledde sedan till att man accepterade ränta i den kristna världen. Mao man avreglerade finansmarknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s