Gör som på Island – skriv av de påhittade boskulderna!

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Island verkar visa vägen igen. Och Islänningarna har givetvis rätt – boskulderna är påhittade från ingenting och det finns ingen anledning att de ska betalas tillbaka (eller rättare sagt – Islänningarna är villiga att lämna tillbaka det banksterna ”lånat ut” – INGENTING!)

Enligt en IMF (av alla)  rapport skulle Irlands ekonomi ekonomi boostas om Irländarna fick skuldavskrivningar på de påhittade ”lånen”. De parasiterande bankirerna är nog rätt skraja för fjädrar och tjära just nu så de måste börja ge efter verkar det som.

Memorandum of Understandingon measures to address household debt problems

Uppdatering:

Efter att ha läst kommentarerna på youtube från Islänningar verkar det här vara ganska ”hypat”. Det verkar v de Isländska kommentarerna vara så att de fortfarande får krypa för finansparasiterna även om smärre lättnader av de påhittade skulderna givits..

Annonser

14 thoughts on “Gör som på Island – skriv av de påhittade boskulderna!

 1. Hur som så finns det de som är lottlösa och de som inte blir lottlösa och det kommer ju inte funka hursomhelst heller om man är bankkramare eller inte bankkramare.

 2. Lottlös är inte samma sak som att vara utan pengar man kan vara utan hem utan något och då måste man ta vad man behöver och den situationen kommer uppstå för flertalet människor bland de som inte är lottlösa (konstigt att fler inte idkar nödens lag idag). Skrivs skulderna av så måste flertalet acceptera att bli ett B lag men det tror jag de inte gör jag tror de kommer ta vad som krävs. Djungelns lag och sen kanske det stabiliseras med olika klaner och allt börjar om igen med ett lag som ska vara socialistiskt verkande för de rikaste.
  Är vi inte mänskliga så är vi bara djur

 3. ”The island’s households were helped by an agreement between the government and the banks, which are still partly controlled by the state, to forgive debt exceeding 110 percent of home values.”
  Systemkramerier. Allt för att rädda bankerna.
  Och vem är det som bestämmer värdet på husen? Är det byggkostnaden, eller marknadsvärdet?

  • Det avgörs väl av hur mycket skuld banken är beredd att dela ut!?
   FIAT pengar ligger väl nästan helt o hållet hos Riksbanken för att skapa krediterna.
   Så dina virtuella tillgångar + din skuldtilldelning från banken, driver på priset när du budar.
   Just nu har, iallafall Swedbank, krav på 20% cash (egentligen dina virtuella tillgångar) + vad din kreditvärdighet ger dig som styrning för prisbildningen, räntan på bolånet hjälper väl till också att styra.

  • Å fan! Men jag tror inte Isländska befolkningen kommer gå med på det heller. Det är lite guts i Islänningarn – annat kan man inte säga.

   Jo, det var en jobbig djävel den där ”ekvationsteorin” på din blogg! 🙂

   • Jag beundrar ditt lugn ansikte mot ansikte med enkelspårig dårskap personifierad, det måste jag säga. För tillfället är det ”Janne” som häller vatten på gåsen. Ganska underhållande, sett från ringside.

    Håller med om Island. Såg f.ö. just Ronja Rövardotter dubbat till isländska – faktiskt mycket bättre (och mycket hårdare) än orignalet. Du har inte hört en vildvittra skrika förrän du hört det på isländska, tro mig.

 4. Skuldsätt bankerna istället… deras medicin vänt emot dem själva fungerar finfint för att få Sverige att blomstra… Jag föreslår:

  1) Insättningsgarantibegränsning till att bara gälla fullreservsbankkonton.
  2) Billiga fullreservskonton med internetbank hos SBAB till alla medborgare som önskar avgiftsfri räntefri riskfri banktjänst för sparande och transaktioner, detta för att konkurrera ut dagens maffiabanker här i Sverige.

  1 och 2 leder till att riksbanken får låna ut massiva mängder nyskapade pengar till privata banker som får akut brist på pengar att låna ut när vanliga sparare flyttar sina pengar till ”full reserve banking” -konton. Därtill får staten samtidigt in massiva intäkter av seigniorage som sänker skattetrycket i Sverige.

  Alla banker, även privata, kan få erbjuda sina kunder fullreservskonto, men då får de nog erbjuda en riktig förbättring i form av bättre internetbank eller något som kunder är beredda att betala avgifter för. Så länge banken följer fullreservskravet kan även privata banker få statlig insättningsgaranti på deras fullreservskonto.

  Alla banker får finansiera insättningsgaranti till deras räntekonton på egen hand, de får köpa skyddet av privata försäkringsbolag som då sätter en marknadsriktig kostnad för försäkringen.

  Privata banker har hittills kunnat skapa egna bankkrediter i stor kvantitet (97% av penningmängden), detta genom feluppfattningen att pengar ska ”arbeta”. (utvecklar senare i texten)
  Sveriges nationella valuta har riksbanken varit blyg att skapa (3% av penningmängden).

  Resultatet har blivit att staten endast får <3% av ränteintäkterna från bankverksamheten, om ens det eftersom riksbanken tror sig kunna styra de mångfaldigt större privata bankerna med sin styrränta, och därmed lånat ut till en lägre ränta än marknadsräntan.

  Lösningen är att vända på det, riksbanken ska skapa 97% av samhällets pengar och privata banker kan få skapa 3%. Hur görs då detta? Jo. Folket behöver inse att de genom att spara på fullreservskonto (motsvarigheten till en madrass med inbyggd internetbank, stöldskydd och insättningsgaranti) helt snuvar privata banker på möjligheten att vara penningskapare. Pengar som läggs i fullreservkonto tas i princip ut ur ekonomin, resultatet blir att privata bankerna måste söka kapital hos riksbanken för sin utlåning. Nu får riksbanken möjligheten att låna ut sina pengar, som även de skapas ur luften på samma sätt som banksterna skapar sina. Men nu betalar privata banken ränta till riksbanken för att få använda pengarna, riksbanken har utbildade ekonomer som har vett att ta betalt för utlånade pengar, de privata bankerna kommer alltså inte längre undan med att betala 0,0% ränta till privatpersoner för att få tillgång till kapital. Riksbanken kallar sin räntevinst för seigniorage, dessa pengar går till statskassan, och för att dra det kort; den privatperson som lånar pengar betalar nu ränta till riksbanken via den privata bank som förmedlar lånet, räntan sänker skatten för övriga befolkningen. Dvs, Spararen som väljer att inte låna ut sina pengar till privata banker (till underpris så som i stort sett alla bankkunder gör) har nu skapat en ännu större inkomst till sig själv genom att den får mycket sänkt skatt. Det lönar sig alltså mer att inte låta pengarna arbeta, då får nämligen staten möjlighet att agera penningskapare och vi får ett system där staten skapar de flesta pengarna i samhället och kan generera en stor inkomst så att vi arbetare slipper betala inkomstskatt.

  Låt privata banker vara låntagare, inte de som skapar pengar!

  Huvudsaken är att vanliga sparare från och med nu sparar på fullreservkonton i större utsträckning. Staten gör nämligen reklam för dessa konton genom sin insättningsgaranti om vi begränsar insättningsgarantin till enbart denna kontotyp. De som lånar pengar och därmed minskar köpkraften för alla andra i samhället, minskar nu skatten för övriga befolkningen. Det blir som en kompensation till folket. Privata banker förvandlas till låneförmedlare under riksbanken om alla sparar på fullreservkonton.

  Det viktiga med mitt förslag, eftersom jag inte gillar förbud, är att privata banker nu för första gången måste konkurrera på den fria marknaden med egen insättningsgaranti för sina räntekonton, de får anstränga sig för att locka kunder som vågar spara/investera/riskera sina pengar i just deras "bankster" affärsmodell. Hittills har de fått sparare serverade på silverfat genom statliga insättningsgarantier. Det har varit en väldigt fördelaktig affärsmodell att driva bank jämfört med andra branscher.

  Sedan vill jag förbättra samhället ytterligare, men dessa är mindre viktiga i det stora hela.
  3) Landvärdesskatt som drar in kanske 20% – 50% av skatteintäkterna.
  4) Avskaffade ränteavdrag

  3 motverkar bolånebubblor utan att kosta husägare minsta lilla. De pengar som annars skulle gå som ränta till privata banker för övervärderade huslån betalas nu som skatt till välfärden istället. Man snuvar bankerna på en stor inkomstkälla och ökar välfärden för hela landet på samma gång utan att ekonomin försämras för husägare. Därtill är landvärdesskatt mycket fördelaktig för nyttjandet av markyta inne i städer, det blir fördelaktigt att bygga mer kompakt och på höjden. Då kan vi äntligen få igång bostadsbyggandet för våra unga vuxna.

  4 resulterar i att vanliga spara-människor slipper betala skatt som subventionerar slösa-människornas privata lån. Vi slutar helt enkelt att subventionera de individer som göder bankerna med ränta. Det beteendet gynnar inte samhället och ska inte subventioneras.

  5) Gratis statlig internetlegitimation (openID) från skatteverket/polisen.

  5 kan tänkas självklar, vi måste ge webbutvecklare möjligheten att legitimera sina besökare. Endast då kan exempelvis komplementära internetbaserade valutor utmana nationella valutan och helt konkurrera ut privata bankkrediter med smidiga lösningar för små communitys.

  mvh
  Benjamin

  • Vad jag har förståt så äger staten bara namnet riksbanken ,systemet riksbanken är privat ägt enligt deras hemsida. Fast jag kan läst fel eller de skrivit fel, fast jag har ju satt upp det som kommentar på denna blogg. Vore kul att få det klart.

   • Huvudsaken är att seignioraget går till staten (folket), vilket det gör. Riksbanken behöver inte ens styras av regeringen för att mitt recept ska fungera (så länge seignioraget går till folket). Det är den minsta möjliga förändring som måste till för att förändra situationen. Det är något som man kan övertyga alla politiska ideologier att driva. Vänstern föreslår något mycket likt redan idag, deras bankdelning. De vill dela upp riskfyllt sparande och riskfritt sparande, detta gör inskränkningen av insättningsgarantin till fullreservskonton. Högerideologier vill samtidigt avskaffa insättningsgarantin för att skapa bättre konkurrens i banksektorn relativt andra branscher.

    Alla är redo och vill godkänna förslaget. Det är bara att sätta igång att driva frågan!

  • Intressant förslag med mycket vettiga tankar. Lägger upp det som inlägg om det är okej? (frågar men lägger upp det oavsett -man kan ju i alla fall låtsas att man är artig 🙂 ).

   • Jag vill som sagt att det genomförs, så sprid det så mycket du kan. Det finns säkert en ännu effektivare lösning, men jag kör på denna linje tills jag sett ett bättre förslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s