Varför måste vi jobba så djävla mycket?

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Pushar först för Stans blogg där han bl.a kommer med nya uppgifter som styrker misstankarna om varför Juholt fick gå:

Bankirernas kupp

Jag tycker om när kommentarerna leder till en dialog som mynnar ut i nya insikter. Jag tycker responsen i kommentarerna och dialogen är viktigast (särskilt när det blivit allt färre troll att banka ihjäl med bultbrädan 🙂 ). Kopierar bara kommentarerna från inlägget ”Kan pengar vara ”effektiva”?”  och tackar läsarna för att ni finns och ger nya perspektiv.

superzeke skriver: april 22, 2012 kl. 3:36 f m (Redigera)

Kanske lite Off-topic men ett suveränt exempel på en fullständig ”robot-varelse” och hur denne uttrycker sig. Det är på grund av just sådana här varelser som det sjuka i samhället kan fortsätta.

 1. Ett utdrag ur statens offentliga utredningar……”överkonsumtion av fritid” betyder här samma sak som ledighet/semester. Snacka om svammel i kvadrat. Jag får en nästan sjuklig önskan att få se och träffa den person som har skrivit de citerade raderna i utredningen……kan han/hon verkligen finnas ”på riktigt” och hur låter det t.ex när han/hon pratar och utför andra vardagliga saker.

  CITAT:

  ”Individer med hög produktivitet kan välja att härma personer med lägre produktivitet, dvs. arbeta mindre och generera samma observerbara inkomst som lågproduktiva, och på så sätt erhålla högre nytta genom lägre skattebelastning och mer fritid. Denna överkonsumtion av fritid innebär en snedvridning av samhällets resurser och därigenom effektivitetsförluster samtidigt som möjligheten att omfördela inkomster begränsas.

  För att fördelningsmålen skall uppnås och effektivitetsförlusterna i samhället minimeras ska skattesystemet utformas så att den här typen av härmningsbeteende undviks. En optimal utformning av skattesystemet kan därigenom vara att motverka härmningsbeteende genom att beskatta varor och tjänster som är komplementära med fritid, det vill säga varor som i relativt stor utsträckning konsumeras av personer med mycket fritid (allt annat lika). På detta sätt blir konsumtion av fritid mindre attraktivt i förhållande till beskattat marknadsarbete.”

  SLUT på citat.

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Statens-offentliga-utredningar/Sankt-restaurang–och-catering_GZB324/

  Janne

  • Lincoln skriver:

   Tycker inte det var ”off topic”. Tycker det är ett typexempel på hur ekonomer använder något helt odefinierat (=pengar) som måttstock på effektivitet.
   Det lustiga är att idioten troligen är ekonom då han använder termen ”allt annat lika” (Ceteris paribus).

   • superzeke skriver:

    Ett enkelt recept…

    1. Regeringen vill införa något. De tillsätter en utredning där de anlitar någon med titeln ”expert”.
    2. Uppdraget till ”experten” är att komma fram till ett positivt svar på förslaget i utredningen.
    3. Experten använder sig då av vissa nyckelord och kombinerar dessa med t.ex den här ”språkmaskinen”

   • Denna utredning på några hundra fullständigt obegripliga sidor delas sedan ut dagen före omröstningen till 349 riksdagsman att ta ställning till. Och med instruktionen vilken av knapparna ”Ja” eller ”Nej” de skall trycka på vid omröstningen.

    Påminner det inte lite grand om omröstningen den 23 december 1913 när Federal Reserve röstades igenom. De få som kom till den omröstningen hade säkert inte hunnit läsa igenom vad de röstade ”Ja” till, de hade väl fullt upp med att testa så att ”tomtedräkten” skulle passa
    nästa dag eftersom det då var Julafton.

  • case skriver:

   Underbart! Jag lånar :-)

  • Rymdtroll skriver:

   Och arbetet ska bestå i att producera kontors saker och möjligen krigs articklar och annat som producerar mer inget riktigt jobb bara sitta och vara upptagen föpr att inte nöta på jordskorpan förmycket..Undrar hur lågt de kan sänka mänskligheten! Hur lågt som helst tydligen.

 2. superzeke skriver:

  Mycket tänkvärt att lyssna på i denna video. Det är inte ofta sådant här diskuteras när det finns en politiker (f.d i och för sig) närvarande, Birger Schlaugs slutord ifrån 1.03.25 t.ex…

  Lars Wilderäng (han i mitten) har jag inget som helst förtroende för men Birger Schlaug och Anders Lindqvist verkar väldigt vettiga.

  Birgers slutord (hoppas det blev rätt nu) citat:

  ”Som politiker har jag förstått att alla beslut baseras på att man ska ha ekonomisk tillväxt. Ni kan tänka er den här maxtaxan på dagis som infördes för ett antal år sedan… Om man gräver till och med i det arbetsmaterialet så står det att maxtaxa på dagis, ja det är bra för barn säger man, men det var inte därför man genomförde det utan det var för att det skulle ge ekonomisk tillväxt. Föräldrarna skulle arbeta mer, vilket genererade ekonomisk tillväxt. Det står i utredningsmaterialet. Det står där.

  Allting bygger på detta. Och vi som står här och ni som sitter där… I den politiska världen, i realförhandlingar, så ÄR ni ekonomiska varelser. Ni ska konsumera, och ni ska producera utav helvete, ni ska springa omkring i ett ekonomiskt hjul. Ni är reducerade till ekonomiska varelser.
  Men om vi nu reser på ryggarna så inser vi att vi är sociala, biologiska och kulturella varelser. Och det är en jävla skillnad på att bygga ett samhälle för ekonomiska varelser, som ska springa omkring som skållade råttor i ett ekonomiskt hjul, och att bygga ett samhälle för riktiga människor.

  Och då är det dags att vi reser oss och säger att nu ska vi bygga ett samhälle för riktiga människor. Kulturella, sociala och biologiska varelser. Och det blir ett jävligt bra samhälle. Faktiskt. Det blir inte ett fattigt samhälle, det blir ett rikt samhälle. Vi kommer ha god materiell välfärd, vi kommer ha mindre stress, vi kommer ha mer kultur, mer social närvaro. Ett bättre samhälle helt enkelt. Och det är det vi ska bygga, det är det som är steg tres förbannade skyldighet att se till att nästa val så ska man diskutera de frågorna.”

  Slut på citat.

  • Lincoln skriver:

   Jo, han var riktigt bra Schlaug. Cornu (wilderäng) gav mig faktiskt än mindre förtroende fastän han bollade med siffror (just hans värdemätare var pengar, kronor/dollar, dvs en värdemätare som ingen ekonom kan definiera).

   Något som jag missade lite dock var kopplingen (även om Schlaug var inne på den lite grann) mellan pengar och att vi ska tvingas arbeta så mycket. För ytterst få människor i samhället arbetar med något vettigt och de som faktiskt gör det har låg social status. Effektiviseringen av jordbruket har gjort att de bara krävs ett fåtal bönder för att producera mat åt alla (men de bönder som finns får jobba häcken av sig istället – de är bland fåtalet som har ett riktigt jobb). Produktiviteten är enorm men det mesta går åt till att producera skitsaker som köps på lika onödiga gallerileror. Varför används inte resurserna mer effektivt så att vi slipper jobba så förbannat mycket? Keynes sa ju redan på 30.talet att i framtiden skulle vi inte behöva jobba mer än 3 timmar pga den enorma produktivitetsutvecklingen – han har rätt – vi skulle inte i snitt behöva jobba åt andra mer än så. Robotisering och datoriseringen i industrin och på kontor har rationaliserat bort massor av RIKTIGA jobb.

   Svaret, enligt mig, på att vi jobbar så förbannat mycket är att annars skulle vi hinna med att skapa värden utanför penningsystemet. Hade vi mer fritid skulle vi kunna göra nyttiga saker med den som gynnade varandra utan att använda pengar – vi skulle hinna med att göra tjänster och gentjänster till varandra – vi skulle hinna bry oss om varandra, vi skulle kunna hinna med att laga istället för att köpa nytt, vi skulle kunna odla och bli mer självförsörjande. Vi jobbar så mycket – inte för att det skapar mer värde för flertalet i samhället – utan för att upprätthålla värdet på den fiktiva enheten pengar! Och detta perverterade tillstånd kallar ekonomerna ”ekonomiskt effektivt” – systemet mal ner människor med onödigt arbete och bränner jordens resurser för att påhittet pengar ska kunna fortsätta ha ett fiktivt värde! Sjukt!

   För de som kontrollerar penningen är alla värden vi skapar utan att använda pengar värdelösa – från parasitens synvinkel är det inte bra att vi blir självförsörjande och hinner skapa egna värden som vi dessutom hinner ge eller byta med varandra. Fritid är bra om man köper något och inte gör ett skit av nytta – kollar på TV t.ex.

   Undrar om det kommer en lag som likställer fritid med svartarbete? Snubben som skrev om ”härmning av fritidsbeteenden” (eller vad det nu va han skrev) kanske kommer skriva den på totalt obegriplig svenska?

   • superzeke skriver:

    Japp, det har liksom två funktioner. Dels den du nämner och sedan den att ingen skall hinna eller orka ”tänka till”.

    Talesättet ”fåfäng gå lärer mycket ont” får plötsligt en helt annan innebörd….. :-)

    • Lincoln skriver:

     Hade faktiskt inte koll på det talesättet så jag var tvungen att kolla upp:
     ”fåfäng gå lärer mycket ont – den som är arbetslös har tid att fundera ut elakheter och brott”
     Visst! Klockrent!

 3. Mimmi skriver:

  ”Denna överkonsumtion av fritid innebär en snedvridning av samhällets resurser och därigenom effektivitetsförluster samtidigt som möjligheten att omfördela inkomster begränsas”.
  Just nu tycks ju omfördelningen av samhällsresurserna fungera jätte-effektivt, skickades inte hela budgetöverskottet på 68 miljarder ner till någon behövande bank i Spanien nu i dagarna?
  Ditt värdefulla skrivande på din blogg Lincoln, är ett typiskt sådant värde som aldrig kan mätas i pengar.

  • Lincoln skriver:

   Tack Mimmi! Men jag tycker det vettigaste kommer i kommentarerna – som Jannes kommentarer i det här inlägget och dina (jag hade tänkt kommentera din tidigare kommentar – som var kanon och mycket tankeväckande- men annat kom emellan – jag ska försöka kommentera den senare).
   Som du säger – i kontakten mellan människor skapas värden som penningsystemet inte kan komma åt – därför ska vi ha så lite fritid som möjligt och den fritid som vi har ska vi använda till att konsumera eller kolla på TV som berättar hur vi ska tänka och vad vi ska köpa. TV:n ska dessutom ersätta våra social kontakter så att vi verkligen tror att vi har en vän i TV4 morgonsoffa. Söndra och härska oss till småbitar så att vi måste gå och köpa en ny identitet för att klistra ihop oss. Likt tidningarna som ena veckan har tårtrecept och nästa vecka har bantningsrecept vet stylisten i TV4s soffa vilket klister vi ska köpa för att känna oss som helare människor .
   Fan va vi har blivit blåsta!

Annonser

13 thoughts on “Varför måste vi jobba så djävla mycket?

 1. Vi kommer inte vidare, iaf inte fort nog.
  Vi vet tillräckligt bra, hur vi blir bedragna.
  Vi vet tillräckligt bra, vilka som ligger bakom.
  Men sen då? Det måste ju upphöra i vår tid!
  Att tillräckligt många skall fatta ovanstående verkar utsiktslöst. Men även om mängden räcker till, så GÖR folk generellt ingenting, utan beter sig som den skock får/offerlamm, som våra parasiter kallar oss.
  Förslag: Vi som vet, gör oss ”fria”, och får iaf den mentala tillfredsställelsen av att inte längre vara sönder-rövknullad. När snacket sedan går bland de mer tröga, så kanske dom tar efter.
  Vad är då ”fria”?
  Man måste ur skattegreppet till att börja med. Man jobbar med F-skatt, och gör samma som SAAB, d.v.s går inte med vinst på 20 år, dvs det blir ingen skatt.
  Då blir det inte längre behov av att jobba häcken av sig, eftersom man då inte längre göder asen.
  Det jag tjänar, skall INTE gå till de nya krig som smugits på oss.
  Det skall inte gå till prostituerade/komplett inkompetenta/onödiga politiker, hemma eller i EU.
  Det skall absolut inte gå till att ”rädda” banker!
  Som vuxen människa får man då använda det egna huvudet till att bestämma över vad man gör med sina surt förvärvade pengar. Sparar till pension/sina ungar/vad som helst.

  Mer förslag eller kommentarer, så vi kan agera nu, eller skall vi diskutera detta i evighet, tills vi sitter på fattighuset, tills vi slutligen dör? För till fattighuset kommer vi rätt snart, såvida dom inte återinför ättestupan igen. Våra barn strax därefter!
  Ättestupan är ju kostnadseffektiv lösning för improduktiva produktionsenheter som vi ju betraktas som, enl den ovan citerade ekonomen.
  En sånt as! Nån kanske blir så förbannad att denne skulle kunna ta honom av daga, gratis!
  Det måste ekonomen gilla 🙂

  • Sant! Det här är bara tippen av isberget. Lögnerna, bedrägerierna, folkmorden etc är så stora att folk knappt skulle tro dem om de öppnade Pandoras låda. Men det är som ett nystan – har man väl fått tag i änden och följer tråden kan man inte undgå att se mönstret. Men det kommer bli ett stort piller för många att svälja om de vill ha reda på sanningen bakom alla draperier av lögner – det är inte mycket som är sant av det vi fått lära os om historien och hur samhället fungerar.
   Men de tappar greppet om deras påhittade sanning samt deras mentala manipuleringstrix börjar tappa sin verkan.
   Jag gav lite förslag här:
   https://parasitstopp.wordpress.com/stoppa-finansparasitismen-nu/

 2. En omdefiniering av ”arbete” kanske behövs, kopplad till ett system för medborgarlön, samt avveckling av privatskulder för att få bort piskan som skulderna innebär? Nu räknas bara lönearbete som arbete, men allt annat och kanske mer samhällsnyttigt då som görs utan ersättning? Vissa sociologer räknar även icke avlönade aktiviteter som arbete, så tanken är inte ny.

  • Definitivt!
   Undrar vad riktiga arbetare som jobbade på fabriker och inom jordbruket, för säg 60-år sedan, skulle tycka vara arbete i dagens samhälle? De skulle nog se de fåtal bönder som finns kvar som havandes ett riktigt arbete. Byggnadsarbetare, vårdpersonal och ett par andra grupper skulle de nog också klassa som arbetare. Men troligen skulle de inte se större delen av tjänste och servicesektorn som arbetare – eller åtminstone som arbete med stort frågetecken.
   Precis som Schlaug sa, och som Janne citerade, jobbar folk som skollade råttor. Schlaug verkar dock inte ha kopplat att vi jobbar som skollade råttor för att vi inte ska skapa värden på vår fritid som penningsystemet inte kan suga ut. Tjänstesektorns och servicesektorns ”arbeten” är i många fall lika meningslöst arbete som de brukar göra komikteckningar om fångar i fängelset där en gräver en gro medan en annan fyller igen den. Kolla bara på svamlande ekonomen ovan som skrev om ”överkonsumtion av fritid” – va fan gör en sån snubbe för nytta?

   Du har rätt om de påhittade skulderna också – det är ett effektivt sätt att tvinga folk att jaga pengar och få dem att bli löneslavar.
   Jag skrev om det här
   https://parasitstopp.wordpress.com/2012/04/06/skuldslaveriet-existerar-for-att-loneslaveriet-ska-kunna-fortga/

   Pengar kan aldrig skapa något av värde, även om vi inbillats tro det – pengar kan överhuvudtaget inte arbeta. Däremot är det vi inom samhället som skapar pengars värde. De som kontrollerar penningen och kan skapa den från ingenting vill givetvis till varje pris att pengar behåller sitt värde – även om det är till priset av att en majoritet av befolkningen får en värdelös tillvaro.

 3. Persson sat ”endast den som är skuldfri är riktigt fri”. Mao alla andra är Nexus.
  Hela fördelningssystemet för allt som produceras bygger på att man har ett jobb och därmed en ”inkomst”. Har man inget jobb så står man snart utanför fördelningssystemet om man inte har massa virtuella pengar eller andra tillgångar som genererar det. Det Lincoln pekar på är just detta faktum. Eftersom dagens politiker är så fast i Friedmanträsket, tom sossar, så tror dom att endast nyliberala värderingar gäller. Tex att dagisbyggnadens teoretiska värde ska generera marknadsmässig avkastning. Och få ifrågasätter tänket eftersom dåren fick Nobelpris
  Det är väl inget fel att vanliga människor har kapital, i någon form, som genererar pengar, som gör att de slipper jobba så mycket. Men om människor har skulder så intecknar dom sin framtida ledighet=frihet mao man är Nexus. Staten kan generera jobb, men i dagens värld är det som att föreslå incest. Staten kan ge ut skuldfria pengar för att sätta folk i jobb, om det behövs, men bankerna vill ståför kapitalbildningen. Hur ska man få tv-idrottsknarkande o nöjes-tvknarkande människor att ens bry sig om att driva en förändring? Mao det behövs en folkrörelse.

  • Precis – då det är samhället och dess folk som bestämmer värdet av pengar är det även de som ska ha kontrollen av hur de skapas.. Att, såsom nu, ge penningmakten till ett gäng parasiter som gör nexus (skuldslavar) av oss alla är inte det sätt pengar ska skapas på. Arbeterarörelsen har alltid jobbat för att folk ska jobba mindre och inte mer – detta för att de ska kunna skapa sig ett liv utanför penningjagandet. Att politikerna (oavsett färg) deltagit i skuldförslavningen av människor är troligen ett av de största sveken i Sveriges historia, För nu finns förutsättningarna för att jobba mindre – jordbruket producerar nog för alla med en minimal arbetsinsats (fast, som sagt, de fåtal bönder som finns kvar får jobba häcken av sig) och industrin är extremt producerande.

   Med nuvarande skuldsystemet kan staten bara få in ”pengar” (bankernas påhittade krediter) genom skatten genom att mjölka de löne/skuldslavarna som bankerna skapat. Därför måste staten se till att folk arbetar maximalt, med vilka djävla idiotjobb som helst, för att kunna ha skatteintäkter.

   Om utgivningen av pengar blev statens rätt skulle staten inte behöva mjölka folket på pengar genom skatten och vi skulle kunna få det mesta av välfärden gratis. Pengar skulle inte längre användas för att göra skuld/löneslavar av befolkningen. Pengar skulle bli folkets tjänare och inte såsom nu då folket är tjänare till penningen (uttrycket tjäna pengar är så rätt så rätt i dagens system).

   Att privata parasiter får ha guldbyxorna på sig och skapa penningsurrogatet krediter genom att skuldsätta allt är grunden till hela problemställningen och förslavandet. Penningskapandet ska var en allmännyttighet, precis som vägarna – inte ett utsugningsinstrument åt ett gäng finansiella parasiter.

   • Jag håller med dig till fullo vad gäller hur dagens pengar fungerar, men inte dess framtid. Dagens pengar/krediter ställs ut mot en framtid som måste växa. Det måste i kreditgivarens ögon finnas en möjlighet att betala tillbaka krediten och dess ränta. Att bankerna ställer ut ett belopp och kräver tillbaka två innebär att de råvaror krediten baseras på, måste finnas i en ökande mängd i framtiden. Hela vårt kreditsystem är uppbyggt på en framtid som måste öka.

    Med skuldfria pengar blir det staten som ska garantera pengarnas värde. Men hur ska den kunna det, om de råvaror saknas ska möjliggöra tillverkningen av de produkter som då ska representera pengarnas värde? Den enda gångbara valutan i en värld vars tillgångar krymper är tid mot tid. Ett kvitto på nedlagd tid för en produkt utlovad öga mot öga i en lokal ekonomi där alla känner alla, är den enda valuta som blir gångbar i en denna kommande värld. Så har pengar fungerat i hundratusentals år före vår tideräkning och den framtida utgör ingen skillnad. En ärlig värld där allas arbete värderas lika.

   • Håller med dig om att dagens skuld mot morgondagen aldrig kommer kunna betalas. Det är så sjuka siffror och än sjukare blir det om man försöker åskådligöra det, som här:
    http://demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html

    Så att dagens finansiella fiktionsekonomi går åt helvete är vi ense om (hoppas svinen inte startar ett till världskrig för att komma undan den här gången också). Däremot är jag mer positiv till framtiden än du är. Energiutvecklingen har medvetet hållits tillbaka för att petrodollarn ska överleva – alternativ till olja (särskilt lokal sådan) har trykts ner. Finns en hel del där som går att utveckla, såsom t.ex thoriumreaktorer (som dessutom skulle kunna användas för att bränna bort kärnkraftsavfallet från dagens kärnkraft och lösa problemet med slutförvaring). Drakvindkraft är ett annat exempel:

    Men du har givetvis rätt att vi måste skapa hållbara lokala samhällen som använder mindre med resurser (och återigen är det penningsystemet som gör att saker ska gå sönder för att företagen ska kunna få in pengar – ett penningsystem där pengarna är viktigare och har högre värde än människorna och naturen är roten till detta också). Cradle to Cradle är något som jag tror kommer växa sig större och det kommer också vara lokalt baserat.

    Dessutom tror jag att produktion av varor kommer hamna mer och mer hemma i takt med att 3d printrar utvecklas. Redan finns open software där man kan ladda ner och vara med att utveckla prylar. Snart kommer vi kunna skapa våra egna elektronikprylar (förhoppningsvis genom att återbruk) genom att ladda ned ritningen från internet (man kan tydligen redan göra det till viss del). Så jag är nog mer optimist än du är även om jag helt delar att det är en sådan ekonomi som du skriver om är vad vi ska sträva efter.

   • Jag vill inte skriva dig på näsan om framtiden, men jag tycker att tänkande varelser som du och de förståndiga människor som läser din blogg tål att fundera över den tid som kommer. Att våra fossila resurser är begränsade och att de idag förbrukas i en exponentiellt ökande takt vet vi. Enligt världens ledande forskning, peakade oljan (crude oil) 2005-2006 någon gång. Detta innebär att inte att oljan tagit slut, utan att utvinningshastigheten inte kan ökas. Det går inte att pumpa upp mer än de 88 miljoner fat om dagen som vi förbrukat dagligen sedan 2006 och det är ingen lång tid kvar tills utvinningshastigheten minskar. För att ekonomin skulle kunna öka måste energin den slutligen baseras på oxå öka, men så har inte skett. Detta liktyder jag med de finansiella problemen vi ser i våra ekonomier. De kan inte växa.

    Men nu kommer vi till det jag vill diskutera. Ny teknik blir inte heller möjlig att utveckla i en värld vars energitillgångar krymper. Det går inte att skapa pengar i den världen och utveckling kräver pengar!

    Där står vi med byxorna nere och ändan bar och jag kan inte se någon lösning. Vår enda framtid är lokala självförsörjande samhällen där inga pengar krävs. Bytesmedel i form av bruksartiklar, förnödenheter och dylikt, men pengar nej.

   • Jo, jag vet att oljan sägs ha peakat (faktiskt har ju Engdahl, som du brukar hänvisa till ibland, omvänt sig till att inte tro på peak oil – men jag håller nog med dig i det fallet) men jag tror det även finns alternativ och att thorium är ett sådant (vinddraken som var extremt enklare att bygga en vanliga vindkraftverk samt kan maximalt få ut 4 gånger mer energi pga av att den kan utnyttja jetströmmarna är en annan lite mer exotisk men troligen fullt funktionell).
    Det kommer krävas teknik för lägre konsumtion också och jag tror inte pengar nödvändigtvis behöver vara nödvändiga i det – kolla open source, Linux och de 3d printing maskiner och ritningar (som kan laddas ner) som finns – de skapas för att folk vill dela med sig. Men vi delar nog förhoppningen att pengar ska spela en mindre roll mellan människor och att medmänsklighet och gemenskap bildar grunden istället för att, såsom nu, penningen söndrar oss för att härska.

   • Ja, 3d printers är fascinerande och trots att det är en teknik i sin linda, faktiskt ganska imponerande. Med fortsatt utveckling kanske dagen kommer när man kan skriva ut fungerande maskiner hemma! Jag har för mig att vår vän Corny brukar kalla sånt här för tekniknaivism, men skit i honom 🙂 Andra spännande grejor att kolla in kan vara hur man gör biodiesel av algmassa som odlas i vattenfyllda genomskinliga rör, eller hur man kör sin dieselbil på frityrolja från restauranger. Det fungerar inte för alla, men många bäckar små! Det där kanske jag inte ska skriva, då får jag väl konkurrens bakom thai och kinakrogarna 🙂 Hopp finns det väl iallafall,

 4. 700 miljoner kommer valutabytet att kosta – det är väl summan av de pengar som Sverige äger kanske?

  Idag behöver jag din hjälp om du kan. titta in till mig så får vi se?

  Hemikram

 5. I en global värld värderas vår tid i dollar på en världsmarkand. Är vi effektiva nog? Kan vi konkurrera med vår produkt? Kan vi tillverka till lika lågt pris som Kineserna? Så säger vi i väst. Denna kedja fortsätter genom vilken produkts tillblivelse som helst och styr hela samhället. Alla inblandade blir mätta mot den som kan leverera till lägsta pris. En produkts tillverkning i västvärldens fabriker måste ha en låg kostnad på sina inkommande råvaror och löner för att kunna leverera den förväntade vinst som kapitalets utställare förväntar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s