Skulder på skulder men var är pengarna?

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Krugman, ”nobelpristagare” i ekonomi har sagt:

”We’re not quite sure where the line between money and non-money is. It’s a continuum.”

Och hur ska man kunna döma honom för det i detta snurriga system där egennyttan är den enda röda tråden.  Notera att ”finansexperter” sällan använder ordet pengar, de använder ord som ”likviditet”, ”kapital”, ”lån”, ”skulder” etc – och det beror givetvis på att de, liksom Krugman, inte har en aning var begreppet pengar börjar eller slutar.

Vad jag skriver nedan är totalt snurrigt och att det fungerar på detta sätt är totalt förnuftsvidrigt.

Som jag skrivit tidigare lånar bankerna inte ut pengar, dvs Svenska kronor – banker lånar ut bankens skulder på pengar – för det är vad kontoinnehavet på kundens konto, krediterna, är – det är bankens skuld på Svenska kronor till kontoinnehavaren (som kontoinnehavaren kan plocka ut i form av kontanter genom t.ex bankomaten) – krediter är INTE Svenska kronor. Varje bank har sina egna skulder på Svenska kronor (dvs krediter) och ingen annan bank vill givetvis befatta sig med en annan banks skulder (krediter). Därför måste de växla om sina skulder till Svenska kronor i RIX och ge till en annan bank vid kontoöverföringar mellan banker. Bankerna sinsemellan ser inte sina skulder (krediter) som pengar.

Men bankerna har lyckats få det till att bankernas skulder på Svenska kronor (krediterna) går bra att använda som pengar av allmänheten utanför banksystemet. Det har gått så långt att vi nu nästan bara använder bankernas skulder (krediter) som pengar istället för de Svenska kronor som är det enda som storbankerna ser som pengar.

Det kan ju tyckas tillräckligt snurrigt att vi använder någons skuld på Svenska kronor som Svenska kronor. Och det kan ju tyckas än mer förnuftsvidrigt att bankerna dessutom har tillåtits ”låna ut” sina skulder på Svenska kronor (krediterna) och satt befolkningen/staten/kommuner/företag i skuld med bankernas egna skulder (krediterna). Och det är det ju – megasnurrigt!

Någon som tappat tråden vad som är pengar ännu? Lugn! Har ni inte gjort det ännu så kommer nästa lager säkert få er att tappa nystanet.

För det är bara ett fåtal gräddbanker som kan växla sina skulder (krediterna) med varandra genom RIX – det är mao bara ett fåtal banker som har tillgång till Svenska kronor på centralbanken och kan utnyttja växlingssystemet genom RIX. Resterande banker har konton på dessa gräddbanker. Så t.ex ICA-banken, JAK, Ikano etc är egentligen bara annex till dessa storbanker som är kopplade till RIX.

Men vad har då kontokunderna på dessa annexbanker på sina konton? Jo, de är annexbankens skuld på gräddbankernas skuld till annexbanken på Svenska kronor  (detta då annexbankens har ett internt kontosystem som i sin är kopplat till gräddbankens konto). Jag försöker illustrera detta nedan:

Och även dessa skulder på skulder på Svenska kronor (krediter på krediter) går att använda som pengar. Så om man har ett ICA-konto så betalar man med ICA bankens skuld till kunden på SEB skulder som SEB har till ICA banken på Svenska kronor

Är det då konstigt att Krugman och alla dessa ”finansexperter” inte har en aning om va fan som är pengar eller inte?

Hela systemet är totalt vansinnigt förutom i ett syfte – att maximera skuldsättningen för att göda parasiter som lever på att ”låna ut” sina egna skulder, krediter – och inte nog med det! Bankerna kan dessutom ta ränta på att låna ut sina egna skulder (krediter). För detta är den enda möjliga sättet ”pengar” kan ”skapas” i detta systemet, i synnerhet om kontanter tas bort (kontanter är de enda centralbankspengar, Svenska kronor, som kan komma ut från banksystemet, något bankerna givetvis gör allt för att hindra – de är ju inte intresserade av att betala av sina skulder).

Som bank of Englands chef Mervin King sa:

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Japp, det är totalt vansinne och det är inte konstigt att det finns vansinniga människor i denna soppa som kallar sig ”finansexperter” och svamlar obegripligheter i dårhuset. Men liksom då du kommer in på ett sinnessjukhus och den sjuke pratar obegripligt med dig så är det inte ditt förstånd som det är fel på.

Hoppas jag inte snurrat till det alltför mycket för er – men det är, som sagt, inte jag som byggt dårhuset kallat ”vårt” penningsystem.

———————–

Vi behöver en aktiv direktdemokrati –  här är partiet ni ska rösta på nästa gång- Aktiv demokrati –  oavsett politisk färg så kan du bli den (tillsamman med de andra väljarna)  som direkt styr hur riksdagsledamoten röstar och trycker på knapparna. Vi kan koppla bort trådarna till politikermarionetterna som eliten drar i. Vi kan bli de som styr politikerna, såsom det ska vara.

Jag skrev själv om detta här:

Kan representativ direktdemokrati vara något?

Annonser

57 thoughts on “Skulder på skulder men var är pengarna?

 1. Du kan lägga på ytterligare ett lager för att komplettera bilden om du vill. När jag halar fram mitt ICA-kort för att betala för bananerna och filmjölken så skapar jag defacto en skuld till ICA-banken som är användbar som betalningsmedel för käket. Om jag nu inte råkar sätta in pengar i förväg, för då amorteras ICA´s skuld till mig i form av köttfärs och fryst kyckling.
  I slutändan kan alltså även vanligt folk tillverka ”pengar” ur förtroende och framtida återbetalning. Den stora bedrägeriet tycker jag ligger i att gräddbankerna tillåts blåsa upp sitt oligopol till to-big-to-fall-nivå och att det bara är de som skall ha tillgång till den lilla pölen riktiga pengar.

  • Jo, det skulle gå att skapa självständiga kredit och betalsystem utanför gräddbankernas ballonguppblåsning. Egentligen är ju Konsums kooperativa grund (som de tappat för länge, länge sedan – undrar varför 🙂 – kanske var det för nära ett kooperativt kreditsystem?) – en bättre grund för ett sådant system än ICA. Men som nu är sugs allt in i banksystemets betalningssystem med gräddbankerna som de blodsugande spindlarna i mitten. Det är svårt att inte vara del i det stor skuldspindelnätet de bygg upp och fångat allt med.

   • Kan det bero på att parasiterna kontrollerar alla riktiga pengar…? När man tänker på att i stort sett alla betalningsmedel är skulder får Göran Persons bevingade ord ”Den som är satt i skuld är inte fri” en besk smak.

  • Det är synd att de ger sig på bankpersonalen – de har i 99,99% av fallen inte den blekaste aning om att de inte lånar ut pengar utan ”lånar ut” bankernas skulder på pengar. Annars är det väl en bra idé på många sätt. Men om man verkligen vill nita systemet så är det enkelt att t.ex ”bomba” banken med DDOS attacker (som de ryska ungdomar som höll på att släcka ned hela Estniska betalsystemet) kombinerat med att folk uppmanas logga in och ut från sina bankkonton oavbrutet under en tid. Då rasar det extremt centralstyrda banksystemet ihop (det är en sak som de aldrig tar upp som är djävligt bra med kontanter – kontanter är djävligt decentraliserade då de ligger utspridda i folks plånböcker – betalsystemet med kontanter kan inte slås ut genom att attackera några centrala datorer). En EMP-bomb någonstans skulle också släcka ned banksystemets betal/skuld/kredit-system – finns redan bärbara EMP militärt (EMP ger ut en kort elektromagnetisk puls som dödar elektronisk utrustning men inte skadar människor).

 2. Som gäster i kvällens Babel pratar Andreas Cervenka och Katrine Kielos om pengar, båda lanserar nya böcker i ämnet. Tyvärr lyckas Cervenka under sin korta tid i programmet cementera den allmänt utbredda – och felaktiga – uppfattningen att det är Riksbanken som skapar det vi idag – felaktigt – kallar pengar.
  http://svtplay.se/t/102834/babel

  Inslaget börjar 16:00 in i klippet.

  • Japp, han tror säkert på multiplikatorteorin där bankerna gör kvantobjekt av riksbankens utgivna centralbankspengar så att de Svenska kronorna finns på bankens konto samtidigt som de är utlånade. Man ska kanske inte håna honom för det för jag trodde det oxå. Men när men väl har fattat att bankerna lånar aldrig ut de Svenska kronor (om du inte plockar ut dom som kontanter men det är det ju knappt någon som gör) – bankerna ”lånar”, som sagt, bara ut sina skulder på Svenska kronor som de hittar på från ingenting (kanske blir tjatigt att skriva detta om och om igen men då det är så få som fattat detta av dessa ”finansexperter” får man väl tjata vidare).

   När man väl fattat att bankerna bara hittar på krediterna (bankskulderna) från ingenting och att det inte är svårare än så börjar man undra lite smått hur man kunde tro på bankernas kvantteori (aka multiplikatorteorin). Jag menar inte ens trollkarlar kan trolla så en sak finns på två ställen på en gång! Om trollkarlen lyckas skapa illusionen av att en sak kan finnas på två ställen samtidigt så vet man att det är något fuffens – man borde ha fattat att bankernas kvantpengar också bara var ett illusionstrick.

 3. Pengar är det som accepteras som betalningsmedel. Jag kan skriva ”100 kr” på en servett och kalla det ”pengar”.

  Du presenterar en otroligt förvirrad beskrivning av Riksbankens betalsystem och kreditpengar. Givetvis är kreditpengar – bankpengar – i svenska kronor. Vad bankerna gör är köper monetär bas när kunder vill växla bankpengar mot kontanter.

  • ”Pengar är det som accepteras som betalningsmedel. Jag kan skriva ”100 kr” på en servett och kalla det ”pengar”. ”

   Varsågod, gör det! Gå med din lapp till Konsum och kolla om du kan handla något för din lapp och om de godkänner den som ”pengar” – berätta gärna hur det gick! Kan bli skoj att få höra!

   Tyvärr är du djupt okunnig. Det som finns på kundernas konton är inte Svenska kronor. Bankerna lånar heller inte ut svenska kronor (troligen är du här totalt bortkollrad av bankernas kvantteori, aka multiplikatorteorin som är bl.a empiriskt bevisat felaktig av de två ”nobelpristagrna” Precost och Kydland. Krediter är INTE Svenska kronor som bankerna lånat in och sedan lånat ut.

   För att ställa en enkel fråga till dig – hur kan en skuld på Svenska kronor (vilket bankernas krediter är – det är bankernas skulder till kontoinnehavarna på Svenska kronor) vara Svenska kronor? Svaret är givetvis att en skuld på Svenska kronor (bankernas krediter) kan i sig ALDRIG vara Svenska kronor.

   Om det nu är som du säger att varje banks krediter egentligen är Svenska kronor varför accepterar inte en bank en annan banks Svenska kronor vid transaktioner mellan banker? RIX skulle ju överhuvudtaget inte behöva existera då.
   Faktum är att en bank givetvis inte vill ta emot en annan banks krediter då ingen vill ta över en annan banks skuld till en kontoinnehavare (varför skulle SEB ta över en skuld, kredit, från Swedbank till en kund – om du är villig att ta över min polares skuld – han är riktigt skuldsatt – så varsågod gör det).

   Varje enskild bank skapar sin egen inhemska skuldvaluta som är växlingsbar 1:1 mot vad bankerna håller i centralbankspengar (Svenska kronor) i RIX. Från BIS-rapporte som du kan ladda ner nedan:

   ”The most familiar issuers of money are central banks, which provide central bank money in the form of both banknotes and deposit liabilities, and commercial banks, which generally issue private money (commercial bank money) in the form of deposit liabilities.”

   ————————
   An important feature of this coexistence is that, in a given currency, central and commercial bank monies are convertible into each other at par. Conversion at par removes the very high transaction costs that could arise for users of a currency if there were multiple issuers whose monies were exchanged at different values. Conversion between commercial and central bank monies takes place in a tangible manner when a commercial bank depositor withdraws banknotes from an account.
   Conversion between different commercial bank monies takes place through payment systems when a customer of one bank makes a payment to a customer of another bank, using central bank money as the bridge in most cases. ”

   http://www.bis.org/publ/cpss55.pdf

   Observera också att BIS-rapporten de facto även säger att bankerna är UTGIVARE (issuer) av sina ”pengar” – mao de lånar inte ut insatta Svenska kronor (vilket ju, återigen skulder på Svenska kronor, krediter, heller inte är).

   Du kanske skulle pröva att ha lite mer på fötterna om du ska ha en så hög svansföring – det är risk att du halkar i din egen skit annars.

   • Herregud. Krediterna är i svenska kronor. Vad står det i på internetbankens saldo? Drachmer? Rubler?

    Om mina papperslappar accepteras som betalningsmedel är det pengar. Svårare än så är det inte. Till och med företagsobligationer kan används som pengar. Ojdå, det gör de redan. Läs: Wholesale banking.

    Sedan frågar du varför banker inte accepterar varandras bankpengar. Enkelt, alla banker har egna ”interna” bankpengar som är elektroniska skuldsedlar bundna till deras bokföringssystem. Vad man handlar med på RIX är baspengar inte bankpengar.

    Och vad försöker du säga med ditt helt irrelevant citat? Att banker skapar bankpengar? Ja, bankpengar är skulder till insättarna. Är det så svårt att förstå? De kan skapa hur mycket bankpengar de vill. Precis som du kan trycka hur många skuldsedlar du vill eller företag emittera aktier/obligationer/värdepapper whatever de vill.

    Vilken är denna ”multiplikatorteori”? Menar du kreditmultiplikation? Det är ingen teori utan simpel matematik.

    Wow säger jag bara…

   • Herregud. Krediterna är i svenska kronor. Vad står det i på internetbankens saldo? Drachmer? Rubler?
    . Nä, krediter är INTE Svenska kronor – för om de var det skulle ingen bank behöva ta sina krediter till RIX växla om dem till Svenska kronor (centralbankspengar) för att betala en annan bank. Om krediter var Svenska kronor skulle det vara totalt poänglöst att växla de Svenska kronorna till andra Svenska kronor (centralbankspengar). Mao bankerna själva ser inte ens sina krediter som Svenska kronor utan MÅSTE växla dem i sin lilla pöl av Svenska kronor i RIX för att en annan bank ska vara villig att ta över dem. Berätta vad i meningen nedan från BIS som du har svårt att förstå:

    ”An important feature of this coexistence is that, in a given currency, central and commercial bank monies are convertible into each other at par.

    alla banker har egna ”interna” bankpengar som är elektroniska skuldsedlar bundna till deras bokföringssystem.
    Om citatet är irrelevant varför upprepar du då dess innehåll som ett argument, ditt pucko! Citat säger att bankernas krediter (skulder på Svenska kronor) inte är kompatibla med Svenska kronor utan måste växlas om (convert) till Svenska kronor (om du sedan kallar det baspengar eller jag kallar det centralbankspengar eller Svenska kronor är skit samma – bankernas krediter är i vilket fall inte kompatibla med varandra och måste växlas mot det enda som bankerna ser som pengar – Svenska kronor).

    Du svarade inte på frågan hur skulder på Svenska kronor (=bankernas krediter) definitionsmässigt kan vara Svenska kronor? Svara! Jag har en polare som sitter på en djävla massa skulder som gärna vill få sina skulder på Svenska kronor omvandlade till Svenska kronor – vilket de är enligt dig! Han kommer bli skitglad! Du kanske kan hjälpa honom när han ska betala sina fordrings”ägare” med sina egna skulder! Undrar om de tror dig? Skulle inte tro det!

    Det räcker inte som argument att du likt en teaterapa tar dig för pannan och låtsas att du diskuterar med ett pucko – det kanske fungerar mot andra men det kommer inte funka mot mig – för jag lovar dig, jag kan vara minst lika djävla nedlåtande och arrogant som du.

  • BS, så om jag skriver 1 000 000 SKR på en servett så betalar du villigt tillbaka med äkta femhundringar? Jag lånar till dig direkt :):)..
   Kan du förklara det där ”givetvis” mer utförligt är du snäll, för det är inte så himla självklart för de flesta av oss hur det kan vara samma sak.
   Särskilt inte när bankerna som minst har skapat ”dubblettpenningar” iom att de lånar ut de pengar som samtidigt finns på mina konton.
   Eller är du den personen jag sökt efter under flera år som faktiskt saknat pengar på ditt konto pga att banken lånat ut dem?? Berätta gärna om hur det var också isf..

   • Om du emitterar en IOU värd 1 000 000 kr skuldsätter du dig själv med respektive summa.

    Säg att du har guld i ett kassavalv som lokalbefolkningen har deponerat hos dig. Varje gång en person deponerar X kg guld skriver du ett kvitto (depositionssedel, skuldbevis, bankpengar, kalla det vad som helst). Personen kan när som helst lösa in kvittot mot guldet.

    Tänk dig nu att alla gör samma sak. Och istället för att handla med guldmynt börjar folk istället använda sina kvitton som betalningsmedel. Varför räcka över en säck guldmynt när man bara kan ge ett kvitto?

    OK, kvitton cirkulerar nu som betalningsmedel. Ja! Du har skapat pengar. Big deal. Säg att du är smart nog att förstå att alla inte kommer lösa in sina kvitton på en och samma gång. Det innebär att du kan låna ut guldet till någon mot ränta eller ännu enklare bara trycka fler kvitton som inte har 100 % täckning (”fractional-reserve banking”).

    Resultat: Det cirkulerar fler kvitton än det finns reserver. Jämför: det finns fler inlåningar än monetär bas. Så länge alla inte löser in kvittona på samma gång är det inga problem.

   • ”Om du emitterar en IOU värd 1 000 000 kr skuldsätter du dig själv med respektive summa.”
    Varför ska jag skriva en skuldsedel till mig själv och traska med den till t.ex bilhandlaren och tro att han tar emot den som betalning – gör det själv! Jag har ingen lust att skämma ut mig! Eller, än värre, åka in i fängelse för försök till bedrägeri. Att sätta sig i skuld är inte entydigt samma sak som att skapa nya betalmedel (öka penningmängden m3 – det är bara banker som kan öka penningmängden geom att ”låna ut” sina egna skulder, dvs krediter)).

    ”Och istället för att handla med guldmynt börjar folk istället använda sina kvitton som betalningsmedel.”

    Men det är ju det jag säger för fan! Gå till konsum med din skuldlapp och säg till dem att den fungerar lika bra som en 1000-lapp var som helst att handla för. Skäm ut dig och skriv nästa gång om dina upplevelser så att jag får något att skratta åt.

    ”Det cirkulerar fler kvitton än det finns reserver”
    Precis, bankerna har mer skulder på guld än det finns guld och en banks skuldkvitto måste under guldmyntfot växlas in av banken mot sitt eget guld som banken ger den andra banken genom clearingfunktionen i RIX. En bank vägrar acceptera en annans banks skuld på guld (krediter) såsom guld (vilket ju är ganska självklart – för skuldlappen är ju inte guld).

    På samma sätt gäller under en fiatvaluta att:
    Bankerna har mer skulder på Svenska kronor än det finns Svenska kronor och en banks skuldkvitto måste under fiat-myntfot växlas in av banken mot egna Svenska kronor som banken ger den andra banken genom clearingfunktionen i RIX. En bank vägrar acceptera en annans banks skuld på Svenska kronor (krediter) såsom Svenska kronor (vilket ju är ganska självklart – för skuldlappen är ju inte Svenska kronor – annat än för allmänheten som har inbillats tro att det är lika bra som Svenska kronor).

    Dessutom, som jag redan påpekat, är multiplikatorteorin felaktig.

  • Nej du har inte den rätten, du kan skriva en skuldsedel och bara den som står skriven i skuld kan lösa den skuldsedeln den får enligt lag inte säljas till tredje part (förutom de så kallade priviligerade(hur faen stavar man egentligen) . Så inget sk. får får skapa pengar. Tror jag putta in en massa paragrafer om detta med olika rätt skämtsamma rätts prövningar för sånt som regel brukar kunnas för växlas till skämt. (kommer inte ihåg var någonstans dessa är, men så är det om är som jag o organiserad i det mesta hehe

   • Det är inte sant.

    Har du nånsin sagt nåt i stil med ”köp mig en öl, så bjuder jag dig nästa gång”. Antag du skriver ner det på en bit papper. Du ger kompisen papperslappen (IOU) och denne dig 40 spänn för ölen. Du skapat pengar. Och ja, du kan skapa hur många papperslappar du vill om du kan hitta folk som är villiga att ta emot dem.

   • BS, ”OK, kvitton cirkulerar nu som betalningsmedel. Ja! Du har skapat pengar. Big deal. Säg att du är smart nog att förstå att alla inte kommer lösa in sina kvitton på en och samma gång. Det innebär att du kan låna ut guldet till någon mot ränta eller ännu enklare bara trycka fler kvitton som inte har 100 % täckning (”fractional-reserve banking”).”
    Tack, det räcker med det. Du är bevisligen en av de sjuka narcissister som ser enbart till sin egen egoistiska sfär av ytliga rikedomar, oavsett kostnaden.

    Men jag, och uppskattningsvis 98% av alla människor, har bättre saker för ögonen. Som empati, rättvisa och önskan om att även andra ska må bra och ha det bra.
    Det system som du så tydligt anser är helt ok, och dessutom försvarar, är orsaken till nästan allt elände i världen. Du är en av de riktigt farliga och onda människorna, som innerst inne saknar all form av empati.

    Resultatet av att det finns mer skulder än pengar är att det alltid måste finnas förlorare.
    Systemet kräver det för sin överlevnad, och bryr sig inte om det är ett enmansföretag som går i konkurs eller ett helt land som måste totalt förslava sin befolkning för att betala skulder framkomna av dessa påhittade pengar.

    Om det nu är ett så bra system, varför skyltar man inte med det?
    Varför ljuger bankerna när jag frågar dem rakt ut?

    Hoppas inte du har en njutningsfylld tillvaro i din lilla bubbla, för om du anser att det är ”smart” att genom bedrägeri, lögner och fuffens direkt medverka till krig, svält och misär så är du inte värd att må bra..
    Men tyvärr gör du nog det, och det är bara att beklaga de omkring dig.

 4. Det fanns en lista på ”företag” som faktiskt har rätten att hmm skapa pengar ,ok detta kanske var en försöksperiod och minns inte var den listan finns men vissa företag har jag i minnet ,har faktiskt inte heller aning om dessa som var på den listan var de företagen som politikerna inte fick säga vilka de var och att de fich säga det om majoriteten av befolkningen krävde så och det kan de väl vara rätt lugna för när det är bara klantar som jag som uppmärksammat det och som vanligt mannen utan ordnings sinne inte orkar söka efter sådana dokument, skulle säkert hitta dessa om jag var biten av intresse men där sviktar det ju faktist förlåt mig för det alla har ju sina svagheter och mina har ju vuxit brutalt i mig (löjligt slarvig alltså och en värre var ju den dagen jag gick igenom min externa hård disk och rätt var det var så formatera jag den för det var inget där mer av värde men jag hade ju glömt va jag hade där inte bara sånt hära utan en massa annat (suck varför vart jag påmind om detta super klantiga jag gjorde som jag en idag inte fattar vad fasen hände, snacka om hjärnsläpp visste jag inte innan vad hjärnsläpp är så fick jag ju den kunskapen då, helt ovidkommande men sånt händer och obegripliga saker händer ville jag säga.

 5. hej tuffa lincon. Att du är så sur och tvär , alla i dina kommentarer är eniga med dig med grund problemet bankerna. Så jaga inte iväg folk. Är det inte dags att komma med ngt konstrukivt så vi kan komma vidare? Det är här som du kanske måste tona ner dig för att få med maktstruturen i enföränding så att det inte kommer att sluta med giljotinen. Allt handlar om tids nog skall vi köra bilen Sverige i diket innan vi inser felet eller kan vi mobilisera folk innan. Jag tex kör en argumentation men kollegor då det passar att beskriva ganska enkelt hur banker fungerar som en betalningstransaktion där jag köper x av min polare och banken uppdaterar hans konto med min låne skuld. Detta fungerar väldigt bra man kan säga att det blir inga diskussioner. Men det avkläder systemet och förhoppninsvis vid en förändring så har vi en stödtrupp som vet hur kurupt det är idag.

  • Jag förstår faktiskt inte vad du avser? Avser du min kommentar till BS? Men han var inte snäll han heller (jo, jag vet – sandlådeargument – men ibland är det roligt att regrediera 🙂 ). BS hade fel, kort och gott , så det var inte mycket som han och jag delade. Jag vet inte om BS var ett troll men ”von oben”-troll är ofta väldigt jobbiga att vara ”snälla” mot då de försöker sätta sig på en om man ger dem lillfingret.

   Gällande hur jag presenterar saker är vi alla olika. Tycker du att ditt sätt funkar bra för dig så fortsätt med ditt sätt. Själv använder jag rakare metoder och det funkar bra för mig.
   Bl.a försöker jag inte använda begreppet du använder; ””låne skuld” – mest för att det är sakligt fel då bankerna inget har lånat ut mer än möjligen sin egen skuld på Svenska kronor . Jag brukar brutalt (tuff som jag är 🙂 ) säga att bankerna hittar på sina egna skulder (krediter) som de ”lånar ut” – blir ganska bra diskussion på det också – särskilt om man lägger till att man tycker alla borde få göra allmänna betalmedel av sina skulder precis som bankerna (vore väl nice! 🙂 Även om jag är väl medveten om att det inte skulle funka)

   Vi är, som sagt, alla olika och kör ditt race som du vill – det respekterar jag – om du sedan inte respekterar mitt sätt att framföra saker på är för mig ganska egalt – jag är som jag är.

   Jag har framfört lösningar. I alla inlägg hänvisar jag till ”bloggboken” som enkelt tar upp penningskapande och lösningen på det. I detta inlägg hänvisar jag också till Aktiv demokrati då direktdemokrati är det enda sättet som vi kan bli av med korrupta politiker – politiker skulle bara bli ”knapptryckare” i Riksdagen som röstar som medlemmarna bestämt genom direktval i motioner och propositioner – om knapptryckarpolitikern inte röstade som direktvalet angav skulle han/hon avsättas omgående. Med aktiv demokrati kan man skapa sin egen ”färg” (rött, blått, grått, grönt, lila – eller hur man vill ha det) då man direkt röstar på den politik man vill se. Den här konstlade fotbollsmatchen som råder idag mellan ”högern” och ”vänstern”, där det egentligen är domaren (finanssystemet) som bestämmer utgången, skulle försvinna – folket skulle bli domare och visa ut politiker som inte sköter sig – politikerna skulle bli valboskap åt folket istället för som nu – valboskap åt finanssystemet.

 6. Kanske är bra om man gör en sida med massa enkla animeringar om hur det borde funka och se hur det skulle kunna öppna för diskussion eller om det skulle bara falla in i vad som är idag och diskussionen fastnar där , kul om du skulle försöka. (8 det är alltid spännande att bokföra kommentarer det finns 3 typer av kommentarer 1 som man riktar sig mot är de som ställer långa frågor och typ har långa konversationer 2 de som per automatik kallar en för retarded och har menings uppbyggnad i samma stil som alla andra då som kallar en retarded (dessa är bevisligen de minst begåvade) , sist kommer dessa som egentligen bara ger en blink ungefär kod språk emellan de som redan förstår vad varandra säger som kan sluta använda bokstäver och säga pip ok blink smile. Några år på youtube och man har bagaget fullt om sånt.

  • Bra idé, Stefan! Om någon har förslag på vad man ska göra dessa animeringar och kanske kan hjälpa till så vore det grymt. Har benen och halva huvudet i lite andra projekt just nu – arslet fullt med andra ord (hamna lite fel med kroppsdelarna där men lite så känns det 🙂 )

 7. Fast till vissa kommentatorer här vill jag ju säga att texten till och från på denna blogg innehåller vad göra. Men som sagt en koncentration ett tag om bara vad göra ett tag skulle vara kul att se utslaget på i kommentars funktionen.

 8. En bra, i alla fall ur min synvinkel, sammanfattning av vad våra pengar i dagsläget är och inte är. Men vad dessa så kallade pengar egentligen baserar sig till slut på, är de resurser, av vår planets reserver, som vi lärt oss omvandla till något, i våra ögon, värdefullt. Så till slut har vi ändan där bak. Vi har tagit ut det framtida värdet i förskott och när det framtida uttaget av resurserna, vi baserar värdet på, inte längre kan ökas i den exponentiella takt som krävs, raseras också värdet i våra pengar. Vilket i vårt fall innebär penningsystemets totala kollaps. Vi får väl se om vi får pengar eller bytesmedel efter den dagen. Når vi botten kan vi kanske bygga något nytt, men inte förrän då och bara då.

  • Tack, farfar!
   Definitivt sant för väst och kanske t.o.m Europa i synnerhet.
   Länder som knappt har några resurser men levt på att finansiellt suga ut andra länder ligger riktigt risigt till. Kolla t.ex på Storbritannien! 20 miljoner fler innevånare än Argentina på en 1/11 av Argentinas yta. Och då har ändå Argentina Pampas som skulle kunna försörja halva världen med mat om den nyttjades rätt. När Storbritanniens finansimperium faller kommer det riktigt rasa i backen. Faktiskt tror jag mycket resursbrist-tänkandet är ett sätt för finanseliten att skydda sina arslen – även om det givetvis finns mycket som är rätt i att vi inte kan köra på som vi gjort – för vi i väst har inte bara ätit vår egen kaka – vi har snyltat på resten av världens kakor också – men nu kommer kakburken stängas, troligen för gott.

 9. – ”Nä, krediter är INTE Svenska kronor – för om de var det skulle ingen bank behöva ta sina krediter till RIX växla om dem till Svenska kronor (centralbankspengar) för att betala en annan bank. Om krediter var Svenska kronor skulle det vara totalt poänglöst att växla de Svenska kronorna till andra Svenska kronor (centralbankspengar). Mao bankerna själva ser inte ens sina krediter som Svenska kronor utan MÅSTE växla dem i sin lilla pöl av Svenska kronor i RIX för att en annan bank ska vara villig att ta över dem. Berätta vad i meningen nedan från BIS som du har svårt att förstå […]”

  Krediterna är på centralbankspengar. Det är vad citatet säger. Att bankpengar löses in mot centralbankspengar (baspengar). Dessutom har bankerna fordringar på varandra. Se det så här: Bank X löser in bankpengar mot baspengar för att sedan föra över baspengar till Bank Y som skapar (egna) bankpengar av baspengar igen. Varje bank har helt enkelt sina egna skuldsedlar som är inlösbara mot baspengar.

  -”Du svarade inte på frågan hur skulder på Svenska kronor (=bankernas krediter) definitionsmässigt kan vara Svenska kronor? Svara! Jag har en polare som sitter på en djävla massa skulder som gärna vill få sina skulder på Svenska kronor omvandlade till Svenska kronor – vilket de är enligt dig! Han kommer bli skitglad! Du kanske kan hjälpa honom när han ska betala sina fordrings”ägare” med sina egna skulder! Undrar om de tror dig? Skulle inte tro det!”

  Bankpengarna på ditt konto är bankens skuld till dig. Om jag skriver att en skuldsedeln kan lösas in mot en hundralapp är den skuldsedeln värd hundra kronor. Något konstigt med det?

  • Centralbankspengar är Svenska kronor även om du skyr att kalla dem det. Jag är föbannat medveten om gången du däremot har sagt att krediterna är svenska kronor och därmed inte behöver växlas om till svenska kronor. Citatet klart bevisar att bankerna hittar på (issue) sina egna ”pengar” (mer riktigt -skulder på pengar) och växlar om dem till centralbankspengar (Svenska kronor – eller är inte centralbankspengarna Svenska kronor enligt dig – är bara skulderna på Svenska kronro, dvs krediterna som är Svenska kronor i din förvridna värld?).

   Krediter är skulder på Svenska kronor och en skuld på Svenska kronor kan inte var Svenska kronor per definition – för du svarar inte på frågan. Så en skuld på ett kilo socker ÄR enligt dig ett kilo socker – jaha, det så du uppfattar världen så varsågod du kan få överta min skuld till grannen som jag har på ett kilo socker – gå till min granne och säg att du betalar skulden med skulden då även skulden för dig är ett kilo socker. Konstig värld du lever i – du vet att det måste finnas lite verklighetsförankring i det du påstår för att du ska ha någon som helst trovärdighet?

   Återigen din skuldlapp är inte allmänna betalmedel – gå med den (nu har jag sagt detta några gånger) till Konsum och handla med den – du kan inte köpa något. Ingår det i din verklighetsuppfattning att du kan gå och betala andra med dina egna skuldlappar så varsågod tro det men sluta tjata om det här – lev i din egna lilla värld och köp i affärerna med dina egna påhittade skuldlappar. Möjligt att du kan lura några med dina skuldlappar innan dom jagar dig med tjära och fjädrar vilket är vad som kommer hända bankerna snart (då de gjort precis det du förordar att alla ska göra –
   Som sagt undrar vilken värld du lever i?

   ”Bankpengarna på ditt konto är bankens skuld till dig. Om jag skriver att en skuldsedeln kan lösas in mot en hundralapp är den skuldsedeln värd hundra kronor. Något konstigt med det?”

   Frågan är väl snarast vilket psyke du bor på som tror att du kan göra som bankerna och göra allmänna betalmedel av dina skulder genom att kludda ned dina egna skuldlappar. Bankernas privilegium ligger i att de kan göra sina egna skulder, krediter, till allmänna betalmedel – jag lovar dig du kan inte göra det – hur mycket du än önskar.

   Vilket djävla dravel!

   • Ja, både kontanter och inlåningar är i svenska kronor. Och banker kan inom en viss gräns skapa pengar. Men de interna bankpengarna som skapas är SKULDER. Skulder på ”riktiga” pengar om du så vill.

    En skuld på 1 kg socker är värd 1 kg socker. En person kan när som helst begära ut 1 kg socker i utbyte mot skuldsedeln. Men förklara det för mig: Vad hindrar en person att ge skuldsedeln till någon annan? I utbyte mot en vara? Som lön för arbete?

    [i]Min[/i] skuldlapp kanske inte är ett allmänt accepterat betalningsmedel men bankens skuldlapp är. Jag var faktiskt på Konsum (nåja ICA) häromdagen och betalade med Visa. Så ja, affären accepterade bankens skuldsedlar. Nu har ICA en fordring hos banken (med hjälp av VIsa) från mig.

   • Nä, en skuld på ett kilo socker är i sig inte värt någonting mer än mellan de två parter som slutit avtalet – det är inget allmänt betalmedel – om du lever i den tron att du skapat ett allmänt betalmedel genom skuldlappen på socker så testa då för fan – hur många gånger ska jag tjata detta utan att du bemöter det! Gå till Konsum och kludda ned på en lapp att ”jag är skyldig konsum ett kilo socker och den här lappen går bra att använda som allmänt betalmedel”. Skriv imorgon hur personalen reagerar. Du kan omöjligt vara så korkad att du tror att de på Konsum kommer göra anat än garva åt dig!

    ”[i]Min[/i] skuldlapp kanske inte är ett allmänt accepterat betalningsmedel”
    Förut skrev du att du skapade ett allmänt betalmedel – nu har du nått insikten att du ”kanske inte” skapat något allmänt betalmedel genom att skriva dina egna skuldlappar – det går framåt!

    Du menar att om du betalar med Visa kommer de aldrig dra det från ditt bankkonto. Samma sak gäller Visa kortet som jag beskrev ovan – det gäller bara de parter som ingår – det är inte ett allmänt betalmedel.

 10. – ”Varför ska jag skriva en skuldsedel till mig själv och traska med den till t.ex bilhandlaren och tro att han tar emot den som betalning – gör det själv! Jag har ingen lust att skämma ut mig! Eller, än värre, åka in i fängelse för försök till bedrägeri. Att sätta sig i skuld är inte entydigt samma sak som att skapa nya betalmedel (öka penningmängden m3 – det är bara banker som kan öka penningmängden geom att ”låna ut” sina egna skulder, dvs krediter)).”

  Jaha, så när företag nyemitterar aktier för att få in kapital är det bedrägeri enligt dig?

  ” – Men det är ju det jag säger för fan! Gå till konsum med din skuldlapp och säg till dem att den fungerar lika bra som en 1000-lapp var som helst att handla för. Skäm ut dig och skriv nästa gång om dina upplevelser så att jag får något att skratta åt.”

  Vad du inte verkar förstå är att tusenlappen ÄR historiskt sett en skuldsedel.

  ”- cis, bankerna har mer skulder på guld än det finns guld och en banks skuldkvitto måste under guldmyntfot växlas in av banken mot sitt eget guld som banken ger den andra banken genom clearingfunktionen i RIX. En bank vägrar acceptera en annans banks skuld på guld (krediter) såsom guld (vilket ju är ganska självklart – för skuldlappen är ju inte guld).”

  Ja, ersätt guld med monetär bas/baspengar och resultatet är detsamma.

  ”På samma sätt gäller under en fiatvaluta att:
  Bankerna har mer skulder på Svenska kronor än det finns Svenska kronor och en banks skuldkvitto måste under fiat-myntfot växlas in av banken mot egna Svenska kronor som banken ger den andra banken genom clearingfunktionen i RIX. En bank vägrar acceptera en annans banks skuld på Svenska kronor (krediter) såsom Svenska kronor (vilket ju är ganska självklart – för skuldlappen är ju inte Svenska kronor – annat än för allmänheten som har inbillats tro att det är lika bra som Svenska kronor).”

  Du verkar vara ytterst förvirrad eftersom du kallar allt ”Svenska kronor” (varför med stor bokstav dessutom?). Antag (som i exemplet) att det cirkulerar 1000 kvitton mot 100 kg guld (1:1). Hur vet du vilket av kvittona som är ”riktiga” och vilka som är ”falska”? Jag skriver ”falska” är de som inte har 100 % täckning. De ser likana ut och används som betalningsmedel i kronor.

  • ”Jaha, så när företag nyemitterar aktier för att få in kapital är det bedrägeri enligt dig?”
   Så du tror att företaget skapar nya Svenska kronor när de ger ut nya aktier? (det här med att leka fysiker genom att använda ord som ”emitterar är ju bara löjeväckande) Nu får du väl fan ta och ge dig! Företagen skapar aktien för att få in BEFINTLIGA Svenska kronor – det skapar inga Svenska kronor genom att ge ut aktier! Eller brukar du gå på Konsum och handla med aktierna? Om jag tillverkar en propeller och säljer har jag inte heller skapat några nya betalmedel – jag säljer den dock, precis som företaget gör med aktien, för att få tag i BEFINTLIGA kronor (eller mer riktigt bankernas skulder på Svenska kronor, dvs krediter, då det är nästintill vad hela penningmängden består av idag).

   ”Vad du inte verkar förstå är att tusenlappen ÄR historiskt sett en skuldsedel. ”
   Du verkar inte förstå vad ett fiatsystem är – du kan inte hämta ut något från Riksbanken för tusenlappen – gå upp med din skuldsedel, tusenlappen, till Riksbanken och be att få ut din fordran och se vad du får – de kommer säkert klappa dig på huvudet och kanske, om du är snäll, ge dig en nypressad tusenlappar i utbyte- troligare är att de bara garvar åt dig.

   Det är du som är totalt förvirrad som säger att skulder på Svenska kronor är Svenska kronor – jag har hela tiden hävdat motsatsen – men det är bra att du inser att krediter inte är Svenska kronor – krediter är bankernas skulder på Svenska kronor.

   Inget av bankernas skuld på guld är guld – det borde var tämligen uppenbart även för en ganska gravt imbecill individ (dock ej för dig). Likaså är ingen skuld på Svenska kronor Svenska kronor i dagens fiat-system- se mitt tidigare svar.

   • På vilket sätt ”leker” man fysiker när man använder ordet ”emitterar”? http://sv.wikipedia.org/wiki/Emission_(v%C3%A4rdepapper)

    Och säg mig: Kan aktier användas som betalningsmedel? Ja, många vd:ar får betalt med aktier. Det är inget allmänt accepterat betalningsmedel men det är ett betalningsmedel. Om tillräckligt många börjar handla med Microsoft-aktier på Konsum blir det ett godkänt betalningsmedel. Vad är skillnaden mellan det och pengar?

    ”Du verkar inte förstå vad ett fiatsystem är – du kan inte hämta ut något från Riksbanken för tusenlappen.”
    Det stämmer att sedlar inte är inlösbara mot guld längre. Men det var de en gång i tiden. Idag bestäms sedelns värde av Riksbankens inflationsmål. Riksbanken lovar istället att begränsa penningmängden.

   • Varför ordbajsa, varför inte bara skriva ”ge ut” – jo för att ge legitimitet åt en totalt intellektuellt havererad yrkesgrupp kallat ”ekonomer”.

    ”Det stämmer att sedlar inte är inlösbara mot guld längre. Men det var de en gång i tiden..”

    Varför kallar du mig då förvirrad när du själv inte ens kan skilja på nutid/dåtid eller guld/fiat-system? Fast det är väl den punkten som du själv är minst förvirrad (vilket ifos kan te sig konstigt).

 11. Lincoln:

  Nä, en skuld på ett kilo socker är i sig inte värt någonting mer än mellan de två parter som slutit avtalet – det är inget allmänt betalmedel
  Parternas trovärdighet är helt irrelevant i detta fall. Hur många som accepterar skuldsedeln likaså. Principen är densamma för pengar. Min skuldlapp hade i detta fall inte varit särskild likvid eftersom jag är anonym och Konsum inte vet någonting om min kreditvärdighet.

  nu har du nått insikten att du ”kanske inte” skapat något allmänt betalmedel genom att skriva dina egna skuldlappar – det går framåt!
  Um, nej. Jag skrev ”betalningsmedel” och ”allmänt accepterat betalningsmedel”. Jag kan utfärda IOU mot min egendom och använda det som betalning. Men väldigt få hade lånat mig pengar eftersom de inte känner mig. Men om jag däremot lyckas, väldigt väl dessutom (t.ex. får allmänhetens förtroende), kan mina IOUs bli så vanliga att de börjar cirkulera som pengar.

  • Å fan! Jag trodde du höll på att tillfriskna när du skrev att din skuldlapp ”kanske inte” var ett allmänt betalmedel.

   Och vad är likvid? Jo att din skuldlapp kan växlas om till Svenska kronor – och det är ju bra att du kommit till insikt att din skuld på Svenska kronor inte går att använda på Konsum som Svenska kronor då Konsum vägrar växla om din Skuld på Svenska kronor till svenska kronor (dvs ”likviditen på din skuldlapp är nada). Nästa steg för dig att inse är att bankernas skulder på Svenska kronor, dvs krediterna, inte heller är Svenska kronor (men likt förbannat går de att använda istället för Svenska kronor).

   Undrar förresten om det finns någon utanför det mentala inavelssläktet ekonomer som faktiskt tror att en skuld på Svenska kronor går lika bra att betala med som Svenska kronor – bankerna har verkligen lyckats med hjärntvätten där.

   • Vad är ”Svenska kronor” (och varför med stor bokstav)? Är det monetär bas eller vad?

    Skillnaden mellan min skuldlapp och t.ex. Swedbanks är att banken är en känd aktör på marknaden med jag inte är. Med andra ord, få vet något om min kreditvärdighet och det finns risk att min skuldsedel är olösbar. Medan banken, ja fråga dig själv, när senast vägrade banken dig ta ut pengar från kontot? Annars ingen skillnad.

    Så huruvida det är svenska kronor (eller ska jag skriva ”Svenska kronor?), potatisar eller bananer är irrelevant så länge skuldsedeln är inlösbar. Om du anser att bankpengar inte är några riktiga pengar kan du gärna föra över dem till mitt konto.

   • Svenska kronor är centralbankspengar, dvs det bankerna har innestående på sina centralbankskonton pluss kontanter. Eller menar du att kontanter inte är Svenska kronor? Menar du att banken inte har en skuld till ”kunden” som kunden har att fordra av banken på kontanter, dvs Svenska kronor? Och återigen – hur kan en skuld på Svenska kronor vara svenska kronor? Hur kan en skuld på guld vara guld? I din värld är en skuld på guld samma sak som guld och en skuld på Svenska kronor ÄR Svenska kronor! Inte nog med det: skuldlappar på potatisar ÄR potatisar i din värld! Att påstå annat är ”irrelevant” i din värld. Undra på att ekonomer är snurriga i huvudet när de hjärntvättats till att tro på sådana sagor i klass med ”kejsaren utan kläder”!

    Det optimala vore givetvis att alla hade tillgång till centralbankspengarna direkt genom att man skippar den parasitära mellanhanden bankerna.Det finns ingen anledning att banker ska ”låna ut” sina skulder på Svenska kronor till allmänheten i denna digitala tidsålder.

    Skillnaden mellan din skuldlapp som du försöker kränga på Konsum såsom om de vore Svenska kronor (har du testat det ännu? Garvade de åt dig? För de kan inte på något sätt tagit dig på allvar) och bankens är att banken har bankoktroj och får ”låna ut” sina skulder på Svenska kronor och låtsas att de är Svenska kronor – du äger inte rätt att låtsas att dina skulder på svenska kronor är gångbara som allmänt betalmedel och ”låna ut” dina skulder mot ränta såsom banker gör. Men, som sagt, jag väntar med spänning på din rapport från Konsum – begär också av Konsum att de ska betala 4% ränta för ”privilegiet” att få ”låna” dina skulder.. Jag kapar detta dravel nu tills dess du kommer med en sådan redogörelse.

 12. Varför ordbajsa, varför inte bara skriva ”ge ut” – jo för att ge legitimitet åt en totalt intellektuellt havererad yrkesgrupp kallat ”ekonomer”.

  För att det heter så. Gå och gråt om du har problem med det.

  Varför kallar du mig då förvirrad när du själv inte ens kan skilja på nutid/dåtid eller guld/fiat-system? Fast det är väl den punkten som du själv är minst förvirrad (vilket ifos kan te sig konstigt).

  Vad har det ens med saken att göra? Huruvida monetära basen är guld eller papperspengar är fullständigt ointressant här.

  • Jo, du tycker om att ordbajsa men det döljer ju knappast din förvirring och okunskap.

   Vad det har med saken att du inte kan skilja dåtid från nutid och guld från ett fiatsystem? Ja, att du ens ställer den frågan gör ju att man känner medlidande till ditt intellektuella handikapp.

   • Förklara i så fall skillnaden mellan FRB under guldmyntfot och pappersmyntfot.

    Jag skrattar redan.

   • Det har jag redan gjort nedan – att du inte kan skilja dåtid från nutid och ett guld från ett fiat system samt har för dåligt närminne för att komma ihåg det jag redan redogjort är något jag beklagar men det är faktiskt inte mina problem.

 13. Skillnaden mellan din skuldlapp som du försöker kränga på Konsum såsom om de vore Svenska kronor (har du testat det ännu? Garvade de åt dig?

  Det ironiska är att Coop själva utfärdar MedMera-kort som erbjuder upp till 50 000 kr i kredit. Så ja, de accepterar mina skuldsedlar eftersom de är villiga att låna mig pengar.

  Ägd.

  • Det är du som lånar av COOP inte COOP som lånar av dig (inte ens du kan väl på fullaste allvar tro annat) – eller menar du på fullt allvar att de accepterade att ”låna” DIN skuldlapp på Svenska kronor som du skrev när du gick ner på Konsum?

   Tar om allt i föregående svar till dig och väntar mig att du går ned till Konsum och ”lånar ut” din skuldlapp och får personalen att acceptera den som Svenska kronor och att du lyckas få dem att betala 4% ränta för ”privilegiet” att få låna din skuld. Bemöt och sluta spring och göm dig – gå ner till Konsum och gör slag i saken och bevisa att du har rätt!
   Texten från förra kommentaren:
   ”Svenska kronor är centralbankspengar, dvs det bankerna har innestående på sina centralbankskonton pluss kontanter. Eller menar du att kontanter inte är Svenska kronor? Menar du att banken inte har en skuld till ”kunden” som kunden har att fordra av banken på kontanter, dvs Svenska kronor? Och återigen – hur kan en skuld på Svenska kronor vara svenska kronor? Hur kan en skuld på guld vara guld? I din värld är en skuld på guld samma sak som guld och en skuld på Svenska kronor ÄR Svenska kronor! Inte nog med det: skuldlappar på potatisar ÄR potatisar i din värld! Att påstå annat är ”irrelevant” i din värld. Undra på att ekonomer är snurriga i huvudet när de hjärntvättats till att tro på sådana sagor i klass med ”kejsaren utan kläder”!

   Det optimala vore givetvis att alla hade tillgång till centralbankspengarna direkt genom att man skippar den parasitära mellanhanden bankerna.Det finns ingen anledning att banker ska ”låna ut” sina skulder på Svenska kronor (krediter) till allmänheten i denna digitala tidsålder.

   Skillnaden mellan din skuldlapp som du försöker kränga på Konsum såsom om de vore Svenska kronor (har du testat det ännu? Garvade de åt dig? För de kan inte på något sätt tagit dig på allvar) och bankens är att banken har bankoktroj och får ”låna ut” sina skulder på Svenska kronor och låtsas att de är Svenska kronor (i form av krediter) – du äger inte rätt att låtsas att dina skulder på svenska kronor är gångbara som allmänt betalmedel och ”låna ut” dina skulder mot ränta såsom banker gör. Men, som sagt, jag väntar med spänning på din rapport från Konsum – begär också av Konsum att de ska betala 4% ränta för ”privilegiet” att få ”låna” dina skulder.. Jag kapar detta dravel nu tills dess du kommer med en sådan redogörelse.”

 14. Tackar BS & Linkoln för denna uppvisning i hur gravt hjärntvättade många ekonomer är. När jag som tekniker började undra vad tusan de där ekonomerna egentligen håller på med, och till slut indignerad förstod detta oerhörda bluffverk, så följde en process.
  Först så inser man bara det uppenbara, att ett visst gäng skor sig genom att göra pengar av luft. Sedan kommer de mer perifera och än värre konsekvenserna av denna grundbluff, sakta men säkert till insikt. Det är rent djävulskt med alla sina konsekvenser och måste stoppas.
  En del som inte tänker så långt och som just halvt om halvt ”köpt” att bankhelvetna faktiskt gör pengar av ingenting, men tycker att det är väl kanske inte så bra, men att det gör nog inte så mycket.
  Som BS, som inte tycker att det är något att bråka om! Skolexempel på lyckad hjärntvätt av ett utbildningssystem, som är konstruerat att få folk med denna åsikt.
  Dock, så finns det denne svenske nationalekonom som är en som under den långa skoltiden hajat att något är mycket fel.
  Han har här ett seminarium inför aktiesparare alldeles nyligen, som är väldigt intressant att skåda.
  http://www.libertysilver.se/kc/video?id=59

  Det handlar om psykologi, som jag brukar påstå, för rent faktamässigt så har de gängse ekonomiska teorierna INGENTING att komma med som har med verkligheten att göra.
  Moral kan dom inte stava till!
  Fatta det BS! Och sen när du fattat, ber du förbannat mycket om ursäkt!
  En varning till de som inte inser fördelen med ädelmetaller.
  Det är inte guldmyntfot som skall vara allenarådande, för då blir det åt helvete på ett annat sätt, utan man har det som den alternativa tillflyktsort den redan är idag. Skaffa vad som helst istället för de virtuella pengar ni tror att ni har på era virtuella bankkonton!
  Dessutom spränger man bankerna, virtuellt 🙂

 15. Det är du som lånar av COOP inte COOP som lånar av dig (inte ens du kan väl på fullaste allvar tro annat)

  Ja, att skriva ut skuldsedlar är att LÅNA pengar. Den som skriver skuldsedeln LÅNAR pengar från den som tar emot den. Jag LÅNAR pengar av Coop när de beviljar mig kredit. Att skuldsedeln förekommer i form av elektroniska optioner (MedMera-kort) eller vanlig papperslapp är bara en teknikalitet.

  Det finns ingen anledning att banker ska ”låna ut” sina skulder på Svenska kronor (krediter) till allmänheten i denna digitala tidsålder.
  OK, eftersom jag gravt överskattade din kompetens försöker jag igen.

  Förklara skillnaden:

  a) Vi byter guld med varandra. Istället för att flytta tunga metaller fram och tillbaka lägger vi guldet hos en tredje person. Vi skapar skuldsedlar mot guldet och fortsätter byta skuldsedlar istället. Skuldsedlarna kan när som helst lösas in mot guld.

  b) Vi byter sedlar med varandra. Istället för att byta papperslappar lägger vi dem hos en tredje person. Vi skapar elektroniska skuldsedlar mot sedlarna och fortsätter som tidigare. De elektroniska skuldsedlarna kan när som helst lösas in mot sedlar.

  Det optimala vore givetvis att alla hade tillgång till centralbankspengarna direkt genom att man skippar den parasitära mellanhanden bankerna.

  Be din arbetsgivare ge betalt i kontanter i så fall.

  Men, som sagt, jag väntar med spänning på din rapport från Konsum – begär också av Konsum att de ska betala 4% ränta för ”privilegiet” att få ”låna” dina skulder.

  Redan förklarat. Om din bank inte betalar ut DIG ränta på pengarna du lånat DEM bör du överväga byta bank. Det är för övrigt helt onödigt att blanda in ränta i diskussionen eftersom det inte är vad som diskuteras.

  • Men ditt lilla pucko, du hävdade att DU skapade krediten – att du kan göra det banker kan göra genom att låna ut dina egna skulder på Svenska kronor och ta ränta på detta – att COOP skapar krediten (genom en bank) är inte samma sak som att du tar din egen skuld på svenska kronor som du ”lånar” ut mot ränta (att du ska se det moraliskt sjuka i detta är nog att begära för mycket då du inte har tillräckligt med förstånd att förstå de logiska kortslutningar du gör dig skyldig till). Blir man verkligen som djävla hjärnslö när man går ekonomiutbildningen? Så gå nu för fan till Konsum – och denna gång är det definitivt sista som jag släpper igenom ditt dravel om du inte bevisar det du hävdat. Du vet din uppgift (återigen: detta då du hävdar att DU kan skapa allmänna betalmedel genom att låna ut din egen skuld på svenska kronor precis som bankerna – att du inte kan se att alla har inte det privilegiet att göra sina egna skulder till allmänna betalmedel är fan otroligt)

   ”Svenska kronor är centralbankspengar, dvs det bankerna har innestående på sina centralbankskonton pluss kontanter. Eller menar du att kontanter inte är Svenska kronor? Menar du att banken inte har en skuld till ”kunden” som kunden har att fordra av banken på kontanter, dvs Svenska kronor? Och återigen – hur kan en skuld på Svenska kronor vara svenska kronor? Hur kan en skuld på guld vara guld? I din värld är en skuld på guld samma sak som guld och en skuld på Svenska kronor ÄR Svenska kronor! Inte nog med det: skuldlappar på potatisar ÄR potatisar i din värld! Att påstå annat är ”irrelevant” i din värld. Undra på att ekonomer är snurriga i huvudet när de hjärntvättats till att tro på sådana sagor i klass med ”kejsaren utan kläder”!

   Det optimala vore givetvis att alla hade tillgång till centralbankspengarna direkt genom att man skippar den parasitära mellanhanden bankerna.Det finns ingen anledning att banker ska ”låna ut” sina skulder på Svenska kronor (krediter) till allmänheten i denna digitala tidsålder.

   Skillnaden mellan din skuldlapp som du försöker kränga på Konsum såsom om de vore Svenska kronor (har du testat det ännu? Garvade de åt dig? För de kan inte på något sätt tagit dig på allvar) och bankens är att banken har bankoktroj och får ”låna ut” sina skulder på Svenska kronor och låtsas att de är Svenska kronor (i form av krediter) – du äger inte rätt att låtsas att dina skulder på svenska kronor är gångbara som allmänt betalmedel och ”låna ut” dina skulder mot ränta såsom banker gör. Men, som sagt, jag väntar med spänning på din rapport från Konsum – begär också av Konsum att de ska betala 4% ränta för ”privilegiet” att få ”låna” dina skulder.

   ————————

   a) Vi har inte guld som som bas – jag vet att du har svårt med tidsbegreppen men NU har vi INTE guldmyntfot och det var ett bra tag sedan vi hade det.
   b) Centralbankspengar är inte bara sedlar – centralbankspengar är kontanter OCH digitala centralbankspengar som bara banksystemet kommer åt genom RIX. Det är inte svårare, krångligare, tyngre, jobbigare, eller vilket djävla svammel du vill lägga framför detta, för människor att hantera digitala konton med centralbankspengar än att de tvingas sätta sig i skuld för att få ”låna” bankernas skulder på centralbankspengar (krediter). Tvärtom är det en totalt parasitär utsugning som banksystemet sysslar med när de ”lånar” ut sina egna skulder på centralbankspengar (Svenska kronor) som de inte har och tar ränta på detta.

   ”De elektroniska skuldsedlarna kan när som helst lösas in mot sedlar. ”

   Det är inte frågan om att ”lösa in” det är frågan om att bankerna betalar av sin skuld på svenska kronor som de ”lånat ut” till kontoinnehavare (som i dagsläget bara kan betalas av i fysiska kontanter då bankerna har monopol på de digitala centralbankspengarna eller om man så vi kalla dem de digitala kontanter). Att betala tillbaka en skuld ÄR INTE att ”lösa in”- även en ekonom med IQ 38 borde fatta det. ”Lösa in” är ett till i arsenalen av ordbajserier som endast är till för att dölja.

   ”Be din arbetsgivare ge betalt i kontanter i så fall. ”
   Varför ska banker ha monopol på centralbankspengar (Svenska kronor, kontanter) i digital form? Varför tror du bankerna försöker framställa alla som inte använder deras skulder på Svenska kronor (=krediter) som presumtiva skurkar, terrorister, svartjobbare, knarklangare? Jo, för att de ska kunna fortsätta ockret att ”låna” ut sina skulder på centralbankspengar (svenska kronor) som de inte har.

   Nu går du till Konsum och bevisar att DU kan låna ut din egen skuld på Svenska kronor till Konsumaffären och att du får ränta på dessa DINA skulder av Konsum – precis såsom bankerna kan göra med bankoktroj. Filma, lägg upp på youtube så att vi får något att skratta åt!

   • Tycker nästan det börjar luktar lite Cornucopia om dig lille BS, för han har inte heller fattat vad pengar är. Jag har dock inte haft tid att följa debatten, men kan ändå inte tiga när jag läser ditt svammel.

    BS, det är skillnad på att ställa ut en skuldsedel mellan två privatpersoner och att skapa det betalningsmedel som av samhället godkänts för att betala skatt med, vilket är den yttersta definitionen på våra pengar. Detta likställer bankkrediter med Svenska kronor skapade av centralbanken. Om COOP har en skuld till dig kan du inte skicka in en sådan tillgång till skatteverket och betala din restskatt. COOP,s skuld till dig kan inte användas till något annat än att betala det köper i COOP.

   • Han är ett troll eller totalt hjärndöd – han har hävdat att företagen skapar pengar när de ger ut aktier samt att om polaren lånar till en öl så har han skapat allmänna betalmedel som går att köpa för överallt i samhället i och med den uppkomna skulden. Han är välkommen tillbaka om han lyckas fixa ihop en video där han försöker övertala Konsumpersonalen att hans skulder är pengar som man kan handla med överallt. Ekonomiutbildningen måste var den absolut mest effektiva hjärntvätten som finns att tillgå.

 16. Ledsen Stefan, jag fastnade i signaturen BS trams du vet: – ”Jag kan få andra att acceptera mina skulder som allmänna betalmedel precis som bankerna kan”-mannen. Jag la ihop dina kommentarer till en – tyckte de hängde iho. Hoppas du inte misstycker.

  ———–

  Kanske ovidkommande för de flesta. Men vad ska jag köpa för mina sek om jag bara kan handla svenska saker med dem. Även peppar kakor behöver typ ingefära och hur bra det växer här vet jag inte (tropisk) , men på vicki får man ideer Ibland odlas arten som krukväxt. Köp en bit färsk ingefära. Välj en bit som visar lätt gröna ögon. Plantera den i jord med halva jordstammen synlig ovan jord, ställ den varmt och vattna. Föredrar halvskugga. Skotten doftar vid beröring av just ingefära.
  Varflör inte ha lite mer användbara krukväxter

  —————

  Mer kom funderingar faktisk om det är så att fisk nappar så bra på peppar kakor för att de egentligen vill bli sushi . Sorry vart lite väl ur spårat men det vart det för jag läste BS kommentar inget ont i det det var ju rätt roligt att finna detta om ingefära typ (tack)

  —————

  Alltså de kalsonger jag måste ha är ju inte tillverkade i sverige så varför ska jag betala med sek egentligen.

  —————

  Fast vill jag nu då ha svenska kalsonger då skulle jag plocka brän nässlor och lägga dem tre dygn i blöt och sen torka dem och sen banka isär fibrerna och sen karda dem och sen spinna trådar och sen väva ihop trådarna sen hitta ett gott timmer som kan sy dessa för det kan inte jag i alla fall inte bra. Ville bara säga hur komplicerat det är till att äga ett par riktiga kalsonger av det bästa, eller hur! Jag har ju testat till momentet karda och spinna. Det här tycker jag inte alls är så himla urspårat alls.

 17. Ledsen BS men jag släpper inte igenom någon mer kommentar innan du kan styrka det du hävdat – att du kan skapa krediter giltiga som allmänna betalmedel genom att låna ut din egen skuld på svenska kronor och få konsum att betala ränta för att de får ”låna” dina skulder – precis som bankerna kan göra. Du har undvikit att bevisa detta sjuka påstående länge nog nu som är lika sjukt som när du hävdade att företag skapar pengar genom ge ut aktier.

  Så inget mer ranta runt i ringen nu utan iväg med dig till Konsum med kameran och kom tillbaka med en länk till youtube som vi kan garva åt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s