Vilken bank eller banker ligger statsbudgen på?

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Undrar vilken bank statsbudgeten ligger på?

Skatterna är ju den absolut största delen av statsbudgeten och skattkontona ligger ju på SEB – skatterna är mao SEB:s skulder på pengar (för det är ju vad bankernas krediter är – bankernas skulder på pengar till kontoinnehavarna) som vi använder för att finansiera staten med (hur man nu kan betala något med någon annans skuld på pengar).

Men ligger hela statsbudgeten på SEB? Eller har de delat ut det på andra banker?  T.ex försvarsmakten – vilken bank ligger deras innehav av bankernas skulder (=krediter) på som ”finansierar” försvaret (återigen: hur kan man nu finansiera något genom att inneha någon annans skuld på pengar?) Polisen? Vilken banks skulder på pengar har de på sina konton?

En följdfråga är ju varför inte staten måste skuldsätta sig eller  överhuvudtaget sitta  med bankernas skulder på pengar (=krediter) – varför kan de inte finansieras med pengar som staten själv skapar? Så skulle vi slippa betala skatt för att vi ”lånar” bankernas skulder på pengar (=krediter).

Annonser

6 thoughts on “Vilken bank eller banker ligger statsbudgen på?

 1. Det är ju det MMT:arna säger (Modern Monetary Theory), nämligen att en stat som har sin egen valuta kan i princip inte gå i konkurs. Den har ju sitt eget myntverk (eller i dagens läge: kan skapa konton i en dator). Jag antar att det finns olika uppfattningar om detaljerna inom MMT-lägret, men i princip handlar det om att staten ser till att oanvända resurser tilldelas medel för att komma igång – det innebär alltså att arbetslöshet i stort sett kan elimineras. Med tanke på hur viktig arbetslöshet är för att eliten skall kunna skrämma och kuva folk i allmänhet så är det här politisk dynamit. Hur som helst så vore det bra om bankernas penningskapande skars ned radikalt, skuldbubblorna punkterades, bankerna blev så små att de vid misskötsel kunde få gå i konkurs, och privilegiet att skapa pengar resolut återfördes till staten. Det skulle bland annat innebära att utdelningen av krediter kunde styras på ett vettigare sätt, mot produktiva investeringar i stället för improduktiv konsumtion.

  • Precis, att göra staten till ett annex till banksystemet är det ultimata brottet mot en stats suveränitet (MMT:s Michael Hudson brukar ju säga att dagens erövringar av länder är inte längre sker genom militärer utan genom finansiell erövring av länder). Att göra stater till skuldslavar under bankerna är ett landsförräderi av högsta rang (sedan skiter det det samma vilket land det gäller). Att göra det det allmännyttiga (polis, militär, sjukvården you name it) till delar av bankernas balansräkningar är helt vansinnigt, i synnerhet när banksystemet är helt byggt på bedrägeri och pyramidspelsbyggande..
   Fönsterstyrning av krediter som Werner bl.a annat föreslagit är bra men som Richard Werner också påpekat är statligt utgivna skuldfria pengar bättre.

 2. Har fått uppfattningen att riksgälden håller i kassan och löneutbetalningar sker via Nordea. Någon med mer detaljkunskap?

 3. En vägg är en begränsning för något likväl en apelsin är byggd av väggar liksom människor. Regler är begränsningar tjae go on och allt är av begränsningar, vissa vill ytterligare begränsa och det handlar om livet själv (air) som innehåller kvävebaserna och hur de ska konfigureras (DNA) Wake the fuck up

 4. Sånt hära är folk oroliga för som är helt naturliga utifrån hjärna och organ bildas med påverkan av tanke inget att bli hype on men även utbildade blir http://sv.wikipedia.org/wiki/Oxytocin
  Det är inte där manipuleringen är avgörande för den manipuleringen är som en smekning. Manipuleringen är i att bilda nya atomer och vad jag vet så så utan dessa var väl jag ett minne blott och även om jag säger så så sägs det att jag säger natt mössa. Självklart tar jag reda på vad som håller mig vid liv (liksom suck) Okej som vanligt så är det nog svårt att ta till sig vad jag säger men så är det.

 5. En separat fråga:
  Varför har man bara godkänt amerikanska ratingföretag på FI
  http://www.fi.se/Regler/Kapitaltackning/Grundlaggande-kapitalkrav-pelare-1/Godkanda-kreditvarderingsforetag/

  Moody’s Investors Services
  DBRS
  Fitch Ratings
  Standard & Poor’s

  Dom gör ju vad dom vill med alla sålänge det ser ut såhär!
  Kan man starta en portal som ratar deras förtroende o förklarar hur trovärdiga de är?
  eller en wikirating som alternativ eller nåt?

  Nu sänker jänkarna kredit ratingen på alla möjliga i Europa, men det är ju bara för att styra uppmärksamheten till Europeiska problem o hålla fokus borta från sin egen ”grekiska” sjuka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s