Skulder på pengar ses mer som pengar än pengarna

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Är det någon mer än jag som tycker att rubriken till detta inlägg är minst sagt ologisk? Men så ologisk är ju faktiskt verkligheten.

Bankernas påhittade krediter är bankernas skulder till kontoinnehavaren på pengar (som kontoinnehavaren kan plocka ut i kontanter genom t.ex bankomaten). Krediterna får användas istället för pengar, kontanter, vid transaktioner. Vi kan nästan bara använda pengar, kontanter, vid småtransaktioner när vi handlar. När vi betalar större belopp eller genom internet så är vi helt tvungna att använda bankernas skulder på pengar (krediter) för att kunna betala något.  Därmed är det bevisat att bankernas skulder på pengar (krediterna) ses mer som pengar än pengarna. Hela betalsystem har mao helt ockuperats av bankernas skulder på pengar, krediterna – som de dessutom ”lånat ut” och fått folk att betala hyra (ränta)  för (dels genom skatten då staten/kommunerna är tvungna enligt Maastricht-lag att ”låna” bankernas skulder på pengar, krediterna – men framför allt i Sverige genom att bankerna trissat upp priserna på bostäder och gjort boskuldslavar av nästintill hela befolkningen). Kan det bli mer ologiskt?

Nu kommer någon arrogant överlägsen bankkramare totalt skita i det ologiska i det jag skrev ovan och hävda att man kan hämta ut sina pengar och ha dem i madrassen. Men det stämmer ju inte för bankerna har nästintill inga pengar – bankerna har ju bara en djävla massa skulder på pengar (krediter) så om folk gick till banken och plockade ut dem skulle bankerna snabbt få stänga luckan (såsom de gjorde i t.ex Argentina när ytterst få fick ut sina pengar). Dessutom kan man ju inte betala med kontanter (elräkning, internethandel, hyra etc) så man är likt förbannat tvungen att gå till bankens kassa och lämna tillbaka sina pengar till banken  för att betala sina räkningar –  och dessutom får man betala straffavgift för varje räkning  för att man använder pengar istället för bankernas skulder på pengar (krediter) som betalmedel.

Finns det då ingen digital madrass där du kan stoppa dina pengar och använda detta konto för att kunna betala elräkningen etc? Jo, det finns en digital madrass kallad Riksgälden men på deras konton kan du bara förvara dina pengar i form av digitala kontanter – du kan inte betala något från ditt Riksgäldskonto. Om du ska betala något måste du skicka dina pengar från Riksgälden till en bank som nästintill inga pengar har så att de kan utföra dina transaktioner – låter förtroendeingivande , eller hur?

Man skulle ju kunna tänka sig att Riksgälden fixade så att det gick att betala räkningar från deras konton. Men antagligen får de inte det för då konkurrerar de ut bankerna. Vem vill behålla sina pengar på en bank som nästintill inga pengar har (men däremot en djävla massa skulder på pengar – krediter)? Klart att folk skulle ha pengarna som digitala pengar (kontanter) hos Riksgälden och inte riskera dem genom att låta bankerna spela med dem i något nytt pyramidspel, såsom bostadsbubblan. Jag menar;  inte skulle du väl vilja förvara dina fysiska kontanter,sedlar och mynt, hos en kompis som du vet är en överskuldsatt spelmissbrukare och hoppas att han kommer ta hand om dem på ett vettigt sätt?

Man skulle ju också kunna tänka sig att någon av bankerna skulle erbjuda ett digitalt madrasskonto där dina pengar förvarades såsom digitala kontanter.  Den banken skulle ju få massa kunder som vill förvara sina pengar som pengar och inte delta i bedrägeriet och utsätta sig för risken att pengarna försvinner i nya pyramidspelsbubblor som de spelmissbrukande bankerna sätter upp. Men det kommer inte heller ske då bankerna inte är företag utan en maffiaorganisation som lever på kasinoverksamhet och bedrägeri (skillnaden är ju att den vanliga maffian i alla fall är så pass ärlig att de använder riktiga pengar).

Kan man annat än hålla med Bank of Englands chef Mervyn King om att detta är det sämsta av alla sätt att bedriva bankverksamhet på (för alla utom den spelmissbrukande parasiten – min anmärkning):

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

13 thoughts on “Skulder på pengar ses mer som pengar än pengarna

 1. Problemet med att det inte finns ngn riktig bank är att det inte lönar sig att ta hand om andras pengar om de bara skall ligga i ett valv. Så är det idag. Men om vi hade ett system där ingen kan skapa påhittepengar då skulle det fungera. Då skulle valvet ta ut en viss procent för att förvara våra pengar. Detta borde inte vara stöttande för ngn då det kostar att ha ett valv. Men det fina i kråksången är att alla nya uppfinningar alla nya produktivitetsförbättringar som ger ett överskott på tillgångar ger ett deflationstryck. Med andra ord så ökar det reela värdet på dina pengar med tillgångsökningar. Kvoten pengar/tillgångar. Detta skall ju inte ses som det enda positiva för med min förutsättning att ingen skall kunna sitta och vara allkemist ger massa andra fördelar och där är jag bara en lärjunge till Lincoln om vad de är.

  • Prylen är att det inte krävs något kassavalv när pengarna är digitala. Att förvara och förflytta digitala krediter tar lika lång tid och utrymme som att förvara och förflytta digitala kontanter. Faktiskt kan man hävda att det tar längre tid att förflytta digitala krediter än digitala kontanter då krediter kräver en clearingmekanism som man helt kan skippa om alla pengar var digitala kontanter.
   En av anledningarna till att krediter en gång hade en funktion var att det var lättare att flytta ett skuldpapper från t.ex ett land till ett annat land än att fylla en båt med guld och sedan skicka över guldet fysiskt till mottagarlandet (det samma gällde givetvis även fysiska kontanter, dvs fysiska sedlar). En snubbe kunde då lämna in guld i ett land och få en skuldsedel som han kunde lösa in mot guld i landet han kom till utan att behöva släpa guldet med sig. Men, som sagt, digitala kontanter är minst lika lättflyttade som digitala krediter så den funktionen som krediterna hade när det var något som fysiskt behövdes förvaras i valv och fysiskt forslas (oavsett om det var fysiskt guld eller fysiska kontanter) existerar inte längre så krediter kan man i princip klippa bort. Fast då klipper man ju samtidigt av parasitens möjlighet att försörja sig genom att hitta på skuldsedlar (krediter) på pengar som de ”lånar ut” – inte ett populärt förslag bland parasiterna mao.

  • Ron, njaeee.. Svårsmält i min mage iaf 🙂
   Har man ”pengar” idag, så är tipset att köpa mark och ”fylla” med får, höns, kor mm. Kanske även visst jordbruk. Se till att det finns en vattenkälla, och vill man ha viss bekvämlighet så är dieselgenerator bra att ha samt hamstra diesel till den.
   Häst isf bil är ett hett tips också.
   Om man nu vill vara förberedd för det värsta, som jag tror är den oundvikliga ändhållplatsen i det sjuka system och det galna samhälle vi tvingats in i.

 2. Jag är nog lite mindre pessimistisk. ett av skälen till att folk svalt ihjäl under den stora depressionen i t.ex USA var det inte fanns pengar som cirkulerade – runt 1/3 av USA:s penningmängd försvann när skulder7krediter dödades. Det ledde till deflation då varje enskild dollar som blev kvar blev mer värd och priserna sjönk på varor.
  Men tvärtemot vad de flesta tror fanns det överskott av mat och produktionskapacitet. Men för att få upp priserna förstördes enorma mängder mat. Roosevelt skapade t.o.m Agricultural Adjustment Act som gav pengar till bönder som förstörde sina skördar och dödade djuren. Så här skrev Steinbeck i Vredens drovor:
  ”There is a crime here that goes beyond denunciation. There is a sorrow here that weeping cannot symbolize. There is a failure here that topples all our success. The fertile earth, the straight tree rows, the sturdy trunks, and the ripe fruit. And children dying of pellagra must die because a profit cannot be taken from an orange. And coroners must fill in the certificates–died of malnutrition–because the food must rot, must be forced to rot.
  The people come with nets to fish for potatoes in the river, and the guards hold them back; they come in rattling cars to get the dumped oranges, but the kerosene is sprayed. And they stand still and watch the potatoes float by, listen to the screaming pigs being killed in a ditch and covered with quicklime, watch the mountains of oranges slop down to a putrefying ooze; and in the eyes of the people there is a failure; and in the eyes of the hungry there is a growing wrath. In the souls of the people the grapes of wrath are filling and growing heavy, growing heavy for the vintage.”

  Att, som bloggaren som Dan hänvisar till, påpeka vilka fullständiga psykopater det är som styr är viktigt men det är lika viktigt att påpeka att det finns alternativ och faktiskt enkla lösningar.

  Penningsystemet måste tas över av staten och betalsystemet separeras från banksystemet så att bankerna bara tar hand om sparande som folk kan undvara och tas ifrån rätten att hitta på krediter – det är ju så de flesta tror att banker fungerar – att bankerna lånar ut pengar. Staten kan sedan spendera ut skuldfria pengar i samhället och använda dessa till almänyttiga ändamål under maximal demokratisk transparens. Det är det enda sättet penningsystemet (och bankerna) kan behålla någon legitimitet. Kanada kravlade sig ur den stora depressionen genom att staten gjorde som ovan:

  • Ett till läsvärt inlägg från bloggaren vidrebel: Bilderberger Ponzi Austerity Fraud Hits ‘I Won’t Pay’ Resistance
   ”…
   This is how the scheme works. Last week Spain got a 100 billion euro ($126 billion) bailout for its banks. Italy was already 2 trillion dollars in debt. Its share of the Spanish bailout was 20 billion euros. Italy agreed to pay almost 7% interest on that loan and even more in the future on loans. The Italians will be paid 3% on their investment in Spanish bonds. In Bernie Madoff’s Ponzi scheme older investors were paid by new investors. The Italians were volunteered by their appointed Prime Minister Mario Monti who is a Bilderberger and A former Goldman Sachs VP to cut their pay and pensions and to pay more taxes so they can pay for Spain’s Austerity which was just transferred to them

   This will not work much longer. The Spanish Finance Minister Luis De Guidnos is auditing the books of their banks in order to give the EU a better estimate of the bailout needed for the banks. The G-20 summit has announced a 750 billion euro bailout for Italy and Greece. The real need is much greater. . But no amount of bailouts will stop the run on the banks in Spain, France, Italy, Portugal and Greece. The bank runs will continue because the people are fleeing the coming devaluation when the euro fails and is converted into drachma, lira, pesetas, escudos and francs. And the wealthy are fleeing higher taxes. Capital flight contracts the money supply and contracts the economy causing dwindling tax revenue and more social unrest.
   …”
   http://vidrebel.wordpress.com/2012/06/21/bilderberger-ponzi-austerity-fraud-hits-i-wont-pay-resistance/

 3. Ping: Dagens Läsning « Vidsynt's Blog

Kommentarer inaktiverade.