Mammons tempel börserna och petrodollarsystemets fall

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Västs finansiella utsugning av resten av världen börjar vackla. SCO och BRIC-länder frigör sig alltmer.

Skuldsättning av den tredje världen med världsvalutan dollarn har varit en väg som utnyttjats. USA har, efter att Kissinger 1971 införde Petrodollarsystemet, varit beroende av att dollar pumpas tillbaka till USA, den sk Petrodollar recycling – annars skulle ju världen drunkna i dollar som därmed skulle bli värdelös. Petrodollarsystemet innebär att all olja måste köpas och säljas i dollar. För att locka tillbaka dessa dollar till USA har det anordnats ett speltempel kallat börsen i New York. De rika oljeländerna har gått med på att offra sina dollar till guden ”marknadens” fromma där prästerkapet till Wall street:s heliga tjur – det heliga templet börsen – tagit hand om pengarna. Det inbillade värdet på framtida vinster har därmed ökat hela tiden i takt med att t.ex Saudiarabien pumpat tillbaka dollar som USA skapat från ingenting och köpt upp oljan med. En ”free ride” för USA mao som kunnat shoppa loss i världen med nypåhittade dollar som sedan återvände till USA och evigt höjde ”värdet” på helgedomen börsen.

För genom att andra länder varit tvungna att använda dollar för att köpa olja har USA kunna köra samma utsugningsstrategi mot alla länder i världen. Någon som undrar varför USA anfaller, eller hotar anfalla, oljeländer som slutar använda dollar? Såsom Libyen, Venezuela, Irak, Sudan och nu Iran? Någon som fortfarande undrar varför alla andra energiformer, särskilt lokala småskaliga självförsörjande alternativ, förtryckts?

Det hela är bara en lite mer avancerad variant av den utsugning som prästerskapet historiskt sysslade med t.ex genom guld.

*Folket offrade guldet till templet för att blidka gudarna och få en större avkastning på nästa skörd

*Prästerna såg till att guldet sågs som pengar och prästerna kunde på så sätt shoppa loss i samhället.

*Varvid guldet kom tillbaka till folket som:

*sprang tillbaka till templet och offrade till gudarna varvid prästerna fick tillbaka guldet så att de kunde gå på en till shoppingrunda.

Samma återforslingsmekanism i Petrodollarsystemet som i guldtemplen. Skillnaden är att guld är en ändlig vara medan USA kan trycka oändligt mycket med dollarsedlar som pumpar upp ”värdet” på börsen. För annars är det i princip samma hjärndöda prästerskap, då som nu (för de flesta prästerna trodde säkerligen då som nu på sagorna de mässade). Dagens hjärndöda präster kallas ju ekonomer och försöker inbilla oss att bara vi offrar våra pengar på börsen, på ”marknadens” altare, kommer oändligheten infinna sig i form av oändlig tillväxt (och vi kommer dessutom få tillbaka dem efter vi dör i form av pension då vi numer antas ska jobba till bortom graven). Värdet i tillvaron och evigheten ligger i den imaginära framtiden bortom döden oavsett om så templet heter ”börsen”. Så mao – samma grund men lite olika fernissa på sagorna. Det är folktro, illusioner, manipulationer, utsugning och bedrägerier i vilket fall.

Ps

Ett annat alternativ till börsen har varit att köpa amerikanska statsskuldsväxlar eller statsobligationer  med taskig ränta- vilket t.ex Kina sysslat med – statsskuldsväxlar/obligationer är Kinas fordringar på dollar. Om t.ex Kina löser in till  dollarsedlar (ganska många biljoner vill jag minnas) och börjar shoppa loss för dessa kommer världen dränkas av dollar och dollarn samt västvärldens ”free ride” upphöra.

Ps 2

Några kommer hävda att börserna ser till att företagen får riskkapital men det är bs. Det är spekulation/offrande på börsens altare och böner om oändlig tillväxt för hela slanten (nästintill i alla fall). Det drivande är tron på ”Money for nothing” där den reella ekonomin offrats till fromma för mammons imaginära evighet och oändlighet.

Liknande blogginlägg:

Afghanistan – det tredje opiumkriget

Konsten att bli en ny Hitler

Annonser

10 thoughts on “Mammons tempel börserna och petrodollarsystemets fall

 1. Bra skrivet. Världen är galen. Vad ska man tro på egentligen. Moder Jord kanske.
  Dire Straits (=stora ekonomiska problem)

 2. Jag håller inte med om analysen i alla detaljer, men jag håller med om helhetsbilden. Dollarns status som världens referensvaluta är ytterst uppbackad av USA’s krigsmakt. En oljeexportör kan sälja oljan för dollar och direkt växla dessa papperspengar till guld el. annat. Dollarhegemonin vilar dock på att de inte gör det; att de väljer att sitta kvar med sina pappersdollar. Varför gör de det? USA har spelat ett skickligt spel för att försätta världen i ett beroende av en stark dollar. Många oljeexportörer sitter med två typer av tillgångar: olja i marken och pappersdollar på banken. Om de vill värna om värdet på tillgången i marken så måste de offra värdet på papperspengarna. Dessutom löper de risk att bli invaderade av USA. Om USA skulle vilja, hur svårt vore det att skapa samtycke för en invasion av t.ex. Saudiarabien? Saudierna avrättar folk offentligt, kvinnor har inga rättigheter, de fostrar terrorister, de förföljer demokratirörelsen. Såklart är det svårare med ett land som Norge. Man kan fråga sig varför norrmännen har bytt sin olja mot papper. Hybris och kortsiktighet kanske.

  Jag är mycket nyfiken på vad Kissinger/Nixon egentligen sa till den Saudiske kungen i början av 1970-talet, i samband med att Bretton Woods bröt samman. Världen hade chansen att påbörja en omställning under det tidiga 70-talet. Man tog inte den chansen, ”vi” valde att fortsätta pumpa upp bubblan, och hoppas att någon annan skulle lösa problemet, senare.

  Finansiellt så har vi redan passerat Peak Oil. Om exportörerna med handelsöverskott skulle dra ned sin oljeexport till en nivå som motsvarar vad de behöver importera, så skulle 10-20 miljoner fat/dag försvinna från marknaden. Att världen fortsätter maxa utvinningen kräver att vi fortsätter öka mängden papperspengar och skulder. Vi måste alla fortsätta låtsas inte se att kejsaren är naken.

  Under det senaste decenniet så har centralbanker agerat på ett sätt som får en att undra om de är så oberoende som de vill ge sken av. För några år sedan bytte Ingves en massa guld mot pappersdollar. Gordon Brown gjorde samma sak i UK för 10 år sedan, precis innan guldet började stiga. Enligt vissa källor sålde Brown ut guldet för att rädda banker som shortat (”kortat”, ”blankat”) guld en masse. Vad är det som sker bakom kulisserna? Alla ni som tror att den sorts penningsystem vi har idag, på något sätt skulle vara ”naturligt”, eller självklart, såsom det beskrivs i skolböckerna, ni bör tänka om.

  Här är en klargörande artikel i Kristianstadbladet:
  http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1010801/EU-goumlr-vad-USA-ber-dem-att-goumlra.html

  • Funkar bra! Jobbigt att du blev kastad bland skräpposterna. Jag har samma problem med blogger (och jag kan inte pinga bloggen heller hos twingly eller bloggportalen)

Kommentarer inaktiverade.