När ingen längre vill hålla i den heta imaginära potatisen krediter längre

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Tar det igen: det finns nästintill inga pengar – det som finns är bankernas SKULDER på pengar – för det är vad krediter är (det som står kluddat på kontoinnehavarnas konton). Krediter är bankernas skulder till kontoinnehavare och banken kan betala sin skuld genom att kunderna kan plocka ut sina fordringar – t.ex genom bankomatuttag. Och det finns inte en chans i helvete att bankerna ska kunna betala sina skulder till alla sina kunder. Det är tidernas största bedrägeri.

I takt med att ”rikingarna” (de som sitter med mycket av bankernas skulder, krediterna, i knät) förstår att penningsystemet är ett bedrägeri och att det går mot sin egen undergång kommer de i allt större omfattning hoppa av den här karusellen med att bolla den heta imaginära potatisen krediter mellan varandra och köpa fysiska saker istället. Guld och silver är nog något de satsar på, men fan, Obamas avlagda kalsonger kommer nog snart vara mer värt än hela baletten av fiktiva pengar som ingen djävel vill hålla i snart. Eller varför inte den här femåriga ”konstnären” som tydligen säljer sina tavlor för nästan 100 000 kronor styck. En slags finansiell pedofili – inte lika äckligt vedervärdig som sexuell pedofili men äckligt så det räcker och blir över ändå – folk har svårt att få vardagen att gå ihop  – nästan 50 miljoner människor får matkuponger i USA, annars skulle de inte klara sig – allt medan ”rikingarna” desperat försöker hitta ”safe haven” för sina krediter att ”investera” i och köper trams från en fem-åring för vansinniga summor.  Den som sitter med krediterna när pyramidspelet till slut faller sitter med Svarte Petter – så de som ”äger”  massor av bankernas skulder (krediterna)  kan i desperation hoppa på vilken galen bubbla som helst. Precis som på 20-talet när den kreditbubblan sprack är vansinnet med finansfantasier som störst precis före smällen (eller varför inte jämföra med de Holländska tulpanlökarna? Vansinne på hög nivå).

Bankerna gör givetvis allt för att lura folk att stanna kvar inom deras bedrägeri. De som inte använder krediter utan maximerar sitt nyttjande av pengar, dvs kontanter är svartjobbare, kriminella, knarkare, presumtiva terrorister, skyldiga till samtliga rån som existerar etc. Att bankerna begått det största bedrägeriet och inte kan betala sina kunder i kontanter är något som blundas bort.

Nu är de som bygger upp en alternativ valuta till bankernas kreditbedrägeri pedofiler också (tack för länkarna Janne):

Pedofilernas nya betalningssätt

Pedofilernas nya teknik att komma undan med sina köp

Det finns tydligen ingen lägsta nivå på vad bankerna hittar på för att försöka tvätta sitt eget bedrägeri och  tvinga kvar folket i skuldslaveri.

Annonser

8 tankar om “När ingen längre vill hålla i den heta imaginära potatisen krediter längre

 1. Skit faller nedåt, så blir fallet med de imaginära pengarna också. De högst upp kommer låta de under dem sitta med de värdelösa pengarna i slutändan. När jag tog mig en titt på banksystemet så tyckte jag att jag kände igen det, det var som multi level marketing, eller pyramidspel som det heter utan fina omskrivningar och jag vet precis hur sådana fungerar då jag en gång i ungdomen lurades till att sälja Kirby-dammsugare. Man undrar hur man kan tycka att ett bank/valutasystem som är organiserat som Herbalife är en bra idé.

  Jag har sett till att inte ha några skulder, vilket trots mitt torftiga liv gör att jag kan räkna mig till de rikaste i Sverige. 🙂

  Jag har också en princip för betalning. Jag tar ut stora mängder kontanter varje månad, för jag betalar de handlare, bagare och annat som jag tycker är bra och som jag vill skall vara kvar, med kontanter. Franschise och storföretag är de enda som jag betalar med kort.

  • Japp, och hysterin för dom ”rika” som sitter med alla bankens skulder (krediterna) när de inser att bankerna aldrig kan betala dessa påhitt kommer accelerera fallet av skiten.

 2. Femåringar? Är det inte bättre med gammalt hederligt hantverk till måleri utförd av en rejäl chimpans (som inte skall förklara sitt kluddande med en massa tomt prat utan gör sin grej och sedan förnöjt äter några bananer!)

  Var det inte för bortåt trettio år sedan som svindlarna försökte kursa små diamanter inbakade i plast och som antogs öka i värde enormt? Jag begrep aldrig vad man skall ha en plastinbakad diamant till, lika lite som guld eller andra ädelmetaller. Möjligen om man kunde få tag på ett parti sällsynta jordmetaller som kan säljas till elektronikindustrin, men det låter mindre troligt. Läste för något år sedan att om folk krävde ut det silver de trodde sig ha köpt skulle de göra den tråkiga upptäckten att det sålts mer silver än vad som finns tillgängligt. Undrar om det är samma sak med guld och platina? Enda chansen att ha koll på eget innehav av ädelmetaller är att ha det fysiskt inom räckhåll, men att ha sina guldtackor under sängen hemma är ju knappast tillrådligt, och i vanliga bankfack går det väl knappt heller?

  På sikt kommer kontanterna att försvinna, vad man än har för åsikter om nyttan av dem. Det går inte att backa ut ur den elektroniska bokföringen såvida inte hela samhället brakar samman och övergår till primitiv bytesekonomi.

  • Jodå Comex har erkänt att de bedriver fractional reserve banking med guld och har 100 guldkvitton på varje enhet guld (dvs att bara en av 100 kan få ut sitt guld).

   Jag vet inte om du vet att det finns två olika sorters kontanter. Bankerna vill att vi ska bli inkapslade i deras skuldverktyg krediter med vidrörande skuldslaveri. Men det finns digitala kontanter (centralbankspengar) som bara storbankerna som är med i RIX kommer åt. Att folket får direkt tillgång till dessa digitala kontanter är vad förlagen med två kontotyper går ut på. Läs gärna:
   Här är det förslag som de mest “framstående “ekonomerna” i USA (däribland Fischer) la fram 1939. Du kan lyssna på förslaget inläst genom “text-to.speech” här.
   [audio src="http://k002.kiwi6.com/hotlink/169p578y94/A_PROGRAM_FOR_MONETARY_REFORMb.mp3" /]
   Dokumentet kan laddas ned här:
   http://www.economicstability.org/history/a-program-for-monetary-reform-the-1939-document
   Där beskrivs även hur penningmängden ska regleras.
   Positive money förordar samma två-konto system

   Och jag tror att du har fel angående fysiska kontanters död. Många vill ha sin integritet skyddad och vill inte att storebror ska veta precis när du gjorde vad och när samt registrera och kartlägga hela ditt liv. Dessutom är digitala pengar, genom att de är så centraliserade, ytterst känsligt om det centrala systemet av en eller annan anledning slås ut. Digitala pengar är faktiskt en betydligt större samhällsfara än de decentraliserade fysiska kontanterna.

  • Låter intressant!
   Snackade med en polare vars syster bor i Järna och tydligen har antroposoferna en egen valuta Järn. Jag vet inte riktigt hur den fungerar men tydligen är det något de är tysta om 🙂 för det står inte ett skit om det om man googlar. Skatteverket vill väl att att ska dammsugas in till Wallenbergs skattekonton (till Björn om du läser detta – alla skattekonton ligger på SEB och vi är alla under SEB:s balansräkning mao). Men jag har ingen lojalitet till ett skattesystem som pumpar skatten till de privata bankerna då staten ”lånat” bankernas påhittade krediter. Staten skulle ju lika gärna skapat de pengar de behöver utan att behöva ”låna” påhitt från banker och vi skulle på så sätt slippa betala nästan någon skatt. (återigen – det här vet du redan David men för Björn och eventuella andra läsare kan det kanske vara intressant att veta).

   • Jo, jag läser! Tror vi ser ungefär samma sak fast från delvis olika utsiktspunkter. Vore jag mer alert hade jag redan publicerat några bloggposter under ämnet ”pengar”, men det kanske kommer om jag samlar lite energi. Några reflexioner: pengar är inget fast begrepp, utan helt enkelt företeelser som beroende av tid och plats definieras som pengar. (Tror jag har skrivit om det, med referenser, men hittar inte igen inlägget.) För att få grepp på ekonomin som system är det inte ekonomer, utan förmodligen antropologer, som kan ge de intressanta upplysningarna och insikterna. Har i alla fall en bloggpost som är inne på det (och har en del intressanta tilläggskommentarer) : http://bjornbrum.blogspot.se/2011/08/ekonomer-om-ekonomer-antropolog-om.html

    Vad det gäller mynt och sedlar respektive elektroniska pengar (ettor och nollor i dataminnen) så försöker jag hellre vara positiv än negativ. Den orolige och negative ser elaka övervakare som kollar vad som händer med kontona, den mer positiva ser detta som en del av processen bort från penningsamhället och dess skuldekononomi över huvud taget. Om man följer ett antropologiskt resonemang så antar jag att pengar/skulder och klassamhälle hänger ihop. Vad som verkligen kommer att hända? – Det beror på om övervakarna tillåts hålla på eller blir bortkörda! Demokrati, med andra ord!

   • Nja, nu är det ju inte pengar som bankerna ”lånar ut” – de lånar inte ut Svenska kronor, dvs kontanter i varken digital eller fysisk form. Det bankerna lånar ut är bankernas SKULDER på Svenska kronor till kontoinnehavare. Det är därför som bankerna själva inte ens ser krediter som pengar – en bank vägrar ta emot en annan banks krediter som betalning (se mitt nästa blogginlägg för att förstå hur det hänger ihop). Varje bank som är del av RIX (det innefattar således inte JAK, ICA-banken, IKANO etc som bara är ett slags annexbanker till storbankerna) hittar således på sin valuta som de måste använda ”Forex”-kontoret RIX för att växla om till Svenska kronor som de kan betala varandra med vid kontoöverföringar mellan bankerna. Så summa summarum har vi knappt några Svenska kronor i systemet men olika storbanksvalutor baserade på bankernas skulder på Svenska kronor (=krediter).

    Rörande kontanter så finns det fördelar med digital kontanter (varav storebror inte är en) men det ena utesluter inte det andra – både digitala som fysiska kontanter kan få användas efter de behov folk vill. Bara vi använder Svenska kronor och inte bankernas skulder på Svenska kronor – dvs krediter.

    Som jag skrev är lösningen att slopa bankernas rätt att hitta på sina egna valutor, krediter, och låta staten skapa Svenska kronor. Detta kan göras med det två-kontosystem som jag länkade till.

    Jo, Graeber har en del vettigt att säga om antropolgin kring pengar. Likaså har Stephen Zarlenga som skrivit den utmärkta boken ”The Lost Science of Money”. Även Steve Keen säger en hel del vettigt här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s