Vi måste kasta ut penningväxlarna ur templet!

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Anarkister och vissa totala marknadsliberaler på högerkanten har en tro på att bara man spränger sönder centralbankerna så kommer allt ordna sig på något sätt. Marknadsliberalerna har någon magisk tro på att lokala valutor kommer använda guld som pengar när ”marknadskrafterna” härskar (är osäker på vad den guden heter i deras religion – Tor, kanske?) och sorterar ut den starkaste valutan i den fria marknadsdjungelns konkurrens. Anarkister tror tvärtom  att det löser sig på något vänster genom att alla kommer bli hypersnälla och inte ge sig ut i marknadsdjungeln då alla helt plötsligt blir superaltruistiska och ingen egennytta finns kvar (lite religiöst i min mening det med).

På andra sidan finns de som vill centralisera hela penningsystemet genom lagar och regler där bankerna ska häktas in och styras centralt. Faktum är att det är ju det vi har idag. Invändningen att det inte är demokratiskt styrt må vara sann men centralstyrning har onekligen sina brister.

Jag tror vägen att gå är någonting mitt emellan. Och det börjar med att kasta ut den ”elit” av svamlande finanspräster som är penningväxlare nu. Att ha demokratisk kontroll och ett rättvist clearingsystem är det som jag tror är viktigast. Det är också den mekanismen som banksystemet försöker dölja med största omsorg. Det fanns ett skäl till att Jesus bara använde våld då han kastade ut penningväxlarna från templet (om han nu gjorde det).

Jag tänkte därför köra lite om makten i att kontrollera växlingshusen (centralbankerna). Vi startar med ett anarkistiskt (eller hypermarknadsliberalt) ideal. Låt säga att det finns fyra byar som skapar sina egna lokala valutor som nedan:

Inom byarna kan man använda de lokala valutorna men om det är något man behöver från de andra byarna så fungerar inte den lokala valutan där:

För att råda bot på detta problem så samlas representanter för byarna i ett rådslag för att bestämma vilken valuta som ska kunna användas i alla byar. Alla byar framhåller sin egen valutas förträfflighet:

Efter mycket tjafsande hit och dit kommer man fram till att Oljesedlar ska fungera i alla byarna och ska vara den reservvaluta som byarna sinsemellan kan handla varor mellan sig med. Detta skapar dock en del problem som jag illustrerar med bilden nedan.

Oljebyn kunde gå och shoppa som de ville i de andra byarna och fick en fördel av detta (detta är precis vad USA har gjort med Petrodollarsystem och dess återforsling – jag går inte in på återforslingen här men jag har redogjort för den tidigare här om någon vill läsa).

De andra byarna krävde omförhandling om vilka villkor som skulle gälla och man beslutade om att ha guld som bas. Guldet förvarades i ett för byarna gemensamt clearinghus, centralbank.

Men även detta fungerade dåligt då det bl.a ledde till mycket höga transaktionskostnader mellan byarna för att forsla guldet vid varje transaktion samt att det ledde till bedrägeriet Fractional reserv banking.

Så byarna krävde återigen omförhandling om vilka villkor som skulle gälla och kollade upp att Keynes hade kommit med ett förslag där en valuta, Bancor, skapades som bara fick användas som växlingsinstrument mellan byarna men inte i handeln i byarna. Bancor skulle förhandlas fram baserat på vad värdet var på vad de olika byarna producerade och om något by försökte skaffa sig fördelar genom att ge sina varor högre värde skulle det finnas regler för detta (kolla Monbiots artikel som jag refererar till längre ner för att få en längre förklaring hur).

Faktum är att just detta är vad Kina bl.a har föreslagit. SDR är kvarlevan av Keyenes Bancor-förslag som han la fram vid Bretton Woods men som förlorade mot dollarimperialismen.

Om man vet om hur det fungerar förstår man också vilka problem ett land får om de int får vara med i växlingssamarbetet i centralbankerna. Man förstår t.ex varför Iran blivit utkastat av västs centralbankskommite'(de slutade använda dollar i försäljning av olja och har en centralbank som inte de andra centralbankerna kan styra) . Jfm att en av byarna i exemplet ovan kastades ut och inte längre kunde handla med de andra byarna.

Finns det inga nackdelar med Bancor då. Jo, givetvis. Dels blir en enorm centralisering av den gemensamma clearingvalutan Bancor. Även om Keyenes förslag även skyddade de inhemska valutorna.

Och visst skulle Bancor kunna förvanskas så att elititparasiten kan nyttja systemet. Faktum är ju att dagens banksystem delvis är uppbyggd som bancor-systemet ovan (fast då med bankparasiternas skuldvaluta, krediterna). Varje bank skapar sin egen skuldvaluta (kredit) och ingen bank accepterar den andras krediter. Bankerna måste växla i centralbankens RIX  till en slags Bancor, nämligen Svenska kronor i Sverige, för att bankerna ska kunna handla med varandra – ungefär som i exemplet ovan med de olika byarna skulle använda Bancor.

Jag säger inte att jag har någon lösning på det här problemet med att ha ett clearinghus, centralbank, där olika valutor ska  kunna växla. Men jag tror att det är viktigt att vi vet vilken enorm makt det ligger i att vara penningväxlaren och att denna makt demokratiseras och görs genomskinlig för alla (inget mer ”oberoende” för centralbankerna mao). Att göra som anarkister och ultraliberaler gör – bara blunda och låtsas att problemet inte finns löser ju inget.

Om ni vill läsa mer om Bancor kan ni läsa George Monbiot:s Samtyckets tidsålder  (fan va billig den var! 24 kronor!). Den är bra på många sätt även om Monbiot inte har koll på allt vad gäller penningsystemet (inte jag heller men han har lite fler luckor). Monbiot har också skrivit om detta på sin blogg.

Om inte annat kan det kanske vara intressant för att ha koll på vad SCO och BRICS håller på med som vår ”fria” press inte berättar om.

Ps

En skojig tanke jag fick var om någon kunde utveckla ett open source program som kunde agera clearinghus mellan olika lokala valutor.

”The powers of financial capitalism had another far-reaching aim, nothing less than to create a world system of financial control in private hands able to dominate the political system of each country and the economy of the world as a whole. This system was to be controlled in a feudalist fashion by the central banks of the world acting in concert, by secret agreements arrived at in frequent private meetings and conferences. The apex of the system was to be the Bank for International Settlements in Basel, Switzerland, a private bank owned and controlled by the world’s central banks which were themselves private corporations.

Each central bank… sought to dominate its government by its ability to control Treasury loans, to manipulate foreign exchanges, to influence the level of economic activity in the country, and to influence cooperative politicians by subsequent economic rewards in the business world.”

Som Clintons mentor Professor Carroll Quigley beskrev det i boken Tragedy and Hope

Annonser

2 thoughts on “Vi måste kasta ut penningväxlarna ur templet!

 1. George Monbiots ”24-kronors-bok”

  Läser just George Monbiots bok ”Samtyckets Tidsålder” sidan 133. Lite fakta där om IMF och Världsbanken. Stadgarna för båda organisationerna anger att för ett beslut skall gå igenom krävs att 85% röstar för förslaget. Det låter ju nästan demokratiskt. Fast när man ser lite närmre på det så ser man först att de olika länderna har olika procenttal av röster.

  FAST HUR ÄR DET EGENTLIGEN?

  Och när man ser efter ännu mer så ser man att USA ensamt har 17% av rösterna i IMF och 18% av rösterna i Världsbanken. Så om ALLA andra andra länder (av 184 länder) vill ha igenom ett vettigt förslag så räcker det med att USA röstar emot eftersom 85% inte kan uppnås utan USA stöd. OBS att detta också gäller regeländringar (som t.ex att sänka 85% – regeln). Så INGA som helst beslut kan fattas om inte USA stödjer dessa.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170370745

  • Det var ett tag sedan jag läste den och jag vet inte var den är så jag kanske ska köpa en jag med.

   Jo, inte är det mycket till demokrati inte. USA bestämmer reglerna och det land som inte sväljer att dollar är världens reservvaluta som används mellan länderna kastas ut från clearinghuset och får svårt att sälja sina prylar. Sanktionerna mot Iran är ju ett exempel på det (Visst, det finns säkert massa fel på Iran men jämfört med Saudiarabien är Iran ett dygdemönster gällande demokrati – Saudiarabien gör som det är tillsagt, sväljer dollar, så det blir inte straffat med sanktioner). Som nobelpristagaren Pinter sa i sitt Nobeltal:
   “Det politiska språket, det språk som talas av politiker, ger sig inte ut i de här markerna, eftersom de flesta politiker enligt de bevis som vi har tillgång till inte är intresserade av sanning utan av makt och av att hålla sig kvar vid den makten. För att kunna sitta kvar vid makten gäller det att hålla folk i okunnighet, så att de lever i okunnighet om sanningen, till och med sanningen om sina egna liv. Därför är vi omgivna av en väldig gobeläng av lögner, som vi livnär oss på.”

   Det är det som serveras os såsom ”demokrati”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s