Uppgivne Cornucopia predikar inlärd hjälplöshet

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Som vanligt är det sällan intressant vad Cornucopia skriver, det mest intressanta är oftast vad han utelämnar. Det han skriver är ofta mer eller mindre upprepningar av massmediala mantran som han förklär i någon ”von oben” språkdräkt samtidigt som han låtsas vara rebell. Så det han inte skriver mellan raderna av hybris och förakt är det mest intressanta.

Så idag har han skrivit om varför han inte skriver om penningsystemet och att det går åt helvete. Lite skoj faktiskt – han märker att hans tystnad börjar höras och därför måste han dölja tystnaden med ett litet inlägg (som han senare kan använda igen som bakdörr om någon ”penninghaverist” påtalar att han är tyst om att beskriva systemet – han liknar mer och mer en politiker som har mängder av piruett-sväng-bakdörrar – han vill verka rak men kollar man spåren efter honom verkar han minst sagt egoberusad).

Han har kallat oss som påtalat systemets sjukheter för penninghaverister, konspirationsteorier, rättshaverister osv in i absurdum. Han brukar ifrågasätta vår mentala hälsa (det är en diger hög som Corny idiotförklarat och satt på mentalsjukhus).

Kollar man vad Corny skrivit om dollarn som världens reservvaluta är det i princip nada (googla gärna). Ändå är det den som är grunden för västs, och då i synnerhet USA:s, exploateringsförmåga. Här är Cornys tystnad extremt talande. Corny skulle ALDRIG ta upp det jag tog upp i min förgående blogginlägg.

Så det centrala i systemets uppbyggnad vill Corny inte tala om för att han är för trött och han ids inte diskutera med de idioterna som påtalat det han håller käften om. Och han vill att vi ska vara trötta – han vill inte att vi ska göra som Spanjorerna, Grekerna eller Islänningarna – bli förbannade. Vi ska inte ”älta” som han skriver. Vi ska bara passivt kolla på när skiten rasar och inte uppbåda energi på att förändra. Det som sker är förutbestämt och inget vi kan eller ska göra något åt (Corny i sitt piruettspråk skriver ”predikament ”).  Vi ska enskilt hitta en bunker att gömma oss i – det är Cornys recept.

Vad är då intressant och vettigt att skriva om enligt Corny? Jo, att dissekera analöppningen på bostadsbubblan innan den blåser ut och föraktfullt tömma blåsan och pissa på ”BoLåneTorskar”. Att spå i tekoppen om olika upp och nedgångar på börsen och råvaror samt skriva dödskors hitan ditan är annat som Corny inte blir trött av. Trams in i absurdum varvat med lite vettigt så att folk inte totalt ruttnar på svamlet. Sådant ”ältande” finner Corny vettigt – eller snarare vill han att vi ska tro att det är vettigt.

För Corny är helt klart en desinformatör och hans senaste inlägg är till för att skapa uppgivenhet. Han predikar inlärd hjälplöshet. ”Duck and hide”- men kolla för fan inte bakom draperiet och gör något åt parasitismen.

Men jag får tacka Corny! Han gjorde mig förbannad idag och förhoppningsvis är det fler som blir det på honom och hans uppgivenhetspredikan. Faktisk är det enda han duger till rent läsningsmässigt för mig – som tändvätska – och det är i och för sig inte illa, –  så återigen, Corny: Tack för ett helt värdelöst blogginlägg som blev värdefullt just för att det var så värdelöst!

Annonser

45 thoughts on “Uppgivne Cornucopia predikar inlärd hjälplöshet

 1. Han råder folk att betala av lånen så mycket som möjligt till bankerna, så man kanske kan anta att han åtminstone delvis har en bank-agenda fast utan att säga det? C. brukar påpeka att han inte får ersättning för det ena eller andra som han skriver på bloggen (ofta tämligen meningslösa saker) men det står inget om att han inte skulle få betalt från någon bank för att rekommendera folk att ösa in riktiga pengar i bankerna i utbyte mot luft-krediterna.

  • Precis! Tror knappast han skulle skriva att ett gäng av bankirerna måste hängas såsom ekonomen Nouriel Roubini sagt:
   ”Nobody has gone to jail since the financial crisis. The banks, they do things that are illegal and at best they slap on them a fine. If some people end up in jail, maybe that will teach a lesson to somebody. Or somebody hanging in the street”.
   http://www.washingtonsblog.com/2012/07/mainstream-economist-we-might-need-to-hang-some-bankers-to-stop-illegal-behavior.html
   (Tack, Stan för länken)

   Antar att han inte får provision för att skriva något sådant. Det bästa vi kan göra enligt Corny är att bygga bunkrar, skita i varandra, inte bli förbannade och låta det ha sin gång då det ändå inte finns något vi kan göra åt det – under tiden kan vi slösa tid med att rita dödskors på börsen och föraktfullt pissa på boskuldslavarna (Corny är duktig på att pissa på offren – bankirerna pissar han inte på – han har i flera inlägg tagit parti för bankerna)

   • Det lär inte bli någon bankir i fängelse så länge som det är samma stat som delar ut bankoktroj som skriver i brottsbalken.

 2. En bunker bör vi definitivt gömma oss i eftersom Ryssarna anfaller oss vilken dag som helst nu! Cornys agenda är tydlig, Ryssar är farliga, bankerna är snälla (för de lånar ut påhittade pengar till oss), OLJAN TAR SLUT NU(!), låna ut pengar till banken (bankkonton är säkra), lura folk att sälja när börsen bottnar (senast skröt han dagligen om hur stora shortpositioner han ägde när börsen bottnade 2011), m.m. Samtidigt poängterar han ofta att bloggen är oberoende. HAAA HAA HAAAAAA!

  Informationsvärdet är ungefär lika lågt som i annan massmedia, lika bra att ignorera honom. Ingen sanning kommer att komma fram på den ”oberoende” bloggen.

  • Sant, Dave! Men han fungerar faktiskt djävligt bra som tändvätska :)! Det ska man inte ta ifrån honom!

   Som sagt! Ryssen kommer! Duck and hide! Det är hans agenda när han inte slickar Malmöpolisens insatsstyrkas piketbussar från insidan. Jag antar att det är de som ska skydda bankirerna från att bli hängda så det är därför Corny uppskattar dom så mycket..

   • Förstår vad du menar 🙂

    Kan vi inte göra en lista över forumstroll (inklusive personer som skriver i kommentarsfälten) och bloggtroll dvs de som bara är ute efter att medvetet vilseleda och får betalt för att vinkla information på ett visst sätt.

    Bloggare:
    Nr 1: Cornucopia?

    Forumstroll:
    ?

  • Kritik bör vara rimlig för att tas på allvar, och man skall inte tillvita andra påståenden som de inte har gjort för då förstör man i värsta fall hela diskussionen och döljer en massa intressanta saker. Man kan vara oense om viktiga detaljer vad det gäller peak-oil, men vad jag minns har C. aldrig påstått att oljan tar slut. Vad man som ekonom bör inse (och det här är väl en ekonomi-blogg) är att när det blir allt svårare att hitta oljefält med självtryck nära de stora transportvägarna kommer oljan att bli dyrare att komma utvinna, även om den finns i mängder på svårhanterliga ställen. Och med en oljeberoende världsekonomi kommer ett högre oljepris att slå igenom, det får man räkna med – och detta även om oljan aldrig kommer ”att ta slut”. Alltså: peak-oil är ett fenomen värt att ta hänsyn till, samtidigt som exempelvis C:s rop om att ”ryssen kommer” låter mer som militärporr än som verklig politisk analys.

   • Jag tror Dave medvetet överdrev lite där för poängtera att Corny inte är intresserad av en saklig diskussion. Cornys ENDA kommentar rörande petrodollar om man googlar är följande kommentar:
    ”Anser att ”petrodollar”-tjafset saknar grund. Nettoeffekten av vilken valuta en råvara noteras i är noll.”

    Mer argumentation behöver inte Corny för att avfärda det som är ryggraden i den dollarimperialismen som Kissinger införde efter att Nixon avskaffade guldstandarden 1971. Det gör ju att Corny helt suddar diskussionen om varför vi är låsta till olja och varför alternativ (framför allt då lokala) motarbetas. Dollarn är knuten till olja och världen har en kombinerad olje-vapen-myntfot och om alternativ energi utvecklas hotas dollarn som världens reservvaluta. Vilket gör att i princip kan ingenting av det Corny skriver kan tas på allvar.

    Thoriumreaktorer är ett exempel på alternativ som tryckts ned pga Kissingers formell över världsherravälde:
    ”Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world.”. Det är genom att skapa brister i människors liv som elitpsykopaterna kan styra oss och få oss att krypa i öknen efter deras vatten – om så är mat, energi eller pengar.
    (I fallet med Kissinger delar jag nog Cornys bild om att han bör sitta på sluten avdelning på psyket men anledningen är helt skild – jag tycker Kissinger ska sitta inlåst för att han är en av världens farligaste psykopater – Corny tycker han ska sitta inlåst för att han är en penninghaverist)

    ”Militärporr” var ett coolt ord – det snor jag och använder vid tillfälle! Stämmer det har Corny ganska udda onanivanor 🙂

   • Samtidigt som USA öppnar megafält som t.ex Bakken:

    Andra sparade kända megafält i USA, Prudhoe Bay Oil Field i Alaska, Rocky Mountains i Colorado:

    ”The Green River Formation of Colorado, Utah and Wyoming “holds the equivalent of 800 billion barrels of recoverable oil—as much as the U.S. would use in 110 years, at current consumption levels, and three times the proven oil reserves of Saudi Arabia,” according to a Nov. 13 press release from the Bureau of Land Management.”

    Finns även megafält i Kalifornien och Texas, i USA pratas det om dessa nu och oljebolagens produktion exploderar. Ryssland ökar sin produktion ständigt.

    Peakoil anghängare har fördmoligen blivit lurade/indoktrinerade, peak-oil myten pushas för att motivera miljöskatter och höga oljepriser. Släpp det och gå vidare.

   • Och när jag ändå är i farten, här är lite mer info om Green River formationen : http://www.dailymarkets.com/economy/2012/05/12/200-year-supply-of-oil-in-green-river-formation/

    Here’s an excerpt from testimony about the Green River Formation that was provided on Thursday by Anu K. Mittal, Government Accountability Office (GAO) Director of Natural Resources and Environment, to the House Subcommittee on Energy and Environment, Committee on Science, Space, and Technology titled “Unconventional Oil and Gas Production: Opportunities and Challenges of Oil Shale Development“:

    “The Green River Formation—an assemblage of over 1,000 feet of sedimentary rocks that lie beneath parts of Colorado, Utah, and Wyoming—contains the world’s largest deposits of oil shale. USGS estimates that the Green River Formation contains about 3 trillion barrels of oil, and about half of this may be recoverable, depending on available technology and economic conditions. The Rand Corporation, a nonprofit research organization, estimates that 30 to 60 percent of the oil shale in the Green River Formation can be recovered. At the midpoint of this estimate, almost half of the 3 trillion barrels of oil would be recoverable. This is an amount about equal to the entire world’s proven oil reserves.”

    MP: Surprisingly, this testimony got almost no press coverage, here’s one exception from CNS News. Shouldn’t it be newsworthy that the U.S. has 1.5 trillion barrels of recoverable in the Green River Formation, an amount even greater than this estimate of 1.392 trillion barrels of proven oil reserves in the entire world? The GAO did issue a study in October 2010 that may have already identified the vast resources in the Green River area, so maybe this is old news and not worth reporting.

    But with current U.S. daily oil consumption running at about 19.5 million barrels, the staggering amount of Green River reserves would by itself supply domestic oil consumption for more than 200 years! The testimony also mentioned that industry experts estimate future development of Green River to be 15-20 years away, but it’s not clear if that’s due to federal regulatory issues or limitations of current drilling technology.

    Even if development is 15-20 years away, the vast untapped energy resources of Green River, the largest oil shale deposit in the world, provide additional support for the idea that “peak oil” is “peak idiocy”

    Peak idiocy är vad det är 🙂

   • Oil shale, vad är det? Oljeskiffer? Skiffer och sand innehåller en jäkla massa olja, bland annat i Canada, men hur mycket arbete (kostnader) krävs det för att få ut oljan ur skiffern och sanden – förutom förskräckliga miljöeffekter? Det är vad jag menade med bristen på nya lättillgängliga fält där oljan i stort sett kommer upp av sig själv genom självtryck när man sticker ner ett rör något tiotal meter i marken. Minskar den typen av försörjning åker priset automatiskt upp och påverkar hela världsekonomin eftersom olja i någon aspekt finns i det mesta vi förbrukar.

   • Jag har också varit lite skeptisk till det där med peak oil och följt Engdahl (som först var ”Peak oil” anhängare men nu säger att det är bluff). Har inte haft så mycket koll på sista tiden så tack för länkarna. Engdahl sa att Peak:en i USA:s oljeproduktion, som peak oil-förespråkarna brukar peka på, var en följd av att Kissinger slöt Petrodollaravtalet vilket gjorde arabernas olja mycket billigare. Engdahl menar att oljeproduktionen inte produktionsmässigt toppade på 70-talet utan konkurrerades ut av Petrodollar-olja och det var därför fälten stängdes.

    Sedan trycks som sagt alternativ ner för att maximera effekten av Kissingers ekvation: ”Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world.”. Det är, som sagt, genom att skapa brister i människors liv som elitpsykopaterna kan styra oss och få oss att krypa i öknen efter deras vatten – om så är mat, energi eller pengar.
    Att skapa skuld är ett effektivt sätt att skapa brister på, inte bara gällande pengar, utan t.o.m för att vi andas.

   • Björn: Vet ej exakt hur denna olja utvinns, men det är inte oljesand. Men ta Bakken fältet, den olja som produceras där är av samma kvalité som den Saudiarabien har. Varför skriver inte peak-oilfantasterna om detta fällt? Samma i Ryssland, hög kvalitativ olja, det finns inga tecken på att produktionen kommer peaka där, snarare det motsatta.

    Lincoln: Intressant, visste inte att han ändrat åsikt där. Ska kika på det.

    Vilka har startat peak-oil myten? Jo, Shell Oil, surprise surprise:

    Enligt fd högt uppsatta Ken Fromm från Shell Oil och chef för deras Atlanta Richfield fält innehåller Prudhoe Bay mer olja än hela Saudiarabien, men de har valt att inte pumpa någon olja därifrån för att hålla priset högt.

   • Tack, igen David! Får återgälda med en länk till Engdahl:
    http://www.engdahl.oilgeopolitics.net/Geopolitics___Eurasia/Peak_Oil___Russia/peak_oil___russia.html
    ”Peak Oil theory is based on a 1956 paper done by the late Marion King Hubbert, a Texas geologist working for Shell Oil. He argued that oil wells produced in a bell curve manner, and once their “peak” was hit, inevitable decline followed. He predicted the United States oil production would peak in 1970. A modest man, he named the production curve he invented, Hubbert’s Curve, and the peak as Hubbert’s Peak. When US oil output began to decline in around 1970 Hubbert gained a certain fame.

    The only problem was, it peaked not because of resource depletion in the US fields. It “peaked” because Shell, Mobil, Texaco and the other partners of Saudi Aramco were flooding the US market with dirt cheap Middle East imports, tariff free, at prices so low California and many Texas domestic producers could not compete and were forced to shut their wells in”

    Här är en intressant intervju:

    [audio src="http://blogtalk.vo.llnwd.net/o23/show/3/170/show_3170037.mp3" /]

    Från den här sida:
    http://cleanenergyview.com/myths-lies-and-oil-wars/

    Gillar slutklämmen på artikeln:
    ”As Henry Kissinger said, “If you control the oil you control entire nations.” The converse is also true–If oil cannot be controlled the controlling powers lose their control over other nations.”

 3. Oj då, en geolog från Shell som skapat peak oil myten, då måste det ju stämma? USA har peakat? Jo säkert 😀

  Oljan slutade pumpas i Mexikanska golfen i slutet av 1990-talet pga lågt oljepris, inte brist på olja.

  Detta är minst sagt intressant från Engdahls artikel:

  ”They also realized old fields could be revived to continue producing, so called self-replentishing fields. They argued that oil is formed deep in the earth, formed in conditions of very high temperature and very high pressure, like that required for diamonds to form. ‘Oil is a primordial material of deep origin which is transported at high pressure via ‘cold’ eruptive processes into the crust of the earth,’ Porfir’yev stated. His team dismissed the idea that oil is was biological residue of plant and animal fossil remains as a hoax designed to perpetuate the myth of limited supply.”

  Perhaps in some decades Western geologists will rethink their mythology of fossil origins and realize what the Russians have known since the 1950’s. In the meantime Moscow holds a massive energy trump card.

 4. Jag tycker de här nya källorna ger en ny dimension till Peak oil. Jag har trott på peak oil och peak av nya upptäckter se Chris Martenssons utmärkta powerpoint serie om alla peakar. Jag vill dock att ni funderar på den nuvarande evangeliet att olja uppstått av biologiska ting då man nu bevisligen hämtar upp olja på flera km djup där inte den biologi som vi känner har funnits. Om nu olja uppstår på annat sätt så slår det håll på peak oil och då kan vi finna den på andra ställen som vi idag inte undersöker. Angående C. så har jag slutat att bry mig om honom och det verkar som han får betydligt färre kommentarer så han är slut nu och hans inkomstkälla. Han fungerar som kvällspressen och skriver därefter för att hänga kvar. Ur detta ska man se hans gärningar och inte se honom som att han sitter inne med kunskap som befrämjar mänskligheten. Så lägg inte mer energi på C. han tillför inget för mer än sig själv.

  • Men han är bra som tändvätska! 🙂 Fast ibland önskar att jag kunde reagera mer som du föreskriver – Trött gäspa och skita i det.

   En tanke jag har haft är att ”eliten” håller på att tappa kontrollen över att skapa brist på energi och snart inte längre kan styra det genom att kontrollera produktionen (oaktat peak oil eller inte). Därför har de dragit igång det här med ”koldioxid”-utsläpprättigheter och och det globala klimathotet. Det är ju också ett sätt att kontrollera mängden energi.

   Ärligt talat tror jag de tappar alltmer av greppet och alltfler tittar förbi media och maskerade desinformatörer som Corny. Jag tror vi passerat peak desinformation men folk kommer inte vakna förrän det blir peak beer – först då tar dom sig ur sofforna.

 5. Visst har eliten fått problem efter köpenhamns klimat konferensen där Al Gore med flera såg sina kolidioxid optioner sjunka i värde. Men att det mötet inte gick som eliten ville berodde på att kina och U-länderna inte ville. Och Usa hade inte synkat sina oligarker. De som dock har dragit nytta av den ökade koldioxid halten är växterna som har ökat tillväxten. Det ser jag ur alla synpunkter det viktigaste. Då man kan hitta på allehanda koldioxid tillverkande företag och sedan påstå att man slutar med dem om man säljer rätten att inte göra det mer tyder på en extrem hög tro på det mänskliga samvetet. Att sedan hela skandalen om vatten höjning temperatur höjning inte har haft ngn påverkan på det dagliga nyhetspådraget är mycket märkligt. Att uppröra sig i dagens samhälle tyder på att man har ett allt för uppskuvad tro på folk. Tänk som en reptil så klarar man sig bäst i detta system. Allt medmänskligt är bara kosmetika. Ord igen men det är så jag bäst uttrycker mig.Det enda som kan ändra på systemet är ungdommen. Moses ville inte ha med sig slavarna till kanans land vill jag minnas. Alltså får du och jag aldrig uppleva en system förändring. Ps hoppas jag retade upp dig om jag hjälpte dig att sluta reta upp dig på C.

  • Problemet med ungdomen är att de har så förbannat svårt att tänka själva – de tänker ofta i klump och har ofta kvar en auktoritetstro från undervisningssystemet som det tar många år att fila bort. Förhoppningsvis kan såna som du och jag få dem att förstå att de tänker fan så mycket bättre själva än att de överlåter det åt opportunistiska politiker, media och akademiker.
   Jag är nog mer optimist än du är – jag tror vi passerat peak fear också och folk inser att det är en papperstiger med huggtänder av ruttnande ord vi slåss mot. Reptilhjärnan ska alltid vara påslagen av så att vi tänker sämre och helst inte alls – det är därför de hela tiden försöker skrämma skiten av oss så att vi ska ty oss till deras ”lösning”.
   Jag tror förresten vi snart passerar Peak Melodifestivalen också – men som sagt – jag är optimist! 🙂

 6. Det folk borde göra är att inte ingå i ett endaste kontrakt som har ett krav av motprestation. Då är allt lugnt. Och de som har måste jobba med sitt till slut, för man måste vårda själv det man äger till slut därför kan det vara rätt lugnt att inte ha någon ting alls.

 7. Ungdommarna växer upp i vårt system som de är emot. Genom systemet indoktrineras de och senare övertar systemkritiskachefspositioner där de senare blir svagare än sina föregångare för den nya vågen. Men jag anser att människan ser till sin närmaste krets och därmed kommer det alltid finnas en inneboende korruption. Det kommer alltid finnas begränsad kunskaps elit som genom grupptryck genomför sina dåd. Jämnför gärna hur mobbarna på skolan ”dived and conquer”. Jag har iallafall upplevt det i en sunken småländsk ort på 70 talet. Frågan är hur du än teoretiskt förklarar allt så har du ändå missat att ingen av pöbeln har förståt var du skriver. Men jag vill inte nedvärdera dina skrifter utan bara definera höjden bland pöbeln. Mänskligheten fungerar inte som du vill. De jagar där det finns flest byten och i flock. Som fåren följer de varandra ner i djupet. Den totala kunskapen kan bara anses som (god)kunskap med färre antal misslyckanden än lycka .

  • Nja, jag tycker jag märker att folk i allmänhet har förstått mer än för några år sedan. Medvetandenivån är högre nu än tidigare och i takt med att psykopatelitens system faller sönder kommer den bli än större. Jag tror Peak debt inträffar snart – folk inser mer och mer att det är ett skuldslavsystem som vi lever under- det finns många exempel i historien när folket vält slavägarna över ända. Lösningarna finns men de är inte de vi matas med och jag tror alltfler inser det – inte minst i Grekland och Spanien.
   Jag tror Peak Bitter snart också infinner sig – om det nu kan vara någon tröst.

   • Befinner mig i Spaninen sedan några veckor. Det är en märklig erfarenhet efter 25 somrar här. Turismen blommar som aldrig förr, svennarna är tillbaka och syns o hörs överallt, precis som för 25 år sedan men därefter plötsligt försvann 1993 i vår finansiella härdsmälta. Då: Inte en svenne i sikte utom jag o min inbjudna kompis o mina två döttrar. Tursimen var stendöd.
    I år så blommar den som aldrig förr, helsike vad folk det finns överallt.
    Men baksidan av situationen är:
    1. En vän som jobbar i Spanien sedan 10 år berättar att de skulle föra över pengar från företagets kontor på en av de kända öarna. De hade en mellan 20-30 cm tjock bunt med sedlar. Han föreslog att man sätter det på banken o tar ut det på fastlandet. Alla tittar storögt på honom om undrar vad han snackar om. Man går i stället ut i granskapet och växlar sina sedlar till €500 om bunten krymper ner till nästan 10 cm och är därmed hanterlig, vilken den inte var tidigare. Kreditgivningen blir lidande, då man inte kan skapa nya utan FIAT pengar, det blir svårt att låna ut pengar till alla nya bostäder som byggts.
    2. Ingen vågar ha pengar på banken o alla jobbar svart för: antingen snor politikerna pengarna via skatten, eller så snor politikerna pengarna via de bankster-styrelser de sitter i. Bankernas motdrag, kampanjer där man lovar kunderna presenter som tex servicer o dylikt om man deponerar €1500 under minst 12 månader.
    3. Talade med en marokansk strandsäljare som lärt sig flytande spanska via sin spanska sambo, han berättade att det finns stora problem i Spanien. Nu kommer alla läkarbesök att kosta pengar fom årskskiftet. Nästa steg kommer att vara slut på gratis medicin till pensionärer.
    4. Spanska familjer har berättat att en del familjer har barn som inte går till skolan för att de får ingen skolmat längre, som tidigare var motivet för att gå dit.

    Vi i Sverige tycker att det inte är konstigt att betala för läkare o medicin, men en läkare kostar lika mycket som i Svedala, men en pensionär får under mycket goda förhållanden €1000 i månaden o då finns det inga bidrag på det. Kvinnor som inte jobbat får en bråkdel o dom är många som har sådan situation. Medicinen är lika dyr som i Svedala.

    Slutklämmen i mitt anförande är: Folk misstror det som ska vara fundamentet i samhället, myndigheter, politiker och den finansiella institutionen. Det finns en medvetenhet om att något är fel, men allmänheten förstår inte det på det planet vi har detta forum. Tror dock att det kan bli en tändvätska och vi måste se upp för charlataner och missnöjesyttringar som skuldbelägger oskyldiga, tex minoriteter.

    Min sista kommentar om den finansiella institutionen här är: Tänk er den by jag känner sedan 25 år, har idag 12 000 innevånare och 18 bankkontor. Hur kan bankerna ha råd med alla dessa kontor i denna skithåla? Svar: Dålig hantering av kundernas pengar!!

   • En till kanonkommentar som blir inlägg.

    Men det är så enkelt att förändra. Som i Wörgl där man införde en ruttnande valuta och fick ”staden” (den var inte så stor) att blomstra i djupaste depressionen. Centralbanken i Wien fick kalla fötter och tvingade Wörgl att avskaffa valutan varvid Wörgl kröp tillbaka in i armod. Både Keyenes och den sena Fischer (efter att han förlorade alla sina pengar efter börskrashen och dess efterdyningar) trodde mycket på Silvio Gesells tankar om rostande pengar.

  • Och vem har finansierat Kjell Alekletts ”forskning”, Adolf Lundin, grundare av Lundin Petroleum och Wallenbergarnas frontman för deras råvaruemperie (som nu drivs av hans son Ian Lundin), är det bara en tillfällighet att denna ”forskare” kommit fram till att oljan håller på att ta slut? Var lite källkritisk.

   Från en intervju med Lundin Petroleums VD: http://old.globalpublicmedia.com/transcripts/476

   ”I know that Lundin has in partly been financing his researches and his work. What’s your view on the Peak Oil theory and professor Aleklett’s ideas about that?”

   Här har vi hela gänget:

   http://www.swecham.ch/getfile.ashx?cid=48012&cc=4&refid=1

   Jacob Wallenberg och Professor Kjell Aleklett till vänster och Ian Lundin näst längst till vänster på en energikonferens, passande va 😀

   Skulle inte förvåna mig om Corny får pengar från liknande källor för att pumpa ut lögnen om peakoil.

  • Man kan säkert bolla det här med olja fram och tillbaka massor, farfar, men vad säger du om Thoriumreaktorer?
   Kineserna och även Indierna är tydligen väldigt inne på det (Teller sa också att det var framtidens kärnkraft – men det finns ju i det närmaste obegränsad tillgång till Thorium så det var lättare att kontrollera Uran – som man dessutom kunde göra kärnvapen av)
   http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8393984/Safe-nuclear-does-exist-and-China-is-leading-the-way-with-thorium.html

   Jag tror det finns massa alternativ till energi som hålls tillbaka för att petrodollarn ska få härska och det är svårare för USA att hålla dessa tekniker borta när länder som tjänar på att fly dollarn har kapacitet att utveckla den.

   Eller vad säger du om den här vinddraken som kan få ut fyra gånger mer energi än ett vindkraftverk med samma svepyta. Det kan ju inte vara så svårt att bygga såna till en bråkdel av priset av en vindturbin.

   Jag tror det finns alternativ men att de förtrycks för att de tjänar ett geopolitiskt syfte – men det är som sagt ett spel USA håller på att förlora.
   Så jag är nog inte lika pessimistisk som du är – även om jag förstår och sympatiserar med din oro.

   • Torriumreaktorer befinner sig fortfarande på experimentstadiet och har fortfarande samma 60 år kvar till att bli en kommersiellt utnyttjad energikälla som den alltid har haft.

    Jag bara undrar vad Wallenberg skulle tjäna på att sprida påståenden om peakoil har passerats? Och Limits to Growth är väl förståss oxå uppåt väggarna, så den ska jag inte nämna.
    Men jag orkar inte käfta om att oljan är ändlig. Var och en får väl bli salig på sin tro. Men jag bedömer de källor jag hänvisade till så som trovärdiga. Mikael Höök (Alkletts lärjunge) har i vart fall disputerat så helt lögnaktig väl knappast den doktorsavhandlingen knappast vara. Colin Campbell bedömer jag som ytterst trovärdig eller har Wallenberg mutat honom oxå?

   • 60 år? Inte tog det väl 60 år för uran-reaktorerna att byggas? Thoriumreaktorer har redan varit i drift. Dessutom är de mycket enklare att bygga än Uran-reaktorer, släpper ut en hundradel så mycket radioaktivitet och kan dessutom tugga i sig dagens kärnkraftsavfall så att vi slipper lagra det i några 10 000 år – thoriumreaktorernas avfall behöver bara lagras i 300 år.
    Tar det 60 år att bygga vinddrakarna också? 🙂 Nä, där var jag spydig, förlåt, farfar!

    Wallenberg har en lång historia med finanseliten. Bland annat blev de försvarade av Dulles (den ena brorsan Dulles startade CIA och den andra BIS) när de ville frysa Wallenbergs tillgångar i USA efter andra världskriget. Man kan spåra dem hand i hand även före det då Dulles och Wallenberg satt i samma Tyska reparationsfond efter Versaille (kommer inte ihåg namnet på den – men fråga gärna Carl Norberg – han är en djävel på Wallenberg, Dulles, Mitchell och grabbarna)

    Ryssarna tycker att de Ryska forskarna är trovärdiga. De Ryska forskarna sitter nog inte i knät på västs finanselit lika djupt heller tror jag.

 8. Man kan väl liksom räkna ut hur sannolikt det ena och andra är för att hända och lägga ihop alla saker och dra ett genom snitt och genomsnittligt blir det hur som då. Och då inkluderat liksom vad folk i allmänt tycker och handlar efter det , inget märkligt alla är rätt lika i genom snitt så inga större krav för att finna ett resultat som har rätt odds i utfallet eller hur man säger på normalt språk, vet en som jag inte.

 9. Det skulle kunna finnas många fördelar med Torriumreaktorer, men, tidsplanen för kommersiellt utnyttjande är 60 år, efter vad har kunnat läsa mig till. Sverige har till och med dragits ur samarbetet kring dess utveckling.

  Den lättillgängliga, lättransporterade, billiga, oljan, alltså den olja med mest energiutbyte, den som driver vår värld, peakade med största möjliga säkerhet 2005. Detta enligt Kjell Aleklett och Colin Campbell, vilkas forskning JAG finner ytterst trovärdig.

  Om vi hade haft en annan ekonomi, en som INTE sett till största möjliga vinst-, och maktkoncentration så skulle vi säkert kunnat utveckla de alternativa energislag vi behövt, om vi börjat i tid. Nu får vi uppleva en ekonomi som kommer att krympa med eskalerande hastighet i takt med att oljan blir dyrare och svårare att producera. Det finns massor med olja kvar men energiutbytet är för lågt, det kostar helt enkelt för mycket att få upp olja från de fyndigheter som befinner sig under kilometervis av hav eller att värma upp tjärsand i Kanada. Det går åt en energimängd motsvarande ett fat olja för att få fram fyra nya, vilket då förutsätter billig gas för att värma marken.

  Att oljan börjar tryta förklara ju just detta, att vi letar på alltmer svårtillgängliga platser efter den. Detta förklarar även USA,s och därmed vårt intresse av Persiskavikenområdet där planetens sista större LÄTTILLGÄNGLIGA fyndigheter finns.

  Det skrivs mer och mer om peakoil och dess effekter jag har läst Richard Heinberg, Collin Campbell, Gunnar Lindstedt, med många flera. Jag kan bara rekommendera att även ni följer de bloggar jag har på min sida och förbereder er på det som komma ska, så gott ni kan.

  • Gunnar Lindstedt, ytterligare en person med kopplingar till Lundinsfären, självklart bara en tillfällighet att dessa forskare och författare skriver om att olja håller på att bli en bristvara……?

 10. Det första Uran-drivna kommersiella kärnkraftverket startades 1956 – inte 60 år efter Hiroshima.

  Kan vi enas om att finanseliten försökt stoppa alternativ till Petrodollarns olja? Kan vi enas om att kontrollen över energin är det som håller dollarn uppe? Kan vi enas om att finanseliten har ett intresse av att begränsa tillgången på energi för att kunna kontrollera Petrodollarn dvs dollarns ställning såsom världens imperialistiska reservvaluta?

  Jag tror vi kan det, Farfar. Sedan är det nog så att vi kanske drar lite olika slutsatser därav men jag uppskattar ditt engagemang och stora hjärta.

 11. Angående diskussionen om energi som kommentarerna hastigt och lustigt kom att handla om (inget fel i det – det är en central del i maktbygget som eliten byggt). Läste det här på Flute:s blogg. Som jag har skrivit tidigare – jag tror det finns energiresurser som makten medvetet motverkar för att det ska råda brister och för att Petrodollarn ska kunna hålla sitt grepp. Den kärnkraft som snubben snackar om är kanske inte jag den största förespråkaren för – men tydligen går det även att få fram Thorium ur granit också.

  Johan2012-07-13 14:40

  Det finns en elefant i energirummet som alla blundar för. Vanlig granit innehåller ca 3 ppm uran. Fissionerar man ett gram uran får man ut 24 000 kWh. Enkel aritmetik ger en energidensitet hos granit motsvarande runt 70 kWh/kg (termisk) energi. Stenkol har som jämförelse en energidensitet på runt 7 kWh/kg. Det betyder att vanlig granit har en energidensitet som är 10 ggr högre än stenkol och då har man inte ens räknat med toriumet i graniten.

  Visst är det lättare att utnyttja stenkolen, man kastar bara in den i en panna. Men att få ut uranet ur granit är inte svårare än att krossa den och låta svavelsyra rinna igenom, ur EROEI synpunkt finns alltså inga hinder.

  Innan nu någon börjar skrika att det är ekonomiskt omöjligt. Vid Talvivaaragruvan i Finland ska man börjar använda metoden ovan (kallad heap leeching) för att utvinna uran vid halter på 40 ppm. Den halten är alltså ekonomiskt redan idag trots att dagens lättvattenreaktorer bara får ut ca 120 kWh/gram uran, dvs 0.5% av det potentiella energiinnehållet. Att då hävda att 10 ggr lägre halt, men med 200ggr bättre utnyttjande, på något sätt är omöjligt ter sig orealistiskt.

  Det krävs inte heller något enormt teknikframsteg för att gå över till ny reaktorteknik, både GE och Rosatom offererar redan idag beprövade snabbreaktordesign (PRISM respektive BN), det är bara lyfta på luren och beställa.

  Lite andra enkla räknexempel. Antar man pessimistiskt 3 ppm uran i malmen som man bryter i AITIK (20 miljoner ton malm per år) så motsvarar det 1440 TWh (termisk) energi per år. Krossa hälften av det, lägg det i en hög, spraya svavelsyra över det, ta tillvara på uranet och mata in det i snabbreaktorer och vips så har vi dubblat Sveriges elproduktion, allt från restprodukter från en redan existerande gruva. I verkligheten behöver vi förstås inte ens bry oss om 3 ppm, det finns så jävla mycket uran i halter över 100 ppm.

  1966 började vi bygga Oskarshamn 1 och 1985 var den tolfte reaktorn, Forsmark 3, inkopplad på nätet. Finns den politiska viljan så kan vi lika gärna ha dubbla mängden el från tex PRISM reaktorer inom 30 år och då behöver vi aldrig mer oroa oss för el. Sen återstår frågan om det går att elektrifiera alla transporter eller om det är mer ekonomiskt att producera flytande drivmedel. Men Sverige har en hel del skiffergas och skifferolja vi kan ta tillvara på före det blir nödvändigt.

  Exemplet ovan hanterar kärnkraft som en ”silverkula” vilket inte är realistiskt. Men även som en silverkula är det alltså inte svårt bortom fattningsförmåga. Snarare handlar det om ett politiskt ställningstagande och möjligen 25% dyrare el, som utbytte får vi en outsinlig energikälla. Men som sagt, koncentrerade energikällor finns det ingen brist på.”

  http://flutetankar.blogspot.nl/2012/07/kan-vi-uppfinna-oss-till-tillvaxt.html

  Som han skriver är det fråga om politik och våra politiker är toppstyrda. Janne hade den här på sin blogg – skrämmande. Enligt den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson är runt 340 av Riksdagsmännen/kvinnorna knappstryckare och det är runt 9 personer som bestämmer hur de ska rösta. Så makten behöver bara ha kontrollen över dessa 9, dvs i princip partiledarna, och om någon av dessa 9 inte gör som makten vill så gör de en Juholt av honom genom ett mediadrev med median de äger.
  http://urplay.se/169044

  Vi behöver mao låta folket få kontrollen över knapptryckandet genom direktdemokrati som jag skrev om här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2011/08/04/kan-representativ-direktdemokrati-vara-nagot/

 12. Tidstypisk i kommentarerna på det inlägget son du länkade till hos Cornu:

  FRÅGA
  Om man utger sig för att vara Sveriges största ekonomiblogg kan du alltid skriva om det riggade banksystemet.
  Förra högsta hönset i FED, Timothy Geithner har fastnat med händerna i syltburken och Liborgate är nu en praktskandal som givetvis bara är toppen på isberget. Det som vi ”konspirationsteoretiker/haverister/naiva/idioter” vetat om rätt länge nu…

  SVAR ifrån Cornu
  Att marknaderna är genommanipulerade är ingen nyhet eller uppseendeväckande. Därav har jag inte brytt mig om att uppmärksamma Liborgate. Bara en haverist blir upprörd över detta, eller ngn som fått sin världsbild krossad.

  FRÅGA replik
  Så du menar att ickehaverister inte ska bli upprörda över att banksystemet är korrupt, riggat och sjukt i grunden?

  Helt ärligt tror jag att den vanlige svensken, alltså de allra flesta som ju faktiskt inte är haverister/konspirationsteoretiker eller naiva idioter inte har en aning om hur banker och marknaden är genommanipulerad. Det var därför jag tyckte du kunde skriva om det då du trots allt bedriver Sveriges största ekonomiblogg. Som ren upplysning. Det vi inte får läsa om i gammelmedia.

  SVAR ifrån Cornu
  Inget svar ifrån Cornu på detta.

 13. Så har Corny hittat rapporten från IMF där ett par sinnessjuka ekonomer föreslagit det vi ”haverister” föreslagit. Corny säger givetvis inte att dessa ekonomer är sinnessjuka haverister direkt som han hävdar att alla andra är som föreslår vad dessa ekonomer föreslår, hur han nu får ihop den logiken (än mindre erkänner han givetvis att han inget vet om penningsystemet). De som försöker agera för att få till stånd en sådan reform är sinnesjuka ”haverister” och detta innefattar, som sagt, en drös ekonomiprofessorer som hybrismannen Corny idiotförklarat då de föreslagit samma sak.

  Så, bara så ni vet, Cornys recept är att – ””bend over” och låter er bli rövknullade” – annars är ni en sinnessjuk haverist.
  Corny är en gatekeeper och desinformatör för så korkad är han inte. En ormtunga som slickar röven på de han låtsas säga emot (main stream media).

Kommentarer inaktiverade.