9 personer styr Riksdagen, resten; 340 riksdagsledamöter, är knapptryckande boskap

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

Janne hade den här på sin blogg – skrämmande. Enligt den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson är 340 av Riksdagsmännen/kvinnorna knappstryckare och det är bara 9 personer som bestämmer hur de ska rösta. Så makten behöver bara ha kontrollen över dessa 9, dvs i princip partiledarna, och om någon av dessa 9 inte gör som makten vill så gör de t.ex en Juholt av honom genom ett mediadrev med median de äger.
http://urplay.se/169044

Rippade ljudet men enligt Janne är det tystnad på 3 ställen men det är tydligen inget som direkt stör helheten:

http://k005.kiwi6.com/hotlink/nrv54wa9hi/knapptryckarkompaniet.mp3

Vi behöver mao låta folket få kontrollen över knapptryckandet genom direktdemokrati som jag skrev om här  (kopierar texten i inlägget som går att läsa nedan men det finns lite kommentarer i det inlägget som kanske kan vara intressanta):

Frågan är hur vi ska vidga demokratin? Direktdemokrati är en väg. Med dagens representativa ”demokrati” vet makteliten vilka de kan kapa av huvudena på, vilka politiker de kan muta, vilka politiker de kan utpressa genom att spara snaskiga detaljer o.s.v. Med direktdemokrati blir det svårare att noppa av huvudena på motsträviga politiker som inte gör som de blir tillsagda. Så det sista de riktiga makthavarna vill ha är mer direktdemokrati – de vill fortsätta dagens charad av ”representativ demokrati” som inte är annat än en skendemokrati

I dagens politiska system är politikerna röstboskap åt makten. Men går det inte att vända på? Dvs göra t.ex Riksdagsledamöter till folkets valboskap (vilket är vad de borde vara).

En väg skulle kunna vara att bilda skuggpartier till nuvarande hierarkiska representativa partierna (oavsett färg). Partiprogrammen kunde vara de samma som i de representativa partierna men de som skulle väljas in i t.ex Riksdagen komna från t.ex Sossarnas direktdemokrati-parti skulle fungera helt annorlunda. De skulle enbart rösta i enlighet med vad medlemmarna sa åt dem att rösta i direkt val.

Gången skulle vara så här kanske:

En motion eller proposition ska röstas igenom i Riksdagen. Representanten, riksdagsledamoten för t.ex Direktdemokrati-partiet Socialdemokraterna, slänger ut motionen på nätet där alla partiets medlemmar får rösta för eller emot förslaget. Beroende på det utslaget bland medlemmarna röstar sedan riksdagsledamoten vid omröstningen i Riksdagen. Riksdagsledamoten skulle med andra ord bara fungera som knapptryckare. Om riksdagsledamoten inte följde vad medlemmarna beslutat i direktvalet skulle han/hon avsättas med en gång.

För makten ovanför Riksdagen skulle det vara meningslöst att försöka hitta hållhakar på, försöka avsätta eller muta riksdagsledamoten då han/hon endast kan rösta som medlemmarna vill.

Det finns ett sådant parti Aktiv demokrati

Annonser

6 thoughts on “9 personer styr Riksdagen, resten; 340 riksdagsledamöter, är knapptryckande boskap

  1. Har följt Aktiv Demokrati som du nämner ett tag nu och jag gillar idén och tänker lägga min röst där i nästa val.

    • Jag med. Jag har inte röstat de tre senaste valen – fast i inlärd hjälplöshet (känt att det fan inte spelar någon roll). Aktiv demokrati är i alla fall ett öppet fönster som kanske kan vädra ut den politiska inaveln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s