Gästinlägg: Lägesrapport från Spanien 2

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

En till lägesrapport från Spanien av signaturen ”Okunnig fråga” (som är ett riktigt missvisande nick – hans första gästinlägg  kan läsas här:).

”Befinner mig i Spanien sedan några veckor. Det är en märklig erfarenhet efter 25 somrar här. Turismen blommar som aldrig förr, svennarna är tillbaka och syns o hörs överallt, precis som för 25 år sedan men därefter plötsligt försvann 1993 i vår finansiella härdsmälta. Då: Inte en svenne i sikte utom jag o min inbjudna kompis o mina två döttrar. Turismen var stendöd.
I år så blommar den som aldrig förr, helsike vad folk det finns överallt.
Men baksidan av situationen är:
1. En vän som jobbar i Spanien sedan 10 år berättar att de skulle föra över pengar från företagets kontor på en av de kända öarna. De hade en mellan 20-30 cm tjock bunt med sedlar. Han föreslog att man sätter det på banken o tar ut det på fastlandet. Alla tittar storögt på honom om undrar vad han snackar om. Man går i stället ut i grannskapet och växlar sina sedlar till €500 om bunten krymper ner till nästan 10 cm och är därmed hanterlig, vilken den inte var tidigare. Kreditgivningen blir lidande, då man inte kan skapa nya utan FIAT pengar, det blir svårt att låna ut pengar till alla nya bostäder som byggts.
2. Ingen vågar ha pengar på banken o alla jobbar svart för: antingen snor politikerna pengarna via skatten, eller så snor politikerna pengarna via de bankster-styrelser de sitter i. Bankernas motdrag, kampanjer där man lovar kunderna presenter som tex servicer o dylikt om man deponerar €1500 under minst 12 månader.
3. Talade med en marockansk strandsäljare som lärt sig flytande spanska via sin spanska sambo, han berättade att det finns stora problem i Spanien. Nu kommer alla läkarbesök att kosta pengar fom årskskiftet. Nästa steg kommer att vara slut på gratis medicin till pensionärer.
4. Spanska familjer har berättat att en del familjer har barn som inte går till skolan för att de får ingen skolmat längre, som tidigare var motivet för att gå dit.

Vi i Sverige tycker att det inte är konstigt att betala för läkare o medicin, men en läkare kostar lika mycket som i Svedala, men en pensionär får under mycket goda förhållanden €1000 i månaden o då finns det inga bidrag på det. Kvinnor som inte jobbat får en bråkdel o dom är många som har sådan situation. Medicinen är lika dyr som i Svedala.

Slutklämmen i mitt anförande är: Folk misstror det som ska vara fundamentet i samhället, myndigheter, politiker och den finansiella institutionen. Det finns en medvetenhet om att något är fel, men allmänheten förstår inte det på det planet vi har detta forum. Tror dock att det kan bli en tändvätska och vi måste se upp för charlataner och missnöjesyttringar som skuldbelägger oskyldiga,  tex minoriteter.

Min sista kommentar om den finansiella institutionen här är: Tänk er den by jag känner sedan 25 år, har idag 12 000 innevånare och 18 bankkontor. Hur kan bankerna ha råd med alla dessa kontor i denna skithåla? Svar: Dålig hantering av kundernas pengar!!”

——————

Min Svarskommentar:

En till kanonkommentar som blir inlägg.

Det riktiga är givetvis att staten tar över skiten (i alla fall temporärt)  och ser till att digital FIAT-pengar kan spridas ut i samhället genom att det nationella clearingsystemet göras öppet för alla så att alla kan använda digitala kontanter genom centralbanken (varför ska bara vissa privilegierade storbanker ha den rätten? Betalningsvägarna som sker genom den nationella centralbanken ska vara en allmännyttighet och inte ges till ett gäng parasiter som kan suga ut näringen från allas betalningar och transaktioner såsom en totalt enbart parasitär mellanhand!). Samtidigt som banksterna sätts i fängelse (och ett gäng politiker). Sedan är det väl en öppen fråga om man ska göra som Nouriel Roubini säger att vi måste kanske hänga några av dem för att folket ska få tillbaka förtroendet för penningsystemet. Jag har svårt att se att folket annars kommer få något förtroende som de kan bygga ett nytt socialt kontrakt kring – för det är ju ytterst vad penningsystemet bygger på – trovärdighet:

Mainstream Economist: We Might Need to Hang Some Bankers to Stop Criminal Looting

Men det är så enkelt att förändra saker till det bättre lokalt också. Som i Wörgl där man införde en ruttnande valuta och fick ”staden” (den var inte så stor) att blomstra i djupaste depressionen. Centralbanken i Wien fick kalla fötter och tvingade Wörgl att avskaffa valutan varvid Wörgl kröp tillbaka in i armod. Både Keynes och den sena Fischer (efter att han förlorade alla sina pengar efter börskrashen och dess efterdyningar) trodde mycket på Silvio Gesells tankar om rostande pengar.

Lägger till ”Anonyms” länk till en namninsamling för att stoppa banksterna bakom galler (undrar om en namninsamling för att hänga dom skulle få än mer påskrifter 🙂 )

Put bankers behind bars

2 thoughts on “Gästinlägg: Lägesrapport från Spanien 2

Kommentarer inaktiverade.