Ge folket tillgång till digitala kontanter och kapa av den parasitära bankmellanhanden del2

Kommer börja alla nya blogginlägg med att hänvisa till bloggboken:

”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Kom gärna med förslag till ändringar och tillägg.

——————————–

För nya läsare underlättar det nog att man läser mitt tidigare inlägg som jag skrev som det här inlägget grundar sig på:

Ge folket tillgång till digitala kontanter och kapa av den parasitära bankmellanhanden

Men jag tror att det går att fatta ändå – annars får ni klaga 🙂

För att helt klarlägga att krediter INTE är pengar så startar vi med ett enkelt exempel som visar vad krediter är – en skuld på pengar. Istället för att ta pengar tar vi guld (som en gång i tiden fungerade som pengar). Låt säga att Per ska åka till USA och har ganska mycket guld som han vill ta med sig. Per tycker det är jobbigt att släpa guldet med sig och är dessutom rädd för att bli rånad. Per går därför in på en bank och lämnar in sitt guld där och får ett skuldkvitto på guld som banken nu är skyldig Per (=kredit). Per åker till USA och går in på en av bankens kontor i USA, lämnar ifrån sig skuldkvittot (krediten) och får guld av banken. Händelslekedjan kan då beskrivas:

Per lämnar guld på banken——->Per får ett skuldkvitto på guld av banken (=kredit)—–>Per åker till USA—–> Per löser in skuldkvittot (krediten)—–>Per får guld av banken

Av exemplet ovan framgår det med all tydlighet att skuldkvittot (krediten) INTE ÄR guld. Krediten är bankens skuld på guld till Per och inget annat. Det samma gäller bankrediterna som står på allas konton idag – det du har på bankkontot är inte pengar – det är bankens skuld på pengar till dig.

Det finns idag två olika sätt att betala på. Dels direkt med sedlar och mynt, dvs fysiska kontanter och dels genom banksystemet som visas nedan. Notera att endast när Lisa betalar Per med fysiska kontanter får Per pengar – om Lisa betalar genom banksystemet får Per bara krediter, dvs bankens skuld på pengar, på sitt konto (jmf skuldkvittot på guld i exemplet ovan).

Krediter har som sagt en funktion när något skrymmande ska transporteras. Före datoriseringan användes därför krediter för att man skulle slippa flytta sedelbuntar (eller guld) från ett ställe till ett annat. Som bilden nedan visar skedde de flesta transaktioner före datoriseringen mellan människor med fysiska kontanter i form av sedlar och mynt. Det var bara när stora belopp skulle överföras som det fanns en nytta och funktion med krediter (jmf med Per och guldet ovan). Men det var ju inte varje dag man köpte t.ex ett hus.

I och med datoriseringen har bankerna kunnat expandera sitt kreditskapande  (dvs ”utlåning” av bankernas egna skulder på pengar) samtidigt som de baktalat användandet av fysiska kontanter maximalt. Se bilden nedan.

Storbankerna har mao i princip ersatt alla pengar i samhället med sina egna skulder på pengar (=krediter). Inte nog med det –  de har dessutom skuldsatt allt och alla med bankernas skulder på pengar (krediterna). Men som jag visat tidigare är krediterna helt onödiga i dagens datoriserade penningsystem. Storbankerna är enbart parasitära mellanhänder som genom att de har ensamrätt till de digitala kontanterna på Riksbanken kan suga ut allt och alla. Riksbanken är ägd av statens och staten ska inte ge sådana privilgier till någon enskild grupp – Riksbanken ska vara allmännyttig. Företag, stat/kommun och människor ska kunna ha samma rätt till att använda de digitala kontanterna som de fåtal storbanker som i dagsläget kontrollerar det. Alla ska kunna ha ett konto på Riksbanken genom vilket de kan överföra digitala kontanter till varandra. Bankparasiterna med deras krediter kan helt klippas bort (ska de finnas banker får de ha konton på Riksbanken på samma vilkor som riktiga företag). De som föredrar att använda betalningvägen med fysiska kontanter ska givetvis få fortsätta göra det när de så önskar (utan att få skurkstämpel). Se bilden nedan:

Är det konstigt att penningsystemet går åt helvete när ett gäng parasiter får ersätta pengar med sina egna skulder på pengar och dessutom får ”låna ut” dessa (krediter)? Det är precis lika vansinnigt som det låter.

PS

Observera att storbankernas kontroll över Riksbankens digitala kontanter gör att bankerna täcker upp för varandra så att banksystemet som helhet bara behöver betala sina skulder på pengar (krediterna) i fall att någon kund går till bankomaten och plockar ut sedlar (fysiska kontanter). Om du överflyttar krediter från din bank till en annan bank tar den mottagande banken över skulden (krediten). Så hela uppbyggnaden är en kartellverksamhet som går ut på att bankerna aldrig ska behöva betala sina skulder till kontoinnehavarna. Kontoinnehavarna är dock alltid skyldiga att betala sina ”skulder” på bankernas skulder (krediterna).

8 thoughts on “Ge folket tillgång till digitala kontanter och kapa av den parasitära bankmellanhanden del2

 1. vad hände med detta inlägg och vad stod det på di.se?

  Någon som ser det ironiska i det här?

  by Lincoln Lincoln | juli 17, 2012 at 11:28 f m

  ——————————– Skärmdump från di.se i morse. De var snabba att ändra. Någon som ser varför?

  Dan

  • Tydligen lyckades jag på något sätt slänga det i papperskorgen (hur jag nu lyckades med det). Återställde det. Tack för påpekandet!

 2. La till följande i inlägget:

  PS
  Observera att storbankernas kontroll över Riksbankens digitala kontanter gör att bankerna täcker upp för varandra så att banksystemet som helhet bara behöver betala sina skulder på pengar (krediterna) i fall att någon kund går till bankomaten och plockar ut sedlar (fysiska kontanter). Om du överflyttar krediter från din bank till en annan bank tar den mottagande banken över skulden (krediten). Så hela uppbyggnaden är en kartellverksamhet som går ut på att bankerna aldrig ska behöva betala sina skulder till kontoinnehavarna. Kontoinnehavarna är dock alltid skyldiga att betala sina ”skulder” på bankernas skulder (krediterna).
  kart

 3. Imponerande pedagogiskt! Personligen fokuserar jag min irritation på andra mellanhänder som också borde bort tillsammans med bankparasiterna – dvs de onödiga och självberikande politikerna som borde ersättas av ett direktdemokratiskt system, samt kontrollmyndigheterna Af Fsk, socialens försörjningsstöd vars representanters kunskapsmassa, förmåga till reflektion och empati är obefintlig, och som med anledning av den förestående kollapsen och den tsunamihöga arbetslöshet som kommer att följa i dess kölvatten, borde avskaffas till förmån för en liten men värdig medborgarlön ungefär i studiemedelstorlek. Tillsammans skulle det innebära att världen befrias från ekonomiskt, politiskt och socialt förtryck. En riktigt bra början således! 😉

  • Tack!
   Håller helt med om politiker, arbetsförnedringen, förnekelsekassan och asocialen. Som sagt, det hänger ihop – det handlar om pengar och hur de fördelas. Det är en konstlad värld av brister som skapas för att kunna fösa människor framför sig. Staten skulle själv kunna skapa de pengar som de behöver för att finansiera välfärden men måste i dagsläget ”låna” storbankernas påhittade krediter av banksystemet (enligt Maastricht). Staten kan mao inte ens själva komma åt de digitala kontanter som staten har ensamrätt till att skapa genom riksbanken – istället tvingas staten/kommunerna ”låna” storbankernas skulder på digitala kontanter (=krediter). Om bankparasiternas monopol på digitala kontanter togs bort skulle staten kunna skapa alla pengar som behövs för att finansiera sin verksamhet på ett humant sätt. Vi skulle i princip inte behöva betala någon skatt då skatten i dag går till att göda bankparasiterna som satt stat/kommun i påhittad skuld. Problemet med det är att man då rycker undan mattan för ett stort gäng mäktiga parasiter som lever på att spekulera och bolla med krediter och på så sätt suga ut värdet av andras arbeten. Parasiterna i detta samhälle blir inte förnedrade – de ställs på piedestal och hyllas – den sjuke, de gamla, handikappade, företagare, arbetare, arbetslösa, den ensamstående föräldern, boskuldslavar, stater, kommuner förnedras däremot och tvingas springa i det ekonomiska ekorrhjulet i en Sisyfos evighet för att kunna betala av parasiternas påhittade skulder.
   Ekonomiprofessor Michael Hudson säger att det är ett nytt klasskrig som pågår – inte mellan arbetare och företagare – utan ett mellan finansparasitismen och resten av oss alla – det är de 1% mot de 99%.

   Håller även med dig om att politikerna är skämt av första graden och att direktdemokrati är vägen att gå. Skrev om det här som jag tror du kanske tycker är intressant:
   9 personer styr Riksdagen, resten; 340 riksdagsledamöter, är knapptryckande boskap

 4. Den sista poängen med att staten naturligtvis skall skapa pengar (från ingenting) som sen lånas ut, är ju att när pengarna skall betalas tillbaka, så går dom ju tillbaka till staten, dvs oss själva.
  Denna sista grej tycker jag inte poängteras tillräckligt, med tanke på digniteten av detta faktum.
  Nu betalar vi ju tillbaka lånen till veritabla asgamar! Snacka om att va rövknullad, dubbelt!
  Och naturligtvis så kommer de patologiskt giriga asen att göra ALLT för att bibehålla bedrägeriet, t.ex starta krig, i t.ex Syrien, som ”spiller över” till Iran, som får bägaren att rinna över ordentligt, så att Ryssland & ev Kina dras med, och simsalabim så är nästa världskrig igång = Halleluja för krigsindustrin, som dom där patologiskt giriga också äger, förutom bankerna, förutom politikerna, förutom ……………………………

  • Pengarna behöver inte alls skapas som skuld. Staten kan bara spendera ut dem till det som behövs – ingen behöver skuldsättas. Staten behöver ha en skatt men bara för att reglera penningmängden – inte för att finansiera något allmännyttigt (vägar, sjukvård, skolor etc). Eventuellt kan staten fixa en progressiv skatt om ojämlikheten blir för stor (men det är politiskt käbel som kan komma sedan).

   Håller helt med dig om att de patologiska psykopaterna (och de som följer psykopatreligionen – sociopaterna) mycket väl kan starta ett nytt världskrig för att behålla sina parasitprivilegier.

   Det är roligt hur både Corny och t.ex Flute snurrar runt med att kommentera det här blajet med att t.ex Spanien har svårt att sälja statspapper. Men de ifrågasätter aldrig varför en SUVERÄN STAT överhuvudtaget ska behöva sätta sig i skuld genom att sälja statspapper när t.ex Spanska staten skulle kunna skapa pengarna själva istället för att ta den minst sagt sjuka omvägen att ”låna” bankernas skulder på pengar (=krediter).

   Så både Flute och Corny är med största sannolikhet desinformatörer och gatekeepers – för så djävla förståndshandikappad kan inte ens Corny vara. De kan inte annat än medvetet missa elefanten i rummet.

   • @Sverker och Lincoln

    Lyssna på en äkta psykopat mellan 0.37 – 0.59 i denna video (men se hela videon också).
    Om det skrattet är ett smittande skratt så hoppas jag att jag inte blir smittad.

Kommentarer inaktiverade.