Konsten att få den man är skyldig att betala för att få tillbaka sina pengar

En alternativ titel till inlägget skulle kunna vara ”Det absurda med att behöva betala den som är skyldig dig pengar pengar för att få dina pengar” – men det blev lite för långt. För det är ju något du aldrig skulle med på om Nisse sa att

-”Jovisst du kan få din 100-lapp som jag är skyldig dig om du betalar mig 10 kr”

Och när du frågar varför i helvete du ska betala 10 kr för att få tillbaka det Nisse är skyldig svarar Nisse:

– ”Men det fattar du väl att det sliter på min plånbok att öppna den och det har varit tungt för mig att behöva bära din 100-lapp åt dig – något ska jag ha för besväret”

Ovan scen är så totalt absurd att ingen skulle gå med på ett sådant upplägg utan att stämplas som extremt svagbegåvad.. Men ändå är det det upplägget betalsystemet (som egentligen bara är ett ”vi skiter i att betala våra skulder-system” designat åt storbankerna) är uppbyggt. Banken säger det Nisse säger ovan:

– ”Men det fattar du väl att det sliter på våra datorer att betala vår skuld till dig och det har varit tungt för oss att behöva bära din 100-lapp åt dig – något ska vi ha för besväret”

Inte nog med det – de kräver dessutom att du ska betala transaktionskostnader när  bankerna flyttar sina skulder mellan sig – för återigen: det är allt storbankerna gör genom den sk clearingen på Riksbankens RIX – Handelsbanken tar över SEB-bankens skuld som SEB har till en kund så att Handelsbanken ökar sin skuld till sin kontoinnehavare med samma belopp -hela clearingsystemet är ett stort bollande med storbankernas skulder som de ALDRIG avser att betala (för en mer ingående beskrivning läs det här). Så när du överför din banks skuld till dig (det som står på ditt konto – detta är bankens skuld till dig och inget annat) till t.ex din dotters konto flyttar bara banken skulden till din dotters konto som nu har samma krav på sin bank medan din bank blivit av med sin skuld till dig (ditt konto minskas med säg 1000kr).

Och för att slippa betala sina skulder till kunderna så tar storbankerna dessutom avgifter vid kontoöverföringar. Även detta är fullkomligt absurt i en vardagssituation. Säg att Nisse är skyldig Per 1000-kronor, säg att Per har flyttat till Kiruna och skickar Urban att betala Per då Urban ska till Stockholm där Per bor. Om nu Urban kräver att Per ska betala honom 100kr för att han hjälpt Nisse att betala skulden skulle Per givetvis bli tvärförbannad. Om någon nu måste betala mellanhanden Urban för den stora ”uppoffringen” att bära tusenlappen mellan Kiruna och Stockholm så är det ju Nisse och inte Per.

Men det absurda är att när det gäller banksystemet tycker vi att mellanhanden Urban ska ha betalt av Per (när Nisse ger Urban 1000-lappen överförs ju Nisses skuld från Nisse till Urban). När någon ”betalar” någon genom banken (fråga t.ex egna företagare om vilka påslag mellanhanden banken tar) så tar bankerna betalt för att överföra sina skulder mellan varandra. Skillnaden mellan bankerna och fallet med Nisse, Per och mellanhanden Urban är att i det fallet får Nisse tusenlappen till slut (minus 100kronor om han är så dum att han går med på Urbans krav) – men i fallet med bankerna så får inte mottagaren 1000-kronor – mottagaren får bara ett ökat innehav av krav på sin bank med på 1000kr (detta då, återigen, kontoinnehav är INGET annat än bankernas skulder till kunden – så ökar ditt konto med 1000-kronor innebär det bara att din banks skuld till dig ökat med 1000-kronor).

Så vi tvingas betala för att storbankerna INTE ska betala sina skulder till oss kontokunder.

Detta är givetvis ett maximalt parasitärt upplägg där bankerna lagt sig som en mellanhand vid nästan alla ”betalningar” och kan suga ut varenda transaktion mellan folk/företag/stat/kommun. Vad ska man då göra för att kapa av denna parasitära mellanhand? Jo, gör så att alla kan få ett konto på Riksbanken och hålla sina pengar som pengar och inte tvingas hålla dem som bankskulder (dvs kontoinnehav hos storbankerna). Var skulle du ha dina pengar? Skulle du låna ut dem till överskuldsatta storbanker eller hålla dem som pengar på ett konto på Riksbanken? Men som nu är kan endast storbankerna ha konton på RIX så det enda sätta för oss andra dödliga är att vi MÅSTE använda mellanhanden bankerna (förutom vid betalning med fysiska sedlar – kontanter)

JAK-banken jobbar för att få konto på RIX och JAK skulle då överflytta sina kontoinnehav på storbankerna (för JAK, ICA-banken och andra småbanker har sina konton på storbankerna – det är en illusion att t.ex JAK har egna konton) och det skulle bli en digital bankrusning mot storbankerna om JAK fick konto på RIX. Storbankerna skulle tömmas snabbt som attan då de knappt har några pengar –  bara en djävla massa skulder på pengar (=kundernas kontoinnehav).

Så att öppna upp Riksbanken och se till att vi kan förvara våra pengar som pengar skulle betyda döden för de nuvarande storbankerna. Vi har mao ett ”penning”system som helt bygger på att storbankerna är ett frälse som aldrig behöver betala sina skulder och som dessutom kan ta avgifter från de som de är skyldiga pengar (kontoinnehavare) för att slippa betala sina skulder. Säg det företag som kan skita i att betala sina skulder – mao storbankerna är inga företag – de är enbart en parasitär mellanhand som vi borde avskaffa snarast möjligt. Ska bankerna finnas ska de göra det folk och JAK-banken tror att de gör – låna ut pengar!

Annonser

2 thoughts on “Konsten att få den man är skyldig att betala för att få tillbaka sina pengar

 1. Dagens Cervenka:
  ”Det skulle också betyda att staten tar kontroll över pengaskapandet. Bankernas reserver skulle bestå av statligt utgivna pengar, inte som skulder utan istället som en slags andelar i staten.

  Skuldfria pengar om man så vill.

  Denna modell har forskarna simulerat på USA:s ekonomi. Resultatet är slående: statens skuld minskas dramatiskt, men även privata skulder sjunker. Bankkriser försvinner, tillväxten stiger med 10 procent och utvecklingen blir mer stabil. Även inflationen kan sjunka mot noll utan att det skapar problem.”

  http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2012/11/05/en-losning-pa-skuldkrisen/


  Men att en rapport med detta innehåll och med IMF-loggan på omslaget överhuvudtaget kan publiceras är ytterligare ett kvitto på en sak: vi lever i en tid då det mesta som rör det ekonomiska systemet kan, och kommer att, ifrågasättas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s