Hur skulle en marknadsliberal trädgård se ut?

De ultimata marknadsliberalerna hävdar att man ska lämna ekonomin ifred och inte styra, reglera eller sanera den på parasiter. På något sätt finns det ”naturliga krafter” som fixar det där av sig själv. Marknaden är självsanerande och det är bara att låta naturen ha sin gång så löser det sig av sig själv och systemet hamnar i jämvikt.

Men jag undrar hur fan en extrem marknadsliberal sköter trädgården? Han röjer inte undan ogräs. Han låter mördarsniglarna äta upp allt då det är så naturen vill ha det. Frukten på fruktträden överlåter han åt fåglarna att äta upp. Fan, han skiter i att plantera något överhuvudtaget – det fixar naturen på något sätt av sig själv – man ska inte lägga sig i – det ”naturliga urvalet” fixar utsållningen av vad som får växa eller inte på bästa sätt. Tillbakalutad på trädgårdsstolen sitter han med händerna i kors medan djungeln tar över trädgården; i trygg förvissning om att djungelns lagar kommer fixa allt på bästa sätt.

Eller kan det vara så att han faktiskt inte låter naturen ha sin gång och att han faktiskt håller efter ogräs, mördarsniglar och andra parasiter? Jag tror faktiskt han gör det om han vill skörda något överhuvudtaget. Men med ekonomin är det givetvis annorlunda – där ska inte parasiterna hållas efter. De improduktiva finansmördarsniglarna kan lugnt frossa på vad andra har skapat. På något sätt är det skillnad på naturen som sköter trädgården och ekonomin vad gäller ogräsbekämpning. I trädgården är det okej men i ekonomin är det förkastligt att försöka rensa bort parasiter – fan vet hur dom får ihop det men tydligen är det så de tycker.

Vad tycker ni? Vilka parasiter som bara tar och som inget skapar och ger till samhället ska vi rensa bort? (och jag menar inte socialt utsatta, sjuka, arbetslösa, gamla eller invandrare – de ekonomiska  parasiterna vill givetvis att vi skyller på dessa utsatta grupper när dåliga tider och skördar inträffar för att dölja att missväxten beror på att de ekonomiska parasiterna övergött sig själva på den reella ekonomins bekostnad). För visst fan behöver en fungerande marknadsekonomi – oavsett om man är höger eller vänster – att man rensar ogräs – precis som i trädgården? För i trädgården kvittar det lika om man är höger eller vänster – man vill i vilket fall ha ihjäl de djävla mördarsniglarna innan de ätit upp hela skörden.

Tillägg:

Intressant artikel av Ellen Brown:

http://www.globalresearch.ca/its-the-interest-stupid-why-bankers-rule-the-world/5311030

In the 2012 edition of Occupy Money released last week, Professor Margrit Kennedy writes that a stunning 35% to 40% of everything we buy goes to interest. This interest goes to bankers, financiers, and bondholders, who take a 35% to 40% cut of our GDP. That helps explain how wealth is systematically transferred from Main Street to Wall Street. The rich get progressively richer at the expense of the poor, not just because of “Wall Street greed” but because of the inexorable mathematics of our private banking system.”

Sedan har ju bankerna satt staterna i skuld så att skatten också går till parasiterna. Brown tar Frankrike som exempel:

Borrowing from its own central bank interest-free might even allow a government to eliminate its national debt altogether.  In Money and Sustainability: The Missing Link(at page 126), Bernard Lietaer and Christian Asperger, et al., cite the example of France.  The Treasury borrowed interest-free from the nationalized Banque de France from 1946 to 1973.  The law then changed to forbid this practice, requiring the Treasury to borrow instead from the private sector.  The authors include a chart showing what would have happened if the French government had continued to borrow interest-free versus what did happen.  Rather than dropping from 21% to 8.6% of GDP, the debt shot up from 21% to 78% of GDP.

“No ‘spendthrift government’ can be blamed in this case,” write the authors. “Compound interest explains it all!”

Visst är det snyggt! Finansparasiterna skattar folk och företag och får oss att slåss om ”höger” (de som är mot högre skatter) och ”vänster” (för högre skatter) i tron att det är till staten vi betalar skatt när det enda vi gör är att mata parasiten!

Dags att rensa rabatten?

Annonser

2 thoughts on “Hur skulle en marknadsliberal trädgård se ut?

 1. Glöm inte att dom beskattar staten också! Vad kan du annat kalla det för? Räntan staten betalar är ju maskerad skatt!!
  För övrigt, Spanien har nu 330.000 familjer på gatan. Under 2012 har ökningen hittills varit 70.000. Detta pga att staten beskattas så hårt av bankerna att jobben försvinner och folk ruineras.

  • Precis! Som Brown skrev ökade Franska statens ”skulder” till 78% av BNP efter det att staten 1973 togs ifrån rätten att skapa egna pengar och tvingades ”låna” av de privata mördarsniglarna, bankerna. Som alla som läser den här bloggen vet lånar bankerna inte ut någonting – de skuldsätter och suger ut – inget annat.

   Ruggigt det som sker i Spanien. Grekerna har det likadant. Sverige kommer hamna där också. Spanien hade överskott i deras statsbudget precis som Sverige före bostadsbubblan sprack i Spanien (som berodde helt på att bankerna trissade upp priserna på bostäder i sin jakt på nya skuldslavar).
   Totala skuldavskrivningar, avliva mördarsniglarna bankerna och se till att om banker ska få existera ska de göra vad de utger sig för att göra och vad folk tror att de gör – Låna ut pengar!

   Kopierar och klistrar in din föregående kommentar då den var så träffande:

   ”Bankerna beskattar staten, som beskattar medborgare och företag. Tillvägagångssättet är bankernas kapitalbildning i form av IOU eller Bank Credit Money, (luftpengar) som man lånar till staten. Staten ger samma pengar till bankerna för att täppa till hålen efter kreditförluster. För dessa IOU’s betalar staten ränta, och måste använda skattepengar för detta. För detta beskattar staten sina innevånare och företag. De tio största ekonomierna i världen använder i genomsnitt 20% av sina skatteintäkter för att betala räntor.
   För att ha råd med dessa skatteutgifter (som kallas ränta) så måste staten skära ner på sina utgifter i form av utbildning, sjukvård, åldringsvård och annan välfärd. Men man har inga problem att pumpa in oändliga miljarder i krigen i Asien (inte bara USA), i syfte att kallblodigt mörda folk som står i vägen för energiförsörjningen.
   I Sydeuropa ser vi en utveckling som liknar Steinbecks Vredens Druvor. I Spanien hamnar familjer på gatan fast det står en miljon lägenheter tomma. Folk som är hungriga letar mat på de lämnade tallrikarna i restauranger, soptunnor eller dylikt. Familjer som går till Supermercado fyller vagnen med mat och kör ut utan att betala, polisen tar upp anmälan men låter vagnen följa med familjen ut. De som har pengar ser till att ha dessa i cash och gräver ner dom i trädgården i en kista. I Katalonien stänger man sjukhusen i 5 dygn för att säkra att pengarna går till att betala bankernas räntor (lär ha hänt flera ggr) och folk får dö.
   Sensmoralen är att bankerna styr världen, inte stater. Bankerna tar inget socialt ansvar, de bryr sig inte om att folk lider eller dör. Detta är priset för avreglering av penningskapandet och att överlämna makten över detta till en maskin som äter människor till frukost, mellanmål, lunch, middag och efterrätt. Maskinen följer solen och tvingar fram kvartalsrapporter och ständig tillväxt i en exponentiell serie som kallas ränta på ränta och divergerar tills allt är förintat.
   Eller så gör vi något åt det, för helvetet vill vi inte ha!!!!
   Zarlenga har skrivit om hur Fenicierna löst detta skuldproblem för över 2000 år sedan, hur Socrates o Platon löste samma dilemma i Grekland och hur romarna kopierade Grekernas framgång (nämns i IMF’s rapport The Chicago Plan Revisited).
   Sedan påstår man i läroböckerna att den moderna ekonomin föddes i Medici sedan lät man räntan få återinträde och senare skapade man fractional reserve banking och till sist släppte man penningskapandet via skuld till den ”fria marknaden” för att återupprepa hela den antika historien. Chicagoplanen efter 1929 föreslog en ände på eländet, men stoppades av bankerna. Nu har IMF provtryckt förslaget och meddelar att allt pekar på en fungerande lösning.
   Bankerna vill inte, staterna vågar inte, men folket måste trycka på!

   Fö se filmen Ethos, mycket bra!”

   -Slut citat

   Vi måste helt enkelt rensa rabatten nu – om man sen kallar sig höger eller vänster spelar ingen roll – de finns ingen färg som vill att mördarsniglarna äter upp hela skörden.

   Förresten, din tidigare kommentar var så djävla bra att jag gör ett inlägg av den.
   Finns det andra som vill uttrycka sina känslor och förakt för dessa djävla blodiglar så kan jag fylla på med flera gästinlägg – men jag vill ha patos – folk har all rätt att vara förbannade på dessa djävla parasiter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s