Guld går inte så bra att torka sig i häcken med

Läs mitt inlägg som förklarar hur ”penningsystemet” är uppbyggt:

Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Här  är enkla frågor som ni kam skriva ut och fråga vänner, bekanta eller arbetskamrater (eller dela ut). Frågorna bör ställas i ordningsföljd

Vad finns på ditt bankkonto?

——————–

Guldbaggar (de som vill/tror att guld är pengar) brukar ofta använda dasspapperargumentet i debatter. Jag vet inte om signaturen Magnus L är guldbagge – men han använde det argumentet som guldbaggar brukar använda för att snacka ned ett fiat-system (ett system där pengarna inte har något ”inneboende” värde och där samhället bestämt att detta ska vara måttstocken). Magnus skrev i en kommentar:

”Det var någon som föreslog att vi skulle använda skithuspapper som bytesmedel. Inte så dumt kanske. Det har ju ett reellt värde för alla människor, är hyfsat lätt att transportera och inte heller något som man enkelt kan tillverka hemma :-)

Mitt svar:

Faktiskt är Gesells ruttnande pengar ett steg till. Skithuspapper har ett bestående värde – Gesells ruttnande pengar ruttnar bort över tiden. Det gör att de bara hinner användas lokalt och valutaspekulationer mot en sådan valuta skulle vara meningslös – dvs penningväxlarna skulle få ett litet helvete att överleva. Större transaktioner mellan regioner skulle kunna ske genom att företag/stat/kommun utövar byteshandel (vilket, återigen, är penningväxlarnas mardröm). Och visst, om företag/stat/kommun vill använda fysiskt guld i dessa byten, så visst, det skulle vara en möjlighet av många – dasspapper en annan (kan vara svårt att torka sig i häcken med guld :) ).

Med ruttnande pengar skulle lokala värden kunna bevaras lokalt och inte sugas ut av centralmakter. Det som det lokala samhället kan skapa ett överskott på, beroende på vilka resurser som finns lokalt, kan användas till byteshandel. Den genomfördes i Wörgl under djupaste depressionen på 30-talet och fick staden att blomstra innan centralbanken fick kalla fötter och stoppade utgivningen, varvid Wörgl föll tillbaka till depressionen.

Jag skrev om ruttnande valuta här:

Hur kan vi få mer sociala pengar? del 2

Att skapa konstlade brister är, som sagt, målet och meningen för penningväxlarna. Det finns resurser – mat, bostäder etc så att alla skulle kunna leva ett gott liv. Men om man lever ett gott liv behöver man inte jaga pengar – hur ska penningväxlarna kunna suga ut oss om vi inte sätter jagandet efter pengar högst på livets agenda? Om pengar nu är en vara så ligger det ju i penningväxlarnas intresse att maximera efterfrågan på denna konstgjorda fiktiva vara – det har de ju lyckats med så till den grad att folk i allmänhet tror mer på fiktionen än verkligheten.

Rättelse:

Jag insinuerade att Magnus var en guldbagge -det är han inte så jag är ledsen om jag sparkade på fel person. Dasspapper-argumentet är dock ett som guldbaggar brukar använda. Men som sagt, Magnus, jag ber om ursäkt!

————-

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”
Mervyn King, Chef för Bank of England

Annonser

5 thoughts on “Guld går inte så bra att torka sig i häcken med

 1. Det är faktiskt sjukt. MEN …om man måste leva i detta system (och det är svårt att göra annat )
  så är ju guld och silver det enda som håller i värde,utan att vi lägger in några andra aspekter naturligtvis. Eller ?

  • Jag vet inte om guld är bättre än t.ex mark och skog att bevara värde i. Det reella nyttovärdet i skog och mark är betydligt större. Inte nog med att guld är svårt tt torka sig i häcken med – det är dessutom svårt att få in i det andra hålet – det är svårt att äta 🙂
   En liten skoj pryl när guldbaggar berättar om guldets ”värde” är att de använder just en fiatvaluta (företrädesvis dollar), som de ser som värdelös, som måttstock. Mao de använder något som de ger nyttovärdet noll (fiatvalutan) för att bevisa värdet av guldet – det är lite komiskt, eller hur :). Men om man bara använder termen nyttovärde, istället för guldbaggarnas fiatmåttstock, så är det svårt att se så mycket nyttovärde i guld.

   Tillägg 2) Egentligen är det ju inte ens fiatvaluta då det enda som finns på kunders konton är bankernas skulder på pengar och inget annat
   Tillägg 2) En ruttnade valuta tar ifrån värdet från pengarna (som i sig inget kan göra av värde – jag har aldrig sett en 100-lapp hålla i en spade 🙂 ) och sätter värdet i varan och tjänsten istället. Med ruttnade pengar blir pengar bara en förmedlare av nyttovärden och inte i sig själv värt något.

 2. Jag är definitivt ingen guldbagge. Eftersom jag tillhör den ironiska generationen ska min kommentar läsas med ironiska glasögon. Precis som du skriver så är det ju bara att titta på vilka som besitter på de största guldtillgångarna idag för att inse vilka effekter en ”guldreform” skulle få på maktfördelningen i samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s