Banken lurar dig till att tro att bankens skuld är pengar medan din skuld alltid är en skuld

Jag fick en fråga av Oskar och Olof på Cornus skuggblogg där de frågar vad som händer när de tror sig ”låna” 3 miljoner kronor av en bank. Det är skåpmat för de flesta som läst bloggen tidigare men jag tror jag lyckades göra det lite mer konkret än jag lyckas med i tidigare beskrivningar:

——-

Men du lånar inte 3 miljoner svenska kronor av banken – du “lånar” bankens skuld till dig  på 3 miljoner. Det är lätt att inse:
1) Det du har på ditt konto är bankens skuld till dig – mao det är vad banken lånar av dig (som du kan kräva att banken betalar genom t.ex bankomaten)
2) När banken påstår att de “lånar ut” 3 miljoner till ditt konto så lånar du mao ord tillbaka dem till banken i samma stund de kluddas på kontot – detta då ditt kontoinnehav är bankens skuld till dig och inget annat

Så banken “lånar” tillbaka allt som de påstår att de lånat ut till dig så att i verkligheten har inget lånats ut – bara två påhittade skulder på 3 miljoner kronor skapas, de är
1) Skuldlappen du skrev på som är din påhittade skuld till banken på 3 miljoner kr
2) Ditt kontoinnehav som är bankens skuld på 3 miljonen kronor till dig

Så, INGA pengar är utlånade, bara två påhittade skulder är skapade på 3 miljoner kr.

Det är precis samma sak som om jag lånar ut en hammare till dig som jag lånar tillbaka den i samma stund. Varken du eller jag skulle då ha lånat ut en hammare – men trots det skriver jag två skuldlappar där du och jag ömsesidigt är skyldiga varandra samma hammare. Sedan inbillar jag dig att bara din påhittade skuld är riktig och att du måste betala tillbaka den – men min påhittade skuld behöver jag aldrig betala till dig. Bankbedrägeriet är inte svårare än så.

Så banken har inget lånat ut men satt både dig och sig själv i en påhittad skuld. Banken inbillar dig att du måste betala din skuld till banken oavsett vad men banken har samtidigt lurat i alla att bankens påhittade skuld på 3 miljoner på ditt konto  ÄR pengar. Detta genom att fixa ett system där bankerna som kartell kan bolla runt sina skulder internt mellan kontona (genom Riksbankens RIX-system)..

Detta är också lätt att inse. Det du, Olof, har på ditt bankkonto är bankens skuld till dig (som du, som sagt, t.ex kan kräva att banken betalar genom bankomatuttag). Din polare Oskars bankkonto är Oskars banks skuld till Oskar. Låt säga att du gör en överföring på 1000 kronor från ditt bankonto till Oskars bankkonto. Då betyder det att du får 1000 kronor mindre på ditt konto medan Oskar får 1000 får mer på sitt konto. Men ditt och Oskars konton är ju bara bankernas skulder på pengar till dig och Oskar. Så i verkligheten har bara du fått mindre med bankskulder på ditt konto medan Oskar har fått mer av sin banks skulder på sitt konto. Ni har bara bollat bankernas skulder mellan er och ingen av er har fått betalt i pengar – ni har bara fått mer eller mindre med bankskulder på era konton.

Genom att storbankskartellen kan bolla runt sina egna skulder genom kontosystemet som ovan slipper bankkartellen som helhet att någonsin betala sina skulder till kunderna (införs det kontantlösa samhället slipper bankerna för evigt betala sina skulder till kontoinnehavarna – det kontantlösa samhället är mao storbankskartellens våta dröm då de då aldrig behöver betala sina skulder vid t.ex vid en bankrun)

Så det är en illusion att vi betalar varandra pengar genom bankkonton – det vi gör är att bolla runt bankskulder så att bankerna ska slippa betala sina skulder. Samtidigt tar, som sagt, bankerna till precis alla medel för att skuldslavarna ska betala sina samtidigt påhittade skulder.

Slutligen:
Då bankerna alltid sätter sig i lika påhittad djup skuld till kontoinnehavaren som kontoinnehavaren till banken så är bankerna sammanlagt exakt lika skuldsatta som alla skuldslavarana tillsammans. Bankerna har dock, som sagt, sett till att de helst aldrig ska behöva betala sina skulder – om någon försöker tvinga dem är påstår de att de är  “to big to pay”

Så systemet är så sjukt uppbyggt att om bankerna tvingas betala sina skulder rasar hela pyramidspelet (t.ex vid en bankrun). Skuldslavarna är dock alltid tvungna att betala sina påhittade skulder till bankerna (enda sättet att undkomma är att ta livet av sig vilket sker i t.ex Grekland och Spanien där självmorden ökat dramatiskt).

Sjuk, sjukare, banksystemet!

——–

Läs mitt inlägg som förklarar hur ”penningsystemet” ( bankskuldbollnings-systemet  är ett mer adekvat uttryck)  är uppbyggt:

Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Här  är enkla frågor som ni kam skriva ut och fråga vänner, bekanta eller arbetskamrater (eller dela ut). Frågorna bör ställas i ordningsföljd

Vad finns på ditt bankkonto?

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”
Mervyn King, Chef för Bank of England -en officiell penningsystemshaverist enligt Cornu

Annonser

13 thoughts on “Banken lurar dig till att tro att bankens skuld är pengar medan din skuld alltid är en skuld

 1. Jag har lagt in en till ”Vad Cornu blundar för del 8” på Cornus skuggblogg.

  Cornu har idag haft ett inlägg där han gnäller på skatten och skyller problemet med skatten på välfärden. Allt ska lösas om skatten sänks för då ökar incitamenten för frivilliga lösningar enligt Cornu. Men vi betalar inte skatten till staten eller kommunerna i första hand – vi betalar skatt till bankerna som jag ska visa nedan (är ett gammalt blogginlägg jag skrev).

  Så det jag påstår att Cornu blundar för denna gång är

  1) Att det är bankerna som direkt eller indirekt skattar oss bl.a genom att de skuldsatt stat/kommun med fullständiga påhitt.

  2) Att bankerna är de absolut största bidragstagarna alla kategorier och att de absolut största välfärdstagarna

  Cornus förslag är att ta bort välfärden för folket men behålla välfärden för bankerna – till bankerna är det inte bara okej att betala skatt till för påhittade lån – det är allas skyldighet enligt Cornu. Man kan undra varför vurmar Cornu så varmt ett system som bara idkar välfärd åt banksystemet. Varför är han en sådan ”välfärdskramare” åt banksystemet?

  Läs mer här:
  http://cornysskugga.wordpress.com/2012/12/19/vad-cornucopia-blundar-for-del-8/

 2. De enklaste idéerna är de smartaste – och vad kan vara smartare än fractional reserve banking. Allt som behövs är människor som känner tillit till systemet och det genereras lättast av ett auktoritärt förhållningssätt till ”the little people”, som Svanberg kallade ”populasen” då det begav sig. Nästa paradigm bygger på de små människornas revolt mot systemet – det kommer med nödvändighet att byggas ”nerifrån och upp” – för att använda föreliggande världssystems terminologi…

  • Jo, det är ett extremt enkelt bedrägeri precis som Nobelpristagaren Soddy kom fram till (Soddy var givetvis en galen penningreformist enligt Cornu också).

   Jo, det stämmer nog ganska bra med vad Cornu sysslar med.
   Även om jag också tycker att folk ska bry sig mer om varandra så behövs det allmän välfärd som är allmänt täckande.
   Tänkte på signaturen ”okunnig fråga”:s kommentar där beskrev att de stängde sjukhusen 5 dagar i sträck i Spanien för att staten/kommunen ska ha råd att kunna betala bankerna och att folk dog som en följd därav. Antar att Cornu anser att det är ingen fara – frivilliga kommer dyka upp så ingen dör! Bara de påhittade skulderna till bankernas betalas är Cornu nöjd -resten fixar sig! Boskuldslavar eller stater/kommuner spelar ingen roll – de påhittade skulderna ska betalas till bankerna till vilken humanitär kostnad som helst.

 3. Kanske är det här elakt, men jag tror att tiden är mogen för ett mer helhjärtat försök att sprida information om penningsystemet, folk blir kanske mer mottagliga när bostadsbubblan spricker. Jag säger inte att bloggar är fel eller inte fungerar, men tyvärr läser nog inte majoriteten av Sverige bloggar och om dom gör det är det nog helt andra grejor. Har någon ideer kring hur man skulle kunna nå fler? I USA tror jag det skramlades ihop till den där reklamfilmen om wtc7, har dock ingen uppfattning om vilka belopp det handlar om. Nån sorts informationspaket att dela ut kanske, men det kostar såklart också pengar. Äh, jag vet inte, nån som har någon smart tanke?

  • Ett exempel på en åtgärd kan vara en bankrun som är ett stort samordnat uttag av kontanter. Bankerna får snabbt slut på kontanter eftersom det totalt sett endast finns omkring 3% kontanter i förhållande till 97% bankskulder på kontanter (det som står som insatt på bankkonton). När bankernas kontanterna tar slut måste bankerna antingen 1) stänga ner och hitta på något sett att skylla bort deras riktiga bedrägeri på eller 2) skaffa fram mer kontanter och det kan endast Riksbanken fixa. Det också möjligt att de först gör 1) och sedan 2).

   Vid alternativ 2 så lånar bankerna kontanter från Riksbanken som måste börja trycka kontanter. Bankerna kan låna kontanterna till väldigt låg ränta och bankerna får möjligtvis lämna sina hopklumpade bostadslån till Riksbanken som pant.

   Alternativ 2 gör så att bankerna blir mindre och skuldbelagda till Riksbanken, som ägs av Staten, och det gör att bankerna får börja betala till Staten vilket är tvärtom mot vad fallet är nu.

   Nästa fråga är hur stora kontantuttag som skulle krävas. Jag tittar i Finansmarknadsstatistik från Riksbanken för oktober 2012 (http://www.scb.se/Statistik/FM/FM5001/2012M10/FM5001tab1.pdf).
   Här står på att det finns totalt 92,5 miljarder kronor i sedlar och mynt (s. 23) och endast 6,4 miljarder kronor av dessa sedlar och mynt finns hos banker och andra finansinstitut (s.20). Resten har redan svenska folket.

   Det betyder att det endast finns 674 kronor i sedlar och mynt per svensk oavsett ålder hos banker och andra finansinstitut.
   (6,4 miljarder kronor/9,5 miljoner svenskar= 674 kr/svensk).

   En del av kontanterna som finns cirkulerar tillbaks till bankerna genom att till exempel affärer som får kontanter sätter in dessa på banken så man måste ta ut mer kontanter än vad bankerna har inne. Frågan är hur många och hur mycket för att göra en effekt på bankerna.

   Någon har tidigare föreslagit att ta ut sin lön i kontanter. Antar man att lönen är på 10 000 kronor så krävs det lite mer än att 640 000 löntagare tar ut 10 000 kronor samtidigt i slutet på månaden för att bankernas kontanter ska ta slut.
   (6,4 miljarder kronor/10 000 kronor per svensk= 640 000 svenskar)

   Även om de sedan sätter in pengarna igen vid slutet på nästa månade så kommer uttaget att ha gett effekt eftersom bankerna måste skaffa fram kontanter snabbt eller stänga igenom kontantuttag och skylla ifrån sig på något.

   Det som krävs är att uttagen sker samordnat eller kontinuerligt.
   Eftersom man ser mycket tydligare hur mycket man köper med kontanter så kan man framhäva att man får en bättre personlig ekonomi genom till exempel ta en kontokortsfri månad i januari. Det är mycket är en bättre inställning att göra något för sig själv och andra istället för att bara tänka att man ska sätta dit bankerna. Konstruktiv istället destruktivt.

   Ett alternativ istället för att ta ut kontanter är att man flyttar överskott av bank skulder på kontanter till Riksgälden som är en del av Riksbanken. Det är näst bäst efter att ta ut kontanter.

   • Japp! Det är ett sätt. Fast bankerna har sett till att det inte nästan inte går att betala något med kontanter längre så risken är att kontnaterna sugs in lika snabbt i banksystemet igen.

    Att bomba banksystmet genom att massa människor går in och ur ur bankernas inloggningar är ett annat. Det är nog en demonstration som skulle ta mer än att springa på gatorna och demonstrera. Finns ju addonet reloadevery i firefox som automatiskt uppdaterar sidan var femte sekund. Öppnar man 15 tabbar som uppdaterar hela tiden kommer t.ex Handelsbankens server få ett litet helvete att hänga med om det är 30 000 som gör samma sak på en gång. En form av folklig DDOS-demonstration mao. Man behöver inte ens sitta vid datorn – det är bara att ha webläsaren på 🙂

    Bra siffror du fått fram! Tack!

 4. Det viktiga är att det direkt kan uppmärksamma att bankerna inget har genom en samordnad bankrun, att de får slut på kontanter. När man ska betala räkningar och så vidare kan man sätta in kontanterna igen. Att man sätter in kontanterna i banken är en mindre sak.

  Bankrunen bör ändå få stor uppmärksamhet och bankerna blir kortsiktigt tvungna att låna kontanter från Riksbanken för att först klara bankrunen och det ökar den totala mängden kontanter som är räntefria i motsats till bankernas skulder på kontanter.

  En DDOS-demonstration gör garanterat mer än en vanlig demonstration men är väl olagligt till skillnad från en bankrun. Kontanterna bankerna tar som sagt slut fort. Bankrunen kan då ske så att man börjar med att alla på en vardag (mån-tis) meddelar att de vill ta ut en större mängd kontanter tre dagar senare (tors-fre).

  Med enbart uttag från bankomater så ger man bankerna en möjlighet att skylla ifrån sig på det vaktbolag som bankomaterna och de som tog ut kontanter.

  PS.
  Säg att alla kontanter hos banker tar slut men flera försöker fortfarande få ut kontanter.
  Kan dessa personer då ansöka om att sätta banken i konkurs eftersom banken misslyckas med att betala sina skulder på kontanter, som vanliga företag?

  Kanske står det något kryphål villkoren ett bankkonton, kanske räknas en bankrun som Force majeure?

  • Japp, det skulle bli en djävla oreda! Jag kan sätta upp din kommentar som ett inlägg imorgon, det var bra! Informativt!

   Vad kan vara olagligt med att gå in och ut på en banks inloggningssida? Om det är några 100 000-tals personer som gör det så är det ju inte mycket det kan göra åt det. Det skulle ju inte var en riktig DDOS attack som ett par hackare fixat även om effekten skulle bli liknande. Jag vet att Nordea börjar krypa sig fram i slutet av månaden när folk ”betalar” räkningar. Tänkt dig att en gemensam demonstration mot bara en storbank i månadsskiftet 🙂 (för det skulle säkert vara mer effektivt att bara ta en bank då allt är så centraliserat att det det skulle få hela systemet att knäa).

   När bankerna inte kan betala ut mer pengar så drar de ned luckan oftast och förklarar en sk bank holiday. Det är en tyst bankrusning i sydeuropa

   • Här har vi då tredje videon ifrån Positive Money, börjar bli riktigt otålig på den fjärde för denna slutade när det var som mest spännande….. 😉

   • Japp! Sista meningen gör att man vill se nästa del snart:
    ”But first, it’s worth asking whether the numbers that banks create can really be considered money”

    Det är ju vad jag ifrågasätter hela tiden – kan bankernas skulder på pengar till kontoinnehavarna, dvs kluddet som står på kontot, verkligen ses som pengar? Enligt mig är det inget ”penningsystem” vi har utan ett ”bankskuldbollning-system” som fungerar som en Goldbergmaskin. Det är inte KISS (Keep It Simple Stupid) som utgör grunden utan ett maximerande av Goldbergsmaskinens konstlade komplexitet som saknar egentlig mening och funktion som gäller. En ingenjör som börjar studera penningsystemet kommer in från helt fel vinkel – han tror att ekonomerna vet vad de sysslar med och ingenjören försöker hitta mening i alla kringelkrokar. Om naturvetare kom in och kollade med vetskapen om att det är en Goldbergmaskin de studerar skulle de kunna reducera ned det till KISS väldigt enkelt. Tyvärr ger många naturvetare upp före de inser att det det bara är en goldbergmaskin underhållen av kvacksalvare.

 5. En tanke. Eftersom pengar är en vara så borde man kunna som allt annat köpa present kort på pengar och då kan man ju tillverka hur mycket substitut på pengar som helst. (fast det är väl så det är med andra namn för att krångla till det och inte glömma rågen med ränta) Så enligt ovan finns ju lösningar som tar över automatiskt när system faller. Frågan man ska ställa sig själv är har jag några potatisar att skriva skuldsedlar på.

  • Sen om jag skriver ut för många skuldsedlar en vad jag har potatisar på min livstid så lär jag nog byta mitt namn för att kunna skriva nya sedlar. Är jag smart nog så kan jag ju kräva ränta på mina skuldsedlar jag ger ut och då behöver jag ju kanske inte potatisarna alls.
   Hoppas min förklarings modell funka om inte så skriv gärna om den.
   God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s