Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

JAK-banken vill ha ett 100% reserv banksystem och har skrivit hur de är frustrerade över att bara storbankerna kan komma åt de digitala kontanter (centralbankspengarna) på Riksbanken och att dessa storbanker de facto har monopol på “betalsystemet” (fast det är ju som alla som läst mig inte ett betalningssystem utan ett bankskuldbollnings-system). JAK har skrivit mycket vettigt om att bankernas ”infrastruktur” ska vara allmännyttigt – det finns inte ord jag har att invända mot vad de skriver t.ex här:

Låt inte bankerna äga infrastrukturen

Men då JAK idag inte har egna konto på Riksbanken är JAK bara ett annex till storbankerna (de har bl.a konton på Handelsbanken har jag för mig). Så när din lön kommer in på ditt JAK-konto så har du dem egentligen på Handelsbanken för JAK kan bara ha konton på storbankerna och inte på Riksbanken.

JAK kan inte således erbjuda sina kunder 100% banking –  de är blockerade från  att kunna ha konton på Riksbanken och förvara dina pengar som pengar (digitala kontanter på Riksbanken). Här är ett förslag till JAK som i alla fall delvis skulle kunna skapa 100% reserve banking:

JAK erbjuder sina kunder två sorters konton – 1) ett sparkonto som kunderna inte kan komma åt direkt och 2) ett lönekonto som kunden använder för att utföra månatliga kontoöverföringar genom banksystemet. JAK öppnar ett konto på Riksgälden där banken skickar alla pengar som sätts på kundernas sparkonton. JAK har då 100% banking på dessa sparkonton då Riksgälden bara håller centralbankspengar (digitala kontanter).

JAK skulle då kunna hävda att de, som ensam bank, har ett 100% reserv alternativ och kan erbjuda sina kunder ren förvaring av sina pengar genom JAK:s konto på Riksgälden.

Tyvärr skulle inte JAK kunna erbjuda samma sak med “lönekontot” då dessa fortfarande måste ligga på någon av storbankerna (t.ex Handelsbanken). Arbetet med att bryta upp storbankernas monopol på centralbankspengarna skulle fortfarande vara viktigt. Men JAK skulle bidra till ett mycket bättre alternativ än idag och skulle genom sitt konto på Riksgälden ha ett substitut till att ha ett eget konto på Riksbanken.

Jag hoppas att någon på JAK-banken läser detta och överväger en sådan lösning.

En eftertanke – egentligen kanske inte JAK behöver ha några lönekonton alls utan bara erbjuda rena sparkonton där allt skickas till Riksgälden – JAK skulle då kunna slippa en massa administrationskostnader. JAK skulle då helt kunna koppla bort sig från storbankernas skuldbollningssystem.

Tillägg

Kollade JAK:s årsredovisning och JAK har redan ett konto på Riksgälden. Så det är ju bara för JAK att köra på.

Tillägg2:

Om två personer eller företag har sparkonton på JAK så skulle de kunna utföra transaktioner mellan varandra och enbart använda JAK:s, till 100% uppbackade av digitala kontanter,  konton mellan sig utan att blanda in storbankerna.

——————-

Läs mitt inlägg som förklarar hur ”penningsystemet” ( bankskuldbollnings-systemet  är ett mer adekvat uttryck)  är uppbyggt:

Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Här  är enkla frågor som ni kam skriva ut och fråga vänner, bekanta eller arbetskamrater (eller dela ut). Frågorna bör ställas i ordningsföljd

Vad finns på ditt bankkonto?

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”
Mervyn King, Chef för Bank of England

Annonser

6 tankar om “Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

  • Jo, om du kräver att din bank ska betala sina skuld till dig genom en kontoöverföring till Riksgälden så har du pengar i form av digitala pengar. Din bank kommer då få ta pengar från sina lilla reserv av pengar (digitala kontanter) och ge till Riksgälden. Så om många gjorde så samtidigt skulle det vara det samma som en digital bankrusning mot bankerna

   Men då Riksgälden, Riksbanken och storbankerna utgör en kartell skulle säkert Riksbanken fylla på kassorna på storbankerna igen genom att bara trycka in siffror på storbankernas konton på Riksbanken – såsom skedde 2008 då Riksbanken och Riksgälden köpte upp hälften av alla bankernas bostadsobligationer och tryckte in 500 miljarder kronor digitala kontanter på storbankernas konton. Undrar var Riksgälden tog de pengarna från? Insättares konton? Jag vet faktiskt inte, skulle vara intressant att veta.

   Du kan inte använda pengar på ett Riksgäldskonto om du vill betala något. Tar ett gammalt svar och copy/paste:

   Om systemet fungerade som det borde skulle du och jag kunna betala varandra med digitala kontanter direkt från varandras konton på Riksgälden såsom jag beskrev tidigare:
   Du skickar 1 000 kr i digitala kontanter från ditt konto på Riksgälden till —-> mitt konto på Riksgälden —-> Du blir 1000kr fattigare och jag blir 1 000 kr rikare.

   Enkelt, simpelt, smärtfritt! Helt enligt KISS (Keep It Simple Stupid)! Så enkelt skulle det kunna fungera men låt oss nu göra en händelsekedja för hur det MÅSTE gå till i det snurriga system som utgör verkligheten idag (när man läser nedanstående har man svårt att tro att det är verkligt men så sjukt fungerar det):

   Vi kan göra en händelsekedja för en kontoöverföring från dig till mig om både du och jag har pengar på Riksgälden samt du hade ICA-banken och jag JAK-banken. Säg att ICA-banken har sina konton på SEB och JAK har sina konton på Handelsbanken.

   Du säger till Riksgälden att flytta dina 1 000 kr digital kontanter till ICA-banken —–> men ICA-banken har inga egna konton på Riksbanken så Riksbanken skickar de digital kontanterna till —> SEB istället som blir skyldig ICA-banken 1 000 kr varvid ICA-banken får 1 000kr i ökat innehav av SEB:s skuld—-> ICA-banken skriver den inkomna SEB:s skulden på ditt konto—->ICA-banken skickar tillbaka SEB:s egna skuld till SEB:s som—-> frågar Handelsbanken om de vill ta över SEB:s skuld till ICA-banken —-> Handelsbanken accepterar och tar över skulden men kräver att SEB samtidigt ska skicka med 1 000 kr i digitala kontanter som kompensation för att Handelsbanken tagit över skulden—-> SEB skickar över 1 000kr i digitala kontanter till Handelsbanken—-> Handelsbanken är nu skyldig JAK 1 000 som JAK får i ökat innehav av Handelsbanksskulder—–>JAK skriver sitt ökade innehav av Handelsbanksskulder på mitt JAK konto—–> jag ber JAK att skicka 1 000 kr till Riksgälden men—->JAK har inga konton på Riksbanken utan måste—-> be Handelsbanken att göra detta—-> Handelsbanken minskar sin skuld till JAK-banken med 1 000kr —–> JAK banken får därmed mindre med innehav av Handelsbanksskulder dvs JAK:s kontosaldo på Handelsbanken minskar —-> Handelsbanken skickar digitala kontanter till Riksgälden—-> Jag får digitala kontanter på mitt konto på Riksgälden

   Om något så är ovan beskrivning troligen en FÖRENKLING! Detta då det troligen sker en massa hopklumade clearingar mellan bankerna på vägen också (bankerna klumpar ihop skulder och kvittar mot varandra).

   Om en person med JAK-sparkonto skulle betala en annan person som också har JAK-konto skulle de kunna betala varandra pengar direkt såsom i exemplet där man betalar varandra direkt genom Riksgäldens konton. De två JAK-kontoinnehavarna skulle använda pengar som var helt 100% uppbackade genom kontot på Riksgälden. Det skulle mao i princip vara samma sak fast JAK gör det Riksgälden borde göra.

   Statsobligationer är bättre än dagens bankkonton men det är fortfarande en skuld som är helt påhittad som sätter staten i skuld. Det finns egentligen ingen som helst anledning att staten ska sätta sig i skuld för att få pengar då staten är de enda som får skapa pengar. JAK skulle dessutom inte kunna använda dem då de är behäftade med ränta. Man får lite ränta på Riksgäldens konton också men den är liten och kanske JAK kan se det som en betalning för att JAK sköter det jobb staten borde göra – se till att folk kan handla med pengar (de digitala kontanterna)

   Dagens system kan mest liknas vid en Rube Goldbergmaskin – där parasiter kan mjölka systemet på vägen genom att göra det maximerat kvasikomplxet:

 1. Hej Lincoln. Om det är så att du bor i Stockholm skulle det vara trevligt att ses och diskutera pengars skapande, dess problematik och vad du har för ytterligare förslag kring hur JAK kan vara en drivande kraft i debatten. Du får gärna kontakta mig via mail: alexander.i.h@fc.jak.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s