Skapa efterfrågan på bankskulder genom att maximera slaveriet

Birger Schlaug har skrivit ett intressant blogginlägg där han propagerar minskad arbetstid och mer fritid. Jag håller med om det han skriver men jag kommer ge försöka ge en förklaring till varför vi antas arbeta ihjäl oss när produktionskapaciteten nått höjder så att vi inte skulle behöva det. För jag tycker inte Schlaug riktigt ger något svar på varför alla måste springa i ekorrhjulet.

Låt oss först konstatera att vi knappt har några pengar i dagens system – bankerna ”lånar” istället ut sina egna skulder. Som jag skrev i mitt föregående inlägg:

”Allt för att bankerna ska slippa betala sina skulder! För det är allt som finns på kontona – bankernas skulder till kontoinnehavare på kontanter. ”Penningmängden” är egentligen ingen penningmängd utan till 97% en bankskuldmängd som bankerna aldrig har för avsikt att betala. Vi har egentligen inget betalsystem heller – vi bollar bankskulder mellan våra konton där vi bara får mer eller mindre med bankskulder på våra konton.”

Min enkla förklaring till ekorrhjulsspringandet är att vi gör det för att hålla uppe efterfrågan på bankernas skulder (kundernas kontoinnehav, som felaktigt kallas pengar) så att finansparasitismen kan fortsätta suga ut oss. För om folk fick mer fritid skulle följande aktiviteter skapa minskad efterfrågan på bankskulder (kom gärna fall på fler exempel):

1) Folk skulle hinna hjälpa varandra och inte behöva köpa varandras tjänster

2) Folk skulle hinna med att laga sin egen mat

3) Folk skulle hinna laga sina saker

4) Folk skulle kunna hinna med att bygga det de ville ha byggt

5) Alienationen mellan människor skulle minska vilket skulle göra det lättare för människor att hjälpa varandra

6) Folk skulle hinna  hitta andra meningar med livet än att shoppa när alenienationen minskar

7) Folk skulle kunna hinna odla sin egen mat

8) Folk skulle bli mer självständiga samtidigt som de blev mer sociala

9) Behov skulle kunna tillfredsställas mer lokalt vilket skulle innebära mindre med transporter, mellanhänder och användande av ”pengar”.

Allt ovan är saker som skulle minska efterfrågan på bankernas skulder (som, återigen, felaktigt kallas pengar). Vad gör då bankerna för att maximera efterfrågan på sina egna skulder? Jo, dels försöker de ju givetvis motverka allt som beskrivs ovan. Dessutom försöker de öka efterfrågan på bankernas egna skulder genom att:

1) Maximalt ersätta pengar med kontoinnehav på banken (dvs ersätta pengar med bankernas skulder på pengar)

2) Hänger ihop med ovan – bankerna försöker avliva de skuldfria pengarna genom att införa det ”kontantlösa” samhället.

3) Maximera skuldsättningen så att alla hela tiden måste jaga ”pengar” för att kunna betala av ”lånen” av bankernas egna skulder (samtidigt som bankerna givetvis gör precis allt för att själva INTE behöva betala sina skulder till kontoinehavarna)

Kom gärna på fler sätt som bankerna använder för att maximera efterfrågan på kontoinnehav (=bankernas skulder på pengar till kunderna).

Det är lite intressant att den historiska linjen från vänstern och facket skiftat från att vara för mer fritid och lägre arbetstid till dess motsats och att denna skiftning i stort sammanfaller med att bankerna ersatt pengar (kontanter) genom att ”låna ut” sina egna skulder (=kundernas kontoinnehav som ju inte är annat än bankernas skulder på kontanter). Ernst Wigfors skrev t.ex:

“Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.”

Nu för tiden är mao vansinnet grunden för socialdemokraternas ideologi,  om man ska tro Wigfors . Socialdemokraternas ideologi är mao identisk med bankernas skuldslaveri-ideologi.

Keynes skrev om i framtiden  (tack Flute för länken) skulle vi bara behöva jobba 15 timmar per vecka och han förutsåg ett samhälle med mycket mer fritid.

Så vänstern har ideologiskt anpassat sig efter finansparasitismens ideologi. Kanske kan det bero på att broilerpolitikerna också  är beroende av att parasitera sig fram på samma villkor som finansparasitismen. För vad skulle en politikerbroiler ha att erbjuda en medmänniska i utbyte om vi alla hade mer fritid? Inte mycket, liksom finansparasiterna har politikerna nästintill bara en enda kunskap: Att dölja sanningen med lager av högtravande svammel och göra väldigt begripliga saker totalt obegripliga. Vem fan skulle ha nytta av eller orka lyssna på en finansparasit eller en politiker som bara kan bidra med att snacka skit? Kanske har politiker och finansparasitismen en gemensam nämnare i att de vet att de inte skulle klara sig i en värld där de inte får parasitera. Kanske finns en massa högre tjänstemän inom såväl bank som stat/kommun/landsting som vet att det samma även gäller dem. Behovet av banker, stat med vidhörande gäng byråkrater skulle ju minska betydligt om vi började ta hand om oss själva och varandra i högre grad – bäst att se till så vi inte hinner med att bry om oss själva eller varandra – vi vet ju alla att parasiterna tar SÅ mycket bättre hand om oss 🙂

————

Läs mitt inlägg som förklarar hur ”penningsystemet” ( bankskuldbollnings-systemet  är ett mer adekvat uttryck)  är uppbyggt:

Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Här  är enkla frågor som ni kam skriva ut och fråga vänner, bekanta eller arbetskamrater (eller dela ut). Frågorna bör ställas i ordningsföljd

Vad finns på ditt bankkonto?

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

.

23 thoughts on “Skapa efterfrågan på bankskulder genom att maximera slaveriet

 1. Räntan är ju en stor faktor.. skuldpengar sugs ur sytemet hela tiden som måste ersättas med nya skulder. Bankerna lär nämligen knappast återcirkulera räntan gratis ut i systemet igen, utan att göra vinst på den också i form av ränta på den räntan, osv. Vi vet även att man gärna ackumulerar mer och mer pengar om man redan har mycket av dem, varför pengar sugs bort den vägen också –> Nya skulder måste till.

 2. Egentligen är det ju inte pengar utan bankens skulder på pengar (detta då kundernas kontoinnehav alltid är bankernas skulder på pengar och inget annat). Räntan som bankerna ”ger ut” innebär ju bara att en kontoinnehavare blir ”lycklig” innehavare av än mer av bankens skulder – ju mer av bankens skulder man innehar desto rikare inbillas man vara :).. Det är egentligen helt förnuftsvidrigt att ett ”företag” kan få lura i resten av samhället att ”företagets” skulder ÄR pengar. Det skulle ju inte vara vidare svårt att bedriva företagsverksamhet på de premisserna 🙂 : Men bankerna är å andra sidan heller inga företag.

  Men visst, för att lura folk kvar inne i pyramidspelet så att de aldrig kollar bluffen (dvs om bankerna verkligen kan betala sina skulder till kontoinnehavare – t.ex vid bankrusningar) så måste pyramidspelet hela tiden växa.

  • Jodå jag vet att det är skulder på pengar. Ungefär som när man körde guld o kvitton på guldet typ.. fast nu är pengarna guldet så att säga i fractional systemet.
   Det är en extremt viktig skillnad självfallet, mellan skulder på pengar och pengar. Bla gör det att banken kan skapa hur mkt som helst av dem i princip iomed att de jurisdiskt inte räknas till riktiga pengar.. eller vad man ska säga..
   Bara att när man pratar med folk så använder ju alla ordet pengar så ingen fattar ju vad man menar, känns det som, om man inte använder det ordet själv. Därför har jag vant mig vid att använda det slarvigt ibland. Försöker iaf sätta mint ” ” – tecken om ordet. Fast sen kan jag inte den exakta definitionen av ordet ”pengar” egentligen… är vi säkra på att det inte kan användas om allt som är ett accepterat betalningsmedel?

   • Japp, jag har också svårt att säga ”bankernas skulder” istället för pengar 🙂 Och som du skriver är det så fullständigt förnuftsvidrigt att vi använder bankernas skulder på pengar såsom om de vore pengar att folk får svårt att hänga med. Så jag förstår dina problem – jag har samma problem. Men jag tycker det är viktigt att man har klart för sig att ens kontoinnehav är bankens skuld på pengar till kunden och inget annat.

    Det bästa beviset på att det inte är ett accepterat betalningsmedel är att bankerna sins emellan inte ens accepterar en annan banks skulder som betalningsmedel. Om du överför 1000 kr från ditt konto till mitt konto så får jag 1000 kr mer i innehav av min banks skulder skrivet på mitt konto (mitt konto ökar med 1000kr) samtidigt som ditt konto minskar med samma belopp (du får 1000kr mindre på ditt konto). Din bank minskar sin skuld medan min bank ökar sin skuld när min bank övertar skulden från din bank. Detta accepterar inte min bank utan kräver att din bank samtidigt överför 1000kr i digitala kontanter (centralbankspengar) som kompensation för övertagandet av skulden. Så bankerna kan inte acceptera en annan bank skuld till en kontoinnehavare som betalning utan kräver alltid kompensation i form av kontanter (centralbankspengar).

    Ovan visar att bankerna internt minst av allt ser sina skulder till kontoinnehavare såsom om de vore pengar. Det hindrar dem dock inte från att samfälligt i enstämmig kartellkör kräva att alla andra ska se bankernas skulder såsom om de vore pengar.

    Kolla gärna länken nedan om du vill ha en utförligare beskrivning av hur bankerna bollar sina skulder mellan sig med hjälp av de digitala kontanterna (centralbankspengarna).
    Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

    Tillägg:
    Det är bara storbankerna som har konton på Riksbanken och åtkomst till de digitala kontanterna (digitala centralbankspengar). Småbanker, såsom JAK, ICA-banken osv, har bara konton på storbankerna precis som andra kontoinnehavare (JAK har t.ex konto på Handelsbanken). Så småbankerna är bara annex till storbankskartellen och inga riktiga banker egentligen (men det ger ju sken av att storbankskartellen har konkurrenter).

   • Lincoln:
    Jodå jag brukar läsa dina inlägg, känner igen det du länkade till. Läste det igen för säkerhets skull. Har dig i RSS läsaren också. Har insett jäkligt viktiga bitar mha din blogg, så det ska du ha riktigt stort tack för! 🙂 Det är först på sista tiden som jag börjat fatta skiten på riktigt. Eller iaf viktiga delar av allt. Så ska gå tillbaka o läsa lite äldre grejer också vid tillfälle, för plötsligt så fattar man grejer som bara var en jäkla röra för en tidigare.

    Men jag måste läsa på mer också rent allmänt.. för det är många pusselbitar som saknas för min del fortfarande. Jag har lite svårt att hålla isär riksbanken, riksgälden och deras pengar och förehavanden.. Vad är det som bankerna lånar av riksbanken tex? Är det reserverna för skuldbollandet bara, för kassakravet är väl 0 numera? (men reserver verkar de ju nästan kunna få gratis nuförtiden mha diverse lättnader? eller är det nåt annat?) Som sker till en ränta? Men var tar den räntan vägen då, vem får den i slutändan? O varför lånar banker av andra banker när centralbanken finns?? Osv.. Alla obligationer, derivat o jävelskap.. QE.. vad blir det av det i slutändan tex? Reserver eller? Eller flödar det ut skulder på pengar ur det också direkt eller indirekt tillslut? Jag har ju hört de som säger att de första QE:s egentligen inte var inflationsdrivande eftersom det inte ökade på penningmängden.. eh.. skuldmängden 🙂 Men att eventuellt QE4 skedde på nåt annat vis.. Det känns som att det är en del att sätta sig in i 🙂 Iaf för min del. Bara alla begreppen.. Har mest intresserat mig för de mer övergripande skeendena tidigare. Men har upptäckt att man får en långt bättre förståelse för allt om man studerar detaljerna också.

   • Du gör rätt i att inte gå in på djupet – bedrägeriet är byggt på att du ska snöa in på detaljer och inte se helheten. Och systmet är medvetet byggt för att maximera komplexiteten för att göra det obegripligt.

    Tror jag svarade på en del av dina frågor i mitt svar till Stefan nedan. Gällande QE skrev jag om det här:
    https://parasitstopp.wordpress.com/2012/11/12/6390/
    Kort; om QE sker genom att enbart de digitala krediterna pumpas upp så sker ingen egentligen penningmängdsökning till allmänheten då det bara är storbankskartellen som kommer åt desssa då de har monopol på digitala kontanter. Svaret till Stefan nedan ger också en förklaring till den QE som Riksbanken gav 2008.

 3. Ett av dina viktigaste och bästa inlägg. Vi sliter ihjäl oss dels för att försöka hinna ikapp den exponentiella utvecklingen av ränta och dels av fördelningspolitiska skäl. För den som inte arbetar skall heller inte äta, och om det inte finns riktiga arbeten måste vi hitta på så att det inte blir orättvist. Så åker vi fram och tillbaka i våra bilar till olika kontor där vi jobbar framför datorn och skickar elektroner fram och tillbaka till andra som också sitter på kontor framför datorn. Eller i bästa fall jobbar vi med att se till att det finns vägar, bussar, tunnelbanor, ström och tak över huvudet så att andra kan fortsätta att åka fram och tillbaka till kontoren i sina bilar eller bussar. Väldigt få av oss producerar mat, bostäder eller kläder.

  • Tack!
   Japp! En av de roligaste paradoxerna är att en massa människor ska ha låtsasarbeten så att de inte hinner med sina egna hem och barn. Då kan staten subventionera låtsasarbete i form av hushållsnära tjänster som kan rota och flytta runt dina prylar medan du låtsasarbetar. Och allt går precis som du skriver ut att skapa efterfrågan på bankernas skulder (=kundernas kontoinnehav som felaktigt kallas pengar) – för ytterst få lever nog ett liv de egentligen vill leva.

   Ytterst lite folk gör något vettigt idag – bönder, vårdjobb, brandmän, de fåtal som jobbar kvar inom industrin, egna företagare (men även där finns massa låtsasjobb – såsom nagelvårdare, tatuerare etc), svårt att komma på fler. De som gör något vettigt har dessutom lägst status. De som gör de riktiga puckogrejorna – fjantar sig framför TV:n, sparkar på en boll, bankar klubba mot platt puck, spår börsen med hjälp av mängden snorkråkor i Obamas näsa, kockar på TV som gör krånglig mat som ingen djävel hinner laga till osv, osv har hög status.

   Om det inte vore så tragiskt vore det rätt skoj!

 4. Belysande inlägg!

  Ekorrhjulet är ju framsocialiserat till en norm, och för att orka med trycket så förpuppar vi oss och blir främlingar för varandra. Robert D Putnam belyser detta för övrigt elegant i sin bok ”Den ensamme bowlaren”. Folk i allmänhet har lärt sig att förtrycka sig själva genom att hjälpa politikerna och att svinga jobblinjepiskan över sina medmänniskor – på samma sätt som misshandlade människor knyts hårdare till sin förövare genom maktutövning.

  Men det blir allt svårare att försvara ”arbetslinjen” i takt med att lönearbetsparadigmet faller samman. Resurserna är nu snedfördelade intill haveritillstånd, och en ”frihetslinje” måste in i ekvationen – om vi inte har som ambition att låta människor svälta ihjäl på gatorna. Därför har vi inte längre råd att betala för kostsamma mellanhänder som politiker, fack, förtryckarmyndigheter (AF, Fsk osv), liksom spåkulemyndigheter som KI, förmynderi via socialstyrelsen, livsmedelsverket osv som med torftig kunskapsmassa fortfarande tror att man bli fet av fett, att bekämpningsmedel är ofarliga osv: http://www.uu.se/press/pressmeddelanden/pressmeddelande-visning/?id=1493&area=3,4,10,16&typ=pm&na=&lang=sv

  Jag är övertygad om att vi i framtiden kommer att betrakta dagens samhälle som efterblivet med sin materialism, maskinism (rationalitet), parasitism, exponentiella tillväxt, hierarkism, vinstmaximering, konsumism – och det är det som händer i min idetext om Autentopia som är ett diametralt motsatt system. I Autentopia skrattar man åt stollaproven, och det är förstås därför idén av många uppfattas som provokativ. Jag tyckte t ex själv att din blogg var extrem innan jag hunnit sätta mig in i problematiken med just penningssystemet och inse att det är komplext och sammanflätat med min kritik av samhällsförtrycket. Om man identifierar sig med systemet – trots att man är maktlös – så uppfattar man texten också som ett personligt angrepp. Det är graden av individualitet som är avgörande för förmågan att tänka själv och kritisera. Idag tycker vi att det t ex var befängt att hänga en gris som straff för att någon råkat snubbla över den, eller att bränna ”häxor”, eller att lobotomera, eller att stämpla homosexuella som sjuka, och lika sinnessjukt kommer vi att tycka att dagens förtryck av människor är i framtiden – det är bara det att de flesta är blinda fortfarande..

  Signifikant för vårt urartade system är att förtryckarna plockar de russin ur kakan (vetenskapliga resultat) som gynnar parasitismen och mellanhänderna. Signifikant är också den eskalerande omständligheten som driver människor ännu längre mot sammanbrottet. Tex ”fjollmaten” som vi luras att tro att vi måste servera våra gäster för att vara lyckade. Det är alltid, alltid, alltid de enskilda individerna som får betala i tid och pengar och med en urholkad individualitet till förmån för kollektivets uppskruvade förväntningar. En ständig växelverkan mellan individ och kollektiv skapar den evighetsmaskin som håller systemet vid liv – tills vi som sagt når peak parasite, peak everything och peak ignorance.

  Vi måste helt enkelt lära oss att sjunga enkelhetens lov, kvalitet istället för kvantitet. Det man politiskt kan hoppas på är att MP återgår till sin ursprungsideologi – och jag tror att just det kommer att hända när tiden är mogen – och den kritiska massan växer snabbt nu. Den som lever får se…

  • Håller med! Folk har blivit hjärntvättade till att tro att de är hjälplösa utan mellanhänder. ”Sista förbrukningsdagen” är ett enkelt konkret exempel. Folk har i alla tider förlitat sig på sin egen näsa, syn och smak för att bestämma om en vara är ätbar eller ej – men nu kastar folk maten efter datumstämpeln på paketet (lite roligt är att det även blivit förbjudet att mata grisar med matrester med hänvisning till ”sista förbrukningsdag” – undrar hur mycket bättre luktsinne en gris har i förhållande till en människa? Men t.o.m grisens omdöme ställer sig mellanhanden livsmedelsverket sig över – blev en lång parentes då jag kom att tänka på grisar då du skrev om grisar 🙂 ). Att folk lägger ifrån sig sina egna sinnen och det egna omdömet och istället helt litar på mellanhandens ”sista förbrukningsdagen” är ett förminskande och försättande av folk i inlärd hjälplöshet. Den sista förbrukningsdagens egentliga motiv är; ”släng skiten” och köp nytt för att höja efterfrågan på ”pengar” (bankernas skulder till kontoinnehavarna). ”Sista förbrukningsdagen” är till för att höja konsumtionen och inget annat – ordet förbruka säger ju ganska klart vad avsikten är ”planned obsolescence”:

   Som du skriver är det viktigt att avstånd från stollerierna och börja tänka själv – att inte låta sig förnedras till att misstro sitt eget omdöme och förmåga till att fatta egna beslut. En parasit måste kontrollera din hjärna för att få dig att göra det parasiten vill att du ska göra. Att tänka själv och inte låta sig förnedras till tystnad av kloningsapparaten är ett viktigt steg att ta. Humanism och kreativitet i samklang med en symfoni av folks egna tankar dirigerat av tolerans och respekt är vägen jag tror på också. Vi måste börja tro på oss själva på oss själva och börja bry oss om andra igen.

   • En sak som jag fick veta just i dagarna är att det faktiskt finns glödlampor med en lystid på 10 ggr det normala, alltså 10.000 timmar. Gissningsvis så har detta funnits under lång tid men de kommer fram just nu när glödlampan har blivit olaglig och de inte längre kan konkurrera med de vanliga tusentimmarslamporna. Dyra är de inte heller.

    http://www.lysman.com/sv/longlife-glodlampor-narva/longlife-glodlampor.-matta-och-klara.-10000-brinntimmar-1270060x.-longlife-e27.-klar-60w.php

   • Filmen om Gatto hade jag inte sett tidigare, och som ryckvis verksam i estetiska ämnen på gymnasiet och högstadiet, känner jag mitt ansvar – och förtvivlan. Läroplanen från 2011 är ett gott arbete från Skolverket dock – de ledord jag vaskat fram översiktligt i den är ”projekttänkande, kreativitet, och hållbarhet”. För mig är inte detta något problem, men vår skolledning tolkar läroplanen som fan läser bibeln, och pedagogerna saknar förstås en gedigen förankring i idéerna. Det är väl först när de pedagoger som utbildas efter läroplanens syften och mål kommer ut som den kan få ett genomslag om 20 år eller så.

    Den Autentopiska skolan utgår för övrigt från egenvalda praktiska verksamheter (kanske en per termin) i samhället som tillhandahåller pedagoger och bildar utgångspunkt för lärandet i matte, språk, so no, t ex hur man bygger hus och båtar, odlar och fiskar osv. Abstraktionsnivån höjs med elevens utveckling och då övergår utgångspunkterna till konst, design, arkitektur, agronomi, oceanografi osv. Skolan som institution finns alltså inte i Autentopia och de estetiska/tekniska ämnena existerar inte som ämnen utan just som utgångspunkter – en sammansmältning av samhälle och konst. Jag tror inte att denna utveckling är särskilt utopisk – snarare är den en logisk konsekvens av det hierarkiska överskottssamhällets sammanbrott – peak hierarchy? 😉

   • Jag läste själv några poäng pedagogik och har undervisat en del .

    Tror inte alls att det är någon utopi du strävar efter. Läste nyligen Ken Robinsons ”The Element” som i mycket överensstämmer med dina visioner. Han är ganska cool överhuvudtaget, Ken Robinson 🙂

 5. Hej Lincoln! Tack för ett intressant inlägg! Själv så försöker jag lägga en del av min tid på ideelt arbete som gynnar det lokala samhället. Ett bra tips för de som vill skapa nya kontaker och stärka sitt sociala skyddsnät! Men nu till min fråga som är lite OT!

  Du har gjort en lysande beskrivning när det gäller hur bankerna inte accepterar varandras skulder på pengar utan alltid kräver digitala kronor av varandra via RIX. Men det vore intressant om du skulle kunna ta ett lite större grep och beskriva det på ett mer globalt perspektiv. Dvs, hur hanteras motsvarande situation när olika valutor är involverade.

  /Stefan

  • Tack Stefan!

   Det blir att ge sig ut på lite tunnare is men ungefär så här har jag fattat det: länders centralbanker sitter ihop och olika länders storbanker har tillgång till RIX och motsvarande i respektive land. I Sverige används digitala kronor (centralbankspengar) för att bolla bankskulderna inom landet men när olika länders banker ska bolla sina skulder mellan sig används dollar som centralbankspengar (digitala kontanter) mellan bankerna för att kompensera varandra. Så dollarn är herrevalutan som olika länders storbanker måste kompensera andra banker utanför landet med (eller valutaområdet i t.ex fallet EU med sin euro).
   Om man kollar på bilden nedan
   rix
   så är det några olika utländska banker som är kopplade till RIX. Kollar man den här listan ser man att dessa har Londons som motpart. Dvs London är ett nav där där bankerna internationellt bollar sina skulder mellan sig och kompenserar varandra med dollar.

   Så att vara härskarvalutan, dollar, innebär en enorm makt och kontroll.

   Men internationellt bollar bankerna också värdepapper mellan varandra och kan på så sätt minska mängden dollar som behöver användes mellan bankerna. Men om t.ex bankerna börjar tvivla på t.ex varandras bostadsobligationer så måste banken se till att de har digitala dollar som de kan bolla mellan varandra så att inte hela skiten mellan länderna/valutaområdena tvärnitar. Det hände t.ex 2008 när ingen längre ville hålla i svenska bostadsobligationer – de svenska bankerna hade knappt några dollar och Riksbanken var tvungen att gå in och fylla ut genom att smörja de svenska storbankerna med dollar.Citat:
   ”För att hantera den ansträngda situationen på marknaderna för upplåning i amerikanska dollar beslutade Riksbanken också att låna ut dollar till svenska banker. Under 2008 motsvarade bankernas lån i amerikanska dollar i Riksbanken 196 miljarder kronor”
   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Kommittedirektiv/Riksbankens-finansiella-oberoe_DIR2011;89/

   Vet inte om det klarnade så mycket men det är ungefär så jag fattat det.

   Ps
   2008 köpte dessutom Riksbanken och Riksgälden upp ungefär hälften av storbankernas bostadsobligationer och tryckte in runt 500 miljarder digitala kontanter för att skuldbollningen mellan bankerna inom Sverige inte helt skulle stanna (dvs inga kontoöverföringar mellan bankerna skulle funka överhuvudtaget om inte Riksbanken gjort detta – enligt IMF var de svenska skuldbollningssystemet en hårsmån från en hjärtinfarkt den gången)
   Citat från en Riksbanksrapport 2008:
   ”För att lindra problemen på marknaden för bostadsobligationer har Riksgälden placerat de medel de får in i sina extra emissioner av statsskuldväxlar i säkerställda bostadsobligationer, samtidigt som Riksbanken nu i större utsträckning tar emot säkerställda bostadsobligationer som säkerheter. Riksbanken och Riksgäldens åtgärder tillsammans innebär att svenska myndigheter har lånat ut ungefär 500 miljarder kronor mot säkerheter i framför allt säkerställda bostadsobligationer. Detta belopp kan jämföras med den totala utestående stocken av säkerställda bostadsobligationer i Sverige som i slutet av augusti uppskattades till cirka 1000 miljarder kronor. Detta innebär att svenska myndigheter i dagsläget innehar cirka hälften av den utestående stocken.”
   http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Rapporter/2008/fs_08_2_sv.pdf

   Så inte nog med att det är en nationell storbankskartell som ingår en internationell än större storbankskartell – mamma staten måste dessutom rädda eländet allt som oftast. Men vad gör inte mamma staten för att ett gäng parasiter ska få behålla privilegiet att ”låna ut” sina egna skulder och låtsas att de är pengar.

   PS 2
   Kudos för att du jobbar för lokala pengar – har du tänkt på Gessels ruttnande valuta som de körde i Wörgl? Skrev om fördelarna med den när det gäller att behålla lokala värden lokala här:
   https://parasitstopp.wordpress.com/2012/07/24/hur-kan-vi-fa-mer-sociala-pengar-del-2/

 6. Något håller på att hända inom Socialdemokraterna ”Det ligger nära till hands att fråga sig varför Thomas Östros överhuvudtaget var gäst i Agenda.” Misstänker ”att Östros själv – eller via en medarbetare – kontaktat Agenda-redaktionen och låtit meddela att besked i stil med detta skulle levereras” skriver en socialdemokratisk debattör.

 7. Därav fedstödet 2008 till svenska banker, kan det ju tilläggas, jag har publicera bilden några gånger.

 8. Man kan se detta som ett system av kommunicerande kärl, ungefär som ett kylsystem där olika kylmedium används till olika delar, men där hela systemet ändå drivs av samma matning (ränta) till olika kompressorer, där förändringar i den egna kretsen förändrar kraven på matningen. Övertryck i en del av systemet riskerar att haverera helhetsfunktionen.

  • Japp! Ett Rube Goldberg system där bankernas skulder inte får pysa ut. För egentligen ska det ju inte vara svårare för dig att betala mig digitalt än med fysiska sedlar. Du skulle kunna ha ett konto på riksbanken där du förvarar digitala kontanter som betala mig direkt till mitt konto på Riksbanken. Man kan ha digitala kontanter på Riksgälden men som jag visade i ett exempel så kan man betala någon annan direkt som också har konto på Riksgälden. Drar exemplet en gång till:
   Vi antar två olika ”betalningssätt” (där det andra egentligen inte är ett betalningssätt utan bara ett sätt för storbankskartellen att bolla runt sina skulder till kontoinnehvarana på):

   1) Där jag och du har digitala kontanter direkt på Riksbanken (t.ex Riksgälden) som vi kunde betala varandra med utan mellanhänder

   och

   2) Bankskuldbollningssystemet som existerar idag

   Nedan följer de två olika händelsekedjorna av de två olika scenarierna ovan där scenario två antar du har ICA-banken och jag har JAK-banken. Säg att ICA-banken har sina konton på SEB och JAK har sina konton på Handelsbanken.

   Scenario 1)

   Om systemet fungerade som det borde skulle du och jag kunna betala varandra med digitala kontanter direkt från varandras konton på Riksgälden såsom jag beskrev tidigare:
   Du skickar 1 000 kr i digitala kontanter från ditt konto på Riksgälden till —-> mitt konto på Riksgälden —-> Du blir 1000kr fattigare och jag blir 1 000 kr rikare.

   Enkelt, simpelt, smärtfritt! Helt enligt KISS (Keep It Simple Stupid)! Så enkelt skulle det kunna fungera men låt oss nu göra en händelsekedja för hur det MÅSTE gå till i det snurriga system som utgör verkligheten idag (när man läser nedanstående har man svårt att tro att det är verkligt men så sjukt fungerar det):

   Scenario 2)

   Du säger till Riksgälden att flytta dina 1 000 kr digital kontanter till ICA-banken —–> men ICA-banken har inga egna konton på Riksbanken så Riksbanken skickar de digital kontanterna till —> SEB istället som blir skyldig ICA-banken 1 000 kr varvid ICA-banken får 1 000kr i ökat innehav av SEB:s skuld—-> ICA-banken skriver den inkomna SEB:s skulden på ditt konto—->ICA-banken skickar tillbaka SEB:s egna skuld till SEB som—-> frågar Handelsbanken om de vill ta över SEB:s skuld till ICA-banken —-> Handelsbanken accepterar och tar över skulden men kräver att SEB samtidigt ska skicka med 1 000 kr i digitala kontanter som kompensation för att Handelsbanken tagit över skulden—-> SEB skickar över 1 000kr i digitala kontanter till Handelsbanken—-> Handelsbanken är nu skyldig JAK 1 000 som JAK får i ökat innehav av Handelsbanksskulder—–>JAK skriver sitt ökade innehav av Handelsbanksskulder på mitt JAK konto—–> jag ber JAK att skicka 1 000 kr till Riksgälden men—->JAK har inga konton på Riksbanken utan måste—-> be Handelsbanken att göra detta—-> Handelsbanken minskar sin skuld till JAK-banken med 1 000kr —–> JAK banken får därmed mindre med innehav av Handelsbanksskulder dvs JAK:s kontosaldo på Handelsbanken minskar —-> Handelsbanken skickar digitala kontanter till Riksgälden—-> Jag får digitala kontanter på mitt konto på Riksgälden

   Om något så är ovan beskrivning troligen en FÖRENKLING! Detta då det troligen sker en massa hopklumpade clearingar mellan bankerna på vägen också.

   Så det är en gigantisk Rube Goldberg maskin där massor av onödiga mellanhänder lagts till.

 9. Bankerna vill sluta hantera pengar eftersom de är rädda för rånrisken?

  http://blog.svd.se/neurathsbors/2013/01/10/ingen-slump-att-handelsbanken-ranas/

  Bankerna lånar kontanter av sina kunder, men de är rädda att dessa kan bli stulna och därför vill de inte ha kvar dem. Varför lånar de pengarna av kunderna då överhuvudtaget och vad är det tänkt av bankerna ska syssla med i framtiden om inte med pengar? Det hela är mycket märkligt.

  Tänk dig att brandkåren gick ut och sa att de inte vill släcka eld för att det är farligt, ingen skulle gå med på något sådant. Men när bankirerna inte längre vill hantera pengar för att de anser att pengar är farligt då är det tydligen helt ok.

 10. Mycket bra blogginlägg! Något att begrunda efter helger med efterföljande rea och förvirring.
  För mig allafall. Har tex igår köpt jättefin mixer, tjänat 900 pix. Eller? Kanske måste jobba lite extra för att komma ikapp med allt. Ja allt handlar ju om att jaga efter bankskulderna.
  Jag vill inte vara en konsumtionstok, har ibland totalt köpstopp. Men det är svårt.
  Min ”samlargen” som är min bästa kompis i skogen, lurar mig i dagens värld.
  Vilket passar vissa andra perfekt.
  Vi ska jobba och konsumera, ganska meningslöst. Om man lyckas klämma in några semester veckor, då får man inte stanna hemma och slappa inte. Nej då skall det konsumeras big time.
  tex någon svindyr resa. ”Åk till Bahamas och simma med grisar”, säger tv-reklamen (?)

  Fast jag måste medge att det låter lite kul.
  Om jag skulle skaffa en liten gris. den är nog lagom stor till sommaren.
  Eller så här. Jag skaffar många små grisar, så kan jag bjuda hem folk i sommar. (kanske alla er!) så kan vi simma med grisarna bland näckrosor och annat sjögräs och trassel. HELT GRATIS!
  Det kommer väl inte hända. Men det vore sjukt kul. Särskilt för grisarna.
  Nu ska jag begrunda ditt blogginlägg ett tag, och göra bättring.

Kommentarer inaktiverade.