Vad skulle hända om vi hade ett ”free banking” måttsystem?

Bara ett litet tankeexperiment.

Vi använder pengar som ett måttenhet, precis som vi använder liter, kilo, meter etc. Vad skulle hända om vi hade ett ”free banking” system där staten inte skulle lägga sig i vad ett kilo är för något utan alla får sätta upp sina egna godtyckliga mått på vad är ett kilo, meter eller liter. Antag nu att vi lever i ett sånt ”alla har sitt eget mått på vad ett kilo är”-system:  hur skulle det se påverka marknaden? Folk skulle ju vara tvungna att springa runt med en egen fickvåg med kundens egna definition på vad  som är ett kilo. Beställa genom nätet skulle vara omöjligt för vad som var en meter för dig är bara en decimeter för internethandlaren. Ska en grossist handla två ton bananer så måste han åka till bananplantaget och kolla vad det är för ton de använder där. Osv.

Det skulle mao bli en djävla massa jobb om vi alla använde olika måttstockar på meter, kilo, liter etc. Samma sak skulle ju gälla om vi har olika måttstockar på pengar – dessutom skulle det bli en massa mellanhänder om t.ex Nisse har en bank som uppbackar sina ”pengar” (skuldsedlar) mot guld och Per har en annan bank som uppbackar sina ”pengar” (skuldsedlar) mot säg silver (men med free banking kan det ju vara vad som helst). Om Per ska hitta något som Nisse accepterar som betalningsmedel så lär kan det bli lite struligt – t.ex om Nisse bara accepterar guld som betalningsmedel. Bankerna kommer då kunna leva gott på att vara mellanhänder – penningväxlare – vilket dem ju redan är då de alla nu ställer olika skuldsedlar mot kronan (alla bankerna skapar sina egna skuldsedlar, dvs det som står kluddat på kontoinnehavarnas konton, och använder kronor i RIX-systemet  för att överta de olika kontoskulderna mellan sig – kolla videon längst ned om det verkar kryptiskt).

Vilket leder tillbaka tankeexperimentet med t.ex måttet kilo. För att Per och Nisse ska komma överens om vad ett kilo är måste de ha var sitt juridiskt ombud. Då skulle jurister kunna leva på att medla mellan människor som inte kommer överens om vad ett kilo är -kiloväxlare kanske man kunde kalla dem 🙂

Så vad tycker ni? Vore det inte bra om vi slopar allt statligt tvång på måttenheter – släpp marknaden fri! Låt den få bestämma hur lång en meter är. Då kan vi ha ekonomer som förklarar för oss att idag var marknaden orolig  så idag är en meter bara hälften av vad den var igår.

Kilo, liter etc är är mått som vi har nått en social överenskommelse om och de är universella enheter i samhället för att saker blir fan så mycket lättare så.. Så bör det vara med pengar också inom ett utbredningsområde. Betyder det att jag inte anser att det ska finnas lokal valutor som finns parallellt? Nä, men även de lokala pengarna ska vara sociala överenskommelser inom det utbredningsområdet och baseras på socialt kapital – man kan få den lokala valutan för den nytta man gör för det lokala samhället (eller behov om man är sjuk t.ex) – den ska inte vara baserat på att den som har störst innehav av t.ex guld får resten av det lokala samhället att krypa efter skuldslappar på guld.

Gesells ruttnande pengar (se länkarna nedan) är ett exempel på där pengarna genom att de ruttnar bort efter en tid i sig blir värdelösa att hamstra. För enligt mig ska det inte finnas någon mening med att spara på måttenheten pengar – lika lite som det finns någon mening med att spara på litermått. Värdet ligger i varan eller tjänsten – inte i måttstocken.

Hur kan vi få mer sociala pengar?”

Hur kan vi få mer sociala pengar? del 2

——————–

Gjorde en enkel video som visar hur penningsystemet fungerar:

https://parasitstopp.wordpress.com/2013/01/14/video-bedrageriet-som-kallas-penningsystem-del-2/

Annonser

2 thoughts on “Vad skulle hända om vi hade ett ”free banking” måttsystem?

 1. Inom IT branchen har det hela tiden funnits uppfinningar som uppstår mer eller mindre parallellt i olika företag och/eller länder. Oftast bedrivs då enorma försök att bli en sk de facto standard. Men i större grad så har det uppstått olika typer av standardiseringsorgan för att råda ordning och skapa gemensamma referenser och mått. Detta är ett sätt att skapa värde för alla. Men en standard är inget man köper, det är en definition i samrådan.
  På samma sätt borde man se på pengar, guldmyntfot ger ju bara värde åt de som har guld och dessuotm som inte har samma upplevda värde i alla kulturer.
  Skillnaden mellan IT världenär och bankväsendet är att den sinae i sin grund inte har reformerats i många länder (i UK sedan 1694).
  I USA gjordes ett försök att ta ifrån bankerna penningskaparrätten, efter börskrashen 1929, med Chicagoreformen men lobbades bort av bankerna. I USA hade bankerna inte denna rätt från början, den fanns sporadiskt i perioder men permanentades när FED skapades i början av 1900-talet. Hursomhelst så visar bankväsendet en stelhet som borde endast höra till de avlidna.
  Som du nämnt tidigare så sa Aristoteles att valutan definieras av lag och inte av naturen. Det är guldmantrat som finns i alla människors hjärnor, ditprogrammerat helt enkelt, som måste ändras.
  Guldmängden ökar med ca 1.75% per år, men ingen skulle nöja sig med en ekonomi som höll den takten, minst av allt i Kina. Så man är tvungen att justera guldvärdet och trycka mera pengar, så vips har vi en inflation av guldpriset. Dom som har guld blir rikare utan att göra något, mao vad är skillnaden mot dagens system? Lika illa är väl en vettig bedömning?
  LÅter man sedan 1000 tals banker i världen härja fritt och bestämma dessa penningmängder, oavsett guldmyntfot eller inte så blir det ingen reda.
  Definiera pengarna enligt lag, släpp alla kopplingar till natur, låt inte privata makter bestämma över detta! Detta kommer att frigöra människor, förtag och nationer från räntebördan som äter upp välfärden och startar krigen och suger ut fattiga länder. Under kapitalismens fårakläder har vi ett feodalt monster. Det vi har idag är ingen kapitalism, det är sjöröveri eller värre.

  • Håller med!
   Lite roligt att du skriver sjöröveri, kommer att tänka på det Bill Still skrev om Morgan:
   ”I’m studying J.P. Morgan and the Rockefellers right now. Morgan constantly supported the gold standard calling it ”sound money.” He also considered himself a pirate — oops, I mean a ”privateer” — in the service of the British Crown and the City. That’s why he called all 4 of his yachts, ”Corsair”, and painted them black. Not surprisingly, he stopped short of flying the ”Jolly Roger”, however.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s