Är Mises ”fria marknad” en ”fri marknad”?

Jag tycker den Österrikiska skolan gör det otroligt enkelt för sig när den talar om den ”fria marknaden”.  En frihet för en part kan innebära inskränkningar, ja t.om träldom, för en annan part. Detta gäller allt som händer på ”marknaden” men i synnerhet gäller det banker. Bankerna inkräktar på människors frihet på en rad olika områden om de släpps lösa utan koppel, såsom Mises anhängare förordar. Här är några:

1) Bankerna skapar skuldslavar om de får substituera pengar med bankernas egna skuldsedlar (som de felaktigt kallar krediter).

2) Bankerna lägger sig som en parasitär mellanhand i alla transaktioner om de får ersätta pengar med bankens egna skuldsedlar. Jag skrev mer ingående om det här.

3) Banken får genom att lägga sig som en mellanhand fri insyn i din digitala plånbok – ett gravt inkräktande på din personliga integritet. Alla transaktioner registreras och de vet precis när du var och gjorde vad.

4) Banken kan stänga av ditt konto om du inte gör som banken vill eller om du har en avvikande åsikt eller misstänks för något – ingen rättegång behövs (det har redan hänt vid en rad tillfällen).

3) och 4) skulle iofs även gälla om vi hade skuldfria pengar på Riksbankskonton – därför är det viktigt att behålla de fysiska kontanterna så mycket som möjligt.

Det är sant att bankernas ”frihet” ökar på ”marknaden” iom att bankerna ges rätt till ovan. Men bankernas frihet innebär en inskränkning av friheten för resten av samhället.

Så mao Mises tal om den ”fria marknaden”gällande banksystemet  är egentligen det samma som att ge bankerna rätten att sätta tvångströja på resten av samhället.

——————–

Gjorde en enkel video som visar hur penningsystemet fungerar:

https://parasitstopp.wordpress.com/2013/01/14/video-bedrageriet-som-kallas-penningsystem-del-2/

Annonser

6 thoughts on “Är Mises ”fria marknad” en ”fri marknad”?

 1. Tack för att du sade till om att mitt inlägg på artikeln försvann och tipset om Tinyurl, testade med denna kommentar istället nu:

  ”Och en del menar trots dessa herrars uttalanden att det är ”lån”tagaren som på något mystiskt sätt går bakom disken och skapar två bokföringsposter och godkänner sig själv. Översättning av chicagoplanen:

  http://tinyurl.com/anrq73b

  Bra inlägg om mises. Min ”lärandekurva” gick genom mises, men jag förstod efter tag inte hur han hade tänkt med mellanhänderna och jag insåg då att det inte alls var någon fri marknad det handlade om. De som hade guld skulle dessutom klara sig bäst, de vill säga de rikaste och centralbankerna.

  Läser man också exempelvis misesälskaren Detlev S Schlichter böcker blir man förvånad över hur extremt mycket text han använder för att förklara papperspengarnas kollaps, men nästan knappt en sida om hur ”guldet” ska lösa allt. Det ska bara göra det, som genom en trolldom eller ren magi. Mig övertygar han inte i alla fall. Trots allt en bra bok då den har många andra intressanta poänger.

 2. Tack Peter!

  ”Och en del menar trots dessa herrars uttalanden att det är ”lån”tagaren som på något mystiskt sätt går bakom disken och skapar två bokföringsposter och godkänner sig själv.”

  Den var bra! 🙂 Precis vad Cornucopia hävdar 🙂

Kommentarer inaktiverade.