Det räcker med att ett fåtal blir moraliska föredömen – därför måste Grillo stoppas

Det finns ett experiment kallat Millgrams experiment. Experimentet gick ut på att se hur långt försökspersoner var villiga att ge elchocker till en person som svarar fel på frågor. 2/3 av försökspersonerna var villiga att gå så långt som att ge dödliga elchocker om en auktoritet gav dem order. Säkert är de flesta läsarna av denna blogg medvetna om detta experiment men Millgram gjorde även varianter av dessa experiment som är mindre kända. I ett experiment fick försökspersonen först se inspelningar där tidigare försökspersoner vägrade ge elchocker. 90% av försökspersonerna vägrade då att ge elchocker.  Philip Zimbardo (som själv utförde det ökända Stanford Prison experimentet – kolla gärna upp det också)  beskriver detta i videon nedan – hela videon är för övrigt mycket sevärd:

(gå till 44:39 om inte videon startar där den ska)

Vad kan vi lära av detta? Jo att vi inte behöver vara många för att kunna påverka människors moraliska ställningstagande. Vi behöver bara vara ett fåtal för att visa att det finns moraliska rättvisa alternativ till att ge befolkningen allt högre nivåer av ekonomisk chock.

Det är därför som media, politiker, ekonomer och andra ”auktoriteter”  utanför Italien skriver så föraktfullt om Grillo. För vad säger Grillo? Jo, att folket inte behöver ta emot mer ekonomiska chocker. Italien är redan förlorat för auktoriteten och det vi ser i t.ex svensk media är damage control så att kontrollfunktionen som finns inbäddad i Millgrams experiment inte ska ifrågasättas. Poliser, militär och myndighetspersoner måste till varje pris förmås delta i chock”terapin” – de får inte blinka när nästa chock mot befolkningen sätts in.  Vi andra förväntas ta emot nästa chock utan att protestera och bli inlärt hjälplösa (läs gärna mitt blogginlägg om inlärd hjälplöshet).

Angränsande bloggar jag skrivit:

Inlärd hjälplöshet, ”shit happens” versus ”konspirationsteorier”

Hur överheten använder dialektik för att valla oss får

 Stoppa finansparasitismen nu!

Peter har skrivit bra om politikernas och  medias hyckleri kring Grillo i Italien.

Italienska valet, början på något helt nytt?

——————–

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem  snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

Det blir nog ett avbrott för obestämd tid  på denna blogg. Jag känner att jag har sagt det jag behöver ha sagt och förstått det jag behövde förstå.

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan:

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Annonser

10 thoughts on “Det räcker med att ett fåtal blir moraliska föredömen – därför måste Grillo stoppas

 1. Tydligen har auktoriteten tappat greppet såväl om Grekland som Spanien också. Folk vägrar ge medborgare chockbehandling. Om Spanien från Stans blogg:
  ”David Ormaechea, ordförande i låssmedernas förbund, har förklarat varför han och många kolleger nu vägrar handräckning när skuldsatta ska vräkas och utmätningsmän möts av låsta dörrar:
  – Det förstörde familjers liv och vi fick agera bödlar.
  I tisdags kallades brandmän in för att bidra vid vräkningen av en 85-årig kvinna i La Coruña. En folkmassa protesterade – och brandmännen vägrade att hjälpa utmätningsmännen. Vissa anslöt sig till och med till demonstrationen.”

  Och Grekland också från Stans blogg:
  Chrysanthopoulos says that the government has hired Blackwater, the American private military firm infamous for its activities in Iraq, which now goes by the name “Academi”, along with five other international for-profit security outfits. Explaining why this has happened, he says bluntly: “The Greek government does not trust the police whose salaries have also been cut.”

  There is some good news however that he hears from the contacts he maintains amongst his former colleagues and politicians. He is confident that there will be no military coup, as there was in 1967.

  “There are contacts by certain politicians with elements in the armed forces to guarantee that in the event of major social unrest, the army will not intervene.”

  Så överheten i Grekland måste använda Blackwater då överheten tappat all auktoritet.

 2. Jo, vi dansar på gränsen mellan Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld” och Orwells 1984. Aldous Huxley gav den här föreläsningen på Berkeley 1962 – läskigt förutseende:

  Men ”den sköna nya världens” fula ansikte går inte längre att dölja så vi går allt mer åt ett auktoritärt system med fysisk kontroll, ala 1984. För att få de 90% att följa auktoriteten order kommer säkert överheten försöka decimera människor för att få folk till underkastelse. Ordet decimera har förresten just det ursprunget, från wiki:
  Decimation (Latin: decimatio; decem = ”ten”) was a form of military discipline used by officers in the Roman Army to punish mutinous or cowardly soldiers. The word decimation is derived from Latin meaning ”removal of a tenth”.

 3. Beppe Grillo är verkligen intressant, väldigt bra koppling du gjorde med Millgrams experiment. Det behövs inte många för att ändra ett beteende i en grupp. Åt både goda eller onda hållet. Stanford Prison experimentet fastnade direkt hos mig när jag lästa om det första gången. Även det tyska experimentet som hette något med ”Vågen”, där en lärare lyckades få en nazistämning i klassen på bara några dagar. Hemskt.

  Att fler inte utför nyfeodalisternas dekret känns oerhört glädjande!

  • Tack, Peter!
   Jo, det finns massa sådana här experiment. Asch:s experiment är ett annat annat exempel på att det är viktigt att våga säga emot och inte följa med grupptrycket. Även det visar att det räcker med att ett fåtal säger som det är för att andra ska våga göra likadant. Om man tänker efter är ju hela sagan om ”Kejsarens nya kläder” ett Asch experiment som skräddarna utför – men det krävs bara EN ärlig unge för att röja bedrägeriet och lögnerna. Vi är inte små och hjälplösa – vad vi säger och hur vi handlar har stor betydelse.

  • ”The third wave” var ett Amerikanskt experiment, iscensatt av en historielärare i Californien, för att under studierna om Nazityskland, demonstrera för eleverna hur lätt det är att falla in i ett odemokratiskt tänkande och beteende. Jag såg en dokumentär om detta härom året – mycket intressant och lärorikt. Den här typen av filmer borde vara obligatoriska i skolan för övrigt.

   Här är en länk till youtube ifall någon har lust att fördjupa sig, men det kanske är en annan video än den som gick på TV: http://www.youtube.com/watch?v=ICng-KRxXJ8
   Vill man bara läsa om det leder denna länk till wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave

   Tack förresten Lincoln för filmen i inlägget – det blir intressant lördagskvällsförkovran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s