”Räddningen” av Cyperns banker kommer sänka dem

Lite roligt att läsa nyheterna nu. Jag har knappt orkat läsa varken tidningar, lyssnat på radion eller kollat på TV så mycket den sista tiden. För mycket lögner och svammel. Men förslaget som dykt upp på Cypern har faktiskt vaskat om lite bland bottenslammet av förljugen sumpgas. Jag har t.o.m tittat på TV-nyheterna (och det är väldigt sällan jag nedlåter mig till det 🙂 ).

I SvD  fanns en intressant artikel där ”finansveteranen” Gartman i en kolumn på CNBC bland annat har uttryckt:

– President Anastasiades är en idiot. Han menade att följderna av att förkasta detta avtal (överenskommelsen i helgen om en engångsskatt – red:s anmärkning) skulle innebära en kollaps för åtminstone en av Cyperns största banker. I stället innebär följderna av avtalet ett fullskaligt angrepp på det ekonomiska systemet som helhet och ytterligare en försvagning för euron, skriver Dennis Gartman.”

Och han har helt rätt – förtroendet för bedrägeriet sänks totalt. Troligen kommer de Cypriotiska bankerna som förslaget var tänkt att rädda vara de första som sänks. Jag tänkte försöka förklara hur.
Ryssar och andra kommer försöka överföra sitt innehav av bankskulder till en annan bank utanför Cypern om förslaget genomförs (observera att allt som finns på ett bankkonto är bankens skuld till kunden). Men mottagande bank kommer inte bara ta över skulden rakt av utan kommer kräva att Cypernbanken skickar med motsvarande summa centralbankspengar (eller andra ”säkerheter”) som täcker skulden som ska övertas. Detta sker genom det sk Interbank Lending systemet där bankerna kompenserar varandra när de övertar varandras skulder (låter det kryptiskt så kolla in videon nedan efter inlägget). Så i takt med att kontona flyttas från de Cypriotiska bankerna kommer de Cypriotiska bankerna tömmas på kapital. Men det var ju därför som förslaget skapades! För att ge de Cypriotiska bankerna en bättre påhittkvot (de föredrar att kalla det kapitaltäckning)  mellan påhitt (kundernas kontoinnehav) och bankens verkliga kapital. Förslaget kommer mao föda samma problem som det är avsett att lösa.

Samtidigt verkar Cyprioterna själva vilja plocka ut allt de har från bankomaterna – vilket gör att de Cypriotiska bankernas pyttekapital än mer urholkas. För att få stopp på kapitalflykten från de Cypriotiska bankerna får Cyprioterna nu bara plocka ut pengar så att det räcker till mat. Av texten att döma verkar begränsningen även gälla kontoöverföringar:

” Igår var bankomaterna på Cypern fortfarande låsta för stora uttag, och folk klagade på att det inte ens gick att transferera till vanliga hushållskonton. Ett maxbelopp var satt till 200 euro, eller knappt 1700 kronor.”

Svenskar med bankkonton på Cypern vill flytta över sitt innehav av bankskulder (=kontoinnehav) till Svenska banker.  Så det är inte bara Ryssar.

Är det någon som undrar varför de Cypriotiska bankerna har stängt fram till torsdag? Kommer bli intressant att se om de öppnar ens då.

Bara en sista fråga – när ska vi sluta låtsas att bankerna har några pengar på kontona? Borde det inte vara uppenbart för alla att bankerna är vår tids ”Kejsarens nya kläder” fast i globalt omfång.

Slut på inlägget.

—————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Annonser

2 thoughts on “”Räddningen” av Cyperns banker kommer sänka dem

  1. Håller med.
    Kan inte vår statsminister nu inse att åtstramningnarna han förordar för sydeuropa kommer leda till att han kommer att förlora nästa valt eller tvingas avgå om svallvågorna kommer hit eftersom han då visat sig ha noll koll och helt enkelt är en för styvnackad liberalideologisk taliban?
    Det som händer i Grekland är att facisterna drar på sig stövlarna och kan snart utmana både höger o vänster som båda har konsumerat sitt förtroende. Samma sak kan hända i Spanien, kanske även i Italien.
    Låter skrämmande likt tidigt 1900 tal. Tror att SD vädrar morgonluft…..

  2. Ping: råndramat på Cypern |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s