Skuldavskrivningar åt folket – inte åt bankerna!

Ingen i media skriver att det som sker på Cypern är en skuldavskrivning åt bankerna. Skälet till att de inte skriver att det är en skuldavskrivning som bankerna får är framför allt för att hela systemet bygger på att vi låtsas att bankernas skulder (kunders kontoinnehav) ÄR pengar. Uttagsbegränsningarna på Cypern har dock visat för var och en som trodde annorlunda att konton på banken ÄR bankernas skulder till kunderna och att bankerna inte kan betala dessa skulder (som jag skrev i tidigare inlägg har de svenska bankerna max 8 miljarder kronor i fysiska kontanter som ska räcka till kontokunder som har krav på runt 2700 miljarder).

Jag tänkte försöka illustrera denna skuldavskrivning för bankerna som sker på Cypern och som troligen kommer genomföras här också. Jag kommer även redogöra för det enda vettiga moraliska alternativet.

Banken har två sidor på sin balansräkning enligt bilden nedan.

1

Om vi tar ett exempel med Nisse som ”lånar” 2 miljoner kr i kontopåhitt av banken så ändras bankens balansräkning som nedan:

2

Som synes får banken en ny skuldslav när Nisse skriver på skuldpappret. Banken får samtidigt en skuld till Nisse som står på Nisses konto. Bankens balansräkning består mao av kontoskulder till kunder som banken har på ena sidan och på andra sidan finns motsvarande skuldslavar som banken samlat in. Se bilden nedan:

4

Det som sker på Cypern är att bankens skulder till kontoinnehavare reduceras med 40%. Detta är mao en skuldavskrivning på 40% som bankerna får. Skuldslavarna på andra sidan bankens balansräkning har dock kvar sina påhittade skulder till banken. Se bilden nedan:

5

Ovan är givetvis så fel det kan bli. Bankerna bör förstatligas åtminstone under en övergångstid och folk, företag, stat och kommun bör få en skuldavskrivning såsom visas på bilden nedan:

6

Om vi hade politiker som inte var knähundar åt banksystemet skulle ovan vara möjligt. Vi skulle sedan kunna låta staten ge ut en medborgarlön. Ovan skulle också skapa förtroende för att penningsystemet är till för folkets bästa  och inte till för att banksystemet ska maximera mängden skuldslavar. I slutändan handlar ett penningsystem endast om förtroende och dagens skuldslav-system har tappat all trovärdighet.

Slut på inlägget

——————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Annonser

12 tankar om “Skuldavskrivningar åt folket – inte åt bankerna!

 1. Japp – perfekt lösning! Så vill vi ha det – du får ”ditt” penningssystem som du tjatat om, och jag får ”min” medborgarlön som jag tjatat om! Friheten, jämlikheten och broderskapet hägrar vid horisonten…

  Nu gäller det bara att få Cervenka att greppa detta och våga skriva om det så är saken biff! 😉

 2. En väldigt enkelt och inlägg som förklarar varför detta sker. Om dessa storbanker på Cypern skulle varit riktiga företag så skulle deras fodringsägare (de som har positiva kontoutdrag hos resp. bank) kräva storbankerna i konkurs då var och är oförmögna att betala sina skulder. Stängda bankkontor och kraftiga uttagsbegränsningar i bankomater som skedde på kort tid är tydliga exempel på detta.

  Vad som har hänt är att storbankerna fodringsägare (de som har positiva kontoutdrag hos resp. bank) har tvingats till att ge skuldavskrivningar till storbankerna. Rena maffiametoderna!

  PS. Ett positivt klipp med John Perkins från Positive Money.

  Glad Påsk!

 3. Vägra betala BLUFF-Fakturan från Banken!
  Om ni ser någon som kommer klivande på stan i en hemsydd T-shirt med denna text, så kanske det är jag.
  Bra förklarat i inlägget. Så okomplicerad borde lösningen vara. Det skulle förändra världen helt.
  Massor av reformer eller fantastiska projekt skulle bli möjliga. Nu är det svårare vara positiv.

 4. Det här är ju i princip (i det stora hela) så här…

  1. Nisse går till banken för att ”låna” 600.000 kronor.
  2. Nisse skriver på ett skuldbrev på 1 miljon kronor.
  3. Banken kluddar ner 600.000 på Nisses konto.
  4. De 400.000 blir en administrationskostnad till banken

  Så för att ”låna ut” 600.000 så tar banken en administrationskostnad på 400.000.
  Plus att banken kammar in c:a 5% ränta på 1 miljonen. Och kanke bara behöver betala 2% ränta på de 600.000.

 5. Undrar över en sak. När banken konfiskerar kontoinnehav så ger ju banken sig själv en skuldavskrivning. Bevisligen så är ju skulden till kontot borta. Men ”skuldvalutan”, finns väl kvar så länge det finns en skuldslav därute som inte har amorterat bort siffrorna?
  Kan banken använda ”pengarna”?
  Om jag är skyldig någon 1000 så har jag ju minus1000. Om jag ger mig själv en skuldavskrivning så har jag sen noll. Men om jag kan använda min egen skuld så har jag plus 1000. Alltså har jag tjänat 2000?

 6. @Carina
  Japp, på sikt är är det bara skuldavskrivningar och medborgarlön för folket som gäller.

  @Nod
  Helt rätt! Om bankerna vore företag skulle de gått i konkurs. Bankerna är ett frälse i den nyfeodala ordningen.
  Tack för länken till videon. Jo, han är bra, Perkins.
  Glad Påsk i efterhand! )

  @Superzeke
  Du får jättegärna utveckla det där med administrationskostnad och att Nisse skriver på ett påhittat skuldpapper på 1 miljon men banken bara kluddar dit 600 000 på kontot, hängde inte riktigt med där.

  @Mimmi
  Jo, det finns ju kvar kontoinnehav fortfarande ( fast det blir ju mindre med kunders krav på banken när bankerna får en skuldavskrivning ) samtidigt finns ju bankernas krav kvar på skuldslavarna och de måste hela tiden leverera till banken.

  Bankerna använder tillgångssidan endast som bytesmedel när de kompenserar varandra genom att bolla sina skulder till kontoinnehavarna mellan sig. Bankernas tillgångar i form av skuldpapper som skuldslavarna skrivit på är i sig inte pengar utan bara krav på pengar.

  Så sammanfattningsvis kommer det finnas mindre med kontoinnehav men bankernas krav (som hittades på samtidigt som kontoinnehavet) finns kvar. Receptet är mao att svälta ihjäl värden så att parasiten kan få leva – att parasiten också kommer dö då värden dör är parasiten för egennyttigt dum i huvudet för att förstå. Eller, kanske inte, parasiten kanske tror att den kan hitta ett nytt värddjur att hoppa över till när den nuvarande värdens ekonomi kraschar.

 7. Tack för svar. Men jag fattar inte. Är ovanligt trög.
  Om banken konfiskerat 40%, alltså gett sig själv en skuldavskrivning, så har ju kontokundens kontoinnehav (bankens skuld till kontot) blivit mindre, dvs 60%, det fattar jag.
  Men de 40% kan väl inte bara försvinna i tomma intet? Eller behöver inte försvinna.
  Kan inte bankens skuld till kundkonto hoppa omkring mellan olika konton väldigt länge, ända tills en ”skuldslav” har amorterat sin skuld och siffrorna (allt kontokludd) försvinner?
  Kan inte en bank ha ett eget konto ( tex ett ”stöldkonto”) och samla sina egna skulder till sig själv? Skuldvalutan (bankens skuld) är väl ett betalningsmedel som banken själv kan använda? Man använder ju skiten överallt som om det vore pengar. Menar inte inom själva banksystemet.
  Men banken har ju andra utgifter, inköp och vinster. Banken får nog in sina egna skulder som betalningsmedel när folk betalar ränta tex.
  Det här har nog inget göra med de riktiga kontanta pengarna. Som snart bara finns som ett rykte.
  Eller ska man inte tänka så här alls?
  Risken är väl att jag fattat allting fel. Har ju inte ens någon vettig utbildning 🙂

  • @Mimmi
   Du är inte trögtänkt, Mimmi, och det var inte du som inte förstod – det var jag som inte förstod frågan.
   Nä, de 40% av kontona (bankens skulder till kontoinnehavaren) bara suddas bort och försvinner lika lätt som de kom dit. De är ju bara 1:or och 0:or på datorn så de här inte svårare att sudda bort än när du slänger epost från din mail. På andra sidan av bankens balansräkning finns dock kundernas påhittade ”skulder” kvar till banken.

   Jo, om någon skuldslav får ett överskott av bankskulder på sitt konto kan han/hon betala av skulden och amortera (döda kontoinnehav). Prylen är ju, som jag skrev ovan, att nu kommer det finnas 40% mindre med kontoinnehav som kan flyttas samtidigt som mängden skulder kvarstår. Det kommer mao bli svårare för skuldsatta folk/företag/stat/kommuner att få tag i andras kontoinnehav för att betala räntorna på bankernas påhittade skulder. Mängden konkurser etc kommer mao öka drastiskt.

   Frågan om bankerna har egna kundkonton på banken var intressant – det har jag aldrig tänkt på. Prylen med ett sådant konto är att det bara skulle kunna användas internt inom banken (ingen annan bank övertar ju en annan banks skuld utan kompensation). Jag vet inte riktigt vad de skulle kunna ha ett sådant konto till men det kanske finns och det kanske finns en funktion som jag inte fattat – jag vet hel enkelt inte. Men om banken kan sätta sig i skuld till sig själv och hitta på kontokludd skulle de ju enkelt kunna köpa upp företag etc som finns inom den egna banken. Bra fråga, Mimmi! Kanske finns någon annan som vet bättre.

   De med ”vettiga” utbildningar är oftast de som är mest indoktrinerade till att tänka som de blir tillsagda – det är vad som är ”vettigt” för de som styr.

 8. Hej Lincoln, jo jag menade så här……först ett par citat av det som du skrev.

  CITAT:

  ”Det som sker på Cypern är att bankens skulder till kontoinnehavare reduceras med 40%. Detta är mao en skuldavskrivning på 40% som bankerna får. Skuldslavarna på andra sidan bankens balansräkning har dock kvar sina påhittade skulder till banken.”
  ”Jo, det finns ju kvar kontoinnehav fortfarande ( fast det blir ju mindre med kunders krav på banken när bankerna får en skuldavskrivning ) SAMTIDIGT finns ju bankernas krav kvar på skuldslavarna och de måste hela tiden leverera till banken. ”

  SLUT på citat.

  Det jag menade var att jämföra om den här skuldavskrivningen (för banken) på 40% som skedde på Cypern.. Jämföra det med om samma skuldavskrivning skedde REDAN när låntagaren tog ”lånet” av banken. Då skulle låntagaren ju behöva skuldsätta sig med 1 miljon för att få påkluddat 600.000 på sitt konto (som han kan använda som betalmedel). Dessutom så måste låntagaren betala ränta på denna 1 miljon till banken medan banken endast behöver ”betala” ränta på de 600.000.

  Det blir så jäkla absurt om man framställer det på det viset istället……:-)

   • Ok, då hänger jag med. Såg på Tv att det var en företagare på Cypern som drabbats ungefär på det sättet. Han hade precis ”lånat”, kommer inte ihåg siffran men vi säger 200 000 euro, som banken kluddat på hans konto. Han hade tänkt använda dessa till att köpa maskiner till företaget när bankerna stängde luckan och införde bank holiday. Hans konto skulle reduceras med 40% men hans ”skulder” till banken kommer fortfarande vara 200 000 Euro..

    Det förutsätter att han inte hade konto på den näst största banken på Cypern, Laika. I så fall kommer upp till 80% av hans konto (överstigande 100 000 euro) raderas men skuldpappret som företagaren skrev på på 200 000 euro kommer översändas till Cyperns största bank och företagaren kommer ha kvar hela den påhittade skulden till den banken istället.
    Cyprus Finance Minister: Uninsured Laiki Depositors Could Face 80% Haircut

    Som sagt, absurt är bara förnamnet.

 9. Ping: Sammanfattning Cypern | Intressanta Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s